Искам ефективна присъда.

• 3 206
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Този живот не е справедлив. Трябваше идиотът да го отнесе за своята глупост, а детето да е със счупен пръст, най-много.

Покой на малката душичка!
и Пази, Боже, от такава мъка!

# 16
  • при късмета
   Мама-коко, вероятно нямат информация или не им е позволено да я изнасят на този етап /що се касае до скоростта, но пък пише, че е била превишена. Така е, и с 50 можеш да убиеш- да не ви се случва и това. Една жена наскоро уби така една баба- в тъмното, на неосветена улица, в черно облечена. Жената един час не могла да бъде извадена от колата- изпаднала в шок. Страшно и от тази страна да си, така е.
Наложената мярка не следва по никой начин да се бърка с присъдата също. Не може на всеки да се наложи задържане. Има правила кога се налага. Права си, това не значи, че такъв човек няма да бъде осъден.

Не пише превишена, а висока, за това казах, че статията е провокативна.
А за другия пример, за това искам строги наказания и за пешеходците. С тъмни дрехи изкачат между паркирали коли и пресичат където им падне. Майки влачат деца на червено по светофарите. Или свалят количката на платното , а те стоят на тротоара, ако изобщо решат да изчакат зеленото. Пред нас има училище и пешеходен сфетофар, никой не го бръсне за слива от пешеходците.
Най-най-лошото е, че децата са научени като видят пешеходна пътека и се хукват без изобщо да се огледат, камо ли да им хрумне, че се гледа сфетофара. И пешеходната пътека не дава на пешеходеца безпрекословно предимство

# 17
Да, да, вече съм коригирала за висока, което съм писала, че не значи много.  Peace "Много", в смисъл като информация. Може и в рамките на 90 да е. Не знам.
За мен най- разтегливото е "несъобразената" скорост, която се ползва често за водачи на ППС, които са в нормите на позволената, но са причинили ПТП.

# 18
искам ефективни присъди за абсолютно всички водачи на пътя, движещи се с несъобразена скорост и сядащи зад волана със самочувствието на божества.
Искаш ама няма  Sad
Само погледнете фейсана оная маймуна Маги Желяскова  Close

Тя какво е направила? И кога?

# 19
  • при късмета
Да разтегливо е, но полицаите го пишат за да се отървът, че са си попълнили протокола. Пишат или "несъобразена скорост" или още по-тъпото "несъобразяване с пътната обстановка". Последното го пляскат предимно на ПТП без жертви, но щети и то такива, че може да осъдиш общината или пътното-дупки, липсващи капаци на шахти и т.н. При това положение хем не си виновен, хем си потрошил твоята кола и ако имаш  само гражданска нища няма да то платят, ами полицаите те лъжат най-безочливо, че нищо не можеш да направиш. Който не е завел дело с/у общината при такива положения, само той не ги е спечелили, обаче.
Това малко извън темата
Нищо няма да върне дететенцето за съжаление  Sad
Пак чета и пак не разбирам как травмите на детето отговарят на описаната в статията катастрофа  newsm78 Било е в "обезопасителна система" т.е. столче и има едновреминно и травма на главата и други контузии. Отивам другаде да търся новината, не е ясно нито къде точно е било столчето(предполагам отсрани) и дали е било вързано, нищо, че е в столче

Последна редакция: пт, 15 ное 2013, 14:52 от мама-коко

# 20
Самсара,в тази тема го видях http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=740926.210
Коментарите са  smile3505

# 21
  • София
мама-коко, абсолютно съм съгласна с теб - ефективни присъди трябва да има и за пешеходци, които си мислят, че целият свят е длъжен да ги пази. Аз самата съм пешеходец, всеки ден се разкарвам нагоре-надолу с детето, и съм се нагледала на невероятни изпълнения.

Особено като видя майки, които държат деца за ръка и притичват на червено - откачам. Добре, бе, и ние понякога сме имали спешни работи за вършене, но аз фанатично чакам всеки път да светно зелено - с ясната мисъл, че ако аз и таткото не го научим това дете да се грижи за собствената си безопасност, рискуваме някой ден да останем без дете  Rolling Eyes

А най-много съм се вбесявала, когато същата тази притичваща майка, я засека спокойно да си върви десет метра по-напред в парка, очевидно тръгнала на разходка с децата. Т.е. дори не е имало и някаква безумно спешна работа..а е било просто въпрос на търпение да изчака на светофара и така да даде пример на децата си кога е правилно да се пресича.

Какъв е случая с Маги Желязкова, не съм разбрала  Peace
Ясно, сега погледнах линка. Нямам думи, ебаси патката..Дано не затрие някой невинен.

Последна редакция: пт, 15 ное 2013, 15:01 от Tаис

# 22
  • при късмета
Ааа за пешеходците чак пък "ефективни присъди" не съм казала.Обаче ефективни наказания искам и за тях.
Мойто дете е за ръка и без количка преди да направи година. На 2 вече знаеше лементарни правила, не че съм спряла да му ги набивам в главата. Обаче от много малък, като види някой да пресича на червено добре го нарежда. Обаче гледам, че има ефект. Знаеш ли как се засрамва възрастен като детето му каже " селянин у ваше село нямате ли сфетофар". В една тема ми обясниха, колко невъзпитано било, но ако възрастен направи подобна забележка, най-много да отнесе някоя псувня, обаче детето направо ги засрамва, навеждат главата и отминават, а околните умират от смях

Само на още едно място намерих новината, статията е дословно преписана. Нищо не е ясно

Последна редакция: пт, 15 ное 2013, 15:17 от мама-коко

# 23
Самсара,в тази тема го видях http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=740926.210
Коментарите са  smile3505

Благодаря. Видях.

