Тормоз на работното място

• 20 763
  • 253
  •   1
Отговори
# 195
Ама момичето няма да търси държавна работа (пак), или защо не..., спокойно, не я е страх. Laughing

# 196
Вие и нероден Петко отгледахте Simple Smile

Аз съм сигурно единствения човек, който не схваща плюсовете на държавната служба.

Не искам да те убеждавам какви са плюсовете на държавната служба, защото за всеки са различни. За някои има такива, за друго няма. Зависи кой какво търси и най-вече кой на какви условия се е реализирал в частния сектор.
Обикновено хора, които са случвали на кофти частни фирми , с нереални договори и нерегламентирани условия на труд се блазнаят от държавна работа.

Но аз понеже имам контакти с много контрагенти за толкова години ми е направило впечатление, че хората работещи в ДА изпитват ужас да попаднат в частния сектор. Веднъж едни младежи от Здравната каса, при това системни администратори там, ми казаха, че в частния сектор им се струвало много тежко и страшно и за това предпочитали да си стоят на по-ниски заплати, но на спокойствие там Laughing

И аз изобщо не ги схващам тия предимства. Виждам само недостатъци,
като паниката от частния сектор, треперенето за държавната службица...

Като отидеш на интервю за работа в частна фирма и те питат имаш ли малко дете, ако имаш изпадаш от класацията. Системата обикновено така е направена, че е обвързана с финансовия резултат, като излизаш често в болнични, едно че ставаш лош за колегите и второ в края на месеца може и по-ниска заплата от общинската заплата да вземеш.

# 197
Или си търсиш позиция, където няма да е фатално да имаш малко дете.

Има и такива работни места. Женска кариера му викат. Mommy-track.
Почти синекурна длъжност, поне временно, колкото да не губиш навик.

# 198
Аз в Сф знам за поне 3 места (държавни), където да си майка е съвсем ОК и заплатата е леко над 1000, ако си с бакалавър-работно време, обслужващо градината, никакви проблеми с постоянни болнични, излизане от работа денем при нужда и т.н. Mr. Green

# 199
Ред хот, относно болничните  в частните фирми - при нас на никого не са намалили заплата за подобно нещо. Но определено мога да кажа, че се поражда напрежение между самите служители - случва се така, че примерно колежката отсъства всеки месец по седмица и в този период трябва някой да й поеме работата, защото проектите не спират и крайните срокове трябва да се покрият иначе това е свързано със загуби. Логично, задачите се разпределят между хората, но без това да се възнаграждава допълнително  Wink
Има вариант да се наеме заместник, но и това не е толкова ок, защото няма как да се предвиди честотата на отсъствията

# 200
За да се намали вероятността от болнични
(вие пък какво плашите с болнични? Може да не се налага!)
човек си стои две години и отгоре у дома, не пуска детето на
ясла, а го записва на градина чак след 3 г.

# 201
Болнични всякакви писах аз. Дори и при липса на болно дете, болничните са основен вариант за отсъствие легално с причина. Mr. Green
Под секрет да кажа само, че моите в яслата не боледуваха, но в градината после-да. Laughing

# 202
Like_Smoke , както написах зависи как е направена системата на заплащане. Давам ти пример от личен опит. Основна заплата примерно 500лв, но си обвързан с покриване на резултати и в края на месеца получаваш % от финансовия резултат. Примерно, получава се заплащане от 1500 лв, всеки месец е различно. По-сериозните частни фирми те осигуряват на тези 1500 лв, но тази разлика от 1000 лв, която е над основната ти заплата я водят- премия, т.е ти, може да получиш, но може и да не я получиш. Като си в болнични или отпуска няма как да ти се включи този %. Да не говорим, че има фирми, където ти се дават на ръка тези пари.

# 203
Like_Smoke , както написах зависи как е направена системата на заплащане. Давам ти пример от личен опит. Основна заплата примерно 500лв, но си обвързан с покриване на резултати и в края на месеца получаваш % от финансовия резултат. Примерно, получава се заплащане от 1500 лв, всеки месец е различно. По-сериозните частни фирми те осигуряват на тези 1500 лв, но тази разлика от 1000 лв, която е над основната ти заплата я водят- премия, т.е ти, може да получиш, но може и да не я получиш. Като си в болнични или отпуска няма как да ти се включи този %. Да не говорим, че има фирми, където ти се дават на ръка тези пари.

Да, сега те разбрах  Peace
При нас си взимаш заплатата, но не и бонуси, които вече са си обвързани с конкретни ясни резултати и ако не ги покриеш няма на кого да се сърдиш.
Аз съм от хората, които не ползват болнични - предпочитам дас и пусна отпуска, която така или иначе не успявам да използвам през годината.

# 204
Всъщност авторката никъде не е казала, че е ИТ специалист. Каза, че работи с ГИС, което може да означава, че е геодезист  Wink
В този сектор положението в момента никак не е розово, за да се каже, че е лесно да си намери нова работа.

Последна редакция: пн, 25 ное 2013, 20:41 от Red_Hot

# 205
Смяната на работното място също е свързана със стрес.
Отстрани е лесно да се каже успокой се, знам че е трудно, но пък концентрирай се върху забременяването щом искате детенце- пожелавам ти го, после майчинство, а след него кой знае какъв вятър ще е задухал по ръководните позиции.

# 206
Вие си правете сметки, но в последните години доста от плановете ми,
малки и големи, странно се изменят в следствие на неща като световната
икономическа криза, протестите в София, както и ако щете войната в Сирия,
поради която ми се променят плановете за пътувания.

Така че след 2-3 години- я камилата, я камиларя. Може да сме халифат и
жените да им е забранено да пипат комп.

Но аз съм готова и в халифат да бачкам. Ще си нося хиджаб и ще бачкам женски
ислямски мистичен философ. Между другото да си философ е доста търсена професия
в условията на шариат...

Това в кръга на майтапа, но и полу-сериозно. Също така бих се оправила и при
будистка диктатура.

Само с комунизъм не мога...

# 207
  • София
На мен и полу-сериозно не ми звучи.

# 208
Имайте си едно наум, че доста неща се променят в глобализирания
свят.

# 209
Не сме на 5г. Имаме не едно, а три на ум поне. Големи хора сме и знаем за плановете...и кръчмаря.И за камилата и за всички тез неща. Тук има поне два-три плана за действие.

Общи условия

Активация на акаунт