КАК ДА СТАНА ДОНОР ?/ КАК ДА НАМЕРЯ ДОНОРСКА ЯЙЦЕКЛЕТКА ?

• 84 391
  • 762
  •   1
Отговори
# 105
  • UK
Благодаря за инфото Simple Smile Твърдо съм решила да изстискам колкото е възможно от собствения си организъм, стига само да издържа финансово.
Praynig Hug

# 106
Ще го мисля......имам още време да реша, пък и да го обсъдя с мм. Все пак смятам, че е по безопасно, ако мога така да се изразя да се дари на член от семейството или на много близък приятел, защото рискът от това да зароди връзка между двете деца ( които и двете имат от моите гени) е по-малка.

А относно това, че децата физически започват да приличат на родителите си без да са изцяло техен ген.....нямам обяснение, но нали казват, че и при осиновените деца се наблюдава подобно нещо.......

Знам ли...природа Simple Smile

# 107
  • София
Благодаря за инфото Simple Smile Твърдо съм решила да изстискам колкото е възможно от собствения си организъм, стига само да издържа финансово.
И аз така бях решила  Confused...,бях се запънала като магаре на мост и отказвах да послушам лекарката си.....,е....,загубих 2 години и единственото,което успях да изстискам бяха нервите ми.
На теб успех  Hug

# 108
Красуна дано на твои роднина не се налага, а на близък не можеш да дариш. Такъв е закона. Ако даряваш за приятелка, твоите яйцеклетки ги разменят с друга дарителка. Успех!

# 109
Здравейте.И аз отдавна обмислям идеята да стана донор,но не зная във Варна може ли да се случи това или са мо в София

# 110
В Надежда цената е около 5000 лв (ако не са я увеличили вече). Донорката дели яйцеклетките между две реципиентки.Така раципиентките плащат по-ниска цена и избягват вероятността от много неуспешни трансфери. Ако се установи,че при  два трансфера няма бременност или има за кратко се предполага,че има несходство между ембрион и организъм и тогава се препоръчва друг донор.

Въпрос на късмет е, колко яйцеклетки ще се извадят и дали ще има за замразяване.

# 111
минавам само да поздравя Софийчето,
браво момиче Hug, сега да предупредя, че няма да можеш да спреш Wink,
нали видя смесицата между страх, надежда, отчаяние и непримиримост по лицата на дамите в коридорите....
специално за тази клиника, ако не ти се обадят скоро значи за съжаление няма бременност и ми пиши на лични да те насоча към друга
може би в понеделник или вторник ще скокна до Токуда - Виена ин витро център за да проуча как са нещата там
а сега мили дами искам да поразсъждаваме малко върху едни въпроси, човъркащи ме от няколко дни newsm78

-донорките се стимулират в различните клиники с различни лекарства- мерионал или пурегон. Пурегона е по-скъп. Цените ги има в гугъл. Само че аз и още една донорка (да я наречем Х), която не пише в темата отделяме много повече яйцеклетки от пурегон, отколкото от мерионал. Трета донорка У пък отделя 2 пъти над 10 яйцеклетки само с мерионал. Според мен зависи от организма. Правя сравнение с детските лекарства- най-популярните са Панадол и Нурофен, като второто действа много по-бързо на дъщеря ми, а и след прием винаги заспива, Нурофена е по-скъп. И се питам има ли нещо като тестове как организма реагира на едното и как на другото лекарство или всичко е на принципа "проба-грешка"???

-защо никой доктор не казва, че яйцеклетките се пукат при натоварване? Ние майките на малки деца имаме около 20-30 навеждания на ден, а колко напрягане на мускулите имаме, когато вдигаме или гушкаме децата си въобще не искам да броя. Съвсем случайно го разбрах от моя позната, работеща като санитарка в Малинов, защото й отидох на гости по време на стимулация, а тя ми сложи възглавница на гърба и ми каза "облегни се хубаво, не се свивай за да не ги спукаш"   Shocked

-защо, когато в клиниката разберат, че го правиш предимно и основно за пари отношението веднага се променя (това ми е споделено, не е личен опит, но все пак ми стана много неприятно Cry). Ние, донорките, които досега не сме имали никакви операции, цезарови сечения с упойки (родили сме нормално), дори счупвания изпитваме страх от тази неизвестна процедура, за която се пише предимно по форуми или по имейли и ни коства много усилия да стигнем до края, а накрая се оказва, че подкрепата преминава в пренебрежение. В този случай и аз и дамата, която го сподели сме без никакви медицински манипулации в миналото си, както писах, родили сме нормално.

