С какво ви дразнят свекървите- 28

• 69 538
  • 748
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Моят набор има много Десислави.
Явно началото на 80-те е било много модерно.
Което е супер име, де, аз много го харесвам.

# 661
ММ още не може да преживее, че не съм кръстила детето Събина на дядо си Съби!
Кръстих в Ана-Мария. Свекито е Марияна, а в моето семейство има Ани и Анета!
А същевременно моята шефка много ми помогна за бремеността, след 2 аборта. Тя е Анета и внучката и е Ана-Мария

Вие с ММ не ги ли обсъждате тези неща.
Хаха hahaha
Може да обсъждаш с човек, който иска и не очаква да му четат мислите

# 662
Моят набор има много Десислави.
Явно началото на 80-те е било много модерно.
Което е супер име, де, аз много го харесвам.

Десислава, Ивайло, Аспарух, Тервел и др. исторически имена бяха възродени и разцъфтяха по време на честването на 1300 години България.
По-възрастните се сещат какво имам предвид. По-младите имат Гугъл.  Laughing

# 663
  • Пловдив
За Аспарух не съм съгласна. Аз познавам основно от поколението на баща ми, които са бащите на поколението родено по време на тия чествания за 1300 години Simple Smile

# 664
  • Varna
1983 година родих синковеца. Кръстих го Мартин на дядо Колю, ама вие знаете вече де Laughing бях го писала по назад в темата....Когато ме питаха за името и аз го казвах хората обелязваха, че е рядко и хубаво име .....Обаче след това, че и до сега фрашкано с Мартиновци... Crazy Simple Smile

# 665
Изобщо не мога да си обясня, защо съвременните баби и дядовци продължават да настояват за спазването на тази традиция или по-точно казано заставят някого да си кръсти детето на тях, какво удовлетворение изпитват внучето да носи тяхното име, след като са изнудили родителите с шантаж.
Наскоро говорих с леля ми, тя ми сподели какво се получило при нея - навремето е нямало тън-мън особено за първо внуче. Свекърът й се казваше Янко - било ясно, че детето ще е кръстено на него, но тя искала да се казва Янислав. Заявили ли й, че Янислав в къщата им няма да влезе....... За втория син - на свекървата - Тинка - според бабата единственият вариант е бил Тинчо Mr. Green В крайна сметка леля ми не им се дала и братовчед ми се казва Тихомир.
Мисълта ми е, че тогава тепърва са извоювали правото поне само буквичката да е, което пак се е приемало за смъртна обида, затова не ми е ясно защо това същото поколение сега на свой ред се държи толкова изтерясало по отношение на кръщаването Rolling Eyes

# 666
Имах един познат Аспарух, викаха му на галено Пухчо  Crazy

# 667
  • София
На майка ми и леля ми, имената са избрани от кръстницата. Не съм чувала за друга подобна традиция, баба ми ми е казвала, че не е била очарована, ама....

# 668
На майка ми и леля ми, имената са избрани от кръстницата. Не съм чувала за друга подобна традиция, баба ми ми е казвала, че не е била очарована, ама....
Имаше някаква история за баба Ванга, че като се родила, излезли на улицата и питали някаква жена как се казва /или беше че я питали как да се казва бебето, не ог помня точно/ и тази случайна жена й дава името Вангелия.

# 669
  • София
Имаше някаква история за баба Ванга, че като се родила, излезли на улицата и питали някаква жена как се казва /или беше че я питали как да се казва бебето, не ог помня точно/ и тази случайна жена й дава името Вангелия.
Та се сетих - за традицията на кумството имали ли сте разпри? Била съм на сватба на моя приятелка, която се запозна с кумовете в сватбения ден Rolling Eyes

# 670
  • при късмета
Та се сетих - за традицията на кумството имали ли сте разпри? Била съм на сватба на моя приятелка, която се запозна с кумовете в сватбения ден Rolling Eyes
И аз имам такава приятелка. Е не на сватбата, а седмица преди това. Омъжи се през 97г.

# 671
Реално погледнато, няма нищо лошо да кръстиш детето си на дядото/бабата. Дори и да не са най-уникалните и съвременни имена, все пак това е някакво продължение на рода. Не само чрез генетичния материал. По-духовно е.
Не знам защо съвременните снахи са винаги така наострени срещу свекър и свекърва. Но ми е и чудно как може един човек така да се унижава,  да настоява и да претендира за нещо, което в крайна сметка е решение на родителите на детето.
Няма лоши имена, има лоши отношения.

# 672
  • София
Та същата приятелка с натрапените кумове, трябваше разбира се да кръсти синът си Киро. Не Кирил, Киро, на свекъра. Обаче, вече и беше придошъл прилив на енергия и в последния момент, та се тръшна - купуваш ми апартамент и го кръщавам Киро. Купиха и Laughing

# 673

Майка ми са 4 сестри. Първите две са кръстени от баба ми - банални имена (може би на бабите, не знам), майка ми и малката ми леля са кръстени от кръстницата - съвременни са им имената към днешна дата, т.е. към тогавашния момент явно са били ултра модерни (става дума за края на 50-те, началото на 60-те години)

# 674
Та същата приятелка с натрапените кумове, трябваше разбира се да кръсти синът си Киро. Не Кирил, Киро, на свекъра. Обаче, вече и беше придошъл прилив на енергия и в последния момент, та се тръшна - купуваш ми апартамент и го кръщавам Киро. Купиха и Laughing

Ха-ха - браво на нея!

Но, има и други случаи - например снахата "влиза" в готов напълно и луксозно обзаведен тристаен апартамент - самостоятелен за семейството,  свекърите плащат сметките, освежаващи ремонти, чистачка, почивки... И идва моментът с очакваното бебе - отроче от мъжки род. Свекърът с класическо българско име, нормално, има си и голям светец. Свекървата искаше детето да носи името на дядо си - в знак на уважение към него, те са модерни хора и тя нямаше никакви други претенции. Ей, какъв проблем беше - разбира се, никой нищо не й беше казал на снахата, очакваше се мъжът й да "извоюва" това име. До последния момент не беше сигурно какво решение ще бъде взето. Сега детенце носи името на дядо си, той е щастлив и така.

Общи условия

Активация на акаунт