Тормоз на работното място

• 20 767
  • 253
  •   1
Отговори
# 210
  • България-Швейцария
Оф, политизирахте де що има тема, да ге Close
Къде го видя тоз' комунизъм, Мамасита, неолибералната вихрушка почти ни е измела от лицето на земята, ма хайде...

# 211
Like_Smoke , както написах зависи как е направена системата на заплащане. Давам ти пример от личен опит. Основна заплата примерно 500лв, но си обвързан с покриване на резултати и в края на месеца получаваш % от финансовия резултат. Примерно, получава се заплащане от 1500 лв, всеки месец е различно. По-сериозните частни фирми те осигуряват на тези 1500 лв, но тази разлика от 1000 лв, която е над основната ти заплата я водят- премия, т.е ти, може да получиш, но може и да не я получиш. Като си в болнични или отпуска няма как да ти се включи този %. Да не говорим, че има фирми, където ти се дават на ръка тези пари.
Бонусите същ се включват в обезщетенията, мисля аз.

# 212
Like_Smoke , както написах зависи как е направена системата на заплащане. Давам ти пример от личен опит. Основна заплата примерно 500лв, но си обвързан с покриване на резултати и в края на месеца получаваш % от финансовия резултат. Примерно, получава се заплащане от 1500 лв, всеки месец е различно. По-сериозните частни фирми те осигуряват на тези 1500 лв, но тази разлика от 1000 лв, която е над основната ти заплата я водят- премия, т.е ти, може да получиш, но може и да не я получиш. Като си в болнични или отпуска няма как да ти се включи този %. Да не говорим, че има фирми, където ти се дават на ръка тези пари.

Ако работодателят ви осигурява на тях, да. Проблемът е, че те не са гарантиран доход, а на много места където се казва "заплащане обвързано с резултатите" се прилага този метод на заплащане.

# 213
  • България-Швейцария
Ако човекът ги получава с документ и на свое име.
Повечето фирми, които прилагат въпросната схема при възможност плащат тази част на ръка, а ако документът е неизбежен изискват за хонорарите да си намериш човек, осигурен на максимума.
И да, това не е гарантиран доход, зависи изцяло от вложения труд и усилия, с лежане в къщи и болнични не става.
От друга страна, ако пък мениджмънтът е некадърен или компанията е закъсала и няма проекти, си висиш на едната мижава заплатка и затова хората наистина предпочитат частта, за която са се скъсали от бачкане да си я получат чиста или удръжката им да е най-много 10% данък.

# 214
Ако човекът ги получава с документ и на свое име.
Повечето фирми, които прилагат въпросната схема при възможност плащат тази част на ръка, а ако документът е неизбежен изискват за хонорарите да си намериш човек, осигурен на максимума.
И да, това не е гарантиран доход, зависи изцяло от вложения труд и усилия, с лежане в къщи и болнични не става.
От друга страна, ако пък мениджмънтът е некадърен или компанията е закъсала и няма проекти, си висиш на едната мижава заплатка.

Да не говорим, че много често поставените таргети за изпълнение са нереални и в края на месеца резултатът пак да е само мижавата основна + виновен че не си изпълнил плана, при все, че си бачкал като луд.
Лошото е, че ако излезеш в отпуска или не дай си Боже в болнични, увисваш по собствена воля.
Да не говорим, че месец за месец не можеш да си направиш личен разчет на доходите, защото не знаеш какви ще са. Можеш да смяташ само основната заплата, останалото до като не го получиш не можеш да разчиташ на него.

# 215
  • България-Швейцария
Лошото е, че ако излезеш в отпуска или не дай си Боже в болнични, увисваш по собствена воля.
Да, и понякога се случва да се влачиш и с температура на работа, 'щото не е ясно следващия месец примерно дали изобщо ще има.
За таргетите е вярно, ако не са те, ще има пък безумни срокове, които наистина няма как да се спазят и пак си виновен, за да платят по-малко и така... до края на света Close

# 216
За съжаление тази схема придобива все по-широка популярност, защото е много удобна на бг работодателя  Tired
За много малко позиции е неприложима. Но там, където фирмата се занимава с търговия, услуги и обслужване на клиенти е на 100%. в действие.

# 217
Аз на такова хоро не се хващам - мижава твърда заплата и обещания за проценти и печалби  Crazy Crazy
Бонуси при нас се получават, но те не участват във формиране на заплатата, а са на база реализирани нетни приходи за определен период от време и са по желание. Също сега за Коледа - всеки получава допълнително възнаграждение, но размерът му е различен.

# 218
Аз на такова хоро не се хващам - мижава твърда заплата и обещания за проценти и печалби  Crazy Crazy
Бонуси при нас се получават, но те не участват във формиране на заплатата, а са на база реализирани нетни приходи за определен период от време и са по желание. Също сега за Коледа - всеки получава допълнително възнаграждение, но размерът му е различен.

И правилно. Аз 10 години го играх, но до като човек е млад и несемеен може да си прави такива експерименти, след това им теглиш една и до там. В един момент ти се приисква, ако ще само на мижавата основна да си, но да не тормозят за независещи от теб резултати, защото аз на това му казвам- стрес. Та ей тогава, да видиш как шефа- простак се вихри с пълна сила и в края на месеца всички бонуси се оказват негови, защото той с най-големи заслуги  Stop

# 219
Не знам какво точно работите, но напоследък забелязвам, че търсенето на програмисти, особено опитни, е по-голямо от предлагането.

# 220
Не знам какво точно работите, но напоследък забелязвам, че търсенето на програмисти, особено опитни, е по-голямо от предлагането.

Да, в цял свят търсенето е по-голямо от предлагането и това ще се задълбочава все повече, ако не се вземат мерки, но не всички ИТ специалисти са програмисти. Това е като да кажеш, че всички лекари са невролози.
Не на всеки му допада и му се отдава да бъде програмист. В крайна сметка, колкото и пари да печелиш от тази професия, тя трябва преди всичко да ти харесва.

# 221

Да, в цял свят търсенето е по-голямо от предлагането и това ще се задълбочава все повече, ако не се вземат мерки, но не всички ИТ специалисти са програмисти. Това е като да кажеш, че всички лекари са невролози.
Не на всеки му допада и му се отдава да бъде програмист. В крайна сметка, колкото и пари да печелиш от тази професия, тя трябва преди всичко да ти харесва.

То и зависи какъв програмист си, ама хайде да не задълбаваме. Simple Smile
Просто коментирах, че пазарът не ми се вижда чак толкова свит, колкото в други области, че да се жалваме.   

Според теб кои ИТ специалисти в момента нямат работа? За асемблаторите мога да се съглася, въпреки, че реално не знам как стоят нещата.

# 222

То и зависи какъв програмист си, ама хайде да не задълбаваме. Simple Smile
Просто коментирах, че пазарът не ми се вижда чак толкова свит, колкото в други области, че да се жалваме.  

Според теб кои ИТ специалисти в момента нямат работа? За асемблаторите мога да се съглася, въпреки, че реално не знам как стоят нещата.

В София всеки читав, истински такъв си намира. Разбира се не всички са високо платени, но не остават без работа. Специализациите и нивата им са много разнообразни, за да се обобщи в няколко изречения. В провинцията обаче е зор, там и повече от асемблатор, техник и продавач не виждам какво може да работиш. Чат- пат някой да прави уеб страници, но е далече от понятието ИТ.

Последна редакция: вт, 26 ное 2013, 21:46 от Red_Hot

# 223
theressa, ae  Hug Знам, че сте прави !!! Знам, че тая работа няма да ми е приоритет в главата вечно. Трябва да се науча да оставям работата си на работното място и да не си я "нося" в къщи.

имате ли ХР във фирмата? По принцип това е bullying на работното място, случва се на всекиго и си има начин за справяне. Като за начало документирай всичко --какво вършиш, какво се твърди, че вършиш и тн. Събери хора в твоя подкрепа, които ти симпатизират и те ценят като служител. Когато имаш тези неща на своя страна, ще си в по силна позиция да се оплачеш на по-високостоящите от него.
Ако искаш мога да пиша още. Аз съм била в такава ситуация. Най-важното е да се запази спокойствие и да се действа методично със събирането на доказателства и подкрепа. Ако той директно те обвиняв, казваш му черно на бяло - това това и това свърших, това се изискваше и тн.  

Недей да напускаш, освен ако не искаш. Човек трябва да иска всичко. В случачая ти си в правото си. И както за някого работата не е важна, така за други пък е източник на удоволствие и самочувствие.

# 224
theressa, ae  Hug Знам, че сте прави !!! Знам, че тая работа няма да ми е приоритет в главата вечно. Трябва да се науча да оставям работата си на работното място и да не си я "нося" в къщи.

имате ли ХР във фирмата? По принцип това е bullying на работното място, случва се на всекиго и си има начин за справяне. Като за начало документирай всичко --какво вършиш, какво се твърди, че вършиш и тн. Събери хора в твоя подкрепа, които ти симпатизират и те ценят като служител. Когато имаш тези неща на своя страна, ще си в по силна позиция да се оплачеш на по-високостоящите от него.
Ако искаш мога да пиша още. Аз съм била в такава ситуация. Най-важното е да се запази спокойствие и да се действа методично със събирането на доказателства и подкрепа. Ако той директно те обвиняв, казваш му черно на бяло - това това и това свърших, това се изискваше и тн.  

Недей да напускаш, освен ако не искаш. Човек трябва да иска всичко. В случачая ти си в правото си. И както за някого работата не е важна, така за други пък е източник на удоволствие и самочувствие.

Това е много полезен съвет. Бих добавила, дръж се на ниво, за да не могат да те обвинят, че ти си му отговаряла по груб начин и че по някакъв начин си заслужила отношението му. Не се замесвай емоционално и документирай. Знам, че не е лесно, особено за жени, но е най-добрият подход.

Общи условия

Активация на акаунт