Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 27

• 80 781
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
И още нещо исках да попитам някой превил ли е къща с емпоре?! Трябва ли нещо определено да следя при проекта и изпълнението?Ако някой е правил дали може да ми даде насока,че ми е много трудно да си го представя различно от проекта с програмата ,може и на лични.

Да, нашата къща е с емпоре. Плюсът е усещането за обем и простор, минусът (при нас специално, защото емпорето е над камината в хола и практически пространството обединява първия и втория етаж, като на втория има парапет) е, че зимата топлината се качва горе, естествено. Особено като се запали камината, на втория етаж, където са спалните става 25 градуса, а долу е 19 примерно... което не е особено комфортно. Има решения, естествено, но понеже питате - всяко нещо с две страни, факт...
По отношение на проекта - при нас специално емпорето е в хола, около 10-15 квадрата от плочата е всъщност въздух и за да няма колони се наложиха обратни греди и окачвачи на няколко места, но това са вее подробности на конструкцията, проектантите си знаят.
Просто говорете с архитекта или инженера най-вече до какво ще доведе емпорето от гледна точка на конструкцията конкретно във вашия случай, да не ви пляснат някоя колона където не Ви се иска и после да Ви обясняват как не може без нея. Всичко може, въпрос на квалификация на инженера е и средства на инвеститора. Просто е....
Прочее, последното важи за всяко нещо в строителството. Няма невъзможни неща. Има ниво на компетентност и цена.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2014, 10:57 от StefanB

# 601
Отдавна не бях ви поглеждала, че много работа.
Ще отговоря: По принцип проектантите в България не са ограничени в кой район да проектират. Само в проекта трябва да си приложат копия от лиценза за проектантска правоспособност + застраховката. Общините не правят и нямат право да правят проблем.
 Проблема при вас да вземете от регион Варна готов инв. проект и приложите във Ст.Загора идва от това, че двата региона са с различна земетръсност. Варна е VII степен а Ст.Загора е IX степен, което ще рече, че конструктивния проект не може да се ползва. Трябва нов да се направи.

Всъщност, Ст.Загора е осма степен, а не девета, но всичко останало е вярно.  Peace

# 602
  • Стара Загора
И на нас ни хареса емпорето точно заради обема на помещението който дава.Самата векидневна е 30кв,но се надявам да изглежда по-обемна с него.Самата къща ще е ориентирана на юг и предполагам, че зимата големите прозорци ще са +,но лятото не ми се мисли. И понеже мисля все за по-напред как решихте проблема с осигуряването против не канени гости с щори или капаци за прозорци?

# 603
Емпоре и лофт едно и също ли са?  newsm78

И ние стигнахме до етап обзавеждане, но май там и ще спрем за сега.  Confused

Нашия проектант е от София, а строим в прованса, но не сме имали проблем. И друг път е правил проекти в нашия град, така че може би е запознат с подробностите и за това не сме имали проблеми.  Peace

# 604
И на нас ни хареса емпорето точно заради обема на помещението който дава.Самата векидневна е 30кв,но се надявам да изглежда по-обемна с него.Самата къща ще е ориентирана на юг и предполагам, че зимата големите прозорци ще са +,но лятото не ми се мисли. И понеже мисля все за по-напред как решихте проблема с осигуряването против не канени гости с щори или капаци за прозорци?

Нито с едното, нито с другото.
Това ми напомня разговора, който водих с един дилър на входни врати, който ми предлагаше намсиколко системи от ключалки и резета на входната врата за мега-ултра-само за мен цена от ... хиляди, как като му казах, да не се хаби, че  това не е апартамент не схващаше какво му говоря... Ами в къща ако им е трудно да влязат през вратата, ще влязат през прозореца, елементарно....
Този проблем няма решение. Нищо не може да спре крадците, ако са решили. Единствено камери онлайн и СОТ, но и това не е гаранция, има си начини. Те хората банки обират, че една къща ли ще им се опре... Не са решили, не са Ви обрали.
Дръжте си парите не в къщи и си правете застраховка при читав застраховател....

Големите прозорци са плюс за едно и минус за друго. Ако са с К стъкло и аргон и евентуално троен стъклопакет са една идея по-добър изолатор от обикновените, разбира се.
Но пък кефа да гледаш през "френски" прозорци в балканска зима си се плаща с френска сметка за ток или друго отопление. Каквото и да правите, топлината ще Ви бяга през стъклата със страшна сила.... Ако ще дограмата да е стокамерна....
Така че, проблемът Ви няма да е лятото, а зимата. Лятото пускате едни фини завеси отвътре и нямате проблем, особено с южно изложение, слънцето през юли е проблем от запад не от юг, астрономия....
А зимата топли именно от юг, влиза в стаите....  Така че, лятото не го мислете.

# 605
От близо 1 година не съм влизала в темата и хоп точно емпорета коментирате. Първо, да кажа, че къщата ни е съвсем готова, дообзавеждаме, но Икеа ни помага Simple Smile
Имаме и емпоре, това със студа е много вярно, топлото е горе, не че не го знаехме предварително, не че не взехме камина с голям обем, но пак е студено долу. Ще се слагат и климатици май.
ето малки снимки:

http://media.snimka.bg/s1/3906/034055207.jpg?r=0
това е точно от горе снимка.

И да отговоря на Хари10 - къщата я построихме за по-малко от година, въпреки че ни избяга едната бригада и ни отмъкнаха и пари.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2014, 18:05 от kalinuccia

# 606
  • Стара Загора
Да на нас ни е ясно,че ако са ни набелязали няма мърдане.Вече сме помислили за камерите и СОТ и застраховка.Просто се чудех дали някой не е намерил и друг вариант . За врата сме на абсолютно същото мнение ,че при наличие на толкова много прозорци, едва ли ще се занимават с вратата. Обмислили сме варианта с отоплението да е с чилър ,като всекидневната кухнята и мокрите помещения с подово ,а стаите с конвектори .При особено студено време и недостатъчно топло ще палим камината.Ясно ми  е ,че топлото ще излиза през красивия ми прозорец, но какво да се прави "гъзарията топли".

# 607
Ako не е късно, помислете над варианта всичко да е на водно подово. По-практично е, приятел живее втора година на такава система и го сравнявам с моята, където са радиатори :

1. Конвекторите шумят и вдигат прах, при това повече от радиаторите. Работят на 30-70 градуса топлоносител, както радиаторите.
2. Водното подово е високоинерционно - бавно загрява, но и бавно изстива пода, но загрее ли, поддържа чудесна амбиантна температура. Работи на 30-35 градуса. Вече има достатъчно материали, които спокойно да се поставят като настилки върху него, дори многослоен паркет става, не масив, разбира се, но на вид е същото...

Тоест, ако комбинирате двете ще Ви трябва котел, който да управлява два кръга с различен режим на топлоносителя. Не че няма такива - нашият е такъв например, но защото навремето водно подово не се правеше толкова системата ни е на радиатори, дори в банята са сушки.... Сега не ми се кърти под....

# 608
  • Стара Загора
Да подовото сме го помислили да е водно, за сега конвекторите, които сме гледали не шумят повече от вътрешно тяло на климатик,така че няма проблем. Обмисляме варианта където има подово да е с гранитогрес а спалните на паркет.

# 609
  • густо майна Филибето
Здравейте! Чета ви, но не мога всичко наведнъж, а искам да имам повече информация за сглобяеми къщи... Някой правил ли си е оттук? Става въпрос за Варна. Имаме едно място, от години живеем на квартира, чакаме да влезе в регулация, че е направо в града, а се мотат в общината, слава Богу, стана, ама наполовина. Казаха ни, че можем да си направим сглобяема къщичка, модулна, от този тип без да трябват специални документи. Разбира се, до 100 квадрата, нямаме нужда от повече, на един етаж, две спални и голяма дневна с бокс. Разглеждах оферти из нета, обаче по 400 лева минимум на квадрат излиза, което ни е доста, за съжаление. Мъжът ми смяташе да я прави сам, но не съм сигурна колко добре е това... Моля ви, дайте съвет, вече не ми се живее на квартира, толкова ни е хубаво мястото - гора, морето пред нас, градът се вижда...

