На добър час в ПЪРВИ клас! - 5

• 37 086
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
  • София
за деца, които сега се учат да четат и за първи четива на "новонаучилите се", горещо препоръчвам една поредица, която за съжаление се намира трудно, но съм я поръчвала от онлайн книжарницата на Хеликон, а съм намирала и в Карфур - Top Readers.
тя е на 4 нива с нарастваща сложност, темите са увлекателни за децата.

А как се казва?

Тук ги има всичките книжки от поредицата. За съвсем начинаещите читатели е Ниво 1.
http://www.book.store.bg/c/p-pc/id-5252/poredica-topreaders-izda … o-alekssoft-.html

# 76
  • София
после я изтрих, за да не разводнявам темата. Ето един урок
Скрит текст:

все едно си гледам моята тетрадка навремето от първите ми уроци по английски при мисис Матова... Simple Smile
не знаех, че още има хора, дето преподават по този начин  на малки деца.

# 77
Скрит текст:

все едно си гледам моята тетрадка навремето от първите ми уроци по английски при мисис Матова... Simple Smile
не знаех, че още има хора, дето преподават по този начин  на малки деца.

Ти намираш ли нещо смущаващо в това?
Питам, защото и при моя син уроците са подобни, но това, което не ми допада е, че думите са дадени някак хаотично. Свързани са в изречения, но в дадено изречение познатата е само въпросната дума, например. Той така не може да ги запомни. Не е въпрос на старание, нито на лоша памет. Помни доста неща в училище, стига да са му ясни и да има логически връзки между тях и това, което вече знае. А и труд доста полага.
Сериозно се замислих за смяна на метода с детски учебник и учебна тетрадка, от сегашните. До седмица трябва да реша какво ще правим.

# 78
 jam , преди да избера тази учителка, много подробно разучавах  какво постига с децата  от други родители.
Имаме познато детенце, което трета или четвърта година ходи в Британика и когато синът ми каза, че вече учи английски, то отвърна, че ще му помага, защото вече всичко знае и го пита докъде е стигнал. Детето разказа какво учат в училище "стани, седни, погледни прозореца" и то отвърна -е, аз това още не съм го учил. А уж по нови методи.

# 79
  • sofia
Отчитайте факта, че децата имат различни "схеми" на запаметяване и учене. Трябва да се уцели коя методика е подходяща за дадено дете.
Моя големия и 200 пъти да напише една дума, няма да я запомни как се пише

# 80
  • софия
Как помните какво и как сте учили по английски в 1 клас? Аз нямам никакъв спомен Embarassed И учебника не си помня. Първият ми ясен спомен за нещо по английски е една книжка с приказки Fairy Tales - преобладаващо черна корица и приказката за Джак Бобеното стъбло. Но това е било 3-4 клас?

# 81
Аз в първи клас учех немски, от втори- руски. При нас задължителният  западен се учеше от пети. Немският беше нещо като кръжок тогава, по избор, не за всички деца. Много хубав учебник имахме, още опмня едно стихче, даже две от там- едното за едни плодове, другото за моята шапка, дето е с три върха.  Laughing

# 82
Излезли ли са резултатите от състезанието по рисуване? Моята май нещо не е разбрала  newsm78

# 83
Излезли ли са резултатите от състезанието по рисуване? Моята май нещо не е разбрала  newsm78
Според сайта на организаторите трябва да излязат на 1 декември.

http://www.sbnu.org/tests.php

# 84
Според сайта на организаторите трябва да излязат на 1 декември.

http://www.sbnu.org/tests.php

И аз така видях, явно тя нещо не е разбрала , бърза  Laughing

# 85
Всъщност може и да не бърза. Не знам за рисуването, но работите от останалите състезания се проверяват на мястото на провеждане и резултатите се изпращат в СБНУ за изготвяне на общото класиране( поне преди три години беше така). Ако е така и с рисуването, възможно е да има и предварителна информация.

# 86
Класната казала за ги видим в интернет, ама то...много общо понятие  Mr. Green
На сайта на училището не видях  Rolling Eyes

# 87
  • София
Скрит текст:

не знаех, че още има хора, дето преподават по този начин  на малки деца.

Ти намираш ли нещо смущаващо в това?

Judy, какво да ти кажа...

моят син ходи на английски в Helen Doron от 4-годишен. сега започва 4-тата си година там. учат само по 1 астрономически час седмично. учебници имат, имат и дискове за слушане, но домашни нямат и уроците досега винаги са протичали на пода. с много интерактивни занимания, с много "предметно обучение", с много игри, песни и танци. точно това, което на valerie й се струва "бебешко". и затова съм сигурна, че тя се радва на добрата стара академична система с повтарянето на думата до припадък в писмен и устен вид. аз също бях много скептична, че в Хелен Дорон с 1 час седмично изобщо ще постигнем нещо. факт е, обаче, че детето постига много. може би има известна повишена склонност към езици, забелязвам го това, плюс много добрия музикален слух, но едва ли само заради това. и не е само то така. детето няма спънки да говори, увлечено от емоцията на урока, то се стреми да се изразява на английски - къде правилно, къде не до там, но ползва конструкции, ползва доста богат речников запас и най-вече - няма задръжки да говори.
много съм петимна да го видя това нещо постигнато в друга школа на тая възраст. видяла съм го само в частна детска градина, където говореха на децата по цял ден само на английски.

а това, че в Британика има деца, които не научават нищо с години, мен лично не ме учудва никак. това не е някакъв еталон.

повечето българи, поне навремето, се обучаваха точно по тая система - много писане, много четене, много граматика, зазубрена като набор от правила, много преписване на думите, "за да ги запомним" - и резултатът беше почти нулево активно ползване на езика. само пасивно и до донякъде. всички разбират, като четат, но не могат да говорят.

малко се разпрострях, но темата ми е интересна...

# 88
  • София
И за мене темата е интересна.
Аз съм точно от старото поколение, което е учило езика с много писане, повтаряне и учене наизуст. 
И макар да съм убедена, че ако трябва да уча език сега, пак ще искам по стария начин, вече започва да ми просветва, че сегашното поколение е различно, и е доста неразумно да прилагаме върху му старите методики.
Всъщност това, което Джам описва, е точно начинът, по който един човек научава родния си език от ранна възраст. Като естествен процес. Въпросът е на каква възраст трябва да се включи и по-тежката артилерия и как точно да се включи, защото е ясно, че само разговорно учене пък от един момент нататък няма да е достатъчно.

# 89
  • София
Мда, и аз съм от онова поколение с многото писане и повтаряне. Така и не се научих да говоря свободно английски. Разбирам, чета, но говоренето ... То не ми се и налага често де, та вероятно и това е една от причините. Моите притеснения пък са свързани с това, че синът ми учи немски, а аз изобщо нищо не разбирам този език и не мога с нищо да му помогна.

Общи условия

Активация на акаунт