Евробарометър: Българите са културно най-пасивните в ЕС

• 11 763
  • 305
  •   1
Отговори
# 210
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Ето ви още малко чешка култура Mr. Green

# 211
Дори в метрото човек вижда разликата, дори имахме преди известно време дебат в Чужбинския ако си спомняш, дали всичкия народ дето си клика като обезумял по телефоните в обществения транспорт гледа/чете културни или некултурни работи. Разбирай, във ФБ ли клика, или книга чете, и дали от ютюб се лее Верди или Майли Сайръс.
Каква е тезата? Не разбирам извън контекста.
че за "старото" поколение културата е книга с твърди корици, посещение в зала България, киносалона или да идеш на крака пред момумента Х, а "младото" една голяма чâст от тези неща може да ги направи виртуално. Може и да си поства тъпи коментари във ФБ де, да не речете сега, че идеализирам. Но реално с телефона в ръка може да прави кое да е от двете и не е задължително да предполагаме по лошото.

# 212
"Ако стоиш с часове пред компютъра и не се разходиш да видиш Рим, когато пееш на сцената това винаги ще ти личи!"

Райна Кабаиванска

"Фатално е, когато изкуството се използва само за търговия!"

Милчо Левиев

# 213
Хм, под "непрочетена книга", аз разбирам... непрочетена книга, независимо от носителя й. Нали това писахме още в началото на темата- че, напр., литературата, като вид изкуство си е доста достъпна дори.  Sunglasses

# 214
Хм, под "непрочетена книга", аз разбирам... непрочетена книга, независимо от носителя й. Нали това писахме още в началото на темата- че, напр., литературата, като вид изкуство си е доста достъпна дори.  Sunglasses

Peace

Разбрах, Рокси. Съгласна съм с това, че не е нужно да е лошото. Младите имат повече възможности. Да, друго си е акустиката в залата, но понякога може и класическа музика на плеър.

# 215

Peace

Разбрах, Рокси. Съгласна съм с това, че не е нужно да е лошото. Младите имат повече възможности. Да, друго си е акустиката в залата, но понякога може и класическа музика на плеър.

Преди 10г. бяхме на концерта на Веселина Кацарова в зала 1 на НДК. Хареса ни извънредно много. 2седмици по-късно го видяхме и по телевизията. Едно нищо! Тоест, когато се намесят линейните и нелинейни изкривявания, звукът става доста по-различен. При телевизията те са повече, отколкото по радиото. Преди 2г. тя пак изнесе такъв концерт в НДК. Програмата малко не ни хареса и решихме да я слушаме пряко по радиото. Доста по-добре звучеше, отколкото по телевизията. Освен това беше пряко предаване, а  не запис.  През последните години програма "Хр.Ботев" излъчва пряко много опери и концерти. Например целият фестивал в Банско беше излъчен пряко.

# 216
Съгласна съм с тебе принципно. И на мен ми се насълзяват очите когато гледам "Фили Кутев" по телевизията, но когато съм в залата изживявам истински екстаз.
Понеже съм небивал фен на цирковото изкуство, същото мога да кажа. Купих си оригналия диск на Солей "Алегрия", но бях и в залата и мога да кажа, че няма нищо общо. Там почувствах с кожата си студа, когато клоуните играех етюд с виелица, виждах капките пот, които капеха от акробатите, буквално. Всичко се усеща.
Но от друга страна няма лошо специално за музика и литература да се ползват и по-модерни технологии. И за филми, за някои други неща също.

# 217
Не бих казала ,че заглавието е вярно . Просто в последните годни се наблюдава една масова децентрализация на културата и изкуството .
Няма как когато по медите се обсъждат масово теми като носът на Галена , п... на Азис , изневярата на еди кой си политик и убийството на баща от сина му заради парично-имотен спор да не дават отражение ..

