БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 43 075
  • 753
  •   1
Отговори
# 375
  • София, България
Тоест може тестото да се омеси предишния ден, да втаса, да се прибере в хладилника, на сутринта да се извади, докато се стопли, и да се пече, така ли?

Отскоро се метнах на тестените изделия и все още много неща не са ми ясни...
Hug

Тестото се замесва и веднага без да се чака се прибира в хладилника.Така цяла нощ втасва бавно и няма страшно от превтасване.На сутринта се вади,оформя се каквото ще се прави,втасва,маже се и се пече......За мекици -  след като се стопли тестото се оформят мекиците и се пържат.....

Извинявайте, че връщам думата към тестата, но да кажа какво стана - сутринта го извадих от хладилника, оставих го около час да се постопли, беше цялото шупнало и лепещо - сложих малко брашно, за да мога да го пипам - нарязах го на 16 парчета /че беше за кифли/ ... и после по никой начин тия нарязаните парчета не можаха да станат на хубави топчета, защото бяха като ... прашни  Confused От което пострада формата на кифлите естествено. Но пък след като ги направих, ги оставих пак 15-тина минути да починат и после се изпекоха мнооого меки и вкусни  Flutter

# 376
Привет  Simple Smile ще готвя супа топчета и искам да заместя ориза в топчетата с киноа, моля да споделите вашия опит и точно как става ?
Благодаря   bouquet

# 377
  • София
Привет  Simple Smile ще готвя супа топчета и искам да заместя ориза в топчетата с киноа, моля да споделите вашия опит и точно как става ?
Благодаря   bouquet

Аз пробвах, като бях накиснала киноата преди това за около 15 мин., защото така пишеше в рецептата. След пускането в супата топчетата се разпаднаха, а и стана доста странно на вкус. Та не бих пробвала пак. Според мен трябва да си свариш киноата почти до готовност, поне аз мисля, че така има по-голяма вероятност да не се разпаднат топчетата. Но аз втори път не бих пробвала. Вече слагам само кафяв ориз или само месни топчета. Просто някак си вкусовете не ни се съчетаха. Пробвах и сърми с киноа, пак не ни харесаха.
миналата седмица правих една измислица-сурови зелени и червени чушки, пълнени с киноа (сварена с малко сол), сирене и много зелени подправки, нарязани след това на филийки. Децата изядоха невъобразимо количество.

# 378
Дайте моля някаква идея за мъфини, но да са по-сочни, не сухи. Може с някакъв сироп, или крем... Да не са сухи.
И също, искам да направя пиле с прясно зеле, но месото как да го направя - да го посваря преди това и после леко да го позапържа в тенджерата и тогава слагам зелето?

# 379
Привет момичета.
Имам замразена мая и мисля да правя питка.Въпросче-как да размразя маята.Да я оставя на стайна температура, докато се размрази, или може и в микровълновата на размразяване?

Благодаря ви   bouquet

# 380
И също, искам да направя пиле с прясно зеле, но месото как да го направя - да го посваря преди това и после леко да го позапържа в тенджерата и тогава слагам зелето?

За днес имахме пиле с прясно зеле......
Пилето ми бе на парчета,домашно....
Първо го запечатах в мазнина, в тенджера, за около 5 мин. за всяка страна.
Извадих го и сложих в тавата, в която ще пека.....
Зелето ми е нарязано на дребно. В същата мазнина, от пилето, сложих зелето. Една позната слага и 2-3 глави лук и 10 скилидки чесън....Правих един път и така - хареса ми, бях безкрайно скептична...Та тогава първо си нарязах лука, задуших го заедно с чесъна, сложих след това зелето. Хубаво го обърках. Зелето носи и повече олио. На 1,5кг. зеле - 1/2 ч.ч. олио. Та си прецени ти колко ще сложиш по твой вкус. Та.....задушава се хубаво зелето, поне 30 мин. Слагам настъргани домати - имах за днес пресни. Добавих сол, 1 с.л. червен пипер. Обърках хубаво и прехвърлих в тавата с пилето. Сложих до половината вода, отгоре наредих зелеви цели листа и сложих във фурната. Първоначално на по-високи градуси, като заври -намалих. Пекох до оставане на мазнина. Листата горе почерняват, после се хвърлят. Така го правя аз.....

Маята размразявам на стайна Т.....Като е от фризера - може около 1-2 часа в хладилника и след това на стайна Т.....Зависи от времето, с което разполагаш....

# 381
Мерси Мама Цоцоланка   Hug

# 382
Мерси, маме  Hug и аз така ще го направя зелето, обаче ми е на бутчета пилето, пак да си го запечатам , нали? Без да го варя преди това? Страх ме е да не остане вътре сурово, защото бутчетата за големи.

# 383
Мерси, маме  Hug и аз така ще го направя зелето, обаче ми е на бутчета пилето, пак да си го запечатам , нали? Без да го варя преди това? Страх ме е да не остане вътре сурово, защото бутчетата за големи.

Не мисля, че ще имаш проблем със суровото, особено ако пилето ти е купешко. Никога не варя предварително бройлера - нито когато го правя със зеле, нито с картофки, опича си се най-добре. Виж, ако е домашно, тогава е друга работата   bouquet Това е от манджите, на които няма какво да объркаш, така че давай смело  bowuu

# 384
Ще действам   bouquet

# 385
Здравейте мисля да сготвя джолан сарми и пълнени чушки в гювеч ако го приготвя тая вечер и утре към обяд да го пека  ставали утре няма да имам време да завивам сармите

# 386
# 387
  • Австрия
Момичета моля ви помагайте. Трябва ми рецепта за мекици но със сода за хляб. Който знае моля да помага.  chef

# 388
Здравейте мисля да сготвя джолан сарми и пълнени чушки в гювеч ако го приготвя тая вечер и утре към обяд да го пека  ставали утре няма да имам време да завивам сармите
как отвориш очи сутринта го включи да се пече на слаб огън. за обяд си приготви салфетки (ще си оближеш пръстите)   bouquet

# 389
Момичета моля ви помагайте. Трябва ми рецепта за мекици но със сода за хляб. Който знае моля да помага.  chef

ето на Илианка http://ilrai.blogspot.com/2008/07/blog-post_04.html

Общи условия

Активация на акаунт