Английски коледен кекс - 2 тема

• 91 807
  • 644
  •   2
Отговори
# 120
  • Балчик
Не е същият вкус, повярвай ми. От 8 до 20 декември е малко времето, за да "узрее".

# 121
Не е същият вкус, повярвай ми. От 8 до 20 декември е малко времето, за да "узрее".

Ами някой трябва да го заключи с верига и да го полее,вместо мен  за да устискам повече, но живот и здраве, ще пробвам

# 122
  • Балчик
 Grinning

# 123
  • Cambridge, UK

Да, права е Джемма, колкото по-дълго стои АКК, толкова по-хубав става. Добре е да се направи поне 3 седмици преди Коледа. По традиция се е правил на 24 ноември. После само се полива с бренди, шери, ром или уиски за да се "изгради" ароматa и да се запази влажен. Моят син и снаха го правят 2 месеца преди Коледа и го поливат на всеки 2 седмици с няколко лъжици sloe gin, който се прави със сок от трънки. Последната седмица преди Коледа не се полива, за да може повърхността да изсъхне преди да се покрие с icing. Ако не обичате алкохол може да се полива с портокалов сок.

Ето тука има постъпкови снимки от Delia Smith, която е доайен на традиционната английска кухня

http://www.deliaonline.com/how-to-cook/baking/how-to-make-a-christmas-cake.html

Последна редакция: вт, 16 сеп 2014, 12:13 от Chimy Jimmy

# 124
  • Балчик
Е, аз и без да съм доайен съм дала постъпкови снимки и клипче даже. Simple Smile

# 125
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Е, аз и без да съм доайен съм дала постъпкови снимки и клипче даже. Simple Smile

пък ако беше дуаен какво ли щеше да дадеш!  Whistling

и аз ще опитам пак тази година Simple Smile не знам точно кога, но ще направя. сега съм решила да са 2-3 по-малки кутии  Blush да има за опитване и за хапване от по-нетърпеливите, па дано някоя остане цяла до Коледа  Blush
 Laughing ни в клин, ни в ръкав се сетих за Бонго. някой прати ли му резенче? че нали ни е момченце, да му не стане нещо  Blush

# 126

Laughing ни в клин, ни в ръкав се сетих за Бонго. някой прати ли му резенче? че нали ни е момченце, да му не стане нещо  Blush

Laughing Laughing Laughing не сЪ е оплакал или чака тая Коледа. Аз май ще бъркам само половин доза, че имаше и за изхвърляне(забравила съм го в килера и ми дотрябва точно тая кутия, та го открих преди да е годенясал  Embarassed ), т.е. то може и хубав да е бил, щото добре си миришеше и изглеждаше, но просто след 7м. не посмях да пробвам.

# 127
  • София :(
Направих го!
Три години му се каня и миналата неделя го направих - два броя от една доза. Пекох в две еднакви тенджерки с обем 3 литра и съответно станаха два доооста високи АКК. И сега се чудя - мога ли преди Коледа да ги разделя на две по хоризонтала, че да задоволя всички мераклии да го пробват  newsm78 Е, ще ги понапудря с  нещо за фасон...

# 128
  • Балчик
Не мисля,ч е пудра захар му върви на тоя кекс. Naughty Но защо да не можеш да го разрежеш. Ще го сложиш с разреза надолу в таблички. Peace

# 129
  • София :(
Аз имах предвид някаква захарна глазура или нещо от сорта, но той сам по себе си е красив с тези парченца плодове в коричката  Peace Въпреки че аз си отчитам една фундаментална грешка - наситних сушените плодчета твърде на дребно. Догодина ще го имам предвид.
И голямо благодаря за споделената рецепта и дългогодишните напътствия, Джемма    bouquet

# 130
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
пече се

# 131
Тъкмо се чудех нещо.

Тази година направих много хубави и ароматни ликьори- имам от боровинки и къпини, събирани собственоръчно от мен , наистина от най-чистите и романтични места. /хептен реклама се получи, добре че не произвеждам за пазара/Дали вместо ром да не им сложа такива ликьори, както и плодчета от ликьорите или да не проявявам прекалено "художествена самодейност".И без това съм "пишман готвачка", но кексът ми стана много сполучлив, когато го правих преди.

Във всеки случай преди средата на ноември не мисля да се захващам, не ми е още коледно Simple Smile

# 132
  • Балчик
Ако имаш предвид да го поливаш с ликьор- може веднъж, два пъти, но не прекалявай, че ликьорът е доста сладък. Той кексът и без това е доста тежък.

# 133
И аз това си мислех, когато го правих,  кексът беше доста тежък, ликьорът ми също е сладък, макар и по-скоро с тръпчива нотка.Ще го полея, може би накрая? с ликьор иначе ромът върши отлична работа.

Абе, какво да си говорим, най-хубава беше онази част от кекса, която топла-топла и неполята изядохме в дните преди Коледа/Разпределих дозата в две кутии- една от бисквити- малка и една в тенджера-, която "устиска" до Коледа hahaha

# 134
  • Popovo
искам да попитам, и предварително се извинявам, защото предполагам че е коментирано. КОга е най-подходящо да се направи кейка? В смисъл на коя дата (да речем0 е най добре да го започна.

Общи условия

Активация на акаунт