# 218
 Абе истина е, че народа масово опростя. То и с просто око е видимо, и далеч не се отнася само за младите, даже за младите се отнася по-малко, понеже те все пак си имат някаква тяхна младежка субкултура, която може да е екстремна, но все пак е израз на някакви духовни гърчове. Па даже и с просташко изражение.
 Докато при по-средното поколение бездуховността е просто плашеща, даже по-лошо -  абсолютно липсват сетива да се отличи кича и посредствеността. Телевизията е много виновна в това отношение... Въобще, за млад човек мога да повярвам, че чете на телефона нещо (вероятно Игра на тронове), обаче също ми звучи съвсем достоверно и че последния сблъсък на, колкото там бяха, проценти от масовия българин между 30 и 50 години с писаното слово е била фактурата за тока или учебника на детето му.

# 219
Цитат на:  link=topic=747081.msg26601967#msg26601967 date=1383831629
Цитат на: Jink=topic=747081.msg26601925#msg26601925 date=1383831367

Peace

Преди 10г. бяхме на концерта на Веселина Кацарова в зала 1 на НДК. Хареса ни извънредно много. 2седмици по-късно го видяхме и по телевизията. Едно нищо! Тоест, когато се намесят линейните и нелинейни изкривявания, звукът става доста по-различен. При телевизията те са повече, отколкото по радиото. Преди 2г. тя пак изнесе такъв концерт в НДК. Програмата малко не ни хареса и решихме да я слушаме пряко по радиото. Доста по-добре звучеше, отколкото по телевизията. Освен това беше пряко предаване, а  не запис.  През последните години програма "Хр.Ботев" излъчва пряко много опери и концерти. Например целият фестивал в Банско беше излъчен пряко.

При мен така стоят нещата с театъра, т.к. аз него, именно, много харесвам. Теътърът за мен е изкуство, което може да се поема само на живо, другото си е някаква филмирана версия, в която някой друг решава вместо теб дори чии действия следва да се следят с камерата. 
Докато музиката мога да я слушам и от други източници, в зависимост от качеството на записа и излъчващата го апаратура.

Ирис, най- често се четат касовите бележки май или коментарите под лайкваните снимки.  Peace

# 220
Сетих се и за един друг културен обект - Земята и хората. То все детето го отнася, де, но там го водих като имаше изложение на динозаври. Да ви кажа, много подходящ е тоя музей за динозаври. От вътре сградата не се различава с нищо от местообитание на динозаври от праисторически времена. Организацията - трагедия. Управниците - неандерталци.
Предполагам не е хубаво специално за това да се оплаквам, сигурно е търсен ефект, за по-достоверно възприемане на изложбата. Чакането на опашка продължи по-дълго от ледниковия период.

Природонаучния музей.....веднъж не ни пуснаха - нямало ток. Е, случва се.

Изобщо - културата или бахура?

# 221
Хм, на нас пък ни прилича на производствено хале.
Иначе обожавам да гледам камъни...

# 222
Колкото до "високото" изкуство, там чух някои тревожни мнения.

Смята се за демоде да натоварваш творбите със смисъл. Правилната
партийна линия била зад всяка творба невидимото да е от сферата на
абсурда, несвързаното, дори перверзното, да няма кохерентност, а
по-скоро да личи хаосът.

Иначе може да те обвинят в буржоазност...

# 223
Знаят ли че това е филм, не. Гледали ли са руски филм в живота си - не. Добре, ако трябва един руски филм да гледате поне гледайте "Гара за двама". Дреме ни на гъза, ние не сме от ТОВА поколение, защо ни е да знаем.
Добре е че се разграничават от Онова поколение, което гледаше само руски филми..

ПП: "Едно време имаше приказка : Филмът хубав ли е или е руски?" Сори-ама влизаме страната на психологията. Ако храниш някого само с помия и сложиш в нея една шоколадова паста ще ли се усети пастата?"
Има чудесни руски филми, но...по много причини младежите не могат да ги възприемат. Говорила съм с млади хора на по 18-25 години. Чуят ли руски филм и сякаш пада стена. Даже не пожелаха да гледат "бялото слънце на пустинята", дето е абсолютна мания...

Последна редакция: чт, 07 ное 2013, 16:42 от Герри

# 224
  • n/a
Мамасита, ако успеем да обясним как във времето
на айнрандовските поклонници се пръква и вирее,
да не кажа процъфтява, изравняването (или мозъч-
ното изглаждане, което е почти пълен синоним ...)
Имам няколко версии, но все още зреят. Но си пара-
докс, отдето и да го завъртиш.

Общи условия

Активация на акаунт