Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 27

• 80 721
  • 740
  •   1
Отговори
# 495
  • Вила Великула
мими, ние сме с 15 kw за 120 кв.м..
Seti Beti, може да обикаляте в селата, където ви харесва и да питате в кметството дали някой не продава.

# 496
  • Русе
И ние сме с 15 кв, 132 кв.

# 497
Довечера като остана свободна ще ви отговоря на въпросите до пари вкл. къде, колко .
 Simple Smile от моята компетентност са всички.

# 498
Ние сме също със 100 кв. на един етаж, но тъй като самата местност не позволява повече от 8, сме пуснали 8. Иначе сметките ни бяха да пуснем и ние 15.  Peace

# 499
  • Пловдив
Благодаря за отговорите.

# 500
  • София
bp, Амели, благодаря за съветите. Но да, май е късно за СН - и без това се забавихме доста. Затова пък сега ще имаме време да разгледаме оферти от повече бригади за да изберем най-добрият вариант и да се договорим.
Аз още чета темата назад и трупам информация - да бях я намерила по-рано ....

# 501
  • София
Досега се чудихме каква да е къщата монолитна или сглобяема. Имам две оферти от фирми за сглобяеми къщи, но цената ми се вижда неразумно висока. Става въпрос за 100 кв.м. един етаж. Сега търсим оферти за монолитно строителство...... Има до 6 kw , до 15 kw и т.н.. За тези 100 кв.м. според вас каква мощност да поискам?

И ние така -  след много чудене и сметки се оказа, че е по-добре монолитното строителство. И без това главоболията си ги има. Ние засега по съвети от проектанти и познати, минали по този път посочихме 6 кw. - да си спестим едни пари, а после винаги можело да си доплатим и да ни увеличат мощността.

# 502
Айде и аз при вас, ако ме приемете да се главоблъскаме заедно. Аз досега все съм готованка  Laughing, щото ММ и свекито се оправят навсякъде сами повече от 9 години (колко квартири сменихме само). Хубавото е, че са ни добутали до акт 14   bouquet, и ние сме с 15 kW промишлен ток, ма много спира пусто му тоя ток, егати и на старата инсталация.... Ще Ви чета с голям интерес... Айде наслука на всички и да се случват нещата по-леко и безпрепятствено Simple Smile

# 503
  • София
Ох, нашата одисея с тока може и да приключи. Първо местихме кабел, наздор, фирма, хиляда и емнайсе разрешителни, пари, такси, проекти, съгласувания, сега се оказваме собственици на 18 /осемнадесет/ електромера, които са с незакрити партиди от бившите собственици. Горда собственици сме и на 18-те, тъй рече държавата. Молете се да не са навъртяли ток в хиляди ooooh!
Това на новият ни строеж, не на къщата.

Добре дошли на новичките в темата  bouquet

Който питаше за узаконяване на пристройки -вече не става, съвсем се бях заблудила, срокът беше до ноември 2013. Нищо, изчакайте, ще има нова амнистия, но не се знае кога ще се обнародва /с тези дандании в държавата/

# 504
Здравейте от най-несериозната и непишещата в темата...
И ние сме в главоблъсканица относно стените... Пусто съм се запънала като магаре на мост за смотания гипсокартон Sad Хич не ми се нрави, а са ме напънали да кандисам.. Е как да кандисам ми кажете... с децата гаранция скоро ще сме за ремонт с тая глупост, отделно, че като чукнеш на стената и все едно съм в картонена Хамериканска къща... а мерси.
Да ама като няма пари и ми говорят в цифри ииииииииииииии.... ние засега сме говорили само с един майстор за турбозол (не работи с машина де), който взима за труд без материали 9 лв./кв.м  Shocked а за обръщането 13 лв., а отделно след това ако искаме шпакловка не знам си какво....  #Crazy Като ми сметнаха една стая и се облещих. Вярно, че това което видях като резултат е уау ама... ако имахме парите бих ги дала с удоволствие де Sad
А понеже гипсокартона ще си го правим ние, веднага ми набутаха в лицето 3 пъти по-ниска сума и колко по-добре било...
Сега с надежда гледам към Хубав Татко да даде малко инфо и ако може снимки ли знам ли да ги видим препоръчаните майстори, ще съм адски признателна.

# 505

mimimibg   Честито за парцела и  Simple Smile добре дошла в ада  Hug .

Въпроса за избора на технология монолитна или сглобяема къща е много индивидуален. Зависи от:
- бъдещото предназначение на къщата - дали ще е за постоянно обитаване или ще си я ползвате за вила;
- колко пари сте склонни да инвестирате в нея т.е. какъв е бюджета;
- какъв е терена- стръмен, равен;
- почвата каква е ? и много други ....... .
Всяка технология има своите силни и слаби страни и следва своя жизнен цикъл. Ако все още се двоумите за технологията на строителство, мога да  изкоментирам подробно (+) и (-).

