Евробарометър: Българите са културно най-пасивните в ЕС

• 11 810
  • 305
  •   1
Отговори
# 45
Не забравяйте, че на Запад има изискване за "козметична култура", която е
точно толкова кичозна, колкото и златния ланец на българската мутра. Тоест
да търсиш култура не е знак за човечност, може да е също фалш и пошлост. Да
си окултурчен не значи да си ценен, или да си еволюирал.

Да не говорим, че повечето "култура" е средна ръка, не е дори висока.

А въпреки произхода и интелекта ми, не съм мазохист, че да си причиня
да отида примерно на изложба от авангардни инсталации, направена от
невротична лесбийка, пишман живописец, алкохолизирала се още в
художествената гимназия и неспособна да създаде и пет квадратни сантиметра
истинско изкуство, дори животът й да зависи това. А, и с половин обръсната глава
и обица в носа...култура ми янко.
Е-друго си е да идеш да се повъзхищаваш на модерния авангард докато се чудиш защо в крайна сметка си причиняваш това и защо позволяваш да те вземат за глупак.
Напомня ми на една карикатура на Херлуф Бидструп за баща и син дето разглеждат скулптури в музей за съвременно изкуство и на излизане синът показва едно кучешко лайно на улицата-съвсем точно умалено копие на скулптурата в музея...
 Mr. Green

Последна редакция: ср, 06 ное 2013, 10:43 от Герри

# 46
Въпросът на темата е:

И отговорът ми е: да, защото живея тук и сега и имам преки наблюдения и впечатления.
А въпросът

А какви са причините хората да не желаят да направят нещо повече за себе си отвъд материалното си битие?

е обект на съвсем друга тема, в която не съм сигурна дали искам да навляза.

# 47
Културата не е в прочетените книги, а в непрочетената библиотека.

Не да знаеш всичко за Уди Алън, а да знаеш как да го намериш.

Същото важи и за Априлското възстание. Ако си натъпча в главата всички
факти и ги държа свежи, това пак не е култура.

# 48
  • България-Швейцария
Тя статистиката си е точна наука, нали. Половината ядат пържоли, другата - зеле, значи ядем пържоли със зеле.
Ами не е така, Трещи, усреднени оценки се прилагат при малко по-други категории (например доход на домакинството и други с числово изражение). Като освен тотал има и разбивки по категории все пак, но зевзекът измислил бисера за свинското и зелето на масата в кръчмата едва ли го е знаел този факт.

Всъщност няма какво да се хабя да обяснявам, тя и Касита опитва да ви припомни една пирамида, но не я чувате просто. Въпреки, че и аз писах по-нагоре - не е цъфтящо дори в София положението, но някак не ви се вярва, нали, от собствената камбанарийка. С директни примери сигурно ще е по-лесно.
Колежка идва на работа пеша от района на завод Електроника до Лозенец, защото от и без това мижавата й заплата зависят още 3-ма души, разходите за транспорт й идват свръх. Прибира се по същия начин, няма зима, няма лято и засяда на допълнителната работа в къщи, като паралелно с това забавлява и внук. Кога и къде да отиде и защо, може би за да заспи от умора там? Сигурно има потребност, но 4-цифрената сума, която дължи на Топлофикация е с предимство.
И още дузина такива мога да дам, но се чудя има ли смисъл.

ние си караме безплатно най-вече - теглим от торенти и читанки...
Да, тях няма как да ги включим в проучването, а и не е нужно да се разлайват кучетата.
Току-виж някой чичко/ лелка в Брюксел реши, че не може то така (ако не са и решили вече, поне 3-4 пъти имаше драми с читанката в последните години).

# 49
все повече от познатите и близките ни в БГ гледат сапунките по ТВ, а книга не са чели от поне петилетка
даже и тези с таблети не искат и да чуят за сайта на читанка напр
закотвят се пред сериала с децата и така

# 50
Култура се търси по-малко, защото животът не е креативен, всичко
идва завършено, готово, фабрично.

Дори прадядо ми е търсел култура. Баба ми също. Всички те са били
креативни в ежедневието, правели са нещата повечко сами, търсели са
да създадат прекрасното- и съответно да го консумират.

Сега имаш красив айфон, добре скроени дрехи...няма нужда да се бориш за
нищо повече. Доволен си. Сериалите са по-изпипани като продукция и от оперите,
музиката ти е от нета, няма нужда да слушаш наживо изпълнение, което се
отдалечава от перфектния запис.

Понеже не създаваме култура, не я и консумираме. Консумираме продукти-
префинени, перфектни, но и напълно лишени от магия.

