Боледуване на децата ни – тема 10

• 40 798
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
Моля да ми кажете какво е нужно да направя, за да вземам сингулар по каса? нужно ли е да купувам рецептурна книжка? Може ли личният лекар да ми откаже?

# 466
  • Бургас
Моля да ми кажете какво е нужно да направя, за да вземам сингулар по каса? нужно ли е да купувам рецептурна книжка? Може ли личният лекар да ми откаже?

Трябва детето да има рецептурна книжка, заверена в здравната каса.
По втория ти въпрос - не знам дали ЛЛ може да ти откаже. На сина ми го предписа алерголожката, при която го водим (с астма е) и след това ЛЛ ми го изписва през книжката.

# 467
Да, и аз мисля, че трябва да се изпише от специалист - на нас пулмоложката ни го изписа, купихме си рецептурна книжка, заверява се в ЗК (по спомен  Rolling Eyes), и вече всеки месец ЛЛ на детето изписва лекарствата - дава протоколи  Peace
Мария, и вие ли с астма  Confused

# 468

Благодаря ви  bouquet
А трябва ли аз да ходя до касата или това е задължение на ЛЛ? Съжалявам, наистина не съм запозната Embarassed

# 469
Не, не е негово задължение - той само може да изписва лекарства по вече заверена книжка (дано да не те подвеждам със заверката в ЗК, но 99% си мисля, че съм ходила да я заверявам). Като ти изпишат Сингулер-а, попитай какво-що оттук нататък   bouquet
А самата книжка се купува от книжарница  Peace

# 470
  • Бургас

Благодаря ви  bouquet
А трябва ли аз да ходя до касата или това е задължение на ЛЛ? Съжалявам, наистина не съм запозната Embarassed

Да, ти ще трябва да отидеш до касата да ти я заверят. Това се прави само в началото. После вече ЛЛ изписва лекарствата.

Rallichka
, да малкия ми син е с астма. От януари тази година е на Сингулер, по-късно му включиха и Пулмикорт, защото няколко месеца не спираше да кашля. Confused  При нас климата е много влажен и това допълнително усложнява нещата, но се надявам да го израсте.

# 471
  • София - Рим и обратно
Мария, голямата ми дъщеря беше на косъм от астма заради нестихваща кашлица по месеци наред Confused.  Оказа се много изострена алергия към домашен прах, която в момента лекуваме с 3 годишна терапия с едно лекарство. Правили ли сте тестове за алергии?

# 472
  • Бургас
Правихме кръвни тестове, но колко са достоверни не знам, защото той беше на 2 год. и половина тогава. Излезе алергия към влага, плесен. Ние наистина имахме мухъл в къщи и лятото правихме ремонт. Но когато е влажно времето навън кашлицата се появява, носа и очите текват. Астмата му е с алергичен компонент, наследена от баща му, който до пубертета е бил астматик. Поне това поставиха като диагноза детски алерголог и детски пулмолог. Аз в началото не бях много съгласна, ама. Rolling Eyes
А какво лекарство приема дъщеря ти?

# 473
Раличка, Мария, благодаря Heart Eyes
Малкият ми син, 3г. 5м. не е диагностициран с астма, по-скоро е на алергична основа, но последните 2 години е правил поне 10 пристъпа- задушаваща кашлица и дишане на 50% плюс една пневмония. Много лесно прихваща първо вирусна после бактериална/с температура/ инфекции и като се включи алергичната компонента картинката е пълна. Почти нацяло го спряхме от градина, понеже на четвъртия ден вече е я със сопол, я с конюнктивит Shocked, я с кашлица. Забелязала съм, че при него случайно подкашляне или подсмърчане няма- винаги се развива поне в ларингит. Почти всички медикаменти, за които говорите, съм ги давала, редовно вентолин, АБ, на ксизал или ериус е целогодишно. Сега от месец е на сингюлер, почти здрав е, но си прокашля, от време на време и сопол се появява. Иначе ако не знаеш, че е проблемен, никога няма да се сетиш, дивее за трима Mr. Green
Та си мисля за безплатен сингюлер, една позната ми каза и така, реших да попитам тук и се оказахте мн полезни Hug
Точно сега говорих с ЛЛ, процедурата е както я описахте. Обаче, само алерголог/пулмолог ли трябва да направи консултацията, може ли УНГ?

Последна редакция: ср, 11 дек 2013, 10:57 от elian

# 474
Хм, нямам идея  newsm78 Би трябвало да може - все пак ако проблема на детенцето е предимно в горните дихателни пътища (споделяш за ларингит), би трябвало да може и от УНГ да се даде лист за Сингулер. Би следвало да се изхожда от преобладаващия проблем при конкретното дете - ние заради бронхоспазмите посетихме пулмолог, провери все пак  Hug

# 475
  • Бургас
elian и аз нямам представа дали УНГ може да изпише Сингулера. Но защо да не може, както е казала и Раличка, щом проблема е в горните дихателни пътища. Най-добре питай ЛЛ, като отидеш за направление за специалист.

# 476
  • София - Рим и обратно

А какво лекарство приема дъщеря ти?
Сталорал, сублингвинално, доскоро е било само във форма за инжекции. Това е препарат, в който има минимално количество алерген. Дава се всекидневно и целта е да се десенсибилизира организмът към дадения алерген. Това е единственото лечение на доказана алергия и продължава няколко години (лекар алерголог определя периода на лечението).
Предполагам, че трябва да поотрасне още малко малкият, за да могат да установят със сигурност алергията и мога да те уверя, че има начин да я преборите. Аз не се поколебах, защото алтернативата е цял живот да се тъпче с кортикостероиди (я го израсте, я не), които никак не са безвредни, както знаем.
Успех  bouquet

П.П. А, и щом сте вече с астма, имате право да минете по касата за това лекарство! Доскоро не можеше, а не е евтино.

# 477
  • Бургас
'Кафе с мед', благодаря!   bouquet Следващия път, като ходим при алерголожката ни ще я попитам за това лекарство.

# 478
Ние излекувахме ангината,сега от събота сме с хрема и кашлица . Покрай нея и аз и баща и сме сополиви,но не знам дали тя ни зарази или аз донесох някой вирус от ДГ,в която ходя на стаж  newsm78 .Лошото е,че тя в понеделник вечер ми вдигна температура 39(след контрола при педиатъра) и понеже неспирно кашляше я водих в спешното.Там потвърдиха,че гърди и гърло са чисти и е от вируса,но тя не спира да ми поддържа някаква слаба температура от тогава-до 37,8 и ту я вдига ту я сваля сама.На всичкото отгоре и аз се събудих днес с подута шия и болки и идея нямам от какво е.
След малко ще я заведа при докторката,да съм спокойна,нищо,че ни вика на контрола чак утре и като чуе температура и ще и напише АБ,ама майната му,макар аз да мисля,че пак ларинкса е възпален.Нищо не мога да направя.Така да стоя и гадая какво се случва и защо вдига температура,няма смисъл..

# 479
  • пак там
Момичета, препоръчайте ми добър алерголог в източната част на София по възможност.

Общи условия

Активация на акаунт