ВМ-НВХ, част 68

• 55 771
  • 752
  •   1
Отговори
# 405
Какъв ден е бил вчера?  Rolling Eyes
Въведение богородично - ден на християнското семейство.

# 406
  • София
Благодаря за всички рецепти и трикове за приготвянето на свински дроб   bouquet
Ще опитам всички предложени варианти.

Мереленда, започвам чай от джоджен, да видим дали нещо ще се промени при мен.

Z, в темата за Айхърб на първа страница е много хубаво обяснено стъпка по стъпка как става всичко. Аз едва ли ще успея да ти го обясня по-добре. Ако все пак имаш още въпроси - свиркай, насреща съм да помагам  Hug
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=748461.0

Относно домашните тахани, аз опитах да си направя фъстъчено масло и се получи божествено.
Изпичам фъстъците натурални, без сол, обелвам, смилам в блендера със зехтин на око до получаване на каша и щипка сол.
Не препоръчвам, защото е ужасно вкусно и трудно се спира. Евентуално за приготвянето на десерти може да се ползва също.

# 407
Вкъщи сме се пристрастили към тахана. Аз обикновено го използвам за хмм закуска към 11 часа - ок. 60-80 гр. Засища ме. Майка ми откакто го яде, не усеща болки в костите.
Но наистина увлича. Затова го ползвам за заместител на някое хранене, а не да е междинна закуска - няма да се сдържа с 1 л. Embarassed
Фъст. масло съм опитвала 2 вида : едно британско, натурално,кофичка от 1 кг - Blush и едно друго  Good burry -/ не мисля, че беше натурално/. Второто не ми хареса, но успях да го изям половината в  нощния влак Внарна - София. Laughing

# 408
Мереленда, започвам чай от джоджен, да видим дали нещо ще се промени при мен.

А дано ти подейства, както на мен ми действа. Simple Smile

# 409
  • SA
Много ми хареса новата статия на Питьр Атия в блога му:

http://eatingacademy.com/weight-loss/got-grit

Ние тук в темата доста често разискваме точно тези вьпроси - доколко е нужна упоритост , за да отслабнем; кога да очакваме резултати от хранителния ни режим; колко трябва да отслабваме на седмица, месец...
А ето накратко какво смята той по тези вьпроси:
На пьрво място, от основно значение е да се храним с правилната храна. Ако продьлжаваме да приемаме неправилните храни, дори и цялата упоритост на земята няма да ни помогне да се справим с наднорменото тегло и да постигнем добро здраве в дьлгосрочен план. 
Какво се случва обаче, когато започнем да се храним правилно? Според наблюденията на Атия, действително има хора, при които се наблюдават много бьрзи промени - килограмите буквално се топят, подобряват се показателите в изследванията им, чувстват се подмладени и заредени с енергия.
Те са обаче по-скоро изключение и толкова бьрзи резултати далеч не се получават сред по-голяма част от преминалите на режима. Преобладаващата част от хората, които се хранят по този начин, без да си налагат стриктни калорийни ограничения, губят средно по 60 гр. мазнини на ден. Това са малки количества, които няма как да бьдат отчетени с кантар ден за ден, или дори за седмица. Освен това теглото на човек дори в рамките на 1 ден варира доста, в зависимост от постьпленията, загубите и задрьжката на вода, а тези процеси пьк зависят от редица фактори - физическа активност, пьтуване, стрес, вида на храната и т.н. Атия дава себе си за пример, че теглото му за един ден може да варира с +/- 2,5 кг. При някои хора дори тези вариации могат да бьдат и по-големи и на този фон е ясно, че загуба на 60 грама мазнини няма как да бьде отчетена, но това не означава, че такава няма, дори и теглото ни да се е покачило малко.
Ето например графиката с теглото на негов пациент, който за 8 месеца е отслабнал кьм 15-16 кг.

На ден е губил средно по 70 грама мазнини, което било незабележимо за дьлги периоди от време, до степен че му идвало да се откаже от всичко и да се вьрне кьм предишния си начин на хранене.
И ето, тук идва мястото на упоритостта, да продьлжаваме да правим това, което е правилно, да не се отказваме, дори и за момента да не виждаме кой знае какви резултати. Защото играта се печели, или губи не в резултат на редки и големи промени, а в резултат на чести, насочени и повтарящи се малки промени.
И накрая - има хора, които макар и да се хранят правилно и да са упорити , не успяват да постигнат целта си - подобрение в здравето и отслабване. Това обикновено са хора с подлежащи здравословни проблеми, най-често хормонални, които работят против тях и пречат на мастните им клетки да освобождават складираните мазнини. Според Атия най-често това са:
- хора с инсулинова резистентност/ хиперинсулинизьм, приемащи храна, която провокира значителна секреция на инсулин.
- хипотиреоидизьм ( определя го като TSH>2 и сутрешна базална аксиларна температура под 36,5 гр.).
- хипогонадизьм при мьжете ( определен с изследване на общ и свободен тестостерон, DHEA и естрадиол) и PCOS при жените.
-  нарушения по остта хипоталамус-хипофиза- надбьбречни жлези, най-често манифестираща се се с адренална недостатьчност, или повишени кортизолови нива.

