На море в Гърция 2013 - XII

• 81 598
  • 783
  •   1
Отговори
# 690
Клио1978-ма,
аз пък съм ходила 4 години подред и юни, и септември, веднъж и юли, та викам да имам малко лични наблюдения. (Само 2013 не съм, щото ги заобикалям напоследък тия райони по ред причини.)  Мръсотията на плажа прогресираше с времето, за съжаление, а толкова го харесвах...

Също лични впечатления. Само от Ситония. Целият ръкав.

# 691
  • София
Клио, извинявай, но какъв е проблемът, че Неос Мармарас е пристанище  Shocked Или че е на баир? Че те половината хубави градчета в Гърция, по островите вкл, са пристанища, малки/големи, и пак са хубави..

"Баирът" не е болка за умиране, лично на нас ни хареса това, че е разчупено, има и чудесна панорама от някои кътчета.

Изобщо имам чувството, че си доста категорична и крайна по някои въпроси..може и малко по-приятелски и спокойно да си споделяме инфо  Peace

# 692
На фона на тези разсъждения-2 въпроса:
1. Да рискуваме ли да тръгнем без резервация? Миналото лято харесахме на място доста варианти за настаняване, които в букинг ги няма. Не бих рискувала с някоя незнайна агенция, че не ми се попада в "Господари на ефира" Naughty
Ако пътувате  с деца, изключено без резервация. Хотелите в Ситония са малки. Много рядко хотел с повече стаи, някои от тях, предплатени за сезона. Не мога да си представя да вървиш от керемидка на керемидка да търсиш свободни стаи. Пик сезона - абсурд.

# 693
Ама, разбира се, само дето има хора, които го правят всяка година, че и по няколко пъти на година, и много от тях са писали или пишат в темата. В пик сезона (15 юли-20 август) и по 6 септември и аз не го препоръчвам, де. Но през останалото време си е напълно осъществимо.

А в Неос Мармарас центърът е с голяма денивелация, но там, където са плажните ивици - и Парадисос, и южно от стадиона - "градския плаж", си е равно.
Но, естествено, иначе си добре дошла с мнението си Simple Smile

# 694
Клио, извинявай, но какъв е проблемът, че Неос Мармарас е пристанище  Shocked Или че е на баир? Че те половината хубави градчета в Гърция, по островите вкл, са пристанища, малки/големи, и пак са хубави..

"Баирът" не е болка за умиране, лично на нас ни хареса това, че е разчупено, има и чудесна панорама от някои кътчета.

Изобщо имам чувството, че си доста категорична и крайна по някои въпроси..може и малко по-приятелски и спокойно да си споделяме инфо  Peace
Peace Тия баири съм ги изпитала на гърба си. До Парадисос 1 час пеша. Нали все пак съм отишла на море.

# 695
  • София
Моля момичетата,които са почивали в Парга,нека кажат тежък ли е пътя.Може ли дете на 5 г.да го изтърпи за един ден.И средно колко часа е пътя от София до там.

Много си зависи и от самото дете. Peace
Ние сме едни тежки гемии и пътя за Парга (от София - 650 км, с 200 км повече, отколкото до Торони или Сарти, например, т.е. средно 2 часа път в повече) лежерно го взехме наведнъж за 9 часа и половина някъде, но без деца. То се мотахме ... 1 час в "При Митака", 1 час на "Олимпус плаза" (там почти задължително трябва да спрете евентуално за гориво и за почивка, ако взимате пътя наведнъж) и след Янина на паркинг с тоалетна за 15- на минути, та над 9 часа. Simple Smile
Чудесна магистрала са построили гърците, бързо се стига до Игуменица/Парга. Мотаенето е преди магистралата или по-точно преди Кулата.

Между другото като първи изпитан вариант резервирах студио тази година в Псакудя, за всеки случай. На мен там ми харесва. Peace Но има много време до юли, ще видим дали ще почиваме там ... лятото е доста далеч. Simple Smile

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 16:19 от bibi_2

# 696
  • София
Параход, въобще не се притеснявам и няма да се включвам  Joy

Към всички четящи и питащи аз пак ще повторя един свой съвет: харесайте си място в Гърция и просто рискувайте.Първият път е много голяма крачка, направите ли я връщане назад няма.Дори да сгрешите мястото винаги,ама почти винаги наоколо където сте има и други хубави плажове и местенца.Няма нищо по-хубаво от това да видиш със собствените си очи някое красиво местенце,твърде вероятно красиво за теб,а за друг не!

