Коректният напън

• 14 588
  • 286
  •   1
Отговори
# 90
Провокира ме този израз
Цитат
"На вкус и на цвет, товарищи нет".
за пореден път, изписан грешно, неправилно, некоректно.

Толкова ли е важно да се напъваме да сме  "духовити", "начетени", "образовани", "дълбокомислени"... може да се продължи до безкрай, като дори не си опитваме да запомним правилно нещото, с което искаме да блеснем?
Не били комютри, ами компоти... Много са. И дразнят. И пораждат вълна от необоснована агресия, когато ги поправиш.

А аз помислих, че ще си говорим за Любезния лос.  Mr. Green

Отивам да чета, после може и да напиша нещо по темата.  Laughing

# 91
Провокира ме този израз
Цитат

Толкова ли е важно да се напъваме да сме  "духовити", "начетени", "образовани", "дълбокомислени"... може да се продължи до безкрай, като дори не си опитваме да запомним правилно нещото, с което искаме да блеснем?
Не били комютри, ами компоти... Много са. И дразнят. И пораждат вълна от необоснована агресия, когато ги поправиш.

този израз го знам: на вкус и цвет, товарищ нет.
товарищ, -а -приятел
Извинявам се, ако е обсъдено вече, но прочетох само началните постове. Така го учехме навремето в часовете по руски, но малко успяхме да научим. Сега руски вече не се учи. С английския положението е аналогично, всичко го учат, малцина го знаят. Mr. Green

# 92
  • Варна
Ако е в единствено число, трябва да е товарищА. Защото отоговаря на въпроса: кого нет? По спомен, това е родителен падеж.

# 93
Искам да ми посочите една рускиня, която говори правилно български. Една само, едничка. Laughing
Живеят и работят в нашата държава с десетиления и никога не полагат усилия поне от уважение към собствените си приятели и половинки да говорят нормален български.

# 94
  • Варна
Искам да ми посочите една рускиня, която говори правилно български. Една само, едничка. Laughing
Аз мога, но дали е коректно?!
Дори не можах да разбера, че не е българка. Но това беше през 90-те.

# 95
Ако е в единствено число, трябва да е товарищА. Защото отоговаря на въпроса: кого нет? По спомен, това е родителен падеж.

Да, точно така, р.п. Обаче си мислех, че в руския е както в българския, позволява се известна волност по отношение на граматичните правила, за да не се наруши ритъма и римата. Не знам дали съм права.... Rolling Eyes

# 96
  • Варна

Да, точно така, р.п. Обаче си мислех, че в руския е както в българския, позволява се известна волност по отношение на граматичните правила, за да не се наруши ритъма и римата. Не знам дали съм права.... Rolling Eyes
М-не, не е така. Peace

# 97
В този форум толкова хора претендират да разбират от неща, от които очевидно нямат понятие, че напъни като цитирания в началото ги подминавам със снизхождение.
Въпросният напън поне няма особени претенции за оригиналност, нито амбиция за доказване на правота. Сещам се от коя тема е. Идеше да рече, че на жената просто не и се спори.

# 98
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Малко извън линията на дискусия- Ники, не те е срам така да лъжеш Naughty. Отрицателно време, дрън-дрън. Аз докато се оформя с въпросния метод, ще изхабя време за две диети поне Laughing.

# 99
  • в 1001-та нощ
Провокира ме този израз
Цитат

Ако някой употреби израза пред мен, едва ли бих си помислила, че ми се прави на отворен и важен  Laughing По-скоро е широко навлязъл "разговорно" и се преповтаря така в удобство на изказа. Не мисля, че хората го ползват за да блеснат с руски  Peace

Аз самата отдавна не се впрягам на това как хората се изразяват - това е техен избор, важно ми е дали разбирам какво искат да ми кажат  Peace Излишно е да хабя енергия и нерви за това до колко правилно говорят  Blush

Е, ако става въпрос за сина ми, мъжа ми, сестра ми .... би било различно  Peace Но в общия случай - не  Peace

# 100

Познавам една - учителка по математика Peace
А въпросният израз го срещам доста често във форума. В реалния живот - почти не.

# 101
  • Велико Търново
Подкрепям мнението на Алена,такова е и моето по темата Peace Не мога обаче да не кажа,че се дразня на масовото изместване на българските думи от чуждици Confused пък колкото и "модерно" да е то... Tired

# 102
В този форум толкова хора претендират да разбират от неща, от които очевидно нямат понятие, че напъни като цитирания в началото ги подминавам със снизхождение.
Въпросният напън поне няма особени претенции за оригиналност, нито амбиция за доказване на правота. Сещам се от коя тема е. Идеше да рече, че на жената просто не и се спори.

Тук не виждам смисъл да се издига в култ езиковата култура. Комуникацията между нас е неофициална, така че са допустими доста волности. Ползването на функцията "Проверка правопис", спестява доста смях, но пунктуацията си остава повод за такъв. Пък и тя от своя страна е доста трудна и мистериозна. Обичам да чета съфорумките си малки кучета и нови ботуши.

# 103
Когато един човек не може да ползва собствения си език с лекота - да слагам му етикет! Капиш?  bowuubowuu

За мен това не е причина да слагаш етикет на когото и да било, не на всеки му се получава да борави с език/езици, особено пък с лекота.

Аз не се дразня, но забелязвам.

Аз съм така с кучешките лайна и съседските шумове  Wink
Разбира се, че е причина. И не само това, подсказва ти доста неща за човека (възпитание, възраст, интереси, т.н.)

# 104

Тук не виждам смисъл да се издига в култ езиковата култура. Комуникацията между нас е неофициална, така че са допустими доста волности. Ползването на функцията "Проверка правопис", спестява доста смях, но пунктуацията си остава повод за такъв. Пък и тя от своя страна е доста трудна и мистериозна. Обичам да чета съфорумките си малки кучета и нови ботуши.
Правило ли ти е впечатление как само в женския форум се набляга на дребни неща - грешки от бързина, грешки в граматиката и т.н. Това е жалко, защото не е най-важното.  Tired Tired

Общи условия

Активация на акаунт