Имам нужда от съвет- ако някой му се е случвало да пише възражения срещу издаден акт от КАТ или разбира правните изисквания, моля, нека да даде мнение.
В понеделник отидох до КАТ, защото колата която карам не е моя, а се води по документи на приятел на съпруга ми. Той получил призовка и аз отидох с него, защото аз все пак карам този автомобил, това момче няма нищо общо и не е редно да го викат него. На място катаджията ни поиска документите на колата, моята книжка, лична карта и ни подкани да напишем декларации- той- затова че ми е поверил автомобила си и не го управлява, а аз трябваше да пиша декларация по случая, по който сме извикани там. Случаят е следният- някой твърди, че при неправилна маневра на моя автомобил- даване на заден ход колата ми го е ударила и след това е напуснала въпросното ПТП. Това се е случило на 08.05.2013 г- когато катаджията ми каза това просто мигах на парцали, вбесих се, направо позеленях- на тази дата изобщо не съм си била в София- заедно съм съпруга ми и приятели бяхме в провинцията за няколко дни- заминахме на 06.05- за Гергьовден още, и пътувахме именно са тази кола. Това и написах във въпросната декларация и казах на служителя, който ми написа акта, че имам минимум 10 свидетели и му казах, че за мен това е наглост на н-та степен и някой си прави някаква застахователна измама, а той ми каза, че не му пука какво ще пиша в декларацията- да пиша че съм била и на луната ако ще- за него имало на кой да си напише акта и аз следователно съм виновна.
Днес съм се подготвила да ходя до КАТ, за да подам възражение. В него описах с три изречения, че на посочената дата не съм била изобщо в София и имам свидетели и съм изброила имената им.
По самия акт има неща, които намирам за пропуски, свързани с чл. 42 т.7, т.6, т.9 от ЗАНН.
Колегите на катаджията, който написа акта се подписаха като свидетели- има трите им имена и адреса по месторабота, длъжността им също е посочена, но липсват ЕГН-та и техен личен адрес. Също така в моя адрес открих, че неправилно е написан номера на апартамента ми, също не е упомената възрастта ми- е нека да приемем, че от ЕГН-то ми е видна, не е написана месторабота- попълнено е "не посочва"- истината е че никой не ме и попита. Друго, което не намирам за валидно е липсата на данни за лицето, което твърди, че е претърпяло щети- няма име, ЕГН, адрес- нищо. На реда, където се попълват данни на ощетения ченгето е написало "Протокол" и там пише кой е номера на протокола. Всичко, което по-горе съм избоила са пропуски от задължителния реквизит при съставяне на акт. Така поне пише в закона- чл. 42.
Има ли смисъл да упоменавам пропуските в акта или да оставя само описанието, в което обяснявам, че не съм аз извършител на нарушението, защото тогава съм била на друго място.
Извинявам се, ако съм прекалено многословна, но това, което ми се случи ми дойде просто изневиделица. Дали изобщо ще обърнат внимание на възражението ми или това ще ги вбеси още повече?
.