Математически турнири - 24

• 83 152
  • 731
  •   1
Отговори
# 270
  • най-шареното място
Черна станция, не е тенденциозно. Седмокласниците от всякакви училища са били "големи" от СМГ.

Факт е, че точно научения материал е основен разделител. За всеки клас е така. И тук става интересно. Кога се разбира с какво се печелят повече точки? В смисъл - с повече учене или с повече мислене.

# 271
Малко тенденциозно изказване, бих казала, защото навява идеята как седмокласниците от разни училища бият батковците от СМГ.
Нищо подобно. Всеки може да види резултатите, а след името на всяко дете фигурира  името на училището му и класа му, така че да си направи съответните изводи.
 По същия начин мога да твърдя, че и твоето изказване тенденциозно принизява добрите резултати на седмокласниците.
А и дори да се явяват на седмокласни задачи, не се ли предполага, че осмокласниците би трябвало да " водят" в резултата?

# 272

А и дори да се явяват на седмокласни задачи, не се ли предполага, че осмокласниците би трябвало да " водят" в резултата?

Ми нали казах - не, няма защо да се предполага. Това, че си една година по-голям не те прави по-умен. На еднакъв материал е нормално топ състезател от долен клас да бие среден състезател от горен клас. Дадох и примери с националния кръг на олимпиадата и с ЕК.
Тук отговарям и на въпроса с какво се печели - с мислене или със знания. Знанията са инструмент, без тях и да се скъсаш от мислене не можеш да решиш задача. Също така никой няма време да "измисли" 4 наистина непознати задачи. Поне 2 от задачите са тривиални и добре подготвените знаят как се решават и не губят време за тях.

# 273
  • Sumen, Shumen, Bulgaria

Ми нали казах - не, няма защо да се предполага. Това, че си една година по-голям не те прави по-умен. На еднакъв материал е нормално топ състезател от долен клас да бие среден състезател от горен клас. Дадох и примери с националния кръг на олимпиадата и с ЕК.
Тук отговарям и на въпроса с какво се печели - с мислене или със знания. Знанията са инструмент, без тях и да се скъсаш от мислене не можеш да решиш задача. Също така никой няма време да "измисли" 4 наистина непознати задачи. Поне 2 от задачите са тривиални и добре подготвените знаят как се решават и не губят време за тях.

Много от децата в седми клас  ( от най- добрите математици имам предвид) отдавна са минали материала за учебната година и са вече на осми ,че дори на девети клас, така, че хич не се чудете. Всъщност бащата на Б.Антов най- добре ще каже и е удачно  в този момент да го поздравим за изключителния успех- на сина му и отчасти и на самия него- Ant21 едно искрено честито!!!!

# 274
Присъединявам се към поздравите за сина на Ant 12. Поради липса на личен интерес не съм се ровила в резултатите за никой конкретен клас, но сега видях, че се е представил супер. Но той си е топ състезател и с това представяне отново го е доказал.

# 275
Благодаря за поздравленията!

Резултатът наистина е добър, но ако се абстрахираме от класа е 5-ти резултат и 13-то място в състезанието, което не е нещо изключително. Все пак, през недалечната 2009-та абсолютният победител в тази категория е бил седмокласник.

Много от децата в седми клас  ( от най- добрите математици имам предвид) отдавна са минали материала за учебната година и са вече на осми ,че дори на девети клас, така, че хич не се чудете. Всъщност бащата на Б.Антов най- добре ще каже и е удачно  в този момент да го поздравим за изключителния успех- на сина му и отчасти и на самия него- Ant21 едно искрено честито!!!!

Като чета в темата за 7-ми клас, общо взето си се движат по материала. Миналата седмица са приключили с алгебрата (разлагане на многочлени) и са почнали геометрията (точка, права, ъгъл и т. н.). По геометрия знаят някои неща като питагорова теорема, пропорции при успоредни прави, теорема на Менелай и т.н., по простата причина, че се ползват доста в международните състезания за тази възрастова група.