и нещо много важно за мен
ИСКРЕНО СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ НЕ Е НАСТЪПИЛА БРЕМЕННОСТ при дамата, която е "взела" яйцеклетките ми около 20 юни (+-2 дни) в Щерев, пожелавам й от сърце следващия път най-красивото   ylinfant

и да помоля да давате отзиви за Виена Ин витро център в Токуда, темата посветена на професора я изчетох, но ако има някой нещо да добави ще съм много благодарна Hug

Софийче, ако беше лято сигурно щеше да натовариш детето и да забегнете на морето, хем да си починеш от процедурата, хем да похарчите малко пари, но я си представи как ще те гледат хората на плажа с бира, с цигара и с коремче като бременна Laughing
Има такава случка вече  newsm62

# 112
Благодаря ви момичета, че ви има  Hug Hug Hug Не знам какво е отношението в Щерев, но доколкото знам в "Надежда", донорките са на голяма почит. Няма тестове за лекарствата  Naughty За жалост! Не знаех, че се проследява дали има бременност. Пиши моля те какви изследвания ви правят  Hug

# 113
mama na Sani, ще ти кажа как протече при сестра ми стимулацията. Направихме изследвания на ФСХ, ЛХ, Прогестерон и Пролактин. Отидохме на 3 ден от цикъла и, видяха колко антрални фоликула имаше в момента. Сложиха Елонва и на шести ден проследиха фоликулите и кръвните изследвания. В зависимост от цялата картина, сложиха и един Мерионал и два цитротайд и на 9 ден направиха пункция. Извадиха 13 яйцеклетки. Нямаше хиперстимулация, чувстваше се добре, и още в ранния следобяд си тръгна за Варна.
Това е къс протокол, без блокаж. Елонвата е много щадящ препарат и другото и предимство е, че те убождат веднъж, тя е с отложено действие. Не се налага да ходиш всеки ден да ти слагат инжекции и да те бодат за кръвни изследвания.
Дано съм ти била полезна. Това се случва в Надежда.

# 114
В Надежда цената е около 5000 лв (ако не са я увеличили вече). Донорката дели яйцеклетките между две реципиентки.Така раципиентките плащат по-ниска цена и избягват вероятността от много неуспешни трансфери. Ако се установи,че при  два трансфера няма бременност или има за кратко се предполага,че има несходство между ембрион и организъм и тогава се препоръчва друг донор.

Въпрос на късмет е, колко яйцеклетки ще се извадят и дали ще има за замразяване.

Фея, ще си позволя да не се съглася с част от това, което си написала.
1) Да, при разделяне на Я. разходите на реципиентките намаляват наполовина, но на етап оценка на Я., т.е. веднага след пункцията, е много трудно да се прецени потенциала им, т.е. качеството. От това, което съм чела, а то е много, повярвай ми, ако 50% от Я. станат първокачествени или почти първокачествени бластоцисти, това е изключително постижение както за донорката, така и за екипа на клиниката - стимулация и ембриология.
Смята се, че средно само около 30% от извадените Я. след стимулация могат да станат качествени бластоцисти. А след това, от тези бластоцисти, само част от тях имат потенциала да се превърнат в здрав ембрион, от който да се роди бебе.

