Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 27

• 80 740
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
Ако ще търсите консултация със специалист, то по-добре да е не техник а строителен инженер- конструктор, за да ви огледа къщата по отношение на здравина т.е. носещата конструкция да обследва. Всичко друго лесно се оправя.
Не е лошо и да погледнете в общината предвиждането на застроителния план за този парцел.

# 451
  • София
Ако ще търсите консултация със специалист, то по-добре да е не техник а строителен инженер- конструктор, за да ви огледа къщата по отношение на здравина т.е. носещата конструкция да обследва. Всичко друго лесно се оправя.
Не е лошо и да погледнете в общината предвиждането на застроителния план за този парцел.
Peace
Огледайте обстойно къщата - слаби и силни места, възможност за реконструкция, евентуални инвестиции, двор, ограда.
Проверете имота за тежести /то при покупката е задължително/, все пак се огледайте добре.
Успех!

# 452
Имам няколко въпроса за теракот и гранитогрес, понеже не сме решили още кое от двете ще слагаме.
Това, което ме интересува е да е гладък, а не релефен и да е с възможно най-малки фуги, за да се чисти лесно. Понеже нямам никаква представа от този вид настилки, ще питам направо Blush
Първо - кои видове теракот и гранитогрес са добри? Имам предвид има ли значение на коя марка и от кой магазин, защото се предлагат доста видове и се опасявам да не попаднем на некачествен.
Второ - ако е възможно да ми препоръчате магазини, където продават качествени теракот и гранитогрес.
Как вървят цените за работа на майстор, който ще сложи гранитогреса?

Нещо подобно искам, но може би не чак толкова лъскави:

http://img.edilportale.com/product-thumbs/b_prodotti-18557-rel86 … -4ccb7d8d2cd3.jpg

http://snimki.be/store/1/191401029795.jpg

# 453
Аз ще напиша каквото знам:

1. Гранитогреса е по здрав от теракота и се предпочита. Слага се предимно за вън. Ние сложихме на терасите и на стълбището ( вътрешно ). Има еднороден гранитогрес, което значи, че ако се чукне и от долу излиза същият цвят/декорация.
Предлагат се всякакви видове качества, разбира се най-доброто е I-во качество. Има различни цени и на двете настилки, защото има и различни размери на плочката.

2. За Варна мога да ти кажа къде има голямо разнообразие и цените са сравнително нормални, да не кажа най-евтини, но не знам дали си от Варна. Цените на майсторите са от небето до земята, като пример ще дам, ние имаме 48 стъпала в къщата, единият искаше 35лв за труд на стъпало, другият 30, а сегашният 15лв.

Истината е, че ако майстора е добър и направи подовата настилка както трябва не би трябвало човек да е недоволен след време. Ако има кухи места от долу ( липсва материал ) се чупи дори и гранитогреса.

# 454
AQUA, в доста "дълбоки води" ни потапяш  newsm78   Hug  Hug  Laughing  Laughing
Ще се опитам и аз да съм полезна като Реа:
Основно правило при избора на плочки е характеристиките им да съответстват на изискванията на мястото, където ще се полагат. Най-важните характеристики, на които трябва да се обърне внимание са водо-поглъщаща способност, мразо- и износоустойчивост , съпротивление на свиване, повърхностна твърдост, устойчивост на температурни амплитуди, устойчивост на действието на химични реагенти. За да подберете точния продукт, трябва добре да се запознаете със свойствата на плочките и класа им, които си харесате а това става не като се доверите на думите на търговеца-консултант (неговата работа е да Ви убеди да си купите от него), а изискате “Декларация за съответствие” на продукта (всеки продукт отива при търговеца от производителя или вносителя с такава). А и е добре да си вземате тези декларации за вложените материали, че в “Техническия паспорт”  на сградата Ви, който се издава след “Въвеждането на строежа в експлоатация” (широко известен като Акт.16) се описват сертификатите и декларациите на вложените материали. 

Каква е разликата между гранитогрес и теракота?
Гранитогресът, най-общо казано представлява изкуствен камък. Различията между плочите от гранитогрес и теракота са в състава на материалите, от които са изработени. Разликата се вижда при срязване – плочите от гранитогрес отгоре, отдолу и във вътрешността си са с един и същ цвят.
Теракотната плочка е направена основно от глини с ниска или средна абсорбация на вода (3%-6%), пресована на сухо, глазирана и произведена чрез единично изпичане. Докато в структурата на гранитогреса има около 50% фелдшпат, което означава, че  гранитогреса е по-здрав и е с почти 0 % водопоглъщаемост. : Грес порцеланато е с много ниска абсорбация на вода (по-малко от 0.5%), пресована на сухо, глазирана и произведена чрез единично изпичане. А техническия гранитогрес е   с много ниска абсорбация на вода (по-малко от 0.5%), пресована на сухо, без глазура и произведена чрез единично изпичане.
 Предимството на гранитогреса пред теракотата се изразява в това, че може да се полага на открити места. Едно от най-важните качества на гранитогреса е ниската му пористост и като следствие от това – феноменалната му твърдост. Той се отличава с голяма механична устойчивост в сравнение не само с керамичните плочки, но и с естествения камък.
Теракотата е с по-голяма водопоглъщаемост и, ако поеме вода и след това водата замръзне, има риск самата плочка да се напука.

