Математически турнири - 24

• 83 720
  • 731
  •   1
Отговори
# 345
Задачата с жирафа е стара. Некоректна е по принуда - трудно се комуникира с деца от 1 клас, които по презумпция не могат да четат, а и не са учили дефиниции за фигурите.
Затова ако се вгледате по-внимателно в картинката (има едни светлосенки, даващи идея за заобляния) ще видите, че всъщност жирафът е сглобен от плочки. И в задачата се търси броят на плочките. Ясно е, че два допрени правоъгълника правят един обща такъв, но две допрени плочки правят ...пак две плочки. Т.е. задачата е за елементарно броене на отделни елементи.
Кофти е, когато на децата се даде скапано ксерокопие Twisted Evil

Иначе докато се правят състезания за 1 клас винаги ще има спорове и караници.

# 346
  • София
Тогава по същата логика броят на триъгълниците от 2-ра задача (пак първи клас 2012) - три ли е или четири  newsm78. Малко става на принципа познай какво е намислил авторът  Wink.

# 347
  • София
Дидева, Черна станция, благодаря! Hug В крайна сметка щом ще стане така сложно и неясно може би ще си я пусна с училище пък каквото-такова  Wink Има време да се види дали ще има олимпиада там.

Имай предвид, че децата се чувстват по-сигурни на собствена почва и една уж незначителна промяна на обстановката може да повлияе отрицателно на представянето на детето. Както се казва: "У дома и стените помагат". Освен ако по някаква причина не е намразила родното школо и не предпочита да бъде навсякъде другаде, но не и в училището си.

Не, не категорично за моето дете е противопоказно да се явява в нейното училище  Wink На нея средата й влияе ужасно. Аз искам да избегна този фактор, да не говорим за много лоша организация и куп други неща. Досега за 4 г. само на едно състезание е ходила в училище (във 2 клас) и приключи с това. За всяко следващо съм я записвала в съседното само и само да не е в нейното. Тя няма никакъв проблем с чужда обстановка  Wink

# 348
  • София
Задачата с жирафа е стара. Некоректна е по принуда - трудно се комуникира с деца от 1 клас, които по презумпция не могат да четат, а и не са учили дефиниции за фигурите.
Затова ако се вгледате по-внимателно в картинката (има едни светлосенки, даващи идея за заобляния) ще видите, че всъщност жирафът е сглобен от плочки. И в задачата се търси броят на плочките. Ясно е, че два допрени правоъгълника правят един обща такъв, но две допрени плочки правят ...пак две плочки. Т.е. задачата е за елементарно броене на отделни елементи.
Кофти е, когато на децата се даде скапано ксерокопие Twisted Evil

Иначе докато се правят състезания за 1 клас винаги ще има спорове и караници.

То грешни задачи и на кандидат студентски изпити е имало.
До някъде има резон в обяснението с плочките. Но за да са коректни е трябвало да "заоблят" и фигурите отстрани, за да е ясно: колко са "плочките" (не фигурите)... Не мисля, че е чак толкова трудно да направиш една задача ясна, била тя за първи клас без текстово условие...

# 349
15.11 - Награждаване на децата-първенци от ЧХ в 107-мо ОУ.
http://www.107ou.com/

# 350
# 351
Има ги на български за 2013 на страницата на МГ Ямбол. Нещо линкът не ми се получава. Тази година състезанието се проведе и в България.
http://sdrv.ms/YNyCmj

# 352
  • София
Има ги на български за 2013 на страницата на МГ Ямбол. Нещо линкът не ми се получава. Тази година състезанието се проведе и в България.
http://sdrv.ms/YNyCmj
Кое състезание? Руската олимпиада ли? МОже ли подробности кого и къде се е провеждала.

# 353
  • София
Страхотни задачки  Peace. Много по-размърдващи мозъка ми се струват от стандартните 2+?=5 примерно  Wink

# 354
Тогава по същата логика броят на триъгълниците от 2-ра задача (пак първи клас 2012) - три ли е или четири  newsm78. Малко става на принципа познай какво е намислил авторът  Wink.

Тук вече си имаме чертеж с триъгълници, а не рисунка на плочки.

Но както казах преди - винаги ще има проблеми, докато се правят състезания за първокласници. За мен такива не бива да има, ама коя съм аз да казвам?

# 355
Страхотни задачки  Peace. Много по-размърдващи мозъка ми се струват от стандартните 2+?=5 примерно  Wink

И мен много ме впечатлиха. Ето го и целия сайт, могат да се извадят задачите и решенията за доста години назад, не само за първи клас: http://mathbaby.ru/olympiads/archive?field_event_place_tid=All&a … d_classes_value=1

Последна редакция: чт, 14 ное 2013, 14:57 от Анонимен

# 356
  • София
Страхотни задачки  Peace. Много по-размърдващи мозъка ми се струват от стандартните 2+?=5 примерно  Wink
Абсолютно! Много, много ми харесват.

# 357
Кое състезание? Руската олимпиада ли? МОже ли подробности кого и къде се е провеждала.
На 24 февруари тази година. За Ямбол е сигурно. Мисля, че и във Варна се проведе. За други градове не се сещам.
Прегледах набързо темата от това време. Точно като Жасмин съм била впечатлена от същия сайт. И не само аз. Simple Smile

# 358
# 359
А за първи клас, кога ще излязат резултатите и къде мога да ги видя, извинявайте ако е коментирано вече, но нямам време да разгледам всички постове

Общи условия

Активация на акаунт