Първи номинации Книжни малини 2013

• 15 291
  • 245
  •   1
Отговори
# 90

"Историята на майка и татко" - Едвард Хуем (абсолютно разминаване с моята представа за добра и интересна книга, беше ми скучна)

Аз пък получих тази книга точно от Елинка от разменната тема и много ми хареса. Обичам Норвегия и се интересувам от културата на страната, живяла съм там и сякаш докато четях книгата ми изникваха картини от разни места. Да знаеш, Елинка, книжката ти е попаднала в правилните ръце!
Wink

# 91
  • Варна
"Стъкларят от Мурано" - Марина Фиорато

# 92
Точно така усетих "Любов" и аз, но при всеобщия телешки възторг по нея реших, че проблемът е в мен.. За всеки случай, ако това е най-доброто от Шафак, по-добре да не посягам към друго от нея май..
Ей заради такива изрази все се каня да не се занимавам с този женски форум! Понякога сме способни да нагрубяваме повече от „грубите“ мъже…
И не пиша това заради самата книга, не го пиша, защото ми дреме лично от подобни изрази, а защото изпитвам ужас дали и аз не съм проявявала такова ………. (ще спестя прилагателното) отношение към другите от/извън форума. И не че това е най-грубото нещо, което съм виждала в темите (така че нищо особено, андреева  Simple Smile). Просто сега ми се наби в очите. Може би и затова не ми се искаше да пиша тук за книги. Много ни бива да плюем. Голям кеф! Ами то дори челите и харесалите тези „Нюанси“ са „хора от нас“ – в повечето (сигурно във всички)  няма нищо ненормално. Да не започвам пък пак темата за субективното – за едни „Любов“ е телешко, за други кравешко…
Svet65, тази тирада по повод моето "телешки" меко казано ме хвърли в недоумение..Че ми се и вменяват обидни квалификации и плюене!? Явно трябва да поясня, че ползвам определението чисто и просто като синоним на "сляп, безкритичен, безусловен" възторг, в което по същество не виждам нищо лошо, нито съм заклеймила, както се вижда, само съм споделила, че ме изненадва и не го разбирам, тъй като не съвпада с моето усещане за книгата...Повече няма какво да спамя по въпроса.

# 93
На мен също ми е малко смешна тази тема. В крайна сметка ние не сме някакви именити литературни критици, за да можем да си позволим да раздаваме подобни квалификации, а най-обикновени читатели.
Даже се чудех тези малинки не би ли трябвало да са за книги, издадени през годината.

Скрит текст:
Колкото до "Любов" и аз някак си се чувствам раздразнена, че точно тази книга се лансира толкова много, при положение, че другите са по-добри. И хора, които прочитат по две книги на година примерно ще прочетат точно нея и ще ми я хвалят до небесата, защото просто не са прочели нищо друго. Не че е чак толкова лоша книгата, просто когато твърде много се рекламира нещо, възможността за разочарование при мен силно нараства. Но аз съм чешит. Не обичам, когато нещата се комерсиализират и когато например дадена книга започне да се появява в магазините за хранителни стоки. Поради тази причина новата книга на Дан Браун "Ад" обещавам, че няма да я прочета. Не, че книгата не един друг тип храна, но все пак...

"Оризовата майка" също не можах да разбера защо толкова масово се хвали. Пак казвам, не че е лоша книгата, но чак пък за толкова добра не я намирам.

# 94

"Историята на майка и татко" - Едвард Хуем (абсолютно разминаване с моята представа за добра и интересна книга, беше ми скучна)

Аз пък получих тази книга точно от Елинка от разменната тема и много ми хареса. Обичам Норвегия и се интересувам от културата на страната, живяла съм там и сякаш докато четях книгата ми изникваха картини от разни места. Да знаеш, Елинка, книжката ти е попаднала в правилните ръце!
Wink

scaramouche
, радвам се, че книгата е попаднала у някой, на когото е харесала. И то точно моята книга Simple Smile Какво съвпадение.

Както казах още в първия пост, тези номинации, а и всички други, са съвсем субективни и поне при мен много зависят от моментното ми състояние. Понякога чета книгите в неподходящ за самите тях момент и не успявам да попия най-доброто от тях. Но пък и не мога всичко да харесам.  Simple Smile

Свет, благодаря ти за предложението за "Любов", но ако проявя интерес има една дама от моя град, която предложи да ми я даде.

# 95
  • Пловдив / София

Simple SmileТази книга я бях номинирала в противоположната тема, мисля, за 2012г.
Една от любимите ми. Колко сме различни.

# 96
Копелето на Истанбул - Елиф Шафак.

"Любов" на Шафак - пълна с дъвкани премъдрости, повърхностно и доста постно представяне на суфизма. Направо си е експлоатирала темата, защото е интересна, без да се задълбочава много-много, тотално разминаване с очакванията ми.

Последна редакция: нд, 01 дек 2013, 02:03 от usmihni_mi_se

# 97
Еее, аз "Любовта" в другите номинации сложих - има си достойнства за мен, дори да е повърхностен поглед към суфизма, струва си! Освен това си е добър разказвач Шафак, увлича.

По темата: "Медея" - Улицка, много разхвърляна, не я запомних с изкл. на някои умни мисли от нея;
"Събирането" - Енрайт - също хаотична, но и минорна.
"Историята на майка и татко" също ми беше скучновата;
"Часовете" Кънингам - недовършена, половинчата.
От всички първите две са ми най-малинкови  Laughing

# 98
Еее, аз "Любовта" в другите номинации сложих - има си достойнства за мен, дори да е повърхностен поглед към суфизма, струва си! Освен това си е добър разказвач Шафак, увлича.

+1. Все пак е необходим един "Достъпен поглед към суфизма", защото ако се задълбае, няма да е за всеки. Мисля, че книгата се е справила с това и доста хора, които иначе изобщо не биха погледнали към суфизма, се докоснаха до него !!!  Hug

# 99
Копелето на Истанбул - Елиф Шафак.

"Любов" на Шафак - пълна с дъвкани премъдрости, повърхностно и доста постно представяне на суфизма. Направо си е експлоатирала темата, защото е интересна, без да се задълбочава много-много, тотално разминаване с очакванията ми.
Хубаво би било обаче, като използваме някои думички, особено докато критикуваме, да се уверим, че ги използваме правилно.

# 100
 buttinsky , какво имаш предвид (любопитно ми стана, не намерих нищо неправилно в цитирания пост, при два прочита)  newsm78 Да не би "премъдрости"? Понеже има "премъдър", няма ли и същ. име от този корен?

# 101
"направо си е експлоатирала темата" ???

# 102
ахх, да, "експонирала" сигурно, най-добре би било "преекспонирала"; но и "експлоатирала" май става ?

# 103
Интересно ми е кой е подлогът в изречението изобщо. Явно трябва да се подразбира, че е авторката.

# 104
И аз не виждам нищо странно.  newsm78 Авторката Шафак е експлоатирала темата за суфизма. Peace

Общи условия

Активация на акаунт