Евробарометър: Българите са културно най-пасивните в ЕС

• 11 763
  • 305
  •   1
Отговори
Отдавна не бях чела бг новини и чак се натъжих, виждайки тази. Сетих се, как преди няколко дни, се сочеше с пръст, как няма култура из други части на света и сега като чета това е малко като "присмял се Хърбел на Щърбел"

Цитат
Доминиращите две причини обаче са липсата на интерес и недостиг на свободно време. По първата причина 48% изобщо не са влизали в библиотека, 38% не са гледали балет, танцов спектакъл или опера, а 33% не са посетили галерия или музей.

Любопитно е, че отчетлива незаинтересуваност има дори към киното - 21%, четенето на книга - 29%, или гледане на културно предаване по телевизията - 27%.

Анкетираните масово декларират, че нямат време за културна дейност - 39% не са прочели една книга през последните 12 месеца поради тази причина. Между 27% и 32% дават това обяснение за гледането на културно предаване по телевизията, посещение на музей или галерия, на исторически места, църкви, замъци и градини.

Поне в четири категории над 20% българите отговарят, че причината е ниското качество или недостъпност на кино и сценични изкуства като концерти, театър, танцови и оперни спектакли.

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/11/05/2175271_evr … i-pasivnite_v_es/

Това ли е реалността?

# 1
Според личните ми наблюдения са и по-малко от цитираните проценти. Но това за град като Сливен.

# 2
  • Варна
Цитат
Поне в четири категории над 20% българите отговарят, че причината е ниското качество или недостъпност на кино и сценични изкуства като концерти, театър, танцови и оперни спектакли.
С това съм много съгласна. Затова не ходя на бг театър. Балетът ни е още по-зле. С операта сме горе-долу.
Добре че има гостуващи такива, които по някакъв начин да компенсират.

# 3
Тъжно, тъжно. Добре, че са висококултурните американци да ни го кажат.

# 4
  • в рока
Не съм сигурна,че главната причина е липсата на време Peace

Ще говоря от личен опит и наблюдения.В моя град затвориха кината отдавна.За да отида на такова ,трябва да пътувам до Плевен(30км).Няма опера,балет,но поне има театър .
Без книги не мога .Посещавам редовно библиотека.Масово младите хора нямат интереси(разбира се не всички)

# 5
При цена 15-20 лв за книга моят интерес си остава зад стъклото.

# 6
  • Варна
Има книги на промоция по 3-5-10лв. Има и библиотеки все пак. Peace

# 7
  • в рока
Ами в нашата библиотека се намират много нови и нашумели книги.Е ,давала съм пари за книги,които не се намират там,главно автобиографии на любими музиканти.

Книга втора ръка също купувам,както казва Боги за 2,3лв.

# 8
Във Варненската опера кордебалетът е в предпенсионна възраст. Ходим на постановки само когато съм сигурна, че има външно представяне или участие на някои от младите балерини от училището.

На опера ходим само през лятото в Летния театър, тъй като децата реагират нервно на силния небалансиран звук в салона, въпреки пълната му реконстукция.

В библиотеката ходя така или иначе, но имам и он-лайн регистрации на няколко места за чужда литература тъй, че градската я посещавам само ако ще копирам нещо. Иначе си има електронен каталог с достът чрез абонамент.

Физическите посещения нещо си губят смисъла напоследък.

Преди няколко години присъствах на една постановка на "Хамлет", в която всички бяха облечени в мундири, а Хамлет псуваше като каруцар. Потресе се връхчето на космите ми даже. Не съм му стъпвала повече на този идиот на постановките.

# 9
Тъжно, тъжно. Добре, че са висококултурните американци да ни го кажат.
Аха.  Mr. Green И авторката "случайно" е попаднала на статията. Мъка, мъка...

# 10
Майка ми също посещава библиотека, така че цената на книгите, май наистина е повече за извинение.
Аз няма как да направя генерализация, макар че, ако преценявам по този форум, тук всички са културтрегери, четат по много и участват активно във всякакви мероприятия.  Simple Smile Затова питам, къде е истината и наистина ми е интересно, защото, за добро или лошо, аз живея с някакви спомени от близкото минало.
В моят роден град, доколкото знам, киното стана мол. Театърът май все още има постановки.

п.п. Може би, някое добро другарче с правилното местожителство,  ще ми направи услуга, да пусне дубликат на темата, за да избегнем част от неизбежните умнотии, които започнаха. Моля  Simple Smile

Последна редакция: вт, 05 ное 2013, 21:41 от Кейси

# 11
Цитат
Аз няма как да направя генерализация, макар че, ако преценявам по този форум, тук всички са културтрегери, четат по много и участват активно във всякакви мероприятия.
Не. Само твоята майка и ти.  Peace

# 12
За каква култура говорим? Ако е за псевдо културата съм пас.
Скоро ходих на изложба на съвременна живопис и ...моля запишете ме и мен в тези проценти  Wink
Мъка наистина...страшна мъка..

# 13
Е, вие пък една сериозна тема да се отвори и започвате да чепкате свирепо. Знаем се вече от години кой какво представлява. Какъв е смисълът и тук да си го казваме?

Айде, кажи, ходиш ли на театър в твоя град, какво си гледала последно, кого водиш със себе си? Какво е мнението ти за хората, които НЕ ходят на театър в твоя град?

Последна редакция: вт, 05 ное 2013, 22:13 от Мишона

# 14
  • Galaxy 13197853088
Да кажем, че сме по-добре от преди 10 г.
Но от друга страна демографския профил
ще оказва натиск в обратна посока в бъдеще
и положението ще да се влошава прогресивно.

Общи условия

Активация на акаунт