Çalıkuşu/Чучулигата с Бурак Йозчивит и Фахрие Евджен - тема 4

• 91 840
  • 731
  •   1
Отговори
# 90
  Тъй като не можах да гледам и 10м. ще си замълча въпреки ,че и аз я чаках тази серия с големи надежди.

Знаех си ,че му е" слаб ангела" на Кямран  и ще хукне при Нериман но мисля,че тая подлярка си получи заслуженото - ТОЙ бълнуваше името на Фереде.Е Бога ми ,ако съм с мъж когото обичам ,а той  сънува друга  ще умра от мъка.
И той беше покосен от пренебрежителния поглед на Фериде сутринта .

Това което пише Мони Hug за сладките когато  му ги  е поднесла си е честа гавра с него ,която си е заслужил.

Всички пишете за съня  , а аз ще се опитам да ви преспя  с него  и ви пожелая лека нощ!

https://www.facebook.com/photo.php?v=10151977913965042

Е, много ми е зле нета  тази вечер и не успях да пусна това което исках . Embarassed Embarassed Embarassed

Лека нощ Hug Hug Hug

Последна редакция: ср, 13 ное 2013, 09:59 от sebilMM

# 91
  • Враца
Казах лека нощ, ама нямам мира. Не можах да разбера Нериман разбра ли за избора на Кямран или това засега остава между баща и син?

А Фериде как как остави Кямран в "небрано лозе" когато той поиска да я закара в пансиона, а тя го изгледа с погнуса от долу до горе  и го попита цяла нощ ли е бил при Нериман (много е пряма - браво на нея) - усмивката му секна на момента, почуства се много гадно май  Laughing Laughing Laughing Laughing  Така му се пада!!!

Пак лека нощ!

Последна редакция: ср, 13 ное 2013, 00:44 от mama_an_ji

# 92
Мами, аз доколкото схванах, този разговор си остана само между баща и син, но и Бесиме разбра и не спира да я ненавижда. А Нериман се досети, че Сейфетин я приема и особено след случилото се нямат очи да се противопоставят на връзката им и става все по-нагла, та чак Кямран се почувства притиснат.

# 93
Момичета, виждам че повечето сте разочаровани, и ще ви учудя, но аз съм във възторг от епизода.
Сценаристите вървят по собствен план и той се разминава малко с нашите очаквания за романтика. Въпреки, че и нея я има, върви паралелно и е толкова красива, колкото ни се искаше. В крайна сметка силните сцени с Фериде и Кямран ги имаше, нали?
Но вижте всичко останало - провокация към зрителите, хипербола, алегория, метафори.... гротеска. Употребата им въобще не е случайна.
Защо се учудвате, че Сеиф. преби дъщеря си, та това е било началото на миналия век в мюсюлманска държава. Дори и днес на някои места в мюсюлманските страни  близките пребиват с камъни жени от семейството си, ако се окаже, че са изгубили своята  чест, а това значи и честта на семейството. Тогава бащите така са възпитавали синовете си, а те своите синове. Нашият Кямран мълча на масата, само Фериде искаше да помогне - ами ето го нейното превъзходство дори над неговия характер, който тук досега ни показваха като напредничав. Такава е и в книгата, надрасла и времето си, и мъжете от това време.  Кямран избра Нериман, за да запазва някаква чест- негова ли, на семейството ли, и хайде сега тепърва, като общ събирателен образ на мъжете от това време да го видим може ли и лесно ли е да се запази тази чест, като го дадоха как полудя от прегръдката с Фериде.... А в това време Неджмие я пребиха за две капки кръв, без обяснения.

Всичко е преувеличено, всичко е засилено, тази нелепа музика от грамофона, годениците, които бяха като след боксов мач ... Според мен това е начина да покажат лудостта и безумието на отминалите времена и нрави, а имайте предвид, че те още не са си отишли съвсем, при тях и не само там. Може би това е една от целите им - да покажат, че тези неща трябва да се изкореняват веднъж завинаги.
Сейфетин страдаше след като преби  дъщеря си, но начина по който тогава са започвали да излизат от тази закостенялост и вековни порядки е бил не по-малко мъчителен...

