С какво ви дразнят свекървите- 28

• 69 577
  • 748
  •   1
Отговори
# 675
Та се сетих - за традицията на кумството имали ли сте разпри? Била съм на сватба на моя приятелка, която се запозна с кумовете в сватбения ден Rolling Eyes
И аз имам такава приятелка. Е не на сватбата, а седмица преди това. Омъжи се през 97г.
И на мен се опитаха да ми натрапят някакви, било традиция, имали пари, щели да направят голям подарък Sick, по-възрастни са от татко Sick. Склонихме поне да е синът, ама той излезна мухльо и докато беше съгласен, писа във ФБ ЛС на съпруга ми, че не иска да му става, а дори още не се бяхме запознали. Тъпо постъпи, да откаже по ФБ. Сега кумове са ни мой много добър приятел и жената, с която живее на семейни начала.
За протокола дъщерята на старите кумове се жени 2 седмици преди нас и познайте дали изобщо поканиха свекърите на сватбата Mr. Green.

# 676
  • София
Ужасна таз работа, ужасна! Въпреки, че девойката с натрапените кумове, които пътуваха от Добрич 2 дни за сватбата и на първо четене бяха абсолютни селяци /как бяха спретнати на супер-мега-хипер луксозната сватба/ се оказаха прекрасни хора с неверояни дечица и до днес са страшно близки с младоженците, въпреки голямото разстояние. Peace

# 677
Та се сетих - за традицията на кумството имали ли сте разпри? Била съм на сватба на моя приятелка, която се запозна с кумовете в сватбения ден Rolling Eyes
smile3521 Кръстниците на свекитата не поддържаха контакт с тях, даже кръстницата й казала да не им ходят на Заговезни и другите обичаи, че не била по тия работи. Обаче трябваше да вземем техните деца за кръстници. Вариантите бяха два - да вземем брата и сестрата или да вземем сина с приятелката му. Тука обаче аз запънах - исках кръстници да са ни близки хора, които имат брак и с които да се събираме и уважаваме /държахме и да са семейство и да имат и църковен брак/. А даже мъжа ми не ги познаваше тия хора. Мъчиха се техните да ме убедят, нашите и те припяваха в тон, но не бих казала, че е имало голям натиск или раздори имало особен натиск. Просто те си казаха тяхното мнение, аз моето. В крайна сметка не стана на тяхната, а и мъжа ми беше на моето мнение и така.

# 678
Не вярвах, че може да има проблем с кръстници, та изборът трябва да бъде на младите, да са техни приятели, близки, да си поддържат след това контакти. Не мога да си представя да кажа на сина ми - тези трябва да са ти кръстници, той ще ме погледне като извънземна.

# 679
  • София
Съвет от много близък приятел -избери си кумове, които са поне 10 години по-големи от вас. Ще са изтъпкали вашият път, ще имат мнение, ще ви се радват и ще ви подкрепят. Не сгреших, че го послушах. Кумът и кумата/лека и пръст/ са най-невероятните хора, които познавам. Тяхната дъщеря, която е 3 години по-малка от мен е кръстница на децата ми, сега чака свое дете и аз сигурно съм една от най-щастливите бъдещи лели Heart Eyes
Евентуалните ни проекто-кумове, от които се отказахме /слава Богу/ ни дължат сериозна сума пари още от онези времена и продължават да се държат, все едно ние им дължим нещо. Много се развам, че разумът в нас надделя!
Обаче, съвсем не се виждам с натрапени такива. Но, това е -различни времена, различни нрави. Някои държат традицията жива, буквално насила.

# 680
Отивам си аз 2003г. да раждам Самуилчо, но чудо на чудесата - ражда се момиченце. Шах. Как да я кръстим. Ден първи - съпругът ми я кръщава на мен (закачка от времето на бременността ми - ако е момче - аз избирам името, ако е момиче - той). Ден втори - нещо му прищраква и решава да сменин името с това на курорта, в който е зачената - Албена, естествено  Laughing. Нощ трета - трета поредна вече черпене (разбирайте запой), той чува една песен на Адриано Челентано - Veronica verrai и изведнъж - заря, това е името. Аз, отивам и сменям, естествено. Обаче моят баща се казва Васил и неговата майка, моя баба решава, че щерката е кръстена на него. И се започва едно хвалене във високопланинското селце - как зетя уважава тъста и кръщава внучката на него. Ние разбираме и се почва шегуване, което неминуемо довежда до следното:
На площадка пред блока една 70 годишна съкварталка се радва на детето и пита: "Ауууу, много е хуво детето, как се казва?". Мъжът ми : "Вероника". Бабето: “Аууууу, името и то много хубаво. На кого е кръстена?“. Мъжът ми: "Е, как, на дядо си Вероник"  Joy Joy. Таз жена оттогава не ни проговори.....