Та от всичко написано следва, че при, да речем, 10 пунктирани Я. само около 3 са достатъчно качествени, за да станат качествени бластоцисти, а от тези 3 качествени бластоцисти би било голям късмет да се родят 3 бебета. Т.е. деленето на Я. между 2 реципиентки по никакъв начин не намалява вероятността от много и неуспешни трансфери, а напротив, увеличава тази вероятност  Cry
2) Двата неуспешни трансфера
Тук не те разбрах точно, какво имаш предвид, но има 2 възможни хипотези
Първи вариант - няма имплантация или има биохимична бременност при двете реципиентки, които си делят Я. на донорката. Изводите биха могли да бъдат поне 2 - или Я. на донорката не са качествени, или не е направена подходящата за нея стимулация. Специално за Надежда изключвам вероятността от лоша работа на ембриолозите, защото ембриологията е една от най-силните страни на тази клиника. В случая клиниката следва да прецени коя е по-вероятната причина - качеството на Я. или стимулацията, и да реши дали да използва тази донорка отново, ако тя желае.
Втори вариант - По принцип е малко вероятно една и съща реципиентка да има 2 последователни трансфера с Я. от една и съща донорка, т.к. добрите практики изискват да мине определено време между стимулациите на донорката, а може и тя да не иска повече от една стимулация. Така че минаваме на варианта 2 последователни неуспешни трансфера от различни донорки. Приемаме, че ембрионите са били първо качество бластоцисти. В този случай обикновено причината се търси в имунологични проблеми при реципиентката с назначаване на съответна терапия.
В заключение, да, разделянето на Я. между две реципиентки намалява цената на трансфер, но е игра на тото - дали ще ти се паднат добрите Я. И няколко неуспешни трансфера, макар и на половин цена, с Я. на различни донорки пак прави повече от пълната цена за 1, 2 или 3 трансфера на ембриони, получени от една стимулация на донорката, ако реципиентката получи всичките Я. Което също не гарантира, както вече казах, успех, историите на Фели и Шарки го доказват. Късметът, ако всичко друго от медицинска страна е направено на 6, също е изключително важен фактор  Hug
Статистиката в международен план дава 70% вероятност от бременност с донорски Я. , а % успеваемост по критерий родено здраво бебе е по-малко - някъде около 50-58%. Писала съм го и преди, но 70% успеваемост означава, че 9 от 10 реципиентки ще забременеят след 3 опита с донорски Я. Това се получава по следния начин - 7 от 10 реципиентки (70%) ще забременеят след първия опит. От останалите 3 незабременели 2 (70%) ще забременеят след втория опит. Останалата 1 незабременяла реципиентка може да забременее или да не успее и при третия опит.  Cry, което не означава, че не може да забременее след 4, 5 или следващ опит  Wink

# 115
# 116
А има ли в Надежда избор дали да се вземат всички или половината яйцеклетки на донорката?

# 117
Гена    bouquet
така хубаво си го написала и обяснила, че си отговорих на въпросите, които ме мъчеха  Hug
Обаче чудя се още нещо, при донорството на Я има ли го този момент на съвместимост м-у донор и реципиент (имам в предвид не външни сходства - очи, коса).  Thinking

# 118
Гена, тъй като 5 ми опита са правени в Надежда мога само да споделя как протекоха всичките тези опити. За последния успешен вече писах по-горе.
Всеки опит правен на година по 1 и съответно донорките са различни.
Първи опит - 3 яйцеклетки, 3 ембриона, трансфер на 3 ден - биохимична.
Втори опит - 4 яйцеклетки , 3 ембриона, трансфер на 3 ден - отрицателен.
Трети опит - 3 яйцеклетки - 2 ембриона, трансфер на 4 ден - отрицателен
Четвърти опит - 3 яйцеклетки, 3 ембриона, трансфер на 5 ден, поставяне на РВМС - бременност до 8 г.с.
На Петия опит от 13 яйцеклетки на 5 ден останаха 6 ембриона. Пак РВМС.
Всички ембриони са били с много хубаво качество.
На мен специално много ми помогна РВМС. Казвала съм го и друг път. Всички изследвания са ми наред, но аз по принцип не се разболявам. Явно имунната ми система е по-силна и отхвърля чужди тела. Предполагам, че с това РВМС я заблудихме да не ги отхвърля.
Но това са моите изводи.
Иначе си много права за успеваемостта.
Стигам до извода от по-горните опити като имам впредвид колко яйцеклетки съм получавала, явно не търсят количество, а качество на яйцеклетките.

# 119
Фели, наистина от това, което съм чела, съм разбрала, че стремежът на инвитро клиниките е да "произведат" при стимулация на донорки между 8-10 Я., годни за оплождане, което означава ~ + 2-3 фоликула. Повече от тези фоликули би означавало не само влошено качество на Я., но и сериозна опасност от хиперстимулация за донорката, което не е добре  Naughty
А за РВМС съм чела, че се прилага при определено генетично съвпадение между жената и мъжа и принципно при донорски цикли не се използва, защото е безсмислено и носи определен риск - кръв от донорката би трябвало да се вземе, не от реципиентката.
Но пък ето - при теб се е получило  Peace, въпреки че никой не може да каже това ли е причината за успеха  Hug, важното е, че е станало   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт