ВМ-НВХ, част 68

• 54 490
  • 752
  •   1
Отговори
# 15
Ами, според мен метаболизмът ти се забавя при толкова нисък калориен прием Embarassed

Вижте, по отношение на калориите нещата са много мътни и несигурни. Според мен една от най-големите грешки на човечеството е да се приемат калориите като мярка за енергиен прием и разход при човека. Shocked Многократно сме писали, знаете, има в предишни теми, има и в блога:

1. от една страна не можем да знаем със сигурност коя храна колко калории съдържа - със сигурност има индивидуални различия дори между две чушки, а да не говорим и че производителите, които трябва да посочват калории, въглехидрати и т.н., често не правят измервания, както би трябвало, а взимат данните от бази в Интернет или другаде, а и нерядко не се спазват точни пропорции при производството, така че е трудно да бъдем сигурни точно колко калории приемаме;

2. от приетите калории наистина не всички отиват за покриване на нуждите ни от енергия, т.е. например приетите белтъчини не отиват за енергия, а за изграждане на тъкани (най-вече), мазнините също не се използват само за енергия, а и за изграждане, докато въглехидратите са си чиста енергия. Освен това и процесите на поправка на тъкани, поддържането на температурата и какво ли не, което се случва в организма, също изискват енергия. Така че е много трудно да знаем и колко точно калории са ни разполагаеми за енергийните ни нужди (при движение, работа и всякакви дейности) и колко точно трябват на организма. Но това, че при прекалено нисък калориен прием се получават някои болестни състояния (напр. спиране на цикъла, отслабване на имунитета), показва, че организмът страда от недостатъчния прием на енергия с храната и от недостатъчния прием на различните необходими вещества, които идват с храната. Не можем просто ей така да намаляваме и да мислим, че ще остане безнаказано Peace

Аз съм на мнение, че не трябва да се броят калории. Според мен е изключително безполезно и непрактично (заради цялата тази несигурност), а освен това е много затормозяващо. Освен това е контрапродуктивно - със сигурност в научни изследвания е доказано, че при понижаване на приема на калории организмът реагира със забавяне на метаболизма, т.е. понижава и разхода. Логично е, не мислите ли? След като има по-малко наличност за използване, а в същото време оцеляването е застрашено, тялото не посяга автоматично към резервите (складирани мазнини), а се настройва да пести и започва да реже от извършваните дейности (напр. спира да поддържа цикъла), за да може да се вмести в ограничения си бюджет и да оцелее по-дълго. Да, ако наистина прекалено дълго и прекалено много се ограничи калорийният прием, се получава и черпене от складираните мазнини. Например при гладуванията става така. Но това в никакъв случай не е оптимално състояние. И не трябва да се забравя, че след като е имало понижен прием на енергия известно време, организмът използва всяка възможност да си навакса, когато отново му се подадат повече калории, така че всичко свалено се наваксва, че и отгоре. И това също е доказано в научни изследвания.

Така че за мен това занимание е напълно безсмислено. Трябва да се търсят други начини Peace

Моли, една седмица е нищо. Peace

# 16
Мерси за новата тема и от мен Шоки.
Асос, предполагам, че вместо захар ще набутат разните му подсладители, което за мен е си е същото.

# 17
Мерси за новата тема и от мен Шоки.
Асос, предполагам, че вместо захар ще набутат разните му подсладители, което за мен е си е същото.

И като отбележим, че няма и сок в съдържанието  Laughing

# 18
Преди не беше дълго,бях на 90-дневната диета и наистина експериментирах,тогава не броях калории и в един момент се оказа,че отслабвам,когато ям колкото мишле  Embarassed В този период работех,тревожех се за абитуриентския си бал ,изпити,матури, нямах много време да хапвам,чак сега осъзнавам колко нездравословно е било това.
Сега,откакто спазвам режима калориите ми също са толкова  Embarassed Искам да кажа,че не се измъчвам,приемам го като нормално количество храна,храня се често по малко и не изпитвам глад,максимумът ми е може би 1200 и въпреки това не отслабвам (а всеки друг би).

Напредвай полека и виж дали можеш да хапваш още малко. По принцип режимът засища наистина много и често хората отиват от едната в другата крайност: от преяждане с позволени храни до почти никакво хранене заради постоянна ситост и тогава спира отслабване и МЦ. Опитвай да хапваш повече. не мога да повярвам, че някой може да се храни непрекъснато с 1000калории. Освен това, тъй като не са ти достатъчни тези и тялото се пази и не отслабва. Особено, ако нямаш много за сваляне.

# 19
Да не ви изпусна

# 20
  • SA
Аги, накара ме да се замисля.
Аз сьщо сьм ужасен перфекционист, а родителите ми бяха точно като твоите.  Embarassed
Откровено казано, никога не сьм се замисляла за евентуална врьзка между двете неща.

Цитат
и в един момент се оказа,че отслабвам,когато ям колкото мишле

bmwGirL, то с гладуване всеки може да отслабне. Номерьт е хем да се яде нормално, хем пак да се слабее.  Simple Smile

# 21
  • София
bmwGirL, то с гладуване всеки може да отслабне. Номерьт е хем да се яде нормално, хем пак да се слабее.  Simple Smile
... за да можеш да запазиш и свалените килограми все пак.

Не знам за соковете, не употребявам. Стори ми се добра идея, но може би сте прави за аспартама.

# 22
Благодаря за съветите,сигурна съм,че сте прави и ще ви се доверя Peace
Явно трябва постепенно да увелича количеството храна,за да не се чувствам сякаш съм изяла цяло прасенце в края на деня. Embarassed
Много трудна ми се вижда цялата работа,свикнах с режимната храна,но напоследък изгубих всякакво желание да тренирам  ooooh!  Иска ми се да се размърда този кантар най-накрая,че взех да се депресирам...  Cry Нека ми дойде сесията,че да има едно нещо,за което повече да се тревожа   Laughing

Моли,ако е удобно,колко си висока и колко тежиш? Аз свалях през първите 3 седмици и оттогава нищичко почти. Би трябвало да се задействат нещата и при теб в началото,стига да си спряла рязко въглехидратите и да спазваш стриктно режима  Hug

# 23
Благодаря за темичката!   bouquet
Това с необходимите калории според мен е строго индивидуално. Може двама души да са едно към едно по мерки и килограми и въпреки това ще имат различна нужда от енергия. Броенето на калории може да помогне за отслабване, но пък при някои се оказва контрапродуктивно (като при мен). Аз твърде много се вманиачавам и ако видя, че накрая на деня, след вечерята, ми остават още няколко стотин калории, ще гледам да "мушна" нещо дори и да съм нахранена.  Embarassed И обратно - неволното надвишаване на дневния лимит води до чувство за вина и е последвано от още по-голямо ограничение на следващия ден, за да компенсира. Да не говорим, че енергийните нужди на тялото са различни всеки ден и се влияят от много фактори. Има значение дали си бил по-активен, дали си стоял в по-студена стая, дали си бил под стрес, дали си прекарал деня вкъщи....  Peace

# 24
Баничка, с всичко, което си написала, съм съгласна! Simple Smile Да, дори за собствените си нужди не можем да бъдем сигурни, защото от една страна те варират, а от друга страна с калкулатор в нета не може да се изчисли точно, защото хората са различни Peace Най-точният начин за изчисляване на базовия метаболизъм (колко точно изразходваме в покой) е да се влезе в специализирана камера, каквато няма дори в повечето болници, а само на много малко места по света. Един калкулатор, който смята на базата на ръст, тегло, възраст и пол, е абсурд да даде надежден резултат. Но имаме нужда от калории и за процеси над базовия метаболизъм - това също не може да се облече в цифри.

# 25
  • В центъра на мръсотията
Записвам се  Hug

# 26
  • Бургас
Благодаря за полезната тема   bouquet

# 27
Баничка, ако позволиш и аз да изкажа мнение- не си имала нужда от диети, а от спорт, с който да си оформиш тялото.  Peace

# 28
Шоки, Благодаря за страхотната тема !  Hug Аз да ви кажа, че след вчерашното винце и кашкавала, днес имам малко намаление.. Днес ще взема да повторя тази вечеря.... Joy

# 29
Писах, писах и на края видях, че има нова тема и то с две изписани страници. Е, определено не мога да ви смогна!  Laughing
Шоки, браво за темата! Ти направо справочник си написала!   bouquet
cvetna77, това, което описваш може да се дължи на прогестеронова недостатъчност. Също може да е завишено тсх или мъжки хормони, пкя/спкя, миоматичен възел, полипи, лоша цитонамазка. При мен с подобрение на всичките изброени цикъла стана редовен и намаля като дни и течение.  Peace Преди това не излизах по 5 дни от нас и все си пуснках болнични, защото едва се влачех в тези дни. Да не говорим, че нощем се налагаше да ставам с будилник на 2 часа, иначе ставаше страшно.  Rolling Eyes
Сега видях, че са ти писали за кюретаж. Аз не съм му фен, защото всички, които познавам и им спираха цикъла по този начин, на следващия месе пак имаха същия проблем...
Баничке, след това, което си написала определено мисля, че в диетите ти е проблема и в нередовното хранене. Да те питам и аз - защо преяждаш? Имаш нужда от подкрепа и обич, а тя ти липсва? Чувстваш се несигурна? Или знаеш, че от утре пак си на диета и за това за последно искаш да си похапнеш на воля? Започни да се храниш 3 пъти дневно с достатъчно мазнини, белтъчини и зеленчуци. Ако искаш добави и витамин е 200 мг, и съм убедена, че ще влезе всичко в норма. Стига да няма някакъв хормонален проблем, разбира се! Wink Спри да преяждаш и да пропускаш хранения - това е изключително вредно. По-добре си наложи правилото - сипвам си една порция и спирам като я изям. На мен това много ми помогна да се спася от постоянното преяждане вечер! Така не стигам вече и до преяждане поради емоционални причини. Peace И все пак, ако не си правила хормонални изследвания, отиди на гинеколог или ендокринолог, защото може и да е нещо хормонално, а то ако не се лекува, обикновенно се задълбочава.  Wink
ioioto0, изследвала ли си тестостерон и 17-ох-прогестерон, кортизол, другите хормони?
Assos, хареса ми поста ти!  Hug Не се ядосвай, не е полезно нито за теб, нито за бебо! Чудесно е, че си възпитана така, но много от нас не са! Аз например съм възпитавана да се съобразявам с всички роднини до девето коляно и до ден днешен имам чувство за вина, ако реша да направя нещо за себе си, а някой не го одобрява.  Rolling Eyes Хайде, поркай витамин Д  Wink , а като родиш да не вземеш да го спреш! Naughty
Merelenda, подкрепям това, което си написала! Peace
Шоки, аз мисля, че вит. Д, ако е достатъчно силно дозиран, т.е. от 2500 едини дневно нагоре си се усвоява. Аз почти нямах витамин Д, а сега съм в горната граница. Витамин К не съм пила, защото се оказа, че не съм поръчала К2, ами нормален витамин К. А магнезия не го пих, защото ми действа много разхлабващо. И все пак доста си запълних депата.  Peace Така че и само витамин Д да се приема, пак има ефект.  Wink
Herzen, присъединявам се към Кам. Да споделиш резултати!  Hug
W'A'S'P', аз май имам нужда от малко камшици. Отпуснала съм се и се излигавих няколко пъти. А се тръшкам, че килата не мърдат!  Crazy Май не си вилняла скоро, само ги споменаваш тия камшици! Скарай се малко де!  Laughing

За гладуването, което съм практивула често и по много дни мога само да кажа, че ако намаля порциите на вм-нвд на половина имам същия ефект.  Peace Дори всичките симптоми в началото на гладуване като главоболие, умора, отпадналост, ГЛАД, сънливост ги имам... Но след 3-4 дни съм добре! Peace

Общи условия

Активация на акаунт