Щом търсите оферти, значи имате изготвени инвестиционни проекти. Ако е така необходимата ви изчислена мощност ще я откриете в папките част Електро , на чертеж Електромер, долу я има в таблицата.
Ако все още нямате електро проект при попълването в ЕВН на "Искане за проучване
на условията и начина за присъединяване обекти на потребители на електрическа
енергия към електроразпределителната мрежа" поискайте предварителен договор с мощност 15 кW. За еднофамилна къща толкова се получава. 
В ЕВН  се ходи с:
1. Копие от документ за собственост на имота (Нотар. акт, договор)
2.Актуална скица на имота (копие) , (актуална значи да не са изтекли 6 месеца от издаването и ).
Тази услуга в ЕВН струва 94,50 лв. Срока е 1 месец, но около 10-тия ден може да очакваш от тях на адрес плик с предварителния договор + указания. Отиваш в ЕВН с плика ,подписваш, вземаш си твоя екземпляр и копие от него отива в общината при издаване на "Разрешението за строеж".
После след година на окончателен договор с ЕВН плащате присъединяването:
– до 6 kW (вкл.), независимо от дължината на трасето от обекта до точката на присъединяване = 444 лв.
-  от 7 до 15 kW (вкл.), независимо от дължината на трасето от обекта до точката на присъединяване = 696 лв.
 – от 16 до 50 kW (вкл.) при трасе до 25 м = 2316 лв.
- при трасе над 25м допълнително за всеки 1м надвишение по 26 лв.

Тънкия момент е, че 10kW е 696 лв. и 15kW е 696 лв., но и за 16kW и за 49 kW ще платите 2316 лв. мин. че ако има и трасе 50м например още +625 лв.  Laughing  Hug

Затова поръчайте 15 kW, толкова са достатъчни. Смятайте при най-натоварено : бойлер 2 kW + климатик 2kW + хладилник + печка + 5 лампи + тв + лаптоп + ............. , ако работят едновременно колко   kW става ?? При всички случаи границата  5 kW няма да ви устройва.

# 506

...
Всяка технология има своите силни и слаби страни и следва своя жизнен цикъл. Ако все още се двоумите за технологията на строителство, мога да  изкоментирам подробно (+) и (-).
Аз бих била благодарна да прочета още за + и - при технологията на строителството. Също така ако имате информация за IBT и Etalbond.

# 507
Здравейте.
Искам да попитам дали някой има мнение за село ПОДГУМЕР, което е до Нови Искър. Предлагат ни къща, която е в края на селцето, но доколкото разбрах има някакъв дом за възрастни хора с умствена изостаналост. Ако някои има мнение и някакво инфо ще съм много бладодарна да го сподели. Ние сме с малко дете на 1 годинка и някак си не ми е много приятно ако тези хорица се разхождат и досаждат...

# 508
  • Пловдив

mimimibg   Честито за парцела и  Simple Smile добре дошла в ада  Hug .

Наистина съм добре дошла в "ада". Ама като стане една къща за чудо и приказ wow.....
ама пък докато стане  smile3511.
Днес бях в EVN пуснах до 15 кw.монофазен + трифазен. Все още нямаме проект, защото обикаляхме фирмите за сглобяеми къщи (искаше ми се за 2-3 месеца да сме готови и есента да се нанесем). Иначе терена е равен, без наклони, къщата ще е за целогодишно живеене на два души.Тези дни съм при проектант да видим какво ще измислим. Колко излиза фундамент за 100 кв.м.? Защото и там ме простреляха с едни цени....

# 509
Seti Beti по-късно ще Ви отговоря на Вас, че са по обширни въпросите Ви.

mimimibg несериозно е да Ви "стреляме" с цени. В момента Вашата работа ми прилича да пуснете тема "Помагайте за име на детето ми с буква Х" ,а да не сте забременяла още  Simple Smile  Simple Smile .
Ако имате поне архитектурно разпределение на къщата , може да Ви се  каже приблизително, НО има едно но - много зависи цената на грубия строеж от конструктора, от това каква конструктивна схема е избрал за къщата ви.  Има конструктори и конструктори. Едните се застраховат и такива основи могат да ви спретнат, че отгоре да сложите и 3 етажна къща и да издържат. Другата група конструктори, обичат "да се движат по ръба на бръснача" Т.Е. изпилват ги и при тях няма излишен разход на бетон и армировка и си е пак здраво, но си държат цена. Зависи архитекта ви с какъв конструктор работи.
Обикновено, като се започне проектиране архитекта дава комплексна цена за всички части и оттам-насетне той се разплаща с проектантите. 60-80% от архитектите практикуват спорта "Къде е най-евтино"и започват да извиват ръцете на конструкторите . На повечето архитекти им е все тая какви са ви основите, каква ви е констр. схема и дали е най-удачната  Simple Smile важното за тях е, че има проект конструкции. По този начин за тях остават повече пари  Simple Smile . Ето Ви още един подводен камък по пътя на ада  Simple Smile  Hug : на какъв конструктор ще попаднете, покрай архитекта си. Така понякога се получава, че възложителя си плаща колкото си е цената, а конструктора получава от архитекта някоя троха, ядоса се на архитекта и спретва една скъпа конструкция, но в крайна сметка страда възложителя. Или другия вариант евтин проект- скъпа конструкция, че не му се занимава да изпилва нещата, защото трябва време  а при тази цена трябва да свърши къщата за 5 дни, че иначе не му се връзва хонорара разпределен на работеното време.
Цената на основите ви зависи и от избора ви на технология на строителство. Ако се спрете на сглобяемо строителство си е най-добре фирмата-изпълнител да ви направи конструктивния проект.

Къща 100 кв.м. на един етаж излиза по-скъпо от къща 100 кв.м. на 2 етажа  Simple SmileSimple Smile Ако не ми вярвате, мога да се аргументирам  Simple Smile . Така, че не се чудете на парите за основите  Simple Smile  Simple Smile .

Hug Следващия въпрос, който ще си зададете е какво разпределение може да се получи на 100 кв.м.? Ето Ви 2 класически разпределения в този диапазон с 2 или 3 спални да ви ориентират какво да искате.
Активиран е линк за публичен достъп: http://dox.bg/files/dw?a=45fe979aa9

Общи условия

Активация на акаунт