Някой подавал ли е наскоро възражение срещу акт от КАТ

• 2 174
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте,

Имам нужда от съвет- ако някой му се е случвало да пише възражения срещу издаден акт от КАТ или разбира правните изисквания, моля, нека да даде мнение.
В понеделник отидох до КАТ, защото колата която карам не е моя, а се води по документи на приятел на съпруга ми. Той получил призовка и аз отидох с него, защото аз все пак карам този автомобил, това момче няма нищо общо и не е редно да го викат него. На място катаджията ни поиска документите на колата, моята книжка, лична карта и ни подкани да напишем декларации- той- затова че ми е поверил автомобила си и не го управлява, а аз трябваше да пиша декларация по случая, по който сме извикани там. Случаят е следният- някой твърди, че при неправилна маневра на моя автомобил- даване на заден ход колата ми го е ударила и след това е напуснала въпросното ПТП. Това се е случило на 08.05.2013 г- когато катаджията ми каза това просто мигах на парцали, вбесих се, направо позеленях- на тази дата изобщо не съм си била в София- заедно съм съпруга ми и приятели бяхме в провинцията за няколко дни- заминахме на 06.05- за Гергьовден още, и пътувахме именно са тази кола. Това и написах във въпросната декларация и казах на служителя, който ми написа акта, че имам минимум 10 свидетели и му казах, че за мен това е наглост на н-та степен и някой си прави някаква застахователна измама, а той ми каза, че не му пука какво ще пиша в декларацията- да пиша че съм била и на луната ако ще- за него имало на кой да си напише акта и аз следователно съм виновна.
Днес съм се подготвила да ходя до КАТ, за да подам възражение. В него описах с три изречения, че   на посочената дата не съм била изобщо в София и имам свидетели и съм изброила имената им.
По самия акт има неща, които намирам за пропуски, свързани с чл. 42 т.7, т.6, т.9 от ЗАНН.
Колегите на катаджията, който написа акта се подписаха като свидетели- има трите им имена и адреса по месторабота, длъжността им също е посочена, но липсват ЕГН-та и техен личен адрес. Също така в моя адрес открих, че неправилно е написан номера на апартамента ми, също не е упомената възрастта ми- е нека да приемем, че от ЕГН-то ми е видна, не  е написана месторабота- попълнено е "не посочва"- истината е че никой не ме и попита. Друго, което не намирам за валидно е липсата на данни за лицето, което твърди, че е претърпяло щети- няма име, ЕГН, адрес- нищо. На реда, където се попълват данни на ощетения ченгето е написало "Протокол" и там пише кой е номера на протокола. Всичко, което по-горе съм избоила са пропуски от задължителния реквизит при съставяне на акт. Така поне пише в закона- чл. 42.
Има ли смисъл да упоменавам пропуските в акта или да оставя само описанието, в  което обяснявам, че не съм аз извършител на нарушението, защото тогава съм била на друго място.
Извинявам се, ако съм прекалено многословна, но това, което ми се случи ми дойде просто изневиделица. Дали изобщо ще обърнат внимание на  възражението ми или това ще ги вбеси още повече?

# 1
  • София
Подписа ли акта?

Членството е изключително полезно http://www.bau.bg/

# 2
Да, защото и да не го бях подписала щеше още един техен колега катаджия да извикат и да се подпише, че е свидетел на това, че аз не подписвам. Освен това знам, че и да го подписвам и да не го подписвам- той си е съставен и ми се връчва. Аз със подписа си просто констатирам, че съм запозната, несъгласието ми трябва да бъде изразено под формата на възражение.

# 3
  • София
Не е точно така.
Но, да, отиваш и пускаш възражение по акта. Събери и систематизирай цялата информация - дати, хора, места...всичко да е абсолютно детайлно.
След месец, когато ти излезе постановление - обжалваш и него.
Пускай възражение и жалби до откат.

# 4
Побързай да внесеш възражението, защото май имаш 3 дневен срок след връчване на акта. Няма да е лошо и да поискаш среща с началника на КАТ, там задължително се води протокол и се записва всичко, което си казала, така че и да искат няма да могат да пропуснат разследване на случая ти.
Актът може да се обжалва и пред съда! Успех!

# 5
Ms.Gorgeous, Tangeo, благодаря за отговорите Ви. Чудя се освен разказа ми, че не съм била в града от дата еди коя си до дата еди коя си- има ли нужда да добавям и това, че виждам пропуски в оформянето на акта- наглед дребни, но според закона тези неща, които виждам, че липсват- трябва да ги има. Или да оставя само разказа ми за отсъствието ми в този ден?
Ето и какво съм написала, как Ви се струва?
      Уважаеми Г-н Началник

Представям на вниманието Ви в срок възраженията си по съставения ми акт за установяване на административно нарушение бланков № 008408 от дата 04.11.2013г.

Не съм извършил така вмененото ми нарушение и правя следните обяснения:

На 08.05.2013 г. , датата, на която се твърди в съставения ми акт, че съм извършила  нарушение на ЗДВП с лек автомобил марка: ...... с рег. Номер ........ в град София, аз бях в провинцията – на гости в село Гаврил Геново, в близост до Берковица. За селото отпътувахме със съпруга ми 2 дни по-рано, за да празнуваме там Гергьовден, като пътувахме с поверения ми от ............ лек автомобил марка  ........ с рег. Номер ........  За това, че на 08.05.2013 г. аз съм била в село Гаврил Геново могат да свидетелстват и потвърдят съпругът ми- ..............., а също и други свидетели: ...

При съставянето на акт № 008408 откривам законови нередности- нарушена е нормата на чл.42 т.7 от ЗАНН. Същата изисква посочване на точен адрес и ЕГН на свидетелите по акта. Видно е, че в него се съдържат трите имена и местоработата на свидетелите, но не е посочен адрес и ЕГН на свидетелите.  Има и други пропуски, които са свързани с т. 6 и т. 9 от чл. 42 от ЗААН, а именно: моят адрес не е изписан правилно, не  е посочена възрастта ми, както и никой не ме е попитал за  месторабота, която да бъде вписана. Не са вписани имената, единния граждански номер и точния адрес на лицето, което се твърди, че е претърпяло имуществени вреди от посоченото нарушение, единен граждански номер, което е в разрез с чл.42 т.9 от ЗАНН.

Поради изложеното по-горе, не считам, че констатацията по акта е коректна и във връзка с това моля да приложите чл.54 ЗАНН и да не ми налагате наказание за нещо, което не съм извършила. Моля да ми бъдат предоставени писмени мотиви по вашето становище във връзка с моите възражения.
ПРИЛОЖЕНИЕ:
Копие от акт №  008408 от дата 04.11.2013г.

Не знам дали да търся лична среща с началника на КАТ- Гарван гарвану око не вади- да не взема да ги вбеся и да ми тръснат някое брутално НП, та и в съда да ме тормозят.

# 6
Тангео,

Знам за 3-дневния срок- днес ще ходя да внасям възражението. Затова пуснах тази тема- искаше ми се преди да отида там да почерпя малко опит- ако на някой му  е ясно какво се прави в случаи като моя- да сподели  Grinning.

# 7
  • София
Супер е, добре е обяснено и е детайлно.
Дописвай и отивай да го подаваш Peace
Все си мисля, че някой се опитва да завежда щети по гражданска на твой гръб......

# 8
Ms.Gorgeous,
И аз точно това си мисля, че ми се случва- защото ченгето ми прочете декларацията на този, който ми е набелязал колата- завършваше с нещо от сорта на: "Моля, напусналия ПТП шофьор да бъде издирен и наказан и да ми бъде предоставена информация за полицата му по застраховка "Гражданска отговорност"". Close

# 9
Добре си го написала.
Аз поисках среща с шефа, защото по време на писане на самия акт и връчването му изобщо не ми бяха разяснени правата и исках да знам какво ме очаква. Приеха ме нормално, записаха всичко, което казах и привикаха отговорника, за да започне разследване. Естествено, постъпи както решиш, в случая ти имаш достатъчно доказателства за не вината ти. И аз мисля, че се опитват да покрият щети, особено, ако самия потърпевш няма гражданска отговорност.

# 10
  • София
Добре де, сега обърнах внимание на датата на предполагаемото ПТП.
От май до сега са те търсили "уж", така ли?
Ами ако си с нова полица ГО в друга компания? Ще търсят регрес по старата ли.....
И по чие нареждане ти си определена като виновна, че и акт ти е връчен?
Свидетели, сведения има ли?
Я върви, депозирай си възражението и искай среща с началниците да ти предоставят отговорите на многото въпроси.....

# 11
Те реално не са ме търсили мен- защото не съм собственик на колата.
Не знам точно кога са изпратили и призовката на момчето, който е собственик на колата. Колата е закупена от моя познат преди година и половина от някаква фирма, даже не си е прехвърлил талона на негово име- КАТ първо са викали човека с фирмата, на която е колата по документи. Той им е дал договор за покупко-продажба и така пращат призовка до моя човек. Това им е отнело 6 месеца Laughing.
Той ме помоли да отидем заедно до КАТ, за да разберем за какво го викат и да може аз да се оправям с това, да не го занимават него, понеже аз карам тази кола. Когато отидохме в КАТ- служителят ни поиска застраховката ГО, личните ни карти и каза, че случаят, касаещ колата е оплакване, че в следствие на неправилна маневра на заден ход колата е ударила друга кола и е напуснала ПТП. Когато попитах кога е станало това и получих отговор за датата- казах, че това не е възможно, защото аз и колата не сме били на товѝ място и в този град. Той каза, че го интересува единствено на кого ще напише акт за станалото- пък ние оттам нататък да правим каквото искаме. Така аз трябваше да си дам книжката да ми пише на мен акт, защото момчето реално е собственик, но не и ползвател на колата и така аз си го отнесох.Катаджията каза да пишем декларации- той- че ми е предал колата за ползване, а аз трябваше да пиша какво е станало- в декларацията написах, каквото и във възражението към акта, което подадох днес.
Никой не му се слушаше какво мисля аз, не ми дадоха друга опция- казаха- щом ти ползваш колата-пишем ти акт- ти се оправяй, както намериш за добре.
Сега трябва да доказвам, че нямам сестра Confused.

# 12
Tangeo,
След твоята среща с началника на КАТ и възражението ти какво се случи- падна ли този акт, който са ти съставили?

Общи условия

Активация на акаунт