Майчинство за безработни 3

• 154 576
  • 574
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте. А как стои въпроса за самоосигуряващите се лица? Може ли лице, което е било на трудов договор, но е освободено от работа преди да роди да се самоосигурява няколко месеца, за да вземе майчинство?

# 556
Здравейте! Може би е дъвкано доста, но искам пак да попитам. Безработна съм, но бременна. Имам 12м осигурителен стаж. Последните 7 месеца не съм си плащала осигуровките. Ако сключа трудов договор с някоя фирма ще подлежа ли на майчинсво 2 години? И трябва ли да заплатя тези 7 месеца? И след като сключа този договор аз си поемам здравните и социалните осигуровки ли, и в какъв размер са те?

# 557
  • София
До колкото знам се взима сумата на платените осигуровки за последните 24 месеца.

# 558
Здравейте.
Аз искам да ви попитам следното.
Имам бебе на 1 година .Във момента съм безработна.
Ако започна сега работа имам ли шанс да вземам майчинство още една година..

# 559
Здравейте!Гледам, че в тази тема не е писано от много време, на имам един въпрос! Безработна съм от две години поради борбата за бебе( инвитро процедура)Имам ли право на майчинство или някакво обещетение, плащам си здравните осигуровки!Също така имам и 9г стаж, ако това се гледа накъде !

# 560
  • България
Здравейте,

През последните две години бях без работа поради здравословни проблеми. В момента обаче имам семейни приятели, които ми предлагат да започна работа до раждането. В момента съм бременна в 11г.с.+ 6 дни. Дали бих могла да имам право на майчинство тогава?

Благодаря предварително.

# 561
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

През последните две години бях без работа поради здравословни проблеми. В момента обаче имам семейни приятели, които ми предлагат да започна работа до раждането. В момента съм бременна в 11г.с.+ 6 дни. Дали бих могла да имам право на майчинство тогава?

Благодаря предварително.

А имате ли друг осигурителен стаж?

# 562
  • България
Lady Brinne, преди време имам само 4-5 месеца.

# 563
Lady Brinne, преди време имам само 4-5 месеца.

Следователно е нужно да се набере поне 12 месеца осигурителен стаж и тогава може да се получава обезщетение за бременност, раждане и гледане на дете.
Може да подпишете трудов договор и като наберете поне 6 месеца осиг. стаж да излезете в болничен по време на бременност, за да не внасяте други осигуровки, освен здравни. По време на болничния също тече осиг. стаж.

# 564
Здравейте, имам над 20 години трудов стаж. Бях в майчинство до края на 2023 г. Тази година в март месец ме съкратиха и съм на ТБ. Имам право на обезщетение до 13 април 2025 г.
При очаквано дете следващата година разбирам, че бих могла да ползвам обезщетение за майчинство само ако съм назначена по трудов договор към момента на първия болничен от 45 дни. Ако намеря някой да ме назначи по трудов договор на МРЗ, то каква осигурителна тежест ще трябва да поеме по време на 2-те години майчинство? Изобщо работодателят внася ли някакви осигуровки и данък за служител в майчинство?

# 565
Само здравни осигуровки, 4,8% от МРЗ.
Може сама да си поемате.

# 566
Много Ви благодаря! Да, исках да знам дали няма да ощетя евентуалния работодател.
Извинете, но още един въпрос ми изникна - има ли минимален срок, през който трябва да съм наета преди ползването на болнични? Мислех да подпиша договор 2-3 месеца преди 45-те дни преди термин, но ми споменаха, че трябвало да са поне 6 месеца, имало промени от скоро. В сайта на НОИ няма уточнен такъв период, но се притесних дали не пропускам нещо.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 04:45 от verospas

# 567
Много Ви благодаря! Да, исках да знам дали няма да ощетя евентуалния работодател.
Извинете, но още един въпрос ми изникна - има ли минимален срок, през който трябва да съм наета преди ползването на болнични? Мислех да подпиша договор 2-3 месеца преди 45-те дни преди термин, но ми споменаха, че трябвало да са поне 6 месеца, имало промени от скоро. В сайта на НОИ няма уточнен такъв период, но се притесних дали не пропускам нещо.

Няма такъв период. Може би евентуалният работодател се притеснява, че ако срокът на договора е кратък, то има вероятност за проверки от НОИ.

Бихте могли да се разберете с гинеколога си да пуска болнични листове за някакъв период преди този, който е за бременност и раждане, 45 дни преди термина. Така ще дължите отнова само здравни вноски, а времето ще се зачита и за осигурителен стаж.

# 568
Много, много благодаря! Успокоихте ме. Така или иначе мислех да ме наемат по-рано. Ще последвам съвета Ви.

# 569
Здравейте.
Моля , за по актуална информация. От близо 2 години съм безработна, единствено съм си заплащала здравните осигуровки (това не мисля че е от значение) ,  преди това имам 10 годишен трудов стаж. Въпроса ми е ако съм на трудов договор към момента на излизане в 45 дневен болничен преди раждане, ще получавам ли 2 годишното майчинство?
И още един въпрос -  има ли минимален срок, през който трябва да съм наета преди ползването на болнични или мога например да започна трудовия си договор 2-3 месеца преди 45-те дни преди термин?
Благодаря на отзовалите се! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт