Първи номинации Книжни малини 2013

• 15 287
  • 245
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив / София
Копелето на Истанбул - Елиф Шафак.

Тъкмо реших да я чета. Днес една дама ми каза, че има всички нейни книги и да си избера някоя, за да ми я даде за прочит. Тази ми беше изборът. Confused Но може и да си го променя.  Simple Smile

"Любов" е трябвало да избереш, след нея всички останали са ми постни! Копелето на Истанбул очаквах да ме грабен до към средата...да, ама не! Зарязах я...

Любов я четох. Не я номинирах тук просто защото беше една едничка идея по-добре.
Но наистина е клиширана. И това беше с Шафак от мен.

# 76
  • ту тук, ту там
А аз си мислех, че съм единствената, която я възприема като скучна и клиширана ("Любов")!  Нищо ново не ми каза тази книга!  Peace
А не я номинирам тук, само защото я четох миналата година.

Последна редакция: чт, 28 ное 2013, 11:15 от elleni

# 77
"Любов" твърде много я хвалиха и на мен също не ми хареса чак толкова.

Но пък Копелето много ми хареса и не ми е малиново.

# 78
Все пак мисля, че "Любов" може да допадне на Елинка, поне нещо от нея, не всичко... "Копелето" за мен също не е "издържана" книга, но пак има нещичко за вземане. Аз се чудя дали да участвам с "Черно мляко" на Шафак (след която приключвам с Шафак може би). По принцип не исках да се включвам с малинки, неприятна ми е "анти" идеята. (то пък се оказа, че имам доста с оценки под 5 от 10).

"Черно мляко", Елиф Шафак
"Соло", Рана Дасгупта
"Хигиена на убиеца", А. Нотомб
"Адските машини за желания на доктор Хофман", Анджела Картър
"За писането", Стивън Кинг
"Провалът на човека", Дадзай Осаму
"Къщата на халифа", Тахир Хан
"На изток от запада",  Мирослав Пенков
"Художникът", Джейн Ъркхарт

Номинирането е на основа разминаване с очакванията ми , създадени "собственомислено" или чрез други коментари (Пенков), преминаване на прага на поносимост (примерно книги като тези на Картър, Нотомб и Осаму не са ми чужди, но в случая имаше  нещо крайно отблъскващо), усещане за "неспонтанност" (Кинг, Шафак и Пенков), разхвърленост, до "нездравост" (Дасгупта), далечна от мен боза (Ъркхарт), неспособност за писане, вкл. липсваща редакция (Тахир Хан).

# 79
Определено ще прочета още нещо от Шафак (след "Черно мляко"), но не ми е приоритет в момента. "Любов" съм я разгръщала в книжарницата, но все си мисля, че е много философска, че няма да успея да усетя "тематиката" на суфизма. А и тази червена корица, колкото и първосигнално да звучи, не ми харесва. Прекалено ми е крещяща. Може би има своето логично обяснение спрямо текста, но на пръв поглед това предизвиква у мен.

И за да не е съвсем спам, да си кажа и за малинките. Никак не ми се иска да номинирам която и да е книга от прочетените тази година. Онзи ден си гледах списъка на прочетените книги и само две-три ми се сториха отчасти за тази тема. Но пак всичко е субективно и в голяма степен прочита на една книга и нейното харесване или нехаресване зависи и от моментното ми състояние и светоусещане.

"Историята на майка и татко" - Едвард Хуем (абсолютно разминаване с моята представа за добра и интересна книга, беше ми скучна)

"Деветата порта" - Артуро Перес-Реверте (имаше доста интересни и любопитни моменти, но като цяло не ми хареса)

"Пророчеството на сестрите" - Мишел Зинк (това си беше пълна загуба на време, но все пак не попадам във възрастовия диапазон на аудиторията  Simple Smile)

"Джонатан Ливингстън Чайката" - Ричард Бах (ето това си мисля, че е от книгите, които претендират да са нещо изключително, а всъщност не казват нищо ново) 

Опс, станаха четири даже.  Embarassed

# 80
И в темата за книжните малинки обърках цифрите, както в тази за хубавите номинации.
Над 5 книги съм предложила (и послед видях лимита). Да намалявам ли на 5 или в тази тема не е толкова решаваща бройката?

Ето, ако се налагат само пет:

"Черно мляко", Елиф Шафак
"Соло", Рана Дасгупта
"Провалът на човека", Дадзай Осаму
"Къщата на халифа", Тахир Хан
"На Изток от Запада",  Мирослав Пенков

Excuse me! Wink

# 81
"Хванаха ме да крада" Станислава Чуринскиене
В началото започна многобещаващо, но после ми стана много тежка и ми дойде в повече. Да ме прощава съфорумката.
Като гледам чит. дневник, другите книги са ми харесали.

# 82
Многобещаващо???

# 83
Тя и "Любов" е същата. Едва я измъчих до средата - съвременният сюжет е клише до клишето, а суфисткият ми беше откровено скучен.
Точно така усетих "Любов" и аз, но при всеобщия телешки възторг по нея реших, че проблемът е в мен.. За всеки случай, ако това е най-доброто от Шафак, по-добре да не посягам към друго от нея май..

# 84
Точно така усетих "Любов" и аз, но при всеобщия телешки възторг по нея реших, че проблемът е в мен.. За всеки случай, ако това е най-доброто от Шафак, по-добре да не посягам към друго от нея май..

Ей заради такива изрази все се каня да не се занимавам с този женски форум! Понякога сме способни да нагрубяваме повече от „грубите“ мъже…
И не пиша това заради самата книга, не го пиша, защото ми дреме лично от подобни изрази, а защото изпитвам ужас дали и аз не съм проявявала такова ………. (ще спестя прилагателното) отношение към другите от/извън форума. И не че това е най-грубото нещо, което съм виждала в темите (така че нищо особено, андреева  Simple Smile). Просто сега ми се наби в очите. Може би и затова не ми се искаше да пиша тук за книги. Много ни бива да плюем. Голям кеф! Ами то дори челите и харесалите тези „Нюанси“ са „хора от нас“ – в повечето (сигурно във всички)  няма нищо ненормално. Да не започвам пък пак темата за субективното – за едни „Любов“ е телешко, за други кравешко…

Лиляна, прецени дали да изтрия този пост като неподходящ за темата.   bouquet

P.S. За "въпросната" книга - имам я, Елинка, ако искаш мога да ти я изпратя (то ти се е отщяло сигурно вече де...). В началото съм я харесала и оценила с 3 от 5. С течение на времето Елиф Шафак започна все по-малко да ми харесва като писател и вече я "спрях".

# 85
  • Ямбол
Не се притеснявайте за постовете.
Само номинациите нека се отличават по нещо от останалите приказки, че да не изтърва някоя малина в калта.

# 86
Аз от Шафак съм с прочетени "Любов" и "Чест" и да си кажа съм от хората, на които книгите им допадат, а дори мога да кажа и харесват.
Да - "Любов" е пълна със стандартизми, но пък сякаш всеки може да намери нещо за себе си от 40-те правила на Шамс от Табриз, а "Чест" си е една чиста семейна сага, където го няма това назидаване, което лъха от горните правилата и всеки си е с характера, който носи и добро и лошо. Още не съм решила коя от двете книги ми харесва повече, защото са много различни.
Относно следващите й книги  Hug Hug ще видим!!!

С това си написано, искам пак да кажа, че мнението на всеки си е субективно и всеки се ръководи от собственото си усещане. За един тези книги са за Малинки, а си спомням, че в предни години тези книга са влизали в темата с номинации за най-добри книги.

# 87
Умишлено се върнах да погледна в темите за номинации и виждам, че през 2012 г. Елиф Шафак е в най-добрите точно с книгите, които аз съм чела и "Любов" е с 9,1 % от гласовете и реално е на второ място в класацията, а "Чест" с 4,6 %, като победителят "Игрите на глада" е с 14,5 %.  Hug Hug Hug и тук е в сила изразът "На вкус и цвет товарищей нет".

# 88
Аз не започнах от книгата, а от квалификациите на хора и цели групи от хора (не че с темата не обиждаме и писателите, но...). Е, ще има дискусии тук, няма как... Wink Абе може би с телешкото имам някакви проблеми, в една книга имаше много телешки главички на заклани животни при един касапин...  Shocked

# 89
Имам предвид многообещаващо. А защо мисля така.. Хареса ми начина, по който използва психологическите си познания в сваляческите си практики. Имаше много забавни моменти като "Радио Зигмунд" и изобщо, допадна ми. Но в един момент драмата надделя над смисъла и ми дотегна много.

Общи условия

Активация на акаунт