На добър час в ПЪРВИ клас! - 5

• 37 088
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
jam, не е важно как аз виждам системата, а как детето се чувства в нея. Ако за него е проблем да "изтанцува" думата, значи е по-добре да я изговори или напише. Може би, ако реша да запиша по-рано малкото ми дете на уроци по чужд език, бих се доверила на подобна на описаната от теб система. И не само заради възрастта му, а и заради това, че е друг тип характер -много по-екстровертен. Има и възрастни, които учат по такива методи-участват в сценки, влизат в различни роли. Не всеки би могъл да го направи.
Така или иначе той учи успоредно по различни системи в училище и на частните уроци, ще стане ясно коя е по-ефективна. От втори клас в много училища направо четат, дори и без да пишат предварително, не мисля, че ще му навреди, ако се ограмоти писмено . Засега няма никакви проблеми с писането, чете и малките текстове, които се формират с думите, които са взели, плюс други, които тя им казва устно, не са ги писали още и в учебника са като картинки.
Съпругът ми е учил по старата схема, с много повтаряне, писане, езикова гимназия, филология .Виждала съм го в компания с чужденци как свободно говори. Справя се отлично с няколко езика и дори с немски, който не му е най-добрият, няма проблеми да се отпусне. Аз не съм така, но вероятно това е защото наистина не владея добре нито един чужд език,т.е как да имам самочувствието да говоря. Като дете говорех свободно на руски, но тогава си пишехме постоянно с приятелчета от Украйна, гостувахме си и за по две седмици няколко пъти. Освен това руски учех от първи клас, а английски от по-късно, не си спомням точно...

Последна редакция: пт, 22 ное 2013, 06:18 от valerie

# 91
  • софия
jam, силно ме заинтригува с ХД. Близо до нас има център и ще проверя дали има занимания в събота. Ще допълни седмичните уроци. По принцип съм доволна от playway, но към момента говоренето на езика липсва. Учат фрази, думи, но не говорят. А съм забелязала, че й харесва да говори на английски като пътуваме и се радва, когато я разбират, но се притеснява да ползва научените фрази, ако не е сигурна.

# 92
обаче, че детето постига много. може би има известна повишена склонност към езици
Моето няма никаква повишена склонност към езици, обаче точно в Helen Doron проговори.
Там имат нещо като библиотека и кижките могат да се вземат за вкъщи. В началото и четях от най-лесните с по едно изречение на страница, после минахме на по-дълги и по-дълги. Ако се усъмнявах, че нещо може да не го е разбрала, я карах да го преведе и се уверявах, че всичко разбира.
Всички филмчета ги гледаше само на английски.
Наскоро и пуснах едно и каза, че нищо не разбира  Confused Явно прогресивно забравя, след като е спряла да го практикува.
Другата седмица в училище имат открит урок по английски. Ще ида да преценя какво точно учат и как го учат и ако назадъкът продължава, ще взема дисковете и учебниците на Helen Doron за следващото ниво, за да си ги караме вкъщи.

# 93

повечето българи, поне навремето, се обучаваха точно по тая система - много писане, много четене, много граматика, зазубрена като набор от правила, много преписване на думите, "за да ги запомним" - и резултатът беше почти нулево активно ползване на езика. само пасивно и до донякъде. всички разбират, като четат, но не могат да говорят.

С това съм на 100% съгласна. Поне за мен важи с пълна сила. Изчела съм десетки книги в оригинал, разбирах прекрасно какво чета. Разбирам всичко, когато ми говорят, включително когато приятели англичани си говорят по между си без да се стремят към някаква книжовност и яснота на изказа. И въпреки всичко, така и не можах да проговоря нормално този език. Все ми е спънато и ми трябва време да превключа.
За сега чуждо езиковото обучение не ми стои на дневен ред при синчето, но когато му дойде времто за засилено изучаване, искам преди всичко да се научи да говори. По-добре да допуска грешки и да говори, отколкото да е с перфектна граматика и правопис и да го е страх да каже две изречения.

# 94
 Няма човек, който да владее перфектно езика /ако това някога въобще е възможно да бъде постигнато/ и да го е страх да каже две изречения. Иначе е ясно,че всички знаят английски. Особено изявено е това при по-малките. Разказваха ми скоро как са подбирали стажанти за преводно списание, всичките с отличен ангглийски в автобиографиите.

# 95
  • София
Всъщност това, което Джам описва, е точно начинът, по който един човек научава родния си език от ранна възраст. Като естествен процес. Въпросът е на каква възраст трябва да се включи и по-тежката артилерия и как точно да се включи, защото е ясно, че само разговорно учене пък от един момент нататък няма да е достатъчно.

да, тъй като Хелен Дорон претендира да е методика за обучение на много малки деца (там имат и курсове буквално за бебета), имитират естествения процес на научаване на езика.
поинтересувах се кога "сядат на чина", образно казано - обясниха ми, че следващото ни ниво вече ще е по-класическо, с повече седене на чин, четене и писане. те и сега учат и пишат букви, но около 20% от времето само.

разбира се, навсякъде нещата много зависят от преподавателите.

п.п. и да споделя как и кога аз лично се отпуших да говоря на английски - да ползвам активно езика.
попаднах на много интересен курс по икономически английски, воден от българка - преподавател в американски университет. участниците в курса бяха хора икономисти, научни работници, журналисти. седяхме около една кръгла маса. още първия час, преподавателката каза да махнем всички тетрадки, листове и речници от  масата и ни раздаде по едно листче с копие на някаква статия (на английски) за положението на икономиката в България. каза - айде, четете и обсъждайте. познайте как почват да ти излизат думи от дълбоката пещера на паметта, когато си напомпан по някаква тема, участваш в спор и много искаш да се изкажеш... Simple Smile слушаш какви фрази ползват другите, ако ти липсва някоя дума - чуваш я от съседа и веднага я включваш в своето изречение, надпреварваш се, говориш бързо... идеалното средство да "отпушиш" говоренето. ползата беше неимоверна.

нещо такова правят и в Хелен Дорон.

Последна редакция: пт, 22 ное 2013, 10:10 от jam

# 96
  • софия
Следващата събота ще ходим на урок в ХД. Да видим. Интересно ми е и на мен. Хубавото е, че ми е и удобно.

# 97
  • софия
По темата искам да допълня, че освен системата по която ще се учи има и значение самия преподавател, в детската имаха уникална учителка, така успяваше да "зарази"децата, на края на годината знаеха много думички и песни. Сега като гледам учителката на сина ми освен да ги отегчи друго не знам дали ще успее. м

# 98
Какво се предполага да се рисува по темата "Аз играя безопасно" - любопитно ми е просто.  Laughing

# 99
И аз това се чудех. Ужасно недодялано ми звучат тези теми за рисуване. Рисуването и въобще изкуството е силно, когато има свобода и когато отразява нещо лично. А "Аз изграя безопасно" е такава тема, че просто си представяш как изпълва детето с вдъхновение  Joy

# 100
  • София
Абсолютно безумна тема.  Rolling Eyes
Как им хрумват въобще такива работи...

# 101
  • София
Всъщност темата донякъде е съобразена с изучавания материал по роден крайм, където учат, че се играе в парка или на съответните специално посочени площадки, че не се играе в близост до улица, че не се тича за топката пред колите и т.н.
Мойта е рисувала как играят деца в парка, т.е. нарисувала е пейки, дървенца, тревичка, деца и топка.

# 102
Наистина странна тема. Питах детето, каза че е нарисувало как скачат на въже в училищния двор, а колите минават по шосето от другата страна (каквото и да означава)  Laughing

# 103
Моята е на рисувала едно дете на люлка, едно на пързалка и едно забравих къде...ама как ги е събрала 3 не знам  Mr. Green

Снощи рисува медицинска сестра в тетрадката по Роден край, останах изумена колко са  наблюдателни децата- сестрата има слушалки и спринцовка, естествено  Laughing, компютър, табло за зрение  с намаляващи по размер букви, етажерка....всичко с пълни подробности. Онемях, аз нямаше да се справя така  Embarassed

# 104
Вашите деца играят ли с приятели след училище?
Вчера вечерта учителката на сина ми ми се обади загрижена, за да каже, че детето е плакало в първия час, че не му "минавали хубаво дните, защото не може всеки ден да играе с приятели". Жената веднага си е помислила, че сигурно се чувства, че няма приятели в класа и явно нещо ги е попитала, а те взели да се надпреварват да казват всичките, че са му приятели. По-късно станало ясно, че той тях много не ги смята за такива, а тези, които са му от най-ранна възраст, съседчетата.
Аз всеки ден след като се прибере от училище се чувам с  майките им, но понякога нямат възможност да излязат, децата не са си дописали домашните или пък искат да готвят, или не искат да се мотаят в студа. Не мога да му осигуря всекидневни срещи . И му обяснявам, че вероятно и на повечето му съученици ежедневието не включва всекидневна игра след училище.
Като го поразпитах, стана ясно и нещо друго. Преди време ми разказа, че М /приятел в у-ще, уж/ нарекъл С "копеле". Обясних му значението на думата, казах защо не е добре да я употребява. Вчера обаче М се обърнал и към него по същия начин. И детето го налегнала тъга по старите му приятели.

Общи условия

Активация на акаунт