Студенти в UK

• 91 415
  • 752
  •   1
Отговори
# 285
  • някъде из облаците
Втората година ние плащахме само квартира, просто първата година нямаше как да работят - докато излезе разрешителното, после лятото докато намерят работа, подработваха на различни места, успяваха да си покрият разходите само, чак есента, в началото на втори курс започнаха да работят на постоянна работа . През 3 година голямата сама си се издържаше, работеше като сервитьорка в ресторант, бакшишите й бяха повече от заплатата, но това стана след повече от половин година работа във въпросния ресторант.

Много е относително, няма как да ти кажем със сигурност, но не е невъзможно.
Сега вече няма ограничения, така че още от първата година започваш да си търсиш работа, при повече упоритост сигурна съм, че ще намериш. Ако успееш цяло лято да поработиш повече часове и да спестиш повече пари, може да успееш да се издържаш сама през втората година. Трябва да знаеш, че където и да почнеш да работиш, най-вероятно ще си на минимална ставка. Моите и двете деца работеха като сервитьорки - едната във верига ресторанти, където хората ходеха семейно да похапват, другата в ресторант, в голям хотел, сервираше предплатени закуски, обеди, обслужваха конференции, т.е. нямаше бакшиши, а работеше колкото сестра й, но за минимално заплащане.

Успех, няма да ти е лесно, но важното е да не се отказваш, колкото и трудно да е Wink .

# 286
Честита Нова Година на всички
!Пожелавам Ви да сте ми живи и здрави,успешни и щастливи!
И Вие и децата ни!
Тук срещнах много разбиране и подкрепа.Получих много ценни съвети.
Благодаря на всяка една от Вас!  bouquet
През изминалата година явно съм била мнооого послушна,защото получих подаръка си за Коледа преди всички - детето се прибра на връх Бъдни вечер!  Laughing Разбира се...с необходимата доза паника:самолетът на България Еър не успя да кацне във Варна,отиде и кацна в Бургас...организация на транспорт,чакане и много нерви...Все пак малко преди полунощ си беше у дома. Grinning Grinning Grinning
Ще си позволя да напиша нещо,което прочетох във ФБ: "Порастваме,когато подаръците,които искаме за Коледа,вече не могат да се купят с пари!"
Успешна година на всички!  bouquet

# 287
Афганска хрътка, много хубав подарък си получила за Коледа! Ако беше се обадила можеше да отидем и да посрещнем момчето (нали се познават с моя син)....и после да го доведем, тъкмо да се запознаем и ние.
Важното е, че е пристигнал и сте били заедно за празниците!
Моят син ще лети от София на 16 януари с Луфтханза. Има ли други деца да пътуват тогава?

# 288
  • Варна
Откога чакам някой да се похвали как е прекарал с децата  Hug

Афганска хрътка, инфарктно преживяване ,но с щастлив завършек  Simple Smile За съжаление често случващ се зимата в БГ, макар и тя да е топла и да няма сняг  Confused.

RSGeorgieva, горчив хумор лъха от тази статия , но има много точно напипани неща  Peace

valha , винаги е удоволствие да чета колко добре се справят момичетата ти. Това дава надежда и на останалите , че който има желание може да се справи  Hug

Честита нова година!
Искам да попитам след като осигурите децата си първата година достатъчна ли е почасовата работа да може сама да си платя и общежитието (или квартира) и храната си или родителите ми ще трябва пак да помогнат? Ще кандидатствам тази есен за Шотландия.

Здравей, sisinka96 , заплащането в УК е минимум  между 5.03  и 6.31 паунда/ на час в зависимост от възрастта . Ето подробно инфо тук :https://www.gov.uk/national-minimum-wage-rates . По -напред се писа долу -горе какви са разходите за 1 година и можеш да сметнеш колко часа работа ще са ти необходими за да се издържаш сама. Да вметна ,че щом са паднали ограниченията за работа за нас, мисля че отпада и ограничението за 20 часа работа седмично през учебно време. Поне аз така го разбирам "If you are a UK or EU student there are no restrictions on the number of hours you can work alongside your studies. However, it’s important to ensure that your part-time work commitments don’t adversely affect your studies. " / от сайта на университета в Глазгоу , http://www.gla.ac.uk/services/careers/experience/parttimе/ /. Друг е въпросът ,че в някои специалности и университети просто не остава време за работа в учебно време. Но  при моят син лятната ваканция продължи 4 месеца ,така че и ваканциите са удобно време за работа на пълен работен ден.

Mandi_1, готвите ли се вече за абитуриентските балове ? Успех със  Стратклайд   bouquet Иначе добре сте се ориентирали за разходите в Шотландско   Simple Smile

Napster, успех и на теб   bouquet

lorna , радвам се че се включи , Честита Нова Година и на вас  Hug

Честит Йорданов ден, ако има именици в темата или пък ваши близки са  smile3525

Празниците продължават   Wink

# 289
RSGeorgieva - Благодаря ти!  bouquetНо денят беше Бъдни вечер,часът-20.25...пък и транспорта го организираха от летището - на летище Варна имаше много други посрещачи,огорчени като мен...както и да е,това вече е само спомен.И последния път когато ползваме България Еър - разбрах,че преди това е кацнал самолет на Руските авиолинии,разтоварил и натоварил пътници и...отлетял в мъглата?!
 sisinka96 ,Сребърна паричка много добре го е обяснила,наистина отпадат ограниченията за работа само 20 часа на седмица.Това ми го каза и моят син,когато се завърна.
Сега е мястото да споделя,че моето дете започна работа!Работи като барман в едно бинго,срещу 6.40 на час.Малко ми стана мъчно,когато той ми каза,че единствен работи измежду всичките си познати,но...за нас друга опция няма.Както повечето знаете,аз съм глава на семейство и...така.
От друга страна,намирам го доста променен след само месец работа?!Разбира се,работил е в Бг,но за първи път от това,което спечели -изцяло зависи издръжката му.По-отговорен,възмъжал. Simple Smile
И на края - най-хубавото! Grinning Grinning Grinning Започнал е отново да рисува...не го беше правил от 4-5 години.Моя приятелка,художничка каза,че е направил огромна стъпка от лятото до сега.По празниците му стана нещо и дори рисува на платно,завърши го и иска да си го вземе.
Имам въпрос - ще може ли да мине за ръчен багаж,при положение,че носи и раничка с лаптоп или ще трябва да платим допълнително?Платното е с размер 100/50/5.
Ще лети от София с Луфтханза на 11.01.14.Има ли и други с този полет? Simple Smile
Стана по-дълго от колкото очаквах,моля за извинение!Хубав ден на всички!  bouquet

# 290
Благодаря за полезната информация. За сега са ми казали, че ще ме издържат първата година и ми беше интересно дали е възможно с толкова малко часове работа да се поемат всички разходи, но сега виждам, че и това може да стане след като ограниченията падат. Аз съм си избрала да уча финанси и предполагам, че ще мога да работя.

# 291
  • някъде из облаците
Афганска хрътка, важното е че макар и закъснял е пристигнал, жив и здрав е Hug, знам какво ти е било, но така е зимно време, ако не е сняг, ще е мъгла, а руснаците те са калени. Аз съм писала преди време за нашите перипетии на първата Коледа, когато замина голямата, тогава затвориха Хийтроу за повече от седмица, заради 5 см сняг, заледиха им се пистите и не могли да ги изчистят. Няколко пъти тичахме до летището в София да разпитваме какво става и да презаверяваме билети,пътуваше с австрийците,никой нищо не им обясни, вода, храна, одеала - нямаше нищо, само са им казали да напуснат терминала  #2gunfire и да си презаверяват билетите по интернет. След прекарани повече от 24 часа, се върна в квартирата, в магазините на терминала е нямало почти нищо, даже и водата е била свършила. Дъщеря ми беше абсолютно сама, нямаше с нея приятели. Та единствено Бгеър се престрашиха да летят от Лондон, докато другите авиокомпании не летяха, то те пуснаха няколко извънредни полета от Лутън, тогава платихме 650 лв за нов билет,  самолета преди кацането доста време кръжа над София заради мъгла, чудеха се дали да не го пратят в Бургас, но все пак кацна, за наша радост и най-вече на пътниците, защото всичките бяха прекарали повече от 2-3 нощи на летището. Цяла нощ дежурихме и проверявахме разписанието, защото никой не знаеше точния час на излитането от Лондон. След нашия полет затвориха летището в София заради мъгла, другите полети бяха пренасочени в Бургас и Атина.  Бгеър са били раздавали в началото храна и одеала, за разлика от австрийците, на летището преди полета се е видяла с няколко съученика пътуващи с тях . На следващата година толкова ме беше страх да не заседнат пак, че купихме билети за Бгеър, поне бях сигурна,че ако има нещо с извънредни полети ще си ги  hahahaприберат и няма да се налага да купувам нови, вече 2  билета .

Поздравления за работещото момче, ще се справи, не му се притеснявай, ти вече си усетила положителната промяна в него. На мен също ми е мъчно, че се налага да работят, но плюсовете са повече, като се замисля, стават по-самоуверени, психически по-силни и повече опит имат Hug, много по-организирани са... А е много хубаво, че рисува, това със сигурност психически го разтоварва, той каква специалност учи, може да си писала,ама  Embarassed не помня?

Сега за платното, как смята да го пренася? Най-добре Луфтханза, ако ще е някакви нестандартни размери, защото голямата си носеше една папка формат А0 или А1  беше, със сигурност не се побираше в големия куфар, точно с Луфтханза трябваше да пътува, на аерогарата специално питахме преди полета, викнаха човек, който трябваше да й разреши, защото беше огромна, та като ръчен багаж беше въпросната папка плюс чантата с лаптопа, наложи се да остави ръчното куфарче. Абе големи циркове бяхме първите 1-2 години по летищата с този  hahaha багаж. Сега пътува с изиджет 21кг и нещо, нищо не й казаха, даже предложиха да чекират и ръчния, а преди все мерех да е точно, вече ми е все едно, важното е да кацнат живи и здрави, без проблеми, че имахме и загубена лична карта между София и Лондон, hahaha след проверките, това пък малката, летеше в петък , Joy 13.

Той има право на ръчно куфарче, не си спомням има ли размери, но до 8кг и чанта-раница за лаптоп, предполагам няма да е проблем ръчния да е - платното плюс раницата.

Сребърна паричка благодаря ти, винаги ще има хубаво и лошо, надявам се да успяват да преодоляват трудните моменти, има ли са доста такива, особено голямата, знам, че и занапред няма да им е по-лесно, но е много приятно да видиш, резултатите от всичко това.

rosss, сетих се за твоята госпожица, замина ли си? 

Последна редакция: пн, 06 яну 2014, 15:56 от valha

# 292
Ама какви перипетии сте имали с тези самолети... Направо ме хваща страх в това зимно време и с тези отменени полети.

Афганска хрътка, що се отнася до Луфтханза си мисля, че няма да има проблем платното и лаптопа да са му ръчен багаж, без малък куфар. Макар, че ние теглим и спазваме изискванията, съм виждала да пускат девойки и с ръчна чанта заедно с куфарче и лаптоп за ръчен багаж. Те сякаш не са толкова претенциозни за бройката багаж, ако не се превишават килограмите. Веднъж летя с Ryan eър от Пловдив и тогава задължително беше една бройка ръчен багаж.