# 51
Чудех се колко минути са нужни темата да се обърне в поредната социална.
Темата и питането просто бяха други.

Цитирах част от текста на проучването, който има общо с въпроса на авторката- 48% сами заявяват "липса на интерес" /не на пари/.
"Доминиращите две причини обаче са липсата на интерес и недостиг на свободно време. По първата причина 48% изобщо не са влизали в библиотека, 38% не са гледали балет, танцов спектакъл или опера, а 33% не са посетили галерия или музей."
"Любопитно е, че отчетлива незаинтересуваност има дори към киното - 21%, четенето на книга - 29%, или гледане на културно предаване по телевизията - 27%."
"Анкетираните масово декларират, че нямат време за културна дейност..."

# 52
Да, това е реалността. И не само в България.

# 53
Културата не е в прочетените книги, а в непрочетената библиотека.

Не да знаеш всичко за Уди Алън, а да знаеш как да го намериш.

Същото важи и за Априлското възстание. Ако си натъпча в главата всички
факти и ги държа свежи, това пак не е култура.
Мамасита-човек не може да изчете всичко. Но трябва да знае кое да чете. За това дадох примера за Априлското въстание. Някои неща са емблематични-като Записките
 Ще дам тъп пример: "Не може да претендираш че си фентъзи фен без да си чел Толкин"

А иначе може да си обличаш новата рокля и да се изфукаш в зала България, докато слушаш концерти с вдъхновена маска на лицето и после като се качиш в колата си да си надупиш чалгата...

# 54
А, изобщо не става въпрос човек да е пропуснал да прочете съответния Канон
от произведения.

Аз лично след симфоничен концерт си пускам хард рок.

# 55
Тя статистиката си е точна наука, нали. Половината ядат пържоли, другата - зеле, значи ядем пържоли със зеле. Особено към културата как може да се приложи... Ако съм на премиерата на поредната боза от рода на Сем. Милър и Коза Ностра , сигурно ще съм много културна. Или поглъщам поредните сърцераздирателни любовни романи за нещастните дами в Манхатън.

Joy
Супер

# 56
  • България-Швейцария
Цитирах част от текста на проучването, който има общо с въпроса на авторката- 48% сами заявяват "липса на интерес" /не на пари/.
Защото отговор 'липса на пари' няма в шоукартата с причини, измежду които трябва да изберат до 3.
Малко по-реална щеше да е картината, ако този въпрос предполагаше свободен отговор.

# 57

Всъщност няма какво да се хабя да обяснявам, тя и Касита опитва да ви припомни една пирамида, но не я чувате просто.
 Точно щях да питам как така никой още не е споменал основополагащата пирамида на МАслоу, но явно съм я пропуснала в тарапаната.

Иначе за статистиката съм на мнението на Трещерица в случая, и то не защото не съм запозната с механизмите й, а защото има много голямо значение какво, как и в какви детайли се пита/мери. Освен това намирам заглавието за чудесна илюстрация на т.н. confirmation bias - да намерим някакви данни, които да натикаме в някакво заключение, което ни импонира. Резултат без някаква цел и сзпоставимост е абсолютно безсмислено и неконструктивно упражнение.

пп. в илюстрация на горното например може да се хвърли едно око на въпроса относно посещенията на дворци, замъци, градини и т.н. Е, къде да се мерим, при положение, че в държави като Италия, отчâсти Франция, Германия, Австрия, отчâсти Хърватия, и айде да не се излагам повече с география, на максимум час път с кола от коя да е точка има поне един замък, дворец или градина. В България имаме едни Плиска/Преслав и туй то.

Последна редакция: ср, 06 ное 2013, 11:38 от Рокси

# 58
  • в рока
Цитат
Вмъкни Цитат
Култура се търси по-малко, защото животът не е креативен, всичко
идва завършено, готово, фабрично.

Дори прадядо ми е търсел култура. Баба ми също. Всички те са били
креативни в ежедневието, правели са нещата повечко сами, търсели са
да създадат прекрасното- и съответно да го консумират.

Сега имаш красив айфон, добре скроени дрехи...няма нужда да се бориш за
нищо повече. Доволен си. Сериалите са по-изпипани като продукция и от оперите,
музиката ти е от нета, няма нужда да слушаш наживо изпълнение, което се
отдалечава от перфектния запис.

Понеже не създаваме култура, не я и консумираме. Консумираме продукти-
префинени, перфектни, но и напълно лишени от магия.

Може би това е част от отговора на въпроса,зададен от Касита

# 59
Защото отговор 'липса на пари' няма в шоукартата с причини, измежду които трябва да изберат до 3.
Малко по-реална щеше да е картината, ако този въпрос предполагаше свободен отговор.

Откъде знаеш какви са били въпросите и възможните отговори?
Че не си съвсем права на мен ми говорят и другите опции, за които се упоменава в статията:
"Поне в четири категории над 20% българите отговарят, че причината е ниското качество или недостъпност на кино и сценични изкуства като концерти, театър, танцови и оперни спектакли."
Недостъпността не е сред масово сочената причина за нечетенето на книги или при ТВ и радиопредаванията.

Общи условия

Активация на акаунт