Тормоз на работното място

• 20 767
  • 253
  •   1
Отговори
# 180
  • България-Швейцария
А без хич може би е по-добре?

# 181
Няма как да е без хич, просто ще се изчисли на по-малко месеци
и при по-ниска сума. Нетната разлика може и да е смешна, имайки предвид
формулите за изчисление.

Без майчинство (или само със социално) са тези, които никога не са
работили. В момента се гледат доходи 2 години назад. При бременност имаш
малко под 7 месеца, които ще се зачитат. И се предполага, че и преди
това си работила. Ако си на борсата, пак се водиш осигурена, макар на
по-малка сума.

# 182
Да си на работа, т.е. да не си напуснал или уволнен...
не е само мижавото майчинство.
То нека е мижаво, но жената е в системата, не е извън.
Това я касае повече понякога, колкото размера на майчинството точно. Може да има богати родители, които и допълват до нужното например, не ни е работа да знаем, може и да затегнат коланите временно-семеен избор, който не разискваме тук.
Та не самото майчинство се търси тук, а статуса на жената по времето, в което бременее, ражда и отглежда.
После се търси работа, но не като безработна с малко дете, а като специалист с такова и такова СВ.
Има огромна разлика. Когато търсиш работа от позиция на берзаботен първо, че предлагат по-малка заплата, второ...да не изреждам всъщност, излишно е.

# 183
# 184
Е да бе, остани две години без работа пък да видим дали няма да си на 100 лв майчинство. А и в крайна сметка защо да спестява пари на държавата, като получава по-малко, след като си ги е внасяла толкова години осигуровки.

Малко вън от темата, но е много нечестно така. Мой близък с 20 години трудов стаж на едно и също място, до скоро държавно предприятие, след това приватизирано (т.е 20 год. си е внасял редовни осигуровки), напусна работа по свое желание, няколко месеца работи частен бизнес и накрая не можа да се възползва от Бюрото по труда и от обещетение, защото видиш ли от последните осем месеца, единия месец нещо не му бил наред. А това, че 20 години е кихал пари за осигуровки, мерси  ooooh!

После се търси работа, но не като безработна с малко дете, а като специалист с такова и такова СВ.
Има огромна разлика. Когато търсиш работа от позиция на берзаботен първо, че предлагат по-малка заплата, второ...да не изреждам всъщност, излишно е.

+ това, трябва да се има в предвид колко е динамичен този сектор и година без да си в него може да те декласира като специалист.

Последна редакция: пн, 25 ное 2013, 11:57 от Red_Hot

# 185
Понеже едно време като млада майка си мислех, че ей така и хоп-рано
ще се върна на работа, да запитам:

След като в ИТ сектора дори една година те деквалифицира, кой аджеба ще го
гледа нашият нероден Петко? Защото нали знаете: приоритети се пренареждат,
може да се окаже, че нещо ти щрака в мозъка и докато се усетиш, вече висиш
по градинки, вместо да градиш сиви.

Пак ще повторя: в София с малко креативност не може да има човек, който две
години да виси безработен. Работа за 1000 лева може да си намери дори жена
с дете, със затворени очи.

# 186
Това не е никакъв проблем. Идеално време за повишаване на квалификацията. До като бях в майчинство взех няколко сертификата, които така или иначе като се върнех на работа щеше да се налага да ги покривам. След това винаги можеш да се интересуваш и да си в течение на работния процес, да ходиш на семинари и обучения за ден- два, които се организират от службата. На мен на моменти колегите в натоварените седмици са ми прехвърляли работа за вкъщи, с която съм им помагала. Както се писа, когато си в системата, дори и в майчинство пак не изтърваш коня У рЯката.

Пак ще повторя: в София с малко креативност не може да има човек, който две
години да виси безработен. Работа за 1000 лева може да си намери дори жена
с дете, със затворени очи.

В София да, но в провинцията може. Там няма работа за никой, за ИТ специалисти пък съвсем.

Последна редакция: пн, 25 ное 2013, 13:13 от Red_Hot

# 187
Затова уточних: В София, нали девойката там работи.

Все пак, не бива да се разчита на майчинството. Случват се
евентуалности, като си с малко дете. И аз съм се опитвала да
поработвам, но си признах, че не се получава.

Така че винаги трябва да има втори и трети вариант.

# 188
Mи то затова и е зора да си е на работа и по майчинство. СЛед изтичане на майчинството се търси работа, но без да е излизала от системата. Ако не може да работи по време на майчинство -не може, ама Е по майчинство, а не е безработна.

# 189
Абе на интервюто за работа какво ги грее- все се знае, че е сменяла
памперси две години, независимо административно как се води. Системата,
та системата. Нека й ревне от растеж на зъби бебето, пък да видим какви
системи и какви сертификати...

Да не говорим за периода скоро след раждането, който яко ти завърта главата...
и то дори без депресия.

# 190
Ми ето, аз ти казвам, че на някои места ги грее.
Приеми го.
Едно е да си на интервю като безработен, друго, като работещ във фирма Х в бранша...
Мамаситке, ай стига плаши момичето с плач от зъби. Две деца съм изгледала, работейки. Аман.  Tired
Завърта главата на който е лабилен и не знае какво иска.

# 191
По-добре да е готова за негативния сценарий. Вместо да чака кротко
бебе, с което ще си бачка от къщи, да е готова за демонче с колики,
дето не спи през нощта.

Смятам, че всеки интелигентен човек може да обясни защо примерно
си е напуснал предишната работа. И то така, че накрая да излезе в
негова полза.

Колкото до "работещ във фирма Х"- аз за годините по майчинство не пиша,
че съм работила във фирмата Х. Нищо не пиша, като ме питат, казвам, че
съм била по майчинство.

А да напишеш, че си във фирмата, докато си сменяла памперси- това
е вид лъжа. Защото НЕ си  във фирмата.

# 192
Въври ти стажа, вървят ти осигуровките, получаваш си майчинството, колкото- толкова, но е по-добре от хич или 100 лв социално. А като иска винаги може да си смени работата. Общинската служба си има редица предимства пред работата в частна фирма, пък била и тя за много пари. И точно след майчинство ще го оцени, защото едно е да можеш да ползваш болнични, когато се налага, друго е да в частната фирма да ти се мръщят, че си малко дете. А и до колкото разбирам авторката е още млада, най-вероятно това й е първото работно място по специалността. Като натрупа опит, винаги може да се реализира другаде, но за кандидат- млада майка пак казва, че това е добра работа.

# 193
Вие и нероден Петко отгледахте Simple Smile

Аз съм сигурно единствения човек, който не схваща плюсовете на държавната служба.

# 194
И аз изобщо не ги схващам тия предимства. Виждам само недостатъци,
като паниката от частния сектор, треперенето за държавната службица...

Общи условия

Активация на акаунт