И за такава къща ще искат проект като за монолитна. Ние също имаме разни проблеми с парцела и се принудихме да строим сглобяема - ограничението е 2по 60кв.м. (два етажа) или един етаж от 80 кв.м. . Сглобяемата излиза евтино, ако си я правиш сам. Но пък тогава не става бързо. Ако все пак решите така, мога да препоръчам конструктор от Варна, той проектира нашата. Но трябва и да си намерите архитект, който да се навие на този вариант.

# 610
  • София
babytat, първият ни етаж с общите помещения е с водно подово и гранитогрес, а вторият, със спалните, е с паркет и конвектори. В момента избираме конвектори, но за тънките (13 см) н и изненадаха неприятно с цена от 1400 лева, затова ще поръчваме дебели. Но шумът и мен донякъде ме притеснява.

# 611
  • Стара Загора
Ами за тези тънките още не съм се интересувала,но обмесляхме варианта с конвектори стенни от типа на вътрешно тяло за климатик. Понеже не съм сигурна специално в хола дали ще има свободно подходящо място. А слагали ли сте въздушни прегради на пода пред вратите?

# 612
  • София
Здравейте момичета,
Сигурна съм, че назад в темите вече е обсъждано, но реших да ви споделя терзанията си и ще се радвам ако някой отговори.
Бяхме решили да си купим стара къща, която да ремонтираме, но вече няколко години не можем да намерим нищо, което да покрие изисквани/очаквания/възможности. И понеже времето си минава, детето расте, половинът реши да търсим парцел и да строим, инспириран от думите на строителния инженер, който заведохме на оглед на последната къща, която харесахме.
Моите приснения са не толкова за самия строеж, а по скоро за цялата разправия докато стигнем до там. Колко време отнема цялата галимация с община, енерго, ВиК?! Дали няма всичките тези процедури да ни изядът парите?! Дали няма всичките тези процедури да се проточат незнайно колко дълго във времето?! И всякакви такива въпросчета.
Първоначалния замисъл и причината да търсим стара къща беше точно за да избегнем такива разправии, но се оказва, че за да се ремонтират тези къщи, така че да покрият съвременните строителни стандарти трябва да се съборят до основи и евентуално четири стени и да се прави наново. Отделно на това почти винаги има и разни други съпътстващи проблеми.
Аз обаче някак си не мога да се престраша да се впусна в такова начинание, като ново строителство, макар че признавам си четейки темата ми подейства вдъхновяващо и обнадеждаващо, дори се размечтах  Blush Hug

П.П Става въпрос за малка къща в квартал-село на София.

# 613
  • Вила Великула
поне според мен строежа излиза по-евтино от ремонта на стара къща. Другото положително е, че новата къща я правиш по проект така както ти искаш и не се съобръзяваш с вече направени неща. При нас без да се бърза прекалено много - купихме мястото в края на май 2012, в края на май 2013 стартирахме строежа с цялата готова документация. Можеше и по-рано, но изчакахме да се стопли времето. Края на септември 2013 бяхме готови с грубия строеж, дограми и външна изолация. Тази година пак в края на май стартирахме довършителни работи и сега нанасяме мебели.

# 614
  • София
И аз да се разпиша - не съм писала сигурно година  Whistling Просто не бяхме мърдали в строежа. Сега измазахме къщата отвън и чакаме майсторите да дойдат и за отвътре. После и ние започваме парното. Планирали сме водно подово на първи етаж, където е хол, кухня трапезария, баня. А на втори етаж, радиатори. Отоплението ще е с пелетно котле. Лошото е, че все още не сме се спряли на фирма за парната инсталация, защото не знаем на кой можем да се доверим.

По въпроса за входната врата - когато я избирахме, мъжът ми се шегуваше с търговците, че няма нужда от сериозни ключалки, защото в двора имаме две зли кучета, а отвътре ще пази жена му  Crazy и аз се усмихвах мило и пърхах с мигли  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт