Студенти в UK

• 91 519
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
  • Sofia
Има само един вид САТ.
Само за някои специалности в Америка се взима предвид резултата от третата секция, но НАВСЯКЪДЕ САТ съдържа и 3-те секции и е пожелателно да се пише и по трите.
Не зная колко от децата са държали САТ и в АУБГ, и в CB, но за съжаление - дъщеря ми е от тях. Мит е и е напълно погрешно да се смята, че в АУБГ изпитът е по-лесен.

# 691
  • Варна
А, има такава опция , моят син е с такава сметка - в паунди и с дебитна карта към нея  Peace

В коя банка е сметката? И ние се чудим какво да правим с финансовата страна - превод на пари, плащане на общежития и т.н.  Миналата седмица плащах с кредитна карта на ОББ и при курс на БНБ 2.37 на мен ми излиза 2.45. Ако разликата е толкова голяма на 3300 паунда  за общежитие се получава много голяма такса за превалутиране.

Иначе не виждам смисъл от сметка в паунди, след като така или иначе все ще трябва да ги сменяме. Но пък Сребърна паричка да каже, какво е предимството от такава сметка.

Аз съм писала по старите теми . Сметката на сина е в ПИБ , както и моята. Аз съм на депозит, той на разплащателна. Когато мога купувам паунди и си ги внасям на депозит / с някаква малка годишна лихва е / . Синът като свърши парите му внасям от моята сметка в неговата през онлайн банкирането. При тази операция такси няма , води се вътрешнобанков превод. На мен така ми е по-удобно. Паунди купувам или от Тавекс или от ОББ , там курсовете са  най- близки до фиксинга. Той като тегли от там на АТМ има 3 % такса на всяко теглене . Има ограничение да тегли до 200 паунда на ден. Само да допълня ,че почти не му се е налагало да тегли от банкомат, тъй като основно си ползва картата  за да плаща с нея в магазините, тогава такси няма  . За плащане на общежитието носеше парите в брой, първата година си идва на 2 пъти и му давахме пари от тук за да го плати. Беше в частно общежитие и наема беше на 2 годишни вноски. Освен това още от първи курс / някъде от втория месец / има и английска сметка , сега наема го плаща през нея, но като си идва в България взема достатъчно кеш и я захранва   Peace

# 692
  • София
Момичета, много ви благодаря за ценните съвети - за банките, преводите и за адаптирането, а и за всичко останало.
Безценни сте!  bouquet
Някой ако се интересува от холандси университети, на 5 март от 13,30 ч. в Американски колеж в София, ще има представители на различните университети. Срещата е достъпна и за външни лица.

# 693
  • България
Колди дъщеря ми се готви сама за САТ. Изкара 1950т., но се отказа да кандидатства в САЩ. Тя учи в АК, яви се на изпита в 11кл. Освен самоподготовката, в 10кл. беше записала електив "Подготовка за САТ", който включваше специфичните думи.

# 694
  • някъде из облаците

По стечение на обстоятелствата съм компетентна за АУБГ.  Laughing
В АУБГ се влиза с 1100 точки срещу 10800 долара плюс още допълнителни. -от сайта на АУБ , изисква минимален резултат 1000 точки от изпита SAT (четене и възприемане плюс математика) и 80 точки (iBT Интернет базиран) от изпита TOEFL.
Изискването от 1300т за пълна стипендия е доста стара и неверна информация - става въпрос, разбира се, за 2-те секции. Третата, с есето, е най-лесната - без подготовка се изкарват минимум 600т -третата секция не е само есе, тя съдържа и тестова част, която никак не е лесна, за това някои университети са я махнали. Нея не я изискват нито в АУБГ, нито в повечето американски университети. Изисква се, ако детето ще кандидатства литература, писане и подобни...- преди 4 години я искаха, даже и за техническите специалности, не я искаха тези, които бяха много назад в класациите, сега не знам как е.

Преди 3-4 години имаха право да се явяват  годишно само на един безплатен САТ, направен  от АУБ. Много близки деца, които кандидатстваха за АУБ се явяваха и на двата изпита, като на редовния САТ, някои просто не правеха 3-тата секция, защото им се виждала трудна и не им трябва, други път я правеха, просто за спорта. И да, изпита си е техен, формата може  да е същата, но там въобще няма 3 част, поне така беше и изпитът важи само за кандидатстване за АУБ, в нито един друг университет не ти се признаваше, то те си го правят, те си го проверяват, само за техните кандидати, за това и е безплатен. От миналата година имат и безплатен ТОЙФЕЛ, само за техните си кандидати, на хартия и се различава от общоприетия ел. вариант, това го знам от дете, което кандидатства миналата година и също не се признава от другите университети, защото за УК се наложи да се яви на редовния.

# 695
Детето снощи се върна от Благоевград. Каза, че университетът и е харесал, кампусът също, но за нищо на света не го заменя за UK. Базата и за сравнение не е много голяма. Все пак единственото нещо, което е видяла там е Кеймбридж, но смята, че ако  ще е следване в България, то да е в АУБГ, но иначе Великобритания.

# 696

Третата, с есето, е най-лесната - без подготовка се изкарват минимум 600т -третата секция не е само есе, тя съдържа и тестова част, която никак не е лесна, за това някои университети са я махнали. Нея не я изискват нито в АУБГ, нито в повечето американски университети. Изисква се, ако детето ще кандидатства литература, писане и подобни...- преди 4 години я искаха, даже и за техническите специалности, не я искаха тези, които бяха много назад в класациите, сега не знам как е.

Вярно е, че частта W включва не само есе, а и тестова част.
Вярно е, че не малко американски университети приемат само с резултат от две части. Едната винаги е математика, но не винаги втората част е CR.
Всяко дете се справя по различен начин с трите раздела. За моето математиката беше най-лесен

# 697
  • Sofia
Отдавна не ме бяха поправяли с червено, но ето, че го доживях!  Laughing
Valha, изобщо не споря как е било преди 4 години, защото нямам представа. Освен това, не само моята дъщеря, но и дъщерята на Mimito_75 /например/ е държала този САТ - нека каже дали е имало трета секция.  Laughing Говорим за преди 1 ден, а не за преди 4 години.
Освен всичко останало, не твърдя, че АУБГ е по-добър университет от тези в UK. Жалко, че си ме разбрала погрешно. Все пак не бива да подвеждаме с грешна и стара информация четящите, защото знаем колко полезен може да бъде този форум.  Peace
Нямам никакво намерение да споря по темата, още повече, че няма отношение към образованието в UK. На всички младежи, които искат да учат в UK /и не само/ - много успехи!  Peace
А който се интересува от АУБГ - да чете в НОВИЯ сайт на АУБГ, а не тук.

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 20:27 от noshtna_ptica

# 698
В официалния SAT частта writting съдържа тестова част и есе.
Тестовата част съставлява 70% от резултата и 30% са за есето.

The multiple-choice writing section counts for approximately 70 percent, and the essay counts for approximately 30 percent of your total raw score, which is used to calculate your 200-800 score. For more information, visit the Scoring Guide.

Линк към пълната информация от официалната институция, която администрира този изпит
https://sat.collegeboard.org/scores/understanding-sat-scores

Това, че АУБГ си правят локален изпит и са преценили да не дават трета секция на кандидатите си, не значи, че тя не  съществува. Говорим за официалния изпит.
Някъде прочетох, че изпита, държан в АУБГ не го признават в други унита. Направили са си нещо само за техни нужди, в което няма нищо лошо

Колкото до АУБГ аз също мисля, че е място, даващо не само добро образование,а и най-важното чудесни възможности след завършването му.

Последна редакция: вт, 25 фев 2014, 08:53 от rosss

# 699
  • някъде из облаците
noshtna_ptica и ти не си ме разбрала правилно, аз не споря относно това, колко е добър университета. Напротив, аз съм му фен, имат клубове по интереси, имат театрална група, пък и съм фен на американската система. Самият университет, да, малък е, но базата му е страхотна, факт е че децата още не завършили имат работа. Приятелката на дъщеря ми сега завършва, лятото след втори курс имаше предложение за платен стаж от няколко фирми, което за БГ си е много. А ако имаха специалността, която искаше дъщеря ми, сигурна съм, че АУ щеше да е част от избора ни, обаче не искам детето ми да учи нещо, само защото ще има пълна стипендия, затова и учи в Англия. Малката се замисляше за АУ, но като замина сестра й в Англия, реши, че и тя ще ходи да учи там.
И аз мислех, че искат 1100т, ама се оказа, че Mimito 75 е права, и го проверих от сайта на университета, оттам копирах директно, след твоя пост,  стана ми интересно, явно и твойта информация е стара по този въпрос. Не съм съгласна с това, че 3-тата част е само есе, може би на американският е само есе, не знам как е сега, за това и написах, че информацията ми е стара, но на Collegeboard не е така, даже проверих, дали няма промяна в самия изпит, но ето и rosss е писала същото. И смятам, че САТът е много по-труден от Тойфела, и подготовката е много по-сериозна, за това и накарах малката да отиде на този изпит. В Англия много по-лесно приемат, отколкото в АУ.

Явно вие искате там да учите, успех на детето ти и дано ви приемат. Университета е страхотен, няма да сбъркате. На приятелката ми дъщеря й също иска да учи в Американския, Англия им е резервният вариант. И доста се чудих дали пусна предния пост, за да не помислиш, че се заяждам.

rosss, точно така е, мисля,че е от 4 години, а от миналата година имат и Тойфел, техен си. И на моите най-лесна им беше мат-ката.

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 22:18 от valha

# 700
Valha  е права за всичко, което е написала. Преди не съм се интересувала от този университет, но явно изискванията са били 1100т, а сега са намалени на 1000т. Нашата специалност също е няма там. Не съм запозната въобще с американското образование, но мнението ми е, че в момента в България най-добрите средно и висше учебни заведения са именно американски - АК и АУБГ. И не защото в другите няма умни деца и добри преподаватели, а може би всичко се свежда до липса на дисциплина и нисък контрол в държавните.
Ние вече си имаме firm и insurance в UCAS и сега вече си подреждаме желанията за общежитията.

# 701
А, има такава опция , моят син е с такава сметка - в паунди и с дебитна карта към нея  Peace

В коя банка е сметката? И ние се чудим какво да правим с финансовата страна - превод на пари, плащане на общежития и т.н.  Миналата седмица плащах с кредитна карта на ОББ и при курс на БНБ 2.37 на мен ми излиза 2.45. Ако разликата е толкова голяма на 3300 паунда  за общежитие се получава много голяма такса за превалутиране.

Иначе не виждам смисъл от сметка в паунди, след като така или иначе все ще трябва да ги сменяме. Но пък Сребърна паричка да каже, какво е предимството от такава сметка.

Аз съм писала по старите теми . Сметката на сина е в ПИБ , както и моята. Аз съм на депозит, той на разплащателна. Когато мога купувам паунди и си ги внасям на депозит / с някаква малка годишна лихва е / . Синът като свърши парите му внасям от моята сметка в неговата през онлайн банкирането. При тази операция такси няма , води се вътрешнобанков превод. На мен така ми е по-удобно. Паунди купувам или от Тавекс или от ОББ , там курсовете са  най- близки до фиксинга. Той като тегли от там на АТМ има 3 % такса на всяко теглене . Има ограничение да тегли до 200 паунда на ден. Само да допълня ,че почти не му се е налагало да тегли от банкомат, тъй като основно си ползва картата  за да плаща с нея в магазините, тогава такси няма  . За плащане на общежитието носеше парите в брой, първата година си идва на 2 пъти и му давахме пари от тук за да го плати. Беше в частно общежитие и наема беше на 2 годишни вноски. Освен това още от първи курс / някъде от втория месец / има и английска сметка , сега наема го плаща през нея, но като си идва в България взема достатъчно кеш и я захранва   Peace

И ние миналата година много умувахме как да уредим банковия въпрос.Според мен всичко зависи от конкретната ситуация.
Нашето общежитие се плаща месец за месец.Първата вноска под формата на депозит се преведе юли месец чрез кредитна карта.Доста от пишещите тук бяха свидетели на трудностите които не само аз ,но и други майки имахме, поради необяснимото отхвърляне на българските карти...
Както и да е, децата нали са изобретателни и на "ти" с компютрите ,решиха проблема.
Следващите вноски за общежитието се плащат единствено и само от сметка в британска банка ,при това с Дайърект дебит т.е. на дадената дата университетът сам си тегли от сметката ти определената сума. Съответно ако няма достатъчно пари ,следват глоби.А при второ нарушение плащаш всички останали вноски до края на договорния период НАКУП!
За да избегнем максимално банковите такси и ние като Сребърна паричка открихме паундова сметка на името на съпруга ми в ПИБ.Към тая сметка издадоха карта и на името на сина, при това с резервна пластика.
И така ние тук купуваме паунди ,внасяме,а той тегли веднъж на месец от банкомат и внася в британската си сметка.С българската си паундова карта си плаща и при пазаруване.
Това е нашата схема,стига да има пари.....работи! Laughing

# 702
Това е нашата схема,стига да има пари.....работи! Laughing

Joy Това е единстеното условие!

# 703
  • София
queen of darkness, мерси, много информативно!   bouquet

Mimito_75, на вас кои са ви firm (Cardiff?) u insurance(?)? И като си ги избрахте, започнахте да гледате опции за общежития и на двете места ли? (Евентуално може ли да се сключат договори и после да се откажете от единия?) Не ми е много ясно на мен...  Grinning  Ние още ня сме си получили офертите. (Ама ако вземат да се получат накуп, няма да е лошо да знам  Grinning)

# 704
Mimito_75, на вас кои са ви firm (Cardiff?) u insurance(?)? И като си ги избрахте, започнахте да гледате опции за общежития и на двете места ли? (Евентуално може ли да се сключат договори и после да се откажете от единия?) Не ми е много ясно на мен...  Grinning  Ние още ня сме си получили офертите. (Ама ако вземат да се получат накуп, няма да е лошо да знам  Grinning)
Insurance ни е Шефийлд. Гледаме настаняване само за Кардиф, защото няма начин да отидем в Шефийлд. На Кардиф офертата е по-ниска - 5.50 диплома, а на Шефийлд - 5.80. Но Кардиф ни е първо желание, а и нямаме проблем с постигането на тази оферта. И ние не бяхме получили отговори от всички, но отписахме последния университет, защото той беше само за пълнеж и подсигуровка. Сега чакам девойката да се начуди за общежитията. Каза, че до събота ще е готова. И после да излезе дипломата през юни. Класирането за общежитията става готово през август. Поне в нашия университет.

Общи условия

Активация на акаунт