Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 27

• 80 786
  • 740
  •   1
Отговори
# 60
Ужасни случки разказвате. Ние строим в малък град всеки е познат на някой, препоръчан от някой и т.н. Не бих рискувала с непознати. Затова смятам, че тук може да си помагаме точно с това, да препоръчваме или не фирми, доставчци и т.н.

# 61
Хм, да доста неприятни случки...
И ние сме на фаза избиране на строител/бригада и т.н.
Получихме първата оферта от строителна фирма, излиза 335лв/кв без ддс грубото строителство (мисля, че така се казва). Излизало по-скъпо, защото къщата ни е на 1 етаж...
Сега чакаме да чуем и 2-3 бригади какво ще кажат...

# 62
"500-600 Евро на квадрат" е реално, до така наречения ключ. Дори и на относително по-ниска цена може да се изгради къща. Вече зависи от изкопа, кол. армировката, сложността на покрива, дограмата и тн. Реалното от практиката показва, че на клиента му излиза около 400-450 е/м2 без обзавеждането, с нормални материали, при работа с фирма. Вече с бригада и по-ниско може да падне, но рисковете там са големи.

Като казвате "без обзавеждане", може ли някой да ме светне какво се включва в обзавеждане и кое в строителство? Объркващи са ми кухните и баните.  Thinking

# 63
  • sofia
Беболе, разбирай на плоча и мазилки (гипскартон) на стените и тавана. Може и някоя подова замазка да им се е откъснала от сърцето. И с изградени ел., ВИК, и парно (някъде това липсва) инсталации. За блоковете и външна изолация.
Ако всичко е право - може собственика да черпи, че няма да преправя или да си "крои" мебелите по стените.
Плочки, настилки и пр. ги броят за "обзавеждане". И ако го искаш, плащаш допълнително.
Това са ми наблюденията от познати собственици на апартаменти "ново строителство".

А, иначе, като сложиш дограмата, може да врътнеш ключа и да го броиш до ключ  Mr. Green

Иначе за къща - както си го договориш.

# 64
"500-600 Евро на квадрат" е реално, до така наречения ключ. Дори и на относително по-ниска цена може да се изгради къща. Вече зависи от изкопа, кол. армировката, сложността на покрива, дограмата и тн. Реалното от практиката показва, че на клиента му излиза около 400-450 е/м2 без обзавеждането, с нормални материали, при работа с фирма. Вече с бригада и по-ниско може да падне, но рисковете там са големи.

Като казвате "без обзавеждане", може ли някой да ме светне какво се включва в обзавеждане и кое в строителство? Объркващи са ми кухните и баните.  Thinking

Лично аз какво разбирам под "до ключ" макар, че това понятие не ми е любимо, но е най-широко използваното. Довършено на степен: боядисани стени, облицовки навсякъде, санитария в мокрите помещения, ключове, контакти, аплици, паркет/ламинат, изграден комин, дограма, интериорни врати, входна врата, завършен покрив, с улуци, облицовка на цокъл и всичко, което се сетите по фактическата строителна част. Вече под обзавеждане като кухня, пералня, хладилник, мека мебел, шкафове, секции, маси, столове, бюра и пр. не влизат в приблизителната цена. Не влизат и неща като котле на твърдо гориво, климатици, слънчеви колектори, барбекюто на двора, басейна и тн.

# 65
При нас пък няколко бригади си заминаха, оставяйки куп неща за довършване и/или повторен ремонт. А едните бяха достатъчно нагли да духнат и с капарото и оттогава ни вест ни кост.

Има риск и с бригади и с фирми. За това трябва да се проучи внимателно, този който ще строи. В България често се случва да станем евтини на брашното и скъпи на триците. В намерението си да намерим най-изгодната цена попадаме на разни спорадични строители, които ни приспиват с обещания и после нищо не се случва от това, което е коментирано. В най-добрия случай цената да стане значително по-висока от договорената и срока да се удължи. Все пак смятам, че една фирма, която има история и обекти зад гърба си, има атестация от други клиенти, има назначен персонал, има определени сертификати, реален офис (а не някакви кафенета) много по-малко вероятно е да се изкуши да изпържи някого с капаро или аванс, отколкото някоя бригада дошла от немай-къде, с кой знае какви просрочени бързи кредити. И като стане въпрос за договор, ги приемат лично нещата, едва ли не им нямате доверие.

# 66
  • София
  bouquet
внесохте яснота по въпроса ми.

# 67
При нас пък няколко бригади си заминаха, оставяйки куп неща за довършване и/или повторен ремонт. А едните бяха достатъчно нагли да духнат и с капарото и оттогава ни вест ни кост.

Има риск и с бригади и с фирми. За това трябва да се проучи внимателно, този който ще строи. В България често се случва да станем евтини на брашното и скъпи на триците. В намерението си да намерим най-изгодната цена попадаме на разни спорадични строители, които ни приспиват с обещания и после нищо не се случва от това, което е коментирано. В най-добрия случай цената да стане значително по-висока от договорената и срока да се удължи. Все пак смятам, че една фирма, която има история и обекти зад гърба си, има атестация от други клиенти, има назначен персонал, има определени сертификати, реален офис (а не някакви кафенета) много по-малко вероятно е да се изкуши да изпържи някого с капаро или аванс, отколкото някоя бригада дошла от немай-къде, с кой знае какви просрочени бързи кредити. И като стане въпрос за договор, ги приемат лично нещата, едва ли не им нямате доверие.
Е нашата беше такава, нито беше ниска цената, препоръчана, виждали сме тяхни строежи... е доста народ наведнъж изпържиха... Затова аз призовавам много много внимателно да се подхожда и да е плащане след свършена работа!
Казах вече договора колко работа ни свърши...

# 68
Много съм развълнувана. Вече имаме готов покрив и дограми. Сега ходихме и нямам думи колко е красиво и бяло всичко наоколо. Ще е кеф да се събуждаш с гледката на балкана.  Heart Eyes

На някой ако му е инересно ето снимки от преди седмица и от днес.

Има някаква грешка по ВиК проектите и нещата са се оказали не там където трябва, но ме увериха, че не е много трудна поправката. Малко съм притеснена, защото си нямам и на идея за какво става въпрос, но ще почакаме да видим. Като цяло бригадата бяха впечатлени от проекта и казаха, че такава здрава къща не били строили досега, и те лично биха спестили бетон и желязо и съответно средства, но тъй като така е заложено в проекта, така са го направили. Надявам се, че е за добро.

Hug

# 69
Здравейте Simple Smile Ако приемате нови попълнения ще се радвам да обменяме опит в тази нелека задача, наречена строителство. Ние в момента сме на етап груб строеж, като преди 5 дни направихме втората плоча и сега чакаме да съхне и да започваме втория етаж. Проекта ни е за къща на 2 етажа 170 кв.м. Идеята ни е сега да направим грубия строеж до покрив и живот и здраве догодина да продължаваме.

Да споделя и нашия опит досега с търсенето на фирми и бригади. Намерихме фирма, която ни даде много добра оферта. Обаче въпросната фирма не е с най-добрата репутация в нашия район и затова решихме да сключим договор само за основите (и слава Богу), като договорката беше те да отговарят за всичко - труд, доставка на материали, документация. На собственика казахме, че ако сме доволни от работата им ще продължим с тях и нагоре. Изобщо не бяхме доволни - нито работеха качествено, нито спазиха срока. Отне им месец и половина до кота 0. Не ни направиха и стълбите, които влизат до кота 0, защото не ги били писали в офертата. Това е много гаден начин за изнудване - казват ти една цена и после започват ама това не влиза, другото незнам си какво. Сега намерихме много читава бригада. Ние си купуваме материалите. Засега сме много доволни. Работят изключително бързо и качествено. Та много внимавайте при избора на фирма/бригада и най-вече с това какво влиза в договорената сума, за да няма изненади, както се получи при нас.

# 70
  • Вила Великула
браво БебОле! Вашата къща ми напомня на нашата, само че при вас е гараж, а при нас голяма тераса.

Последна редакция: чт, 28 ное 2013, 18:02 от pipilota6

# 71
Това е коронният номер на някои строители, дават ти постна оферта, ужким се подразбира какво влиза, и после се започва рекета. Трябва нещата да се уточняват много внимателно.

КоАл съжалявам, кофти стечение на обстоятелствата. И такива неща стават по нашите ширини. Според мен, когато собственика се спира на бригада и решава да купува лично материалите, то аванса или трябва да е нищожен, или направо без аванс. И неща от сорта колата се счупила, нямали какво да ядат, жената това, детето онова трябва да се игнорират, защото в 90% от случаите това са просто спекулации на работниците, за да изкопчат пари, преди да са свършили работа. А когато им дадете, дори и да не се чупят, започват да се пазарят и за най-малкото нещо, защото се чувстват силни в момента. Постоянно работя с работници и майстори и съм много добре запознат с манталитета им.

# 72
  • София
Ние също бяхме завлечени с много пари от строител. Доверихме му се, защото беше препоръчан от наш близък. След това направи изцяло къщата до нашата (на наши много близки роднини) и после започна нашата. Е, взе парите и "духна"... Имаме договор, в който пише колко пари е получил и за какво ги е получил. Подадохме няколко жалби, но така и не го откриха и накрая получихме известие, че прокуратурата прекратява процеса срещу него, защото не могат да го открият. Дори съм го давала на специализирана фирма за откриване на длъжници (някакви мутри), като им обещахме солидно възнаграждение, ако си получим парите, но и те мистериозно се отказаха малко, след като ни съобщиха че са го открили. Явно човека добре си плаща навсякъде и е неоткриваем. А съм сигурна, че добре си живее и сигурно не сме единствените измамени. Казва се Йордан Йорданов, а фирмата му беше "М и Й Инженеринг"
После намерихме друга фирма и ни построиха къщата, но парите стигнаха за груб строеж с покрив и дограма.
Понеже и моя мъж е от сръчните  Flutter направи сам електро-инсталацията и ВиК-то. Когато стигнем дотам, ще си слагаме сами и гипсокартона. Но дотогава трябва да направим отоплителната инсталация, за която още не сме избрали изпълнител (разбирате защо избираме внимателно). Искаме водно подово отопление на първи етаж и се притесняваме, че ако ни го направят некадърно, после ще се разбиват подови настилки, за да се преправя.
Та така...

# 73
  • София
Има риск и с бригади и с фирми. За това трябва да се проучи внимателно, този който ще строи. В България често се случва да станем евтини на брашното и скъпи на триците ...
Повярвай, нпнкънстракшън, нито сме работили с бригади без препоръки, нито сме търсили най-изгодната цена.  Договорът така и събира прах в чекмеджето.
Спирам! Много оплаквателна стана тази тема.

# 74
Здравейте Simple Smile
Може би въпросите ми не са точно за тук, но не намирам по-подходяща тема, в която да ги задам Blush

Първи въпрос - с какво може да покрием дюшеме, така че да стане максимално бързо, да не е много скъпо и да няма опасност отдолу да се развали самото дюшеме?
Става въпрос за дюшеме в кухня и антре, което на места е тръгнало да гние от вода и т.н. условия, които обичайно има в една кухня и антре /друг е въпросът, че на тези места най-добре да не се слагат дюшемета, но свършило вече.../. Дюшемето иначе няма фуги, равно е, не е надигнато никъде, просто е много захабено на места.
Майсторите, които идваха да го гледат и да преценят дали може да се изцикли, казаха, че ще е проблемно цикленето -  малко е помещението, тясно за машините им на места и като цяло се вижда, че не им се занимава, защото е по-проблематично. А и гледат да натоварят с по-висока цена поради тези причнини. Ще викнем още един човек да каже дали се наема да цикли, но ако откаже, няма да има друг начин, освен да се покрие с нещо пода.
Притеснявам се, ако сложим балатум дали няма да мухляса отдолу пода. Знам за доста случаи, когато под балатума се развива мухъл и др. гнусотии заради самия балатум. А не трябва да се унищожава дюшемето отдолу все пак.
Какво друго покритие може да се сложи или балатум е единствения вариант?

Втори въпрос - с какво може да се покрие неравномерно дюшеме с фуги? На втория етаж дюшемето е точно такова - неравномерно и с фуги и много ми се иска да се покрие с нещо. Има ли някакъв вариант или да забравя?

Общи условия

Активация на акаунт