Първи номинации Книжни малини 2013

• 15 335
  • 245
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Аз по-скоро се учудвам от другата тема за книга на годината. Вече от 1-2 години и тази е на път книга на годината да стане някакъв бестселър. Лесносмилаем.

За коя книга по-точно говориш?

# 166
Аз по-скоро се учудвам от другата тема за книга на годината. Вече от 1-2 години и тази е на път книга на годината да стане някакъв бестселър. Лесносмилаем.
За коя книга по-точно говориш?

Не знам за коя говори, но погледнах и видях, че до тук води Стивън Кинг с 11/22/63 с 39 гласа. Следва го "На изток от Рая" на Стайнбек с 30 гласа.

# 167
  • Ямбол
Последните две години бяха поредиците Песен за огън и лед и Игрите на глада.
Тази година Песен за огън и лед също влезе и набира преднина.
Само не разбирам какво трябва да значи лесносмилаем. Това си е друг жанр, който не се казва бестселър.
И трябва ли да е трудно смилаем, за да е качествен изборът?

# 168
Ако не ме лъже паметта fam и миналата година не беше доволна от гласуването...
И аз не бях и затова си спомням.

И сега не съм, но пък от друга страна си давам ясно сметка, че моето недоволство не е съвсем основателно предвид самото естество на класацията. Хората, които коментират в темите тук, просто четат различен тип литература. Не може хора, които харесват любовни романи изведнъж да си паднат по Еко, да не говорим и че е много малко вероятно да го прочетат, защото в общи линии не търсят такив вид четива. Нищо против жанровата литетаратура, има си мястото и фукнцията. Аз напр. не чета фентъзи и естествено няма как да съм доволна от факта, че фентъзи печели... От класацията обаче разбирам, че явно много хора се кефят на фентъзита, което си е чисто и просто любопитна статистика от форума, каквото е именно естеството на класацията, според мен.
Wink

# 169
  • София
scaramouche, "11/22/63" не е фентъзи. Както и не е ужаси, въпреки че Стивън Кинг е авторът, чието име се свързва с този жанр.
Никога не съм разбирала изразяването на критика за дадено произведение, без самото то да бъде прочетено/гледано/слушано. Затова и не разбрах какво точно има пред вид fam като казва "лесносмилаем", в случай че говори именно за тази книга.
Че е бестселър спор няма, но има защо да е бестселър.
Книгата бих я оприличила на въображаемо-историческа, защото сюжетът е изграден на базата на реално случили се събития и разследвания по случая J.F.K. и разгръща една история, която отговаря на въпроса "Какво би станало ако...?".

# 170
O, Kally, изобщо нямах предвид "11/22/63"! Казах 'фентъзи' просто наслуки понеже говорерх за разни типове книги... Съжлявам, че малко двусмислено се получи, нямах предвид нищо конкретно. В интерес на истината дори не съм гледала резултатите от гласуването, затова и не знах, че тя печели засега.

# 171
  • София
Аха! Ти по принцип казваш - разбрах те сега.
С последното ти изречение от предишния пост съм напълно съгласна  Peace Hug !

# 172
И ако спечели "лесносмилаем бестселър" какво от това?!

# 173

Мдаа... И Бах...   Sad  "... Чайката" - триумфа на свободата и човешкия дух

А, баш тук си му е мястото на псевдомесията Ричард Бах. Laughing

# 174
  • Пловдив / София
Ако не ме лъже паметта fam и миналата година не беше доволна от гласуването...
И аз не бях и затова си спомням.

И сега не съм, но пък от друга страна си давам ясно сметка, че моето недоволство не е съвсем основателно предвид самото естество на класацията. Хората, които коментират в темите тук, просто четат различен тип литература. Не може хора, които харесват любовни романи изведнъж да си паднат по Еко, да не говорим и че е много малко вероятно да го прочетат, защото в общи линии не търсят такив вид четива. Нищо против жанровата литетаратура, има си мястото и фукнцията. Аз напр. не чета фентъзи и естествено няма как да съм доволна от факта, че фентъзи печели... От класацията обаче разбирам, че явно много хора се кефят на фентъзита, което си е чисто и просто любопитна статистика от форума, каквото е именно естеството на класацията, според мен.
Wink

Чак недоволство не. Просто ми се искаше да е нещо, което не е толкова нашумяло. Не знам. Аз съм малко "извратена" на тази тема. Нещо (книга, филм и т.н.) като се харесва на масата хора, обик. го отписвам.  Simple Smile
Романът на Кинг наистина не е фентъзи. Но пак е нещо в сферата на фантастичното. А аз фентъзи изобщо не харесвам. И даже се ядосвам, че масово произвеждат само такива филми. Но явно си се търси.

Радвам се, обаче, че Стайнбек е на второ място...засега.

# 175
  • Ямбол
А всъщност „Да дойдеш на света“ е също масово харесвана и цитирана книга, даже описвана като бестселър. Която обаче не смея да чета, заради разочарованието ми от Чуй ме.
Обаче нищо не смея да кажа, защото само предполагам.

# 176

Мдаа... И Бах...   Sad  "... Чайката" - триумфа на свободата и човешкия дух

А, баш тук си му е мястото на псевдомесията Ричард Бах. Laughing

Това е една от най-вдъхновяващите книги,
който съм чел...
Не бих искал да подценявам вашата
интелигентност - предполагам, че сте
я чели - и да обяснявам защо...

# 177
  • Пловдив / София
А всъщност „Да дойдеш на света“ е също масово харесвана и цитирана книга, даже описвана като бестселър. Която обаче не смея да чета, заради разочарованието ми от Чуй ме.
Обаче нищо не смея да кажа, защото само предполагам.

Естествено, че не всичко се харесва на всеки. Не бих искала да спорим.
Аз просто не харесвам самия жанр на книгите, които по-миналата и миналата, а пък и тази са книги на годината.
Да кажем, че е заради това.
Не осъждам ничий вкус, нито изразявам недоволство, а просто констатация. Simple Smile

А м/у другото за "Чуй ме" ще се радвам да прочета мнение. Тъй като, откакто прочетох "Да дойдеш на света", се колебая дали да си я купя точно за да не се разочаровам.

# 178
"Чуй ме" на Мацантини е един от малкото случаи, в които филмът ми беше харесал повече от книгата  Simple Smile
"Да дойдеш на света" за мен е в пъти по-добра от "Чуй ме".

# 179
"Чуй ме" на Мацантини е един от малкото случаи, в които филмът ми беше харесал повече от книгата  Simple Smile
"Да дойдеш на света" за мен е в пъти по-добра от "Чуй ме".

Подкрепям за филма. И книгата е хубава, но от нея главния герой ми стана супер антипатичен, а Италия остана неразбрана от мен.
Обратното, като гледах филма всичко си идваше на мястото. Все пак режисьорът е съпруг на авторката.

Общи условия

Активация на акаунт