# 697
  Аз се бях зарекла да не вземам отношение по въпросите на Северна Гърция, че не съм ходила отдавна, ама не издържах.
  Първо. На баира Неос Мармарас съм изкарвала супер почивка, а в близките околности съм намирала най-чудесни пясъчни плажове. Клио, все пак и МПС може да се ползва до плажа, не е нужно да се трепеш пеша!
  Второ. За ходенето без резервация. Хотелите в Северна Гърция (Ситония в частност) са безброй и колкото и да се напъваме съседните страни, не можем да ги напълним. Никой в Гърция няма да остане ненастанен и непосрещнат. За хората с малки деца резервацията е някаква сигурност, иначе аз съм ЗА намиране на хотел на място (собствен опит)

# 698
Красотата на почивката на Ситония за мен е да спиш някъде по ръкава, нещо непретенциозно и евтино, без храна и всеки ден да ходиш на различни плажове. С кола. Което за по-динамични хора е ОК, но за други не.

# 699
За това си права.

И далеч не само за Ситония, но все пак много хора тръгват с други нагласи и по-опитните във форума се опитваме да "угодим" и на тях.

Всъщност, ако наистина си толкова непретенциозна за настаняването и местоположението, щеше да знаеш, че е както пише и АнаБел - места винаги има. Най-голямата ми фирА е била на един гръцки национален празник - Св. Дух , когато се беше изсипала ама буквално цяла Гърция по крайбрежието (не на Халкидики, но това няма значение), и трябваше за 1-2 дни да се настаним в неособено хубава стая, тъй като след дългия път не ни се биеше до другото село.
Като се изнесоха гърците, си намерихме прекрасно кътче на чудесна цена, на съседната улица и на 10 метра от морето.
Цял живот пътувам без резервации, само в първите 3 години на дъщеря ми често правех (не 100%, но 90 примерно), и то резервацията се изразяваше в прозвъняване/писане на 3-4 избрани места в седмицата преди почивката.

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 16:31 от Параход

# 700
Параход, въобще не се притеснявам и няма да се включвам  Joy

Към всички четящи и питащи аз пак ще повторя един свой съвет: харесайте си място в Гърция и просто рискувайте.Първият път е много голяма крачка, направите ли я връщане назад няма.Дори да сгрешите мястото винаги,ама почти винаги наоколо където сте има и други хубави плажове и местенца.Няма нищо по-хубаво от това да видиш със собствените си очи някое красиво местенце,твърде вероятно красиво за теб,а за друг не!

Peace

bibi_2 със сигурност повтарям питане. Даже помня, че миналата година го писахте, но не съм запазила, а сега не успявам да го открия. Може ли да повтортите указанията къде е последната бензиностанция/WC на път за Парга. И какво е Олимпус плаза и При Митака?  Mr. Green

clio1978 нещо взе да си противоречиш.

# 701
Моля за мненията ви - чудя се между тези три хотела - кой ще ми препоръчате (или кой да отбягвам)
http://www.hotel-akti.gr/index.php/de/
http://www.aristoteles.gr/en/chalkidiki/
http://www.alexandroshotel-halkidiki.com/en/

# 702
Bliss, бензиностанции има, но са леко встрани от магистралата и трябва да се отклониш, а тоалетни има няколко пъти на самата магистрала, но често не са цвете за мирисане.

Olympus Plaza е т.нар. rest area - бензиностанция с комплекс магазини, заведения за бърза закуска, тоалетни, банкомат и т.н., много паркоместа и място да се разтъпчеш.
Може да си виждала такава по другата магистрала към Атина, също има.
Та, Olympus e малко след като се разделят двете магистрали - за Атина и за Игуменица (в началото след Солун е общ аутобанът). Добре е обозначен и също така е удобно да знаеш, че е на същото място и на връщане - т.е. има отделни комплекси и в двете платна.

Също така там, където се слиза от магистралата за Парга - Парамитя мисля, че се казваше близкото градче - също има бензиностанция, ние сме спирали на нея, но тя е без луксове - само гориво, минимаркет и тоалетна.

А При Митака е една кръчма в с. Градешница, до Кресна, което няколко съфорумки препоръчаха преди време Simple Smile

# 703
  • София
Да допълня Параход за Олимпус Плаза. Има и безплатен интернет.  Laughing Благодарение на тази информация, дадена тук в темата, успяхме да проверим дали е дошъл имейл от харесания хотел в Парга. За съжаление нямахме отговор и резервирахме през Букинг 1 нощувка в друг. Беше много смешно, защото мъжът ми през цялото време мърмореше, че ми се е вързал на акъла и не е направил резервация в София. Обаче информацията беше много точна - имаше нет в изобилие.  Laughing

# 704
Здравейте, момичета,

аз за поредна година се запътвам към Гърция, дано тази година вече да стигнем до там  Praynig Харесах оферта за хотел Akti Ouranoupoli. Прочетох добри отзиви в букинг, цената ни устройва прекрасно. Както е написала Века - първият път винаги е на риск. Искам да попитам обаче, на някоя от вас случвало ли й се е да закъса с колата в Гърция? Това ми е най-големия страх - ако стане нещо с колата по пътя, какво правим? Знаете ли дали има автобуси до Уранополи? Лесно ли се стига до там, по магистрала ли се пътува? Да планувам ли нощувка по пътя?

Общи условия

Активация на акаунт