Преподавателката им по математика, г-жа Петя Тодорова изрично беше споменала да оставят геометрична задача (2-ра) последна или въобще да не се захващат с нея.

Така, че общо-взето в училище се движат по стандартната програма, но „задълбават” с доста повече и доста по-трудни задачи.

В школата нещата са различни, но там обикновено се учат други неща. Например, в 6-ти клас учиха неща като инварианти, основна комбинаторика, модулна аритметика, оцветявания, триангулация, индукция, принцип на крайния елемент и т.н. В 7-ми броични системи, биномни коефициенти и пр.

Това са задачите за 8-ми клас. Съдейки по резултатите, тази година са били по-лесни от миналогодишните.

Задача 1. Да се докаже, че ако a, b, c, d са положителни числа, такива че

abc/a+b+c = abd/a+b+d = acd/a+c+d = bcd/b+c+d[/size][/size]

то a = b = c = d.

Задача 2. Отсечката BH е височина за равнобедрения Δ АВС, АС = ВС. Симетралата на страната ВС пресича правата АС в точка D и DH = HA + AB. Намерете възможните стойности на < ВАС.

Задача 3. Да се намерят всички естествени числа n, такива че 11n + 2n + 1 е делител на 11n+1 + 2n+1 + 1.

Задача 4. В редица са записани числата от 1 до 9, така че сборът на всяко число на нечетна позиция със съседите (съседа) му е S. Определете всички възможни стойности на S.

# 276
На 1 декември- тренировъчен тест в СМГ и ""Николай Чудотворец в Бургас". Попитах детето къде иска да се яви /за удоволствие/.
 "Оооооо.... на турнира в Бургас има награди. Искам там!"

# 277
Всички резултати от Черноризец Храбър са въведени в математическите класации
Вече има както такава за 5, 6, 7-ми клас, така и отделна за 4-ти клас, която касае само приема в СМГ и не е национална.

# 278
Вече има както такава за 5, 6, 7-ми клас, така и отделна за 4-ти клас, която касае само приема в СМГ и не е национална.

Кога успя, бе човек??? kodbg, трудът ти е безценен!
Благодаря /пък бирата си остава  Grinning

# 279
  • София
Благодаря!!! Това е много труд!

# 280
Изразили благодарност или не, всички в този форум изцяло ползват труда и класациите на коdbg.

В тази неофициална национална класация са включени и националните кръгове на ЕК и олимпиадата. Там ще има деца, които с резултата си "ще излетят" напред, макар че включените състезания в класацията на kodbg са доста. Някои може би ще считат, че това напомня на Рейтинг 2.

Моето лично мнение е, че за малкото класирали се на национални олимпиада и ЕК деца, това е едно чудесно признание.
Благодарност на kodbg.

# 281
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Изразили благодарност или не, всички в този форум изцяло ползват труда и класациите на коdbg.

В тази неофициална национална класация са включени и националните кръгове на ЕК и олимпиадата. Там ще има деца, които с резултата си "ще излетят" напред, макар че включените състезания в класацията на kodbg са доста. Някои може би ще считат, че това напомня на Рейтинг 2.

Моето лично мнение е, че за малкото класирали се на национални олимпиада и ЕК деца, това е едно чудесно признание.
Благодарност на kodbg.

Не е включен Националния кръг , а областния на ЕК, т.е. много повече деца ще имат рейтинг

# 282

Благодарност на kodbg.

Не е включен Националния кръг , а областния на ЕК, т.е. много повече деца ще имат рейтинг

Simple SmileЯсно !

# 283
В училището на детето днес са казали резултатите от СМТ.
Явно вече са ясни, но като гледам... май няма да ги публикуват по места, а ще чакаме дълго за общи резултати в РИО?

# 284
  • София
В училището на детето днес са казали резултатите от СМТ.
Явно вече са ясни, но като гледам... май няма да ги публикуват по места, а ще чакаме дълго за общи резултати в РИО?
Явно ще е се чака. Този път и НПМГ се забавиха.

Общи условия

Активация на акаунт