А що се отнася до гостуването на младежите, аз не смея да се похваля колко съм щастлива, че ми е пълна къщата. Нали някои деца не успяха да се върнат и ми е неудобно аз да разказвам за моето гардже. Той все още е тук. Вече намаляха излизанията и започна да учи за изпитите. Празниците изкарахме заедно цялото семейство и сме много доволни. Въпрос на време е и той да започне работа и прибиранията да намалеят. За сега се справяме и ни се иска през ваканциите да е тук. За по-нататък ще видим. Ако успее да си намери работа ще започне почасово докато учи.
Със сигурност съм на мнение, че когато работят и помагат за издръжката стават по-отговорни, уверени, организирани и това е в техен плюс.

Афганска хрътка, това че за сега само той работи не трябва да те притеснява изобщо. Съквартирантите от миналата година на сина ми, всички чужденци, работят още от втория си месец на престой, едно от момчетата остана цяло лято там. Не само ние българите трудно издържаме следването на децата си.

# 293
  • UK
Ех, разписали сте се. За много години, с малко закъснение, живи и здрави да сте и вие, и семействата ви Simple Smile Другото с малко или повече хъс се постига Simple Smile

Афганска хрътка, разказът ти ми напомни за моето пристигане миналия месец, отново с България Еър, само че София-Бургас. Едно, че полетът закъсня с три часа, за да изчакаме два други полета от Лондон ( Mr. Green което ми се случи и на мен, през пролетта, пак с тяхната компания ), второ, че имаше мъгла на летището и имаше голямо чудене ще се лети ли или не. Поне всичко приключи благополучно с голямо закъснение, също както и при вас, както виждам. И аз летя на 11ти с Луфтханза, та вече съм започнала малко по малко да стягам багажа.

valha, много обичам да чета твоите постове. Зареждат ме с мотивация и хъс, друго си е някой да разкаже от първа ръка, както се казва. Simple Smile

# 294
 Hug Здравейте, всички! Честита Нова Година, много здраве, любов и късмет на вас и всичките ви близки, успех на децата в учението и в живота след това!
Коледата за нас мина прекрасно, пълна къща  Grinning, почти всяка вечер синът ми се виждаше с приятелите си и с гаджето. Замина на втори януари, доста тъжен, че оставя любимите си хора тук. Мислех да не разказвам тук, че беше голям шок преживяното, но все пак живота не е само розов. Като се прибра в общежитието в Колчестър стаята му ограбена, влезли през прозореца, защото е на първия етаж (както и и тука отварят лесно прозорците) по коледните празници явно е нямало никого и му взели уредбата, коженото яке, маратонките, парфюма. Той беше съкрушен. И без друго пригнаха късно вечерта след 5 часа пътуване метро-влак от Хийтроу до Колчестър. Та много неприятно, през нощта викали полиция, от персонала по сигурността никаква помощ, полицията като всяка такава работи бавно, първата нощ беше спал на отворен прозорец и лампа за да не пипа следите. Въобще няма да обяснявам повече, който са го обирали в България знае какво е чувството. Има някаква застраховка, ще видим какво ще му дадат. Та и там се случват такива неща, може би трябва да имаме едно наум да не се оставят ценни вещи по празници и ваканции.
Както и да е, лошото е в миналото, сега гледаме напред, предстоят първите изпити, тестове и лаб рипорти. Дано се справят децата, знам че хич не им е лесно в началото. Пък напролет и работа ще търсят. Дано да утихне малко тая антиемигрантска вълна, че чувам вече оплаквания от други познати, че се е променило малко отношението към българи и румънци. Не от всички, но и там има различни хора. 

# 295
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Честита нова година и от мен! Много успехи и само хубави емоции за нас и децата през новата година!!!
gal94 , много жалко, че твоя младеж е преживял такова разочарование при връщането си.   Close
За съжаление не само при нас стават такива неща. Сега се сещам, че Таня освен лаптопа си беше върнала и айпода със станцията и колонките към него, както и всичко, което и се е сторило ценно. Бяха я предупредили, че са възможни такива инциденти. Важното е , че той е добре и си е изкарал тук добре, материалните неща се преживяват... Sad Дано скоро има хубави емоции покрай изпитите и други неща за да забрави бързо този инцидент. Peace
sisinka96, моята девойка е в същата ситуация. Уговорката ни е, че ще мога да и помогна за първата година, след което се налага да си намери работа от която да се издържа- напълно или поне в голямата част. Тя още преди да замине поработи лятото и подпомогна бюджета си за издръжка. Сега като се прибере, ще започне да се оглежда за някаква работа - от пролетта или лятото. Не изглежда мисия невъзможна. Ако желанието да се учи там е достатъчно голямо, все ще се намери начин! Важното е да са здрави, ще помагаме- кой колкото може!
Успех на всички деца през втория семестър  Peace

# 296
  • някъде из облаците
gal94,  ooooh! много неприятно, за съжаление никой не е застрахован от тези неприятни инциденти.
Дано застраховката покрие загубите и да забрави бързо лошите преживявания.

На малката ми дъщеря старата квартира имаше аларма, така че явно си има такива случки и там, а голямата преди две години  в Манчестър, вечерта, докато чакали на спирката й откраднали портмонето с документите и картите.

Племенника 14-годишен младеж,  в един мол в София, точно преди празниците, класът се събирал там. Та, той с няколко приятеля играели карти и някакви младежи дошли, допрели нож в гърба му и им прибрали всичките пари.  Shocked Е, как да си спокоен след всичко това.

# 297
gal94, представям си как се чувствате след такъв инцидент, много е неприятно. Дано бързо да забрави случката и да няма повече такива. Никой не е застрахован нито в Б-я, нито в чужбина.

# 298
Благодаря, момичета! Hug Както обикновено като мине ден-два свикваш със загубите и всичко минава заминава, но беше голям шок вечерта, защото и без друго имаше много премеждия по пътя. Още на летището го бяха избрали за по-обстойна проверка на багажа и разпит къде и при кого отива, което най-малкото те забавя на летището. Явно не му беше ден, защото после бяха объркали някакъв автобус и се бяха загубили по едно време като се чухме. И накрая и това. Ама така порастват децата, като им се случват разни трудности. Днес един познат ми разказва за някакви негри, които влезли в стаята на един състудент на дъщеря му в Бирмингам, заплашили го и му взели всичките пари, ей така посред бял ден. Мои близки ги обират вече неведнъж в Бг докато са си в къщи. Така че малкия дявол е било, както се казва. Ще видим поне застраховката на стаите в общежитията колко покрива.

# 299
  • Варна
gal94, много неприятно . Представям си какво сте изживели и той и вие ,като ви се е обадил  Sad

adorable™, Честита Нова Година и на теб  santa2  При вас изпитите минаха ли или тепърва те очаква сесия ? Ако е второто - успех и да се справиш с лекота  Hug

RSGeorgieva, а вашите изпити кога са ?

bloomnicer, дано сега с отпадане на ограниченията ,намирането на работа стане по-лесно. И моят също търси . Записал си е час за вземане на НИН , да видим ще му дадат ли, или и сега ще правят проблеми  Rolling Eyes

valha , на твоите дъщери им се е случвало какво ли не в Англия , може да издадете наръчник " Как да се справим с изненадите в чужбина ". Дано занапред само положителни преживявания имат  Hug

Моят син не можа да се прибере за празниците ,но не е бил сам, съквартирантите му също са останали в Глазгоу. На Коледа и на Нова Година са си канили гости и са прекарали добре. За съжаление времето през цялото време е било лошо и повечето време са прекарали в квартирата. Сега чакаме в понеделник да почне новият семестър и резултатите от изпитите в края на януари.

Общи условия

Активация на акаунт