И не е само това, имам още впечатления, но трябва да ги формулирам по-добре, а и този път много трудно вървеше превода и имаше проблеми с чата.

Последна редакция: ср, 13 ное 2013, 00:59 от didibu

# 94

Ох , Мами , Мони и мен сън не ме хваща ,хем не съм гледала , хем се досещам за какво става дума та ето го объркания и гузен Кямрян наранина когато го засече  Фериде.

Няма го наперения и самоуверен поглед вече май newsm78

# 95
Диди, да, всичко това го разбирам, но някак ме смаза тази серия. Не очаквах чак толкова да бъде в черни краски. И всичко, което извършиха Селим, Левент и Нериман. Сценаристите бяха много жестоки този път.
Кямран беше друг човек, нямаше нищо общо с Кямран от миналата серия. Присъствието на Нериман го променя. Тази жена го покварява с нейната хищност.
Хубавото беше също, че той на листчето написа "Гюлбешекер", без да знае още какво означава. Имаше и хубави моменти.
Сейфетин му забрани да се приближава до пансиона и да престане да дава надежда на Фериде. А Кямран го попита кога е споменавал, че имат отношения с Фериде?  #2gunfire

Последна редакция: ср, 13 ное 2013, 01:44 от Moniiica

# 96

Диди smile3525 чудесен разбор!:thinking:

И си права, тези нрави трябва да се изкоренят .За това протестираха и младите хора и наши познати актьори през пролетта в Истанбул в парка Гези на пл.Тексим

И на фона на всичко което се случва Фериде стои някак спокойно  и много разумно.

# 97
Любопитно ми е какво правеше Нериман-забулена на фалшивото "бракосъчетание" между Селим и Фериде?...Да не би тя да се преставя за Фериде,пред съдията/или както се казва/ ?  newsm78

# 98
  • AMS
Момичета, още както ви четях преди 7 епизод , ми се искаше да ви напиша, че много бързате за  целувката, люлката и всичко да е по мед и масло. Ева 7 серии са минали. Които са гледали и други сериали, вече знаят, че това се случва след дооооста серии и почти накрая.
didibu, Поздравления за поста!!! И на мен ми хареса серията.  Дето има една приказка - "Вярно с оригинала" на турската действителност, по онова време и в някой региони и днес.  И побоя, и доминирането на мъжете над жените и това, че на мъжът всичко е позволено. Той, колкото  жени  си иска, толкова ще има.  Лошото е, че го приемат за нормално да е  с повече от една жена. Даже се хвалят с това.  Кямран, не очакваше такава реакция от Фериде на сутринта, след завръщането му от Нериман.
 Но Фериде е от френската гимназия и добре му го каза.  Party Всички други си мълчат. Та той е мъж.
А, Неджиме не разкри какво се е случило между нея и Селим. Всички останаха с убеждението, че той я е обезчестил. На нея това ѝ беше целта, да стане така, че да дойде да я поиска от родителите ѝ. Друг начин нямаше как да го притисне. Защо стисна ключовете така, че да потече кръв от ръката ѝ?  Фериде накрая, обаче се досети. И на мен ми беше много жал като я набиха, но в края на крайщата, сложиха годежните пръстени, всички се извърнаха, но тя седна доволна до него.
Иначе най-важният момент за мен беше на масата, когато Фериде късаше от средата на хляба парченца за Неджиме. А после започна да им говори, че е била много щастлива в детството си в това семейство и ... А, днес не може да повярва какво се е случило. Тя е чуждото дете, но те са се отнесли към собственото си, по-лошо от колкото към чуждо.  Защити Неджиме страхотно.
Най-смешно ми беше, когато файтонджията хвърли обувките на Селим и те паднаха пред него. Joy
Има и още, но времето стана за добро утро.
Приятен ден!

# 99
Добро утро. Hug Hug Hug

И аз не успях да гледам серията, но от коментарите ви разбирам, че не е това, което очаквахме.  Sad  ooooh! Дано в следващият епизод да ни поднесат повече романтика. Praynig Heart Eyes

http://gecce.com/magazin/haber/fahriye-evcen-alisveris-turunda-1

Хубав ден.   bouquet

Последна редакция: ср, 13 ное 2013, 07:57 от ·٠•Snejka•٠·

# 100

Добро утро Hug

Снеже Heart Eyes,точно тази сутрин имам нужда от кафе след като си легнах след 2ч.Благодаря ти ,че всяка сутрин си на линия с кафе в ръце  bouquet

Днес ще търся начин да изгледам серията и да съм адекватна в коментарите си.

Това което много ни  разочарова  според мен е рязката промяна в поведението на Кямран.
На този  Кямрян с топлите влюбени очи които гледаха Фериде и другия нехайно прибиращия с ръце в джобове от нощни похождения Кямран.
Отблъсна ни Кямран ,който нахално  казва ,че не е  споменавал да е давал надежда на Фериве.
Не го е срам bambam

Няма да изброявам ,че са много моментите които даваха надежда и на Фериде и на нас.
Само си мисля ,че сценаристите много рязко направиха завоя  в образа на Кямран   newsm78

Не и бил давал надежда no

Приятен ден Hug

# 101
Добро утро, момичета!  Heart Eyes

седем епизода ми трябваха, за да ми просветне как са решили да работят и какво аджеба правят във филма. Но явно е нужно повече време, за да се натрупат впечатления. Все пак почеркът си личеше - всички тези нестандартни сцени и интересни похвати, Селим и скелетите, тежкия епизод с чумата и въпроса за греха (не ги разбрах в този епизод, направо им се ядосах) и още други интересни детайли. Но в тази серия ми се струва, че схванах най-накрая : )
Ще се пробвам да обясня моето виждане, което е повече  усещане,  малко ми е трудно да го формулирам добре, а и хванах малка част от превода. Сразиха ме направо, майсторска работа! Шапка им свалям!

Да започна от финала, който беше разбиващ! Едно момиче, толкова красиво и невинно, току-що разбрало какво е да си влюбен и да обичаш, облечена в нежно розово, просто искаше да чуе от устата на любимия човек, че я обича. А погледнете в контраст, какъв беше фонът на нейните първи трепети или цялата останала част от филма. Една вихрушка от черни тонове, негативни емоции, всякакви гадости и страсти, подли хора, преследващи грозни цели, съмнителни въпроси за чест и стари нрави. Всичко това ни въртя, въртя и ни довя съвсем ошашавени до прекрасните очи, които в този луд свят единствено настойчиво се молеха да чуят "Много обичам гюлбешекер!"

Първо "любимият"  я предаде като се поддаде на влиянието на баща си, че е въпрос на чест да избере вдовицата, защото били хвърляли камъни по дома ѝ и разни други бла бла (въпреки, че уж му даде право на избор, но все пак намекна, че хората говорят, а после за съвестта). А същият този любим човек я учеше на доверие, да се осмелява да обича и всичките работи от предния епизод. Пак заради въпросната чест пребиха Неджмие  и Селим, и ги ожениха още на другия ден. От друга страна беше грозната страна у хората, злобата, пресметливостта, как не се спират пред нищо, за да  постигат целите си - Левент и Нериман със скалъпената сватба; Неджмие, пребита, но се усмихваше с насиненото си лице, доволна, че е постигнала своето.