За тези хора проблемите сьщо са поправими, но понякога налагат допьлнителни изследвания и лечение.

Последна редакция: пт, 22 ное 2013, 13:42 от kameloth

# 410
Поредния страхотен пост, Кам!   bouquet

# 411
Цитат
Краси, мерси, много апетитно изглеждат
Като печеш тарталетите, слагаш ли боб или други зърна за да натискат тестото или не е необходимо?
Не е необходимо.То в тях няма нищо, което би ги надигнало.
Зърна се слагат, когато има брашно, тогава тестото се надига и се деформира.
А това са просто печени ядки, кокос и фурми.
Краси, а става ли без да се пече, просто да стегне в хладилника? И колко време на каква температура се пекат?
Ами, моята идея беше такава, да са сурови.    Grinning
Обаче направих грешката да ги сложа в по-големи форми и не успях да ги извадя, та реших да ги запека малко, да стегнат.
Ако са в мини форми, могат да се вадят лесно, правила съм.
А за печенето, колкото да си сменят цвета, за да се получи кора, която лесно да се махне от формата.Пекох на 170-180 градуса около 7-8 минути.

# 412
  • София
Кам, благодаря за статията и синтезираната информация   bouquet

# 413
И аз благодаря за резюмето на заключенията на Питър Атия! Hug  bouquet Ще прочета и цялата статия. Тази седмица преизпълних плановете, така че мисля днес повече да не работя Embarassed Напоследък трупам статии за четене и все не ми остава време, ама няма как. А и вероятно ще бъде така още доста време напред ooooh! Ама е по-добре да има работа, отколкото да няма. Сигурна съм, че ще ме разберете. Аз не съм спряла съвсем да чета блогове и статии. Намирам време за по малко на ден, но не мога да отделям толкова време, колкото преди. Но когато попадна на нещо интересно, ще поствам. Ето например това - за прословутото прочистване на жлъчката с лимонов сок и зехтин: http://fitwell.bg/%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/%D0%A2%D0 … 015_i.344009.html

И една хубава статия за ползите от холестерола и по-точно за вредите от ниския холестерол: http://www.greenmedinfo.com/blog/underreported-dangers-low-cholesterol Накратко:
- холестеролът предотвратява агресивното поведение;
- съществува обратнопропорционална връзка между нивата на холестерола и смъртността от различни видове рак;
- при по-нисък холестерол се повишава рискът за хеморагичен инсулт;
- ниският ХДЛ е рисков фактор за влошаване на паметта, а ниският общ холестерол предполага по-бързо влошаване при Паркинсон;
- по-ниският холестерол е свързан с по-висока смъртност;
- богатото на холестерол хранене подобрява шансовете за излекуване при туберкулоза, а статините потискат имунната система.

Последна редакция: пт, 22 ное 2013, 18:17 от Cioccolata

# 414
До колко печени слънчогледови семки на ден е приемливо?   bouquet

# 415
Загледах се в майстори готвачи по фиеста. Жената тъкмо правеше патешки бутчета и хвалеше патешката мас като почти най-добрата мазнина Simple Smile Тъкмо си мислех коя ли ще е най-добрата и си дойде на думата и обяви свинското за най-доброто месо, а маста за върха на мазнините Simple Smile, като направи свинско Rillettes
Добре, че знам откъде да взема утре сланина, че сън нямаше да ме хване  Grinning

# 416
И аз така съм чула за патешката мас и отдавна съм намислила да топя от фенерите по магазините, но все не и идва ред.

# 417
И аз така съм чула за патешката мас и отдавна съм намислила да топя от фенерите по магазините, но все не и идва ред.
В метро има патешка мас, при месото, на мен ми хареса. Когато успея ще взема пак по-голямо количество.
А тя сготви това, също мноооого блазнещо. Накрая обаче запържи бутчетата с кожата надолу до златисто.

# 418
В метро има патешка мас, при месото, на мен ми хареса.
Мерси, че ми каза, преди често ходех до Метро, но не съм забелязала. В Младост ли, и каква е цената?
Рецептата наистина е много съблазнителна.
Фенка съм му на Антъни Бурдейн  Sunglasses

# 419
До колко печени слънчогледови семки на ден е приемливо?   bouquet
Николко.  Joy
Най-добре е ако хапваш слънчоглед да не е печен. В печения не знам какво полезно се съдържа.
А по мое мнение, изобщо не яж слънчоглед. Заложи на други ядки. Бадем, шам фъстък, кайсиеви ядки, лешници, като ги миксираш и да не са повече от 30 г дневно, и най-добре да са сурови. Тогава са най-полезни.
Аз ядки не ям. Предпочитам едно хранене пред ядки, но предполагам, че те интересува да си взимаш на работа? Тогава ядките са алтернатива ако огладнееш.

Кам, Шоки, благодаря ви за преводите. Hug

Леми, по-късно ще пиша за дроба. Изпържих го и е убиец, ама мъжа ми взе че закъсня. Нищо, тъкмо ще видя като престои дали ще остане мек и сочен.

Общи условия

Активация на акаунт