Не ми се коментира въобще  Stop

# 24
  • София
За пешеходците трябва да има поне глоби - ма не от типа 5 лв.

Judy, ако правилно разбирам от прочетеното, което си подчертала, излиза, че може да се даде присъда от 5-10 години - дори 15 години при особено тежки обстоятелства и причиняване на смърт. А дават ли наистина такива присъди - някой чувал ли е?

Например, за мен, всичко под 15 години за онзи ненормален таксиджия би било пълна подигравка с близките на жертвите. В същото време имам гадното чувство, че ще му дадат пет годинки, ще лежи 2-3, и после - айде, чао, простено да ти е  Close

# 25
  • при късмета
Например, за мен, всичко под 15 години за онзи ненормален таксиджия би било пълна подигравка с близките на жертвите. В същото време имам гадното чувство, че ще му дадат пет годинки, ще лежи 2-3, и после - айде, чао, простено да ти е  Close

Вярно, че започнаха да дават ефективни вместо условни присъди, но все още се въртят около минимума. Следващата стъпка е да започнат да дават максимума, че поне да знаят, че ще лежат в затвора, а не отиват на едногодишна почивка.
За таксиметровия шофьор четох, че прокурите не могат да искат повече от 5 години, защото си е признал вината. Не знам дали съм запомнила правилно, но в закона имало такова положение, че като си признаеш вината дават минималната присъда предвидена в закона. За определени случаи, де не за всички

# 26
Може, Таис, според новата промяна, без да е нужен умисъл.
Ето за един смъртен случай /т.е. без допълнителни усложнения, като други пострадали лица с ТП/, напр.:

"С посочената присъда подсъдимата Е. Я. Р. е призната за виновна в това, че на 5.07.2012 г. на пътя [населено място] -гр. П., при управление на л. а. с дк [рег. номер на МПС], нарушила привилата за движение и по непредпазливост причинила смъртта на К. Я., като деянието е извършено в пияно състояние, поради което и на основание чл. 343, ал. 3 б. Б вр. с ал. 1б. В НК и чл. 58 а ал. 1 НК е осъдена на лишаване от свобода за срок от две години и осем месеца, което да изтърпи ефективно при първоначален общ режим, в затворническо общежитие от открит тип. На основание чл. 343 Г НК подсъдимата е лишена от право да управлява МПС за срок от пет години."-Решение № 374 от 24.09.2013 г. на ВКС по н. д. № 1163/2013 г., I н. о., НК

Ето едно, нарочно намалено на 3 г., за да бъде отложено изтърпяването на наказанието:

"С присъда № 261 от 16.10.2012 г., постановена по НОХД № 114/2012 г. по описа на Окръжен съд- гр. Бургас, подсъдимата Н. С. М. е призната за виновна в това, че на 21.08.2010 г., около 19 часа, на главен път I-6, километър 433 до [населено място], при управление на лек автомобил "марка" с ДК№, нарушила чл. 42, ал. 1, т. 2, т. 3 и т. 4 ЗДвП и по непредпазливост причинил смъртта на К. Г. И. и Д. Г. И., като на основание чл. 343, ал. 3, б. "б", във вр. с ал. 4, във вр. с ал. 1, б. "в", във вр. с чл. 342, ал. 1 НК и чл. 54 НК са й наложени наказания три години и шест месеца "лишаване от свобода" и лишаване от право да управлява МПС за срок от пет години, като изпълнението на първото наказание е трябвало да бъде изтърпяно при първоначален "общ" режим в затворническо общежитие от "открит" тип.

С решение № 19, постановено по ВНОХД № 2/2013 г. по описа на Апелативен съд- гр. Бургас, НО е изменена първоинстанционната присъда, като е намалено наложено на подсъдимата М. наказание от три години и шест месеца "лишаване от свобода" на три години и изпълнението му е отложено по реда на чл. 66, ал. 1 НК за срок от пет години, считано от влизане на присъдата в сила."- Решение № 287 от 9.07.2013 г. на ВКС по н. д. № 853/2013 г., III н. о., НК

ВКС оставя в сила решението на Апелативния съд. Не коментирам чуствата си по казуса. Два смъртни случая.

Все са преди изменението  от 09.2012 г. примерите ми, обаче. Не е минало много време още. Ако се разтърся повече ще открия, но мога от понеделник нататък, че имам много писане и задачки сега и за почивните дни.

Последна редакция: пт, 15 ное 2013, 15:55 от Judy

# 27
  • София
мама-коко, това с признаването на вината винаги ми е било някак..особено. Да, хора сме, и трябва да прощаваме на разкаялите се.
Но какво излиза - че някой казва "Извинете, сгреших, няма повече да правя така", и всички трябва да се просълзим от умиление. Ми, аз поне, не се трогвам. И ако наистина на таксиджията му дадат само 5 години, щото си бил признал, ще е абсолютно несправедливо..

Judy, благодаря  Peace
Два смъртни случая, две смешни присъди. М/у другото, минала е вече година от поправката, не е толкова малко това време. Да бяха започнали да дават и по-сериозни присъди - и може би детенцето щеше да е още живо  Sad

# 28
Аз пък искам да се махне термина несъобразена скорост. Когато някой се е движел с превишена скорост, тогава да получава ефективна присъда, но ако пътят е бил разбит, а знак е нямало - кой е виновен? С този термин се прехвърля отговорността за кочината по пътищата на водачите. Не защитавам водача, има си съд, надявам се справедлив.

Много ми е гадно като прочета подобни новини за пострадали дечица.

Съболезнования на родителите. Много сила!

Общи условия

Активация на акаунт