Първо ни залъгаха с фрагманите, а после ни в клин, ни в ръкав, без въобще да го очакваме,  ни пуснаха в центрофугата на тази гротескна картина с преувеличени краски и странни гледки. Драма с елементи на класическа черна комедия. Но как иначе истински да се потресем от действителността, в която е живяла Чучулигата и пред какво е била изправена. Да, в началото на сериала имаше семейна идилия, но когато се появиха  проблемите, се видя кой как реагира. Кой робува на стария морал и догмите,  и кой слуша сърцето си, а в този епизод това беше само Фериде. Затова и реакциите на зрителите са, че само тя изглеждаше нормална, а другите бяха като полудели и неадекватни. Всъщност тя и учителя Лазар, който гледаше в недоумение пребитите младоженци. А той е европеец. Според мен героите в сериала не са просто отделни личности, а събирателни образи, всеки носещ конкретни неща от епохата.

Историята със съня - до последно не се разбира, че е сън, направо да си помислиш, че всички са се побъркали - сценаристи, режисьори, артисти. Това им е целта - провокират яко, и се забавляват от това на всичкото отгоре, за наша сметка Simple Smile. Все едно казват:

"Отпуснете се, замислете се за важните неща, наслаждавайте се - любовта ще победи, но кой е казал, че в живота е лесно..." Определено искат да ни накарат и ние да се забавляваме, но да   отчитаме  сериозните неща и ако можем да се опитваме да променим това, което трябва.  di...va,,  и на мен ми беше смешно, като хвърли чепиците Джума Али, през това време Селим си повръща отровните бонбони, а Неджмие  вади счупения зъб, обаче се радва, че ще е булка на Селим...  Mr. Green

Аз поне така усетих нещата...

Самата сцена със съня беше много хубава. Момичето, което все още пие мляко преди сън, се превръща в жена, която подсъзнателно иска дете от обичания мъж. Той иска същото в неговия сън, като не пропуска да се учуди "Ама ти още ли пиеш мляко вечер". Страхотна идея -  двамата да се срещнат в съня, вмъкнаха Мунисе и Гюлбешекер от книгата (кой иска сценария да е стриктно по книгата?? Aз вече съвсем не искам - искам все така да ме изненадват). Все пак на фона на цялата лудост, която не без причина създадоха, основната нишка върви и двамата крачат един към друг.
Да го осъждаме ли Кямран? Въпреки характера, който показа, явно има неща, които тепърва има да учи и от които да се отърсва, за да я догнва в собственото си съзряване. Променя се- има развитие в образа, иначе нямаше да е интересно. Видяхте ли погледа му, когато влезе при Нериман през нощта. Явно вече разбра, че плътските удоволствия невинаги значат любов, и че истинската любов може да породи не по-малко силни сексуални желания (е, за  сцената  под дървото, вече и аз се зачудих дали не са ѝ се подкосили краката на Фахрие в тази страстна прегръдка и с този поглед към нея, може би руж въобще не  ѝ е трябвал, а и нещата към пребледняване отиваха, как я беше награбил Бурак  Confused...  Кямран бързо забрави за какво би Селим по-рано през деня ... )
Накрая на епизода остана като гръмнат.Пада му се.  Осъзна май, че я е предал и какво е загубил. Тепърва има да си оправя грешките и да пребори някои неща в себе си.

"Вообщем козёл наш красавчик Камран!", както писаха в чата рускините след края на филма : )
 ...  леле,  много бяха ядосани, ръсеха огън и жупел, а и през цялото време имаше спамъри в чата, пречеха на превода и изнервиха допълнително ситуацията съвсем в унисон с филма  : ) ....

Последна редакция: ср, 13 ное 2013, 09:55 от didibu

# 102
Диди  Heart Eyes чета и не вярвам на очите си-толкова искрено и точно си го написала Hug Hug Hug

Не съм си и помисляла да се пробвам да изразя по този начин мислите си ,но не ми пречи да ти се възхитя от сърце  bouquet

А  аз реших да прочете това- онова в руските сайтове  и срещнах следното:

Ф- Ти лекуваш рани на непознати,а сега не искаш да помогнеш на родната си сестра.
К-Не всяка рана се лекува-превръща се в гангрена и това не бива да се лекува , а трябва да се изреже Shocked newsm09Няма да помогна на Селим и Неджиме.

И друг коментар има срещу Сейфетин бей за който мнението е крайно негативно.
Вбесени са от  реакцията му-уж страда от ситуацията , а си пуска музика  вместо да успокои  притеснената си съпруга и прегърне пребитата си дъщеря....

А за постъпката на Кямран  при Нериман без да се замислят го наричат задник newsm10 Joy Joy

Последна редакция: ср, 13 ное 2013, 09:56 от sebilMM

# 103

Тук  и в този момент  Кямран взема решение -аз ще защитя  и грижа за Нериман.

И пак пускан клипа със съня.Много го харесвам.Снощи го омотах нещо .Не ми беше наред  нета.

https://www.facebook.com/photo.php?v=10151977913965042

# 104
  • Враца
Добро утро и от мен!
Страстите от вчера вече се поуталожиха  Laughing Laughing

Диди, di...va   bouquet  bouquet
- необходимо е от време на време някой да ни "склаща"  Grinning

Добро утро, момичета!  Heart Eyes

Скрит текст:
седем епизода ми трябваха, за да ми просветне как са решили да работят и какво аджеба правят във филма. Но явно е нужно повече време, за да се натрупат впечатления. Все пак почеркът си личеше - всички тези нестандартни сцени и интересни похвати, Селим и скелетите, тежкия епизод с чумата и въпроса за греха (не ги разбрах в този епизод, направо им се ядосах) и още други интересни детайли. Но в тази серия ми се струва, че схванах най-накрая : )
Ще се пробвам да обясня моето виждане, което е повече  усещане,  малко ми е трудно да го формулирам добре, а и хванах малка част от превода. Сразиха ме направо, майсторска работа! Шапка им свалям!

Да започна от финала, който беше разбиващ! Едно момиче, толкова красиво и невинно, току-що разбрало какво е да си влюбен и да обичаш, облечена в нежно розово, просто искаше да чуе от устата на любимия човек, че я обича. А погледнете в контраст, какъв беше фонът на нейните първи трепети или цялата останала част от филма. Една вихрушка от черни тонове, негативни емоции, всякакви гадости и страсти, подли хора, преследващи грозни цели, съмнителни въпроси за чест и стари нрави. Всичко това ни въртя, въртя и ни довя съвсем ошашавени до прекрасните очи, които в този луд свят единствено настойчиво се молеха да чуят "Много обичам гюлбешекер!"

Първо "любимият"  я предаде като се поддаде на влиянието на баща си, че е въпрос на чест да избере вдовицата, защото били хвърляли камъни по дома ѝ и разни други бла бла (въпреки, че уж му даде право на избор, но все пак намекна, че хората говорят, а после за съвестта). А същият този любим човек я учеше на доверие, да се осмелява да обича и всичките работи от предния епизод. Пак заради въпросната чест пребиха Неджмие  и Селим, и ги ожениха още на другия ден. От друга страна беше грозната страна у хората, злобата, пресметливостта, как не се спират пред нищо, за да  постигат целите си - Левент и Нериман със скалъпената сватба; Неджмие, пребита, но се усмихваше с насиненото си лице, доволна, че е постигнала своето.

Първо ни залъгаха с фрагманите, а после ни в клин, ни в ръкав, без въобще да го очакваме,  ни пуснаха в центрофугата на тази гротескна картина с преувеличени краски и странни гледки. Драма с елементи на класическа черна комедия. Но как иначе истински да се потресем от действителността, в която е живяла Чучулигата и пред какво е била изправена. Да, в началото на сериала имаше семейна идилия, но когато се появиха  проблемите, се видя кой как реагира. Кой робува на стария морал и догмите,  и кой слуша сърцето си, а в този епизод това беше само Фериде. Затова и реакциите на зрителите са, че само тя изглеждаше нормална, а другите бяха като полудели и неадекватни. Всъщност тя и учителя Лазар, който гледаше в недоумение пребитите младоженци. А той е европеец. Според мен героите в сериала не са просто отделни личности, а събирателни образи, всеки носещ конкретни неща от епохата.

Историята със съня - до последно не се разбира, че е сън, направо да си помислиш, че всички са се побъркали - сценаристи, режисьори, артисти. Това им е целта - провокират яко, и се забавляват от това на всичкото отгоре, за наша сметка Simple Smile. Все едно казват:

"Отпуснете се, замислете се за важните неща, наслаждавайте се - любовта ще победи, но кой е казал, че в живота е лесно..." Определено искат да ни накарат и ние да се забавляваме, но да   отчитаме  сериозните неща и ако можем да се опитваме да променим това, което трябва.  di...va,,  и на мен ми беше смешно, като хвърли чепиците Джума Али, през това време Селим си повръща отровните бонбони, а Неджмие  вади счупения зъб, обаче се радва, че ще е булка на Селим...  Mr. Green

Аз поне така усетих нещата...

Самата сцена със съня беше много хубава. Момичето, което все още пие мляко преди сън, се превръща в жена, която подсъзнателно иска дете от обичания мъж. Той иска същото в неговия сън, като не пропуска да се учуди "Ама ти още ли пиеш мляко вечер". Страхотна идея -  двамата да се срещнат в съня, вмъкнаха Мунисе и Гюлбешекер от книгата (кой иска сценария да е стриктно по книгата?? Aз вече съвсем не искам - искам все така да ме изненадват). Все пак на фона на цялата лудост, която не без причина създадоха, основната нишка върви и двамата крачат един към друг.
Да го осъждаме ли Кямран? Въпреки характера, който показа, явно има неща, които тепърва има да учи и от които да се отърсва, за да я догнва в собственото си съзряване. Променя се- има развитие в образа, иначе нямаше да е интересно. Видяхте ли погледа му, когато влезе при Нериман през нощта. Явно вече разбра, че плътските удоволствия невинаги значат любов, и че истинската любов може да породи не по-малко силни сексуални желания (е, за  сцената  под дървото, вече и аз се зачудих дали не са ѝ се подкосили краката на Фахрие в тази страстна прегръдка и с този поглед към нея, може би руж въобще не  ѝ е трябвал, а и нещата към пребледняване отиваха, как я беше награбил Бурак  Confused...  Кямран бързо забрави за какво би Селим по-рано през деня ... )

Накрая на епизода остана като гръмнат.Пада му се.  Осъзна май, че я е предал и какво е загубил. Тепърва има да си оправя грешките и да пребори някои неща в себе си.

"Вообщем козёл наш красавчик Камран!", както писаха в чата рускините след края на филма : )
 ...  леле,  много бяха ядосани, ръсеха огън и жупел, а и през цялото време имаше спамъри в чата, пречеха на превода и изнервиха допълнително ситуацията съвсем в унисон с филма  : ) ....

Познавайки вече нашето "мъжко" и борбено момиче, тези, а и бъдещи грешки през носа ще му излязат.  Laughing Laughing Laughing

Себи, наистина някак много рязко ни показаха промяната в поведението на Кямран - дори във физиономия е съвсем различен (браво на Бурак), но след всичко преживяно, няма как да е същия. Освен това, въпреки избора си, той не престава според мен да мисли по този въпрос - няма и как да го направи, след като, както той сам каза в предния еп., че Фериде "непрекъснато никне под носа му"  Laughing Laughing  А сега като добавим и фалшивия брак ... не ми се мисли какво ще следва.

Общи условия

Активация на акаунт