По отношение на фугите:
Когато се поставят плочки е хубаво да се оставят фуги /1-5мм/, за да може пода да “диша”. Оставянето на фуги има и друга цел - при слягане на сградата да се предотврати напукването на плочките.  Въпреки това, може и безшевно полагане на гранитогрес (това което Ви харесва). Но имайте в предвид, че при температурни промени плочките ще се увредят. Безшевният метод се допуска само при ректифицираните плочи, и то само ако се поставят в помещения с относително постоянна температура.  Ще поясня ректифициране на гранитогрес  се постига с Лазерно рязане и оформяне на плочите и те стават идеално равни и гладки. Това прави възможно полагането на плочите без фуга. Много важно е при този метод на полагане плочките да са калибровани . Калиброването се постига като се обработят допълнително ръбовете на плочата. Това се прави при производството.
Количеството на фугите зависи и от размера на плочката, която си изберете има 33х33; 40х40; 50х50; 30х60; 60х60 , скоро четох че са започнали и габарит 30х50. Но много важно е помещението с какви размери е и кой габарит би му паснал, за да се реже по-малко. За целта е добре да си вземете “мярка на място” (с рулетката) и на една CAD програмка да пробвате с различните габарити какви схеми на поставяне ще се получат.

Производител:
Ако нямате ограничения в бюджета – италиански или испански гранитогрес- това е “мерцедеса” при тези настилки, макар че съм виждала и добри попадения на китайската и турската индустрии на добри цени.

Приключам (сина се прибра вече и лягам), макар че темата е доста дълга и май не можах да дам отговори на всичките ви въпроси.

# 455
Много ви благодаря и на двете за подробната и изчерпателна информация Simple Smile  bouquet
Много професионално обяснение Simple Smile
Трябваше още в началото да напиша, че става въпрос за София, а помещенията, в които смятаме да сложим теракот или гранитогрес са коридор и кухня.
Честно казано си мислех, че и двата вида настилки са абсолютно водоустойчиви и устойчиви на миене с всякакви препарати. Тези две неща са важни при нас, тъй като и много се мокри /особено пред банята/, и мия с белина пода често.
За гранитогреса знаех, че е по-устойчивата настилка от теракотата, а освен това и повече ми харесва.
Добре, значи ще имаме предвид италиански и испански гранитогрес - ще търся магазини в София, които продават такъв.

Мерси много отново Simple Smile

# 456
Ееее AQUA  Grinning  Grinning “Признахте си “  Hug   Simple Smile  за къде Ви трябва гранитогрес и мога да конкретизирам вече.
Коридора спада към помещенията с голямо натоварване. Специално за коридора и за места, на които хората стъпват най-вече с обувки a жените с токчета  Simple Smile  е добре да използвате грапав или матов, а не полиран гранитогрес. Той се издрасква бързо, когато върху него попаднат камъчета и пясък.
Кухнята се въздържам да коментирам, защото не знам дали е обединена с дневната зона или е самостоятелна.

Според особеностите на повърхността си гранитогресът бива неполиран (матов), полуполиран, полиран (с блясък), сатенен (с лъскавина), структуриран, ректифициран , глазиран. За други не се сещам, може и да съм пропуснала.
Матовият не се подлага на допълнителна обработка и запазва тези особености на повърхността си, които е получил след изпичане на изхода от пещта. Неговата повърхност не блести, но за сметка на това се характеризира с голяма здравина и трайност.
Полуполираните и полираните разновидности са с по-изискан външен вид, но пък са и по-капризни. Обработката с абразивен материал от една страна им придава огледален блясък, а от друга – намалява износоустойчивостта им.
Сатенения гранитогрес върху повърхността на плочите има нанесен слой от минерални соли, който придава на продукта окончателния вид със своеобразен мек блясък. При това, структурата и експлоатационните характеристики на материала се запазват.
Структурирания гранитогрес имитира повърхността на скали или  дървесина и има противохлъзгащо насичане.
Глазираният гранитогрес, изисква покриване на плочките с емайл преди изпичане. Цели се глазираното покритие да се създаде имитация на нещо си като например дървесина, мрамор, или ярък декор, без да се налага използване на скъпоструващо тониране в целия обем. Обаче, че този вид гранитогрес не е подходящ за облицовка на подове на места с интензивно движение, защото покритието ще се изтърка с времето.

За да се получи задоволително добро покрие от гранитогрес, плочките трябва да се поставят върху идеално равна и твърда повърхност. В противен случай, покритието може да се деформира вследствие на натоварване по време на експлоатация. След като се подготви основата, трябва да  нанесе сместа за залепване равномерно, без въздушни мехури. В предния ми пост Ви обясних, че гранитогресът не е порест материал и не абсорбира вода, което означава, че обикновеният циментов разтвор не обезпечава нужното сцепление с него. Затова в случая трябва да се използват специални двукомпонентни лепила на циментна основа. В кухнята, където не е изключено попадане на топли течности, би следвало да се използват високоустойчиви видове еластични лепила.