# 681
Ms.Gorgeous, нашите кумове са на близка до нашата възраст, но са семейство доста по-отдавна от нас и освен че ни е приятно да сме заедно, ни помагат със съвети.

# 682
  • Пловдив
В моето семейство има разни истории с избирането на кумове и традициите. Баща ми, като по-малкия брат не искал да му кумуват тези дето се падало по традиция. Щото пък те отказали да кумуват на батко му и той го играл обиден. Та избрал си той негов втори братовчед. И до ден днешен си наричам кумовете на нашите кръстник и кръстница. Когато се зажени брат ми пък се оказа, че синовете на кръстниците ни първо не са женени и второ не са си в Бг. Опита се баща ми да му наложи своите си кумове, но всички останали бяхме против, та не мина номера. Когато аз се зажених смело оставих мъжа ми да избира кумове, защото „то така е редно“. Всъщност вече достатъчно го познавах и знаех, че няма да се върже на някакви остарели традиции и няма да избере хора, които не познавам и не харесвам. Laughing Та ни кумува негов приятел от университета и си се виждаме и разбираме прекрасно.

# 683
Името на дядо ми е избрано от кръстниците му. Кръстницата е била католичка. Роден е 1924 г, кръстили са го Каролин.  Те са избрали и имената на майка ми и вуйчо ми  - Славянка и Виолин. И няма и буквичка от имената на баби и дядовци.

# 684
Никога не бих допуснала ,някой да да ми се бърка в избора на име . Нито свекърите ,нито нашите .
Сама избрах малката да носи първата буква на свеки. Разбираме се много ,имат ме като тяхна дъщеря,не ,че не ме ядосват понякога ,ама сигурно и аз ги дразня на моменти  Laughing  Тя е Иванка ,малката Ивета . Цяло име не бих дала ,но тя е мнооого щастлива ,както и ММ.
Обаче едната прабаба си беше решила ,че трябва да е дословно и нарече дъщеря ми Ваня ,еми с усмивка и отвърнах ,че другият път нея ще чака да отиде да я види ,повече не се е повторила  Peace

# 685
  • Varna
А аз си мислех, че съм от малкото на които са им налагали свекърите техните кръстници Laughing
Когато се женихме с ММ кръстниците на родителите му минаваха 75 години. Поне да бяха някои благи хора, пък те ...... ooooh! Голяма борба и големи скандали бяха да ни накарат да приемем бабата и дядото. Ние с ММ само се споглеждахме, намигахме си и си направихме каквото си искахме. На самата сватба приятелите ни питаха кои са тези двама старци които могат с поглед отровен да ни убият Laughing Негов колега от академията и съпругата му която пък ми беше дружка от детството ни станаха кръстници. Не мога да кажа, че сме си близки сега. Почти не се виждаме, защото си направиха къща на село и там им е хубаво да живеят, но пък синът ми и техният по голям син са си страшно близки. Заедно израстнаха, живеем на съседни улици. Постоянно са заедно и много, много си помагат.

# 686
А знаете ли за какво са били кумовете, а и шаферите, по първоначална идея? Едва ли повечето от радетелите за определени "свидетели" си представят...

# 687
На мен Сианите/Сияните ми идват в повече...Сигурно си имат баби Сийки  Laughing

О-хо-хо, ето още един начин свекървата да тормози снахата. Да настоява да кръстят внучето ако не на истинското ѝ име, то поне на форумния ник.   Mr. Green

Има да чудят и маят, живот и здраве, щерката и зетят, що така напирам внучето да се казва Уилма  Joy

А знаете ли за какво са били кумовете, а и шаферите, по първоначална идея? Едва ли повечето от радетелите за определени "свидетели" си представят...

Айде, думай, че ми изгоря душата!  Flutter

# 688
Леле ще престана да пиша бисери. Споделих опит и... Темата докъде стигна.

# 689
Ролята на кума е била да замести младоженеца, ако онзи случайно избяга пред олтара, и да се венчае той за изоставената булка.
Шаферът е проверявал чаршафа от първата брачна нощ и той е съобщавал резултата- добродетелна или не, е била момата (за предпазване от раждане на "чужди" първородни синове  в богатите/ благородническите фамилии)

Общи условия

Активация на акаунт