Тормоз на работното място

• 20 754
  • 253
  •   1
Отговори
# 225

След като в ИТ сектора дори една година те деквалифицира, кой аджеба ще го
гледа нашият нероден Петко?

Това не е вярно.

# 226
Що да съм тесногръда?

Напълно е възможно някой ден от цялото това редене до пиксел,
мобилни версии, уеб технологии- да възникне нещо наистина ценно,
а не просто още умора и шум.

Просто не си сдържам дъха в очакване и не изпадам в телешки възторг
от потенциала на технологиите.

Не е по темата, но ти е много ограничена представата за това що е ИТ.

# 227
Мисля, че отглеждането на деца изисква коренно различни способности
от писането на софтуер. А войната е различна от финия и хроничен офис стрес.
Първият носи живот, вторият е от ония, дето причиняват рак.

Проблемът тук е, че има връзване на тъпа работа за смешно малко пари. И
самоограничаване.
Мамасита, проблемът не е в това, че жената работи, а в това, че тъй като сме хора, нищо човешко не ни е чуждо. Включително на шефа  й, който явно е комплексар и подлец. Това, обаче, не е причина някой да не ражда, нито е причина да се оставят нещата така както са или да напуска. Навсякъде може някой да ти прави мръсотии и човек трябва да се научи да се справя с подобни ситуации. Веднъж като придобиеш опит и имунитет, вече става по-лесно да се справяш с подобни ситуации. Много зависи от организацията на фирмата : има ли ХР, има ли тоя човек по-висши шефове и тн.- ако е държавна работа - там обикновено е доста гадна атмосфера и продуктивността не е  приоритет номер едно, а сплетните, няма и ХР.

# 228

Освен това всяка жена след две деца следва да разбере истината:
вече нямаш кариера, имаш най-много работа.
недей да обобщаваш, защото жени има
730 основна

п.п. То това е само едно от нещата, поради които съм подпалила. То не са всякакви чудесии.

доста ти е ниска заплатата, но ако работата ти дава сигурност и гъвкаво работно време, не е лошо за майчинство/следмайчинство. По принцип ако програмираш на някой от основните езици, няма как да не си намериш работа и то много бързо.  На мен първата ми заплата 4ти курс преди завършване, на половин работен ден беше толкова.

Единственият проблем, който виждам за сменянето сега е, че има пробен период в новата фирма, преди да подпишеш постоянен договор. Който обикновено е мисля около 6 месеца. Нищо не ти пречи да подаваш, не е нужно да напускаш. Ориентирай се виж условията. Бремеността е 9 месеца. Така, че ако пробният период е 6, ще се вместиш с малко усилия. Simple Smile

# 229

Освен това всяка жена след две деца следва да разбере истината:
вече нямаш кариера, имаш най-много работа.
недей да обобщаваш, защото жени има

Не всички след раждането на децата се си провалят кариерата.
Ако мъжът и жената си разделят майчинството всичко е възможно. Това за ИТ сферата.

Аз имам много колеги, които работят на 30 часа на седмица. Ние с мъжа ми обмисляме
този вариант, и двамата да сме по 30часа на седмица и да работим само 4 дена.

А и вече все повече фирми намаляват работното време. Например Бош са с договори на 35 часа, а порше вече на 32.

# 230
По принцип за програмист наистина не е проблем, но доколкото разбирам, авторката не е програмист. Вианги може да е и фрийлансър.
Не знам как стоят нещата за администратори и сие, обаче.

Мен ме взеха на работа преди да съм завършила, на първото интервю, на което отидох, със заплата по-висока от на авторката, на позиция на половин работен ден, а говорим за преди 7 години. А нямах грам опит, нищо. Казвам го не като хвалба, а като аргумент, че с програмиране наистина не е проблем да се намери работа, защото аз тогава бях с жълто около устата и си ме обучаваха първия месец-два. Беше частна фирма, но обстановката беше доста фемили френдли. Аз не бих се притеснявала толкова от частния сектор. Но може би е по-добре да се изчака и след майчинство да се сменя. Въпреки, че имам познати, които са крили бременност до последно само и само за да подпишат постоянен договор.  Rolling Eyes И не бяха уволнени след това.

Но за мен държавна работа е идеална за малко бебе и за бременна жена и т.н. заради по-спокойната атмосфера.

Последна редакция: ср, 27 ное 2013, 21:20 от OX'AMAH

# 231

А и вече все повече фирми намаляват работното време. Например Бош са с договори на 35 часа, а порше вече на 32.

В България има ли такива фирми, които предлагат намалено работно време?

# 232

за програмисти -да. За други не знам.

# 233

за програмисти -да. За други не знам.

За програмистите е ясно, там може и дистанционно да работиш, предлагат се гъвкави варианти, за други питам.

# 234
Всеки си преценява - но определено не навсякъде шефа ти те тормози по подобен начин. Била съм служител около 10 години - само на един отвратен шеф съм попаднала...

# 235
Не знам какво точно работите, но напоследък забелязвам, че търсенето на програмисти, особено опитни, е по-голямо от предлагането.

Да, в цял свят търсенето е по-голямо от предлагането и това ще се задълбочава все повече, ако не се вземат мерки, но не всички ИТ специалисти са програмисти. Това е като да кажеш, че всички лекари са невролози.
Не на всеки му допада и му се отдава да бъде програмист. В крайна сметка, колкото и пари да печелиш от тази професия, тя трябва преди всичко да ти харесва.

То и зависи какъв програмист си, ама хайде да не задълбаваме. Simple Smile
Просто коментирах, че пазарът не ми се вижда чак толкова свит, колкото в други области, че да се жалваме.  

Според теб кои ИТ специалисти в момента нямат работа? За асемблаторите мога да се съглася, въпреки, че реално не знам как стоят нещата.

В София всеки читав, истински такъв си намира. Разбира се не всички са високо платени, но не остават без работа. Специализациите и нивата им са много разнообразни, за да се обобщи в няколко изречения. В провинцията обаче е зор, там и повече от асемблатор, техник и продавач не виждам какво може да работиш. Чат- пат някой да прави уеб страници, но е далече от понятието ИТ.
Аз конкретно те попитах, според теб кои нямат работа. Не общо Simple Smile
И в провиницията има софтуерни фирми. По-малки са заплатите от тези в софийските, но единственото, което според мен ограничава една софтуерна фирма в локацията на офиса е наличието на кадри. А за самите кадри пък винаги има възможност да работят дистанционно. Така , че стига да имаш умения небето е границата Simple Smile.

Администраторите също имат възможжности за дистанциоона работа, разбира се с някои особености.

Ние имахме един противен шеф. За отмъщение /непреднамерено/ всички жени във фирмата с ключови позиции забременяхме на практика по едно и също време. Simple Smile)) Беше му много кофти.

# 236
Тя и авторката така ще отмъсти на нейния шеф  Mr. Green

# 237
Що да съм тесногръда?

Напълно е възможно някой ден от цялото това редене до пиксел,
мобилни версии, уеб технологии- да възникне нещо наистина ценно,
а не просто още умора и шум.

Просто не си сдържам дъха в очакване и не изпадам в телешки възторг
от потенциала на технологиите.

Не е по темата, но ти е много ограничена представата за това що е ИТ.

Може, но пък тук хората имат доста ограничена представа за философия, така че сме квит.

Да, жени има всякакви- в повечето случаи говорим за изключения, които
потвърждават правилото. А и не отчиташ "неочаквания" ефект на бебето, който
може да ти прекрои мозъка, поне временно, но може и за постоянно.

# 238
  • София
Апропо, да се посъветвам и аз за нещо подобно, с уговорката, че изобщо не се впрягам психически.
Вчера колежката срещу мен вика и врещя, и то до степен да се чува из целия коридор, че й било студено, защото иска парното да е на 6. В последните месеци си позволява няколко пъти да кряска, но моят и нейният шеф минават тънко с оправданието "женски дрязги". Логично не стоя постоянно с включен микрофон да я записвам, та дайте съвет как да я озаптя с бюрократични хватки. Не знам дали споменах, че работя в бюджетна организация.
Ааа, пречело й и как трака клавиатурата, когато пиша тук...а просто са ми дали такава - с дълбоките клавиши и тракаща, а аз пиша сравнително бързо

# 239
За студа и температурата в работното помещение и аз се страхувам от проблеми и бих могла да имам такива. Обичам да ми е топло, имам много ниско кръвно. И ако се наложи да работя с мъже, хора с високо кръвно, критическа, обичащи по-хладно, не знам какво ще правя.  Confused

Общи условия

Активация на акаунт