По- добрия вариант при търсенето за мен да не обикаляте магазините, а да се насочите към шоурум-овете на вносителите. Често имат остатъчни количества от дадена партида внесена на специална цена за някой клиент на нов хотел или мол например и излиза доста изгодно. По тази схема преди няколко години си купих испански теракот и фаянс 1-во качество на цена 12 лв./м2.
И най-важното количеството гранитогрес, което купувате трябва да е = квадратурата Х 10-15%  завишение. Докъто не Ви остане-няма да Ви стигне.

# 457
  • София
Аква, потайте човекът, който ще лепи подовите настилки за магазин. Често ползват голяма отстъпка от обичайните обекти.
В апартамента бяхме с полиран испански гранитогрес - много красив, не толкова капризен, колкото очаквах, но да ти кажа, беше си студено. В коридорите, кухнята и хола беше. Плочите бяха 60Х60см, с дребна фуга /това си е до майстор/.
Сега в къщата в коридорите и по стълбището съм с испански теракот, много красив, леко състарен, но ми е много трудно почистването. Той реално е чист, но манията ми за блясък ме убива Laughing
Нещо подобно е, но със стандартна фуга и с лек релеф. Имам усещането за повече топлина.....може и измамно да е, не знам.

Последна редакция: пн, 26 май 2014, 21:21 от Ms.Gorgeous

# 458

По- добрия вариант при търсенето за мен да не обикаляте магазините, а да се насочите към шоурум-овете на вносителите. Често имат остатъчни количества от дадена партида внесена на специална цена за някой клиент на нов хотел или мол например и излиза доста изгодно. По тази схема преди няколко години си купих испански теракот и фаянс 1-во качество на цена 12 лв./м2.

Мерси много отново за подробното разяснение на видовете гранитогрес   bouquet Simple Smile
А къде се намират тези шоурум-ове?

Аква, потайте човекът, който ще лепи подовите настилки за магазин. Често ползват голяма отстъпка от обичайните обекти.

Там е работата, че не сме намерили майстор още. Не знаем и към кого да се обърнем.
Ако имате човек, от който сте доволни как работи, ще се радвам да пишете Simple Smile Blush
За София става въпрос.

Иначе това, което искам е гладък, полиран гранитогрес  минимална фуга - за да се чисти възможно най-лесно. Релефния и въобще неравния ще задържа повече мръсотия и трябва повече да му робувам, докато успея да го изчистя, затова не искам такъв, а и по не ми харесва как стои.
Иначе въпреки, че ще бъде в антрето и кухнята, няма да има кой знае какво натоварване, струва ми се, ние не влизаме с обувки.

# 459
  • София
Аква, ако ще взимате големи плочи /над 50Х50/, наистина намерете добър майстор. Не е лесно подвеждането и слагането. Преди 11 и повече години в апартамента бяха майстори топ, та оувър дъ топ. Което не ми попречи да взема един маркер и да задраскам поне 10-12 бройки. Ръбовете стърчаха и ги вадиха и пренареждаха Peace
Аква, аз в шоурум не бих гледала. Например на Околовръстното квадрат беше на цени от 60 до 230лв квадрат. И това не само там....Реално хубав полиран гранитогрес и за 30лв може да се вземе, пак испански или италиански. Вижте в Горубляне  Peace

# 460
  • Сф
точно мнение - плочките  си ги изберете, майстора е много важен, ето при нас как беше
  http://ikonomikabg.snimka.bg/business/valery-flat-usa.516 … sp;    

Последна редакция: сб, 31 май 2014, 13:11 от toromanova73

# 461
  • Вила Великула
точно мнение - плочките  си ги изберете, майстора е много важен, ето при нас как беше
http://ikonomikabg.snimka.bg/?profile,uploadinfo;aid=516385
за снимката иска потребителско име и парола

# 462
  • Сф
точно мнение - плочките  си ги изберете, майстора е много важен, ето при нас как беше
http://ikonomikabg.snimka.bg/?profile,uploadinfo;aid=516385
за снимката иска потребителско име и парола
eми поправих го май  Embarassed горе линка

# 463
  • Банкя
Еееееехооооооо!

Някакво затишие е запратило темата страници назад. Thinking

За малко раздвижване ще подам статус за нашия строеж, така и не ми остава време да пиша тук през последните месеци.
Ние сме на финалната права - завършва се боядисването, баните трябва да се накичат, да се завършат вратите и да се сглобят/доставят мебелите. И естествено да се чисти и пренася багаж.
Планът е в началото на другия месец да сме новодомци. Дано успеем. Praynig
Определено ще се похваля и ще ви пусна снимки. Wink

Успех на всички строителки/строители в темата! Hug

# 464
  • София
Акси, страхотна новина! Heart Eyes
С удоволствие ще чакам снимки!

Аз се сдобих с това, ама и то копач! ooooh!
Скрит текст:

Нашият нов проект върви към последно наливане Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт