Коректният напън

• 14 568
  • 286
  •   1
Отговори
# 105
Именно. В случая дамата, употребила израза, го е направила от невежество и след това е млъкнала.
На фона на разни други "коректни" напъни, че и не само напъни, ами и оаквания, случая с товарищите с мед да го намажеш.

Все пак, ако идеята е да се направи нова тема за Русската правописна полиция, не е ли коректно поне да се смени заглавието?

# 106
Прави ми впечатление, че е повсеместно, stelichka1. Като използването на латински букви  Mr. Green, когато може спокойно да се ползват тези на Кирил и Методий.
Чета официЯлни документи от съд, прокуратура и следствие; журналист съм по образование, имам професионално изкривяване да търся правописни грешки, ако и аз да ги правя. С пунктуацията си имаме още срещи, та само 60-70% от грешките там откривам. Чета блогове, чета новинарски сайтове, чета книги. Грешки има навсякъде. И да, къде от бързане, къде от незнание, къде са технически.
Свекърва ми казва, че масово неграмотници е срещала в работата си още по времето, когато се е твърдяло, че сме най-интелигентната нация в света. Но типично като за всичко, все си вярваме, че днес сме по-зле от вчера.

Бай дъ уей, "капиш" от чий книжовен език идва?

# 107
  • Варна
Темата не знам защо заби в особеностите на  руските изрази. Мислех, че уважаемата ССФ има по-широкоспектърен поглед. Можем да обсъдим оперите на Бах. Или романите на Шекспир.

# 108
  • София

С латински корен е.
На италиански-capisce? - Разбираш ли?

# 109
Правило ли ти е впечатление как само в женския форум се набляга на дребни неща - грешки от бързина, грешки в граматиката и т.н. Това е жалко, защото не е най-важното.  Tired Tired

На мен не ми е - навсякъде, във всяка група има поне по една "учителка", не задължително от женски пол, която участва, само за да ни прави забележки за правописа. Ей значи, идвало ми е да отпера шамар на един такъв коректор! Пишем си ние някакви неща в тема за логически задачки, веселим се и идва тоя да и поравя пропуснатите букви. Като няма с какво друго да се напъне, напъва се да поправя. Ако правописните грешки са досадни, 300 пъти по-досадна е правописната полиция.
Пращам му веднуж смс на маймуница, защото телефонът ми е с ограничени възможности и няма кирилица "dove4era ela na koncert, sre6ta pred bsfs w 9.00" и получавам отговор: "аз маймуница не чета!!!". Като не четеш - седи си като кукувица и си пий бира пред телевизора с някое тъпо спортно предаване. А можеше да потанцуваш  Wink

# 110
За мен в някоЙ подфоруми е правило, дори и да видя някакъв отчайващ правопис, колкото и да се дразня, да не се намесвам. Имат си и морални граници нещата. Жената примерно е притеснена за бременността си или за детето си, и аз да започна да я режа за правописа...
Като знам колко постинги съм ги написала през сълзи, сърце не би ми дало да се подиграя на видимо притеснен човек за правописни грешки.

# 111
Но пък там, buttinsky, е типично да се появи някоя, която да смъмри притеснената неграмотница.
На третия, максимум до петия пост това се случва.

# 112
За мен в някоЙ подфоруми е правило, дори и да видя някакъв отчайващ правопис, колкото и да се дразня, да не се намесвам.

Разбира се, че така трябва. Но има едни злобни женчовци, на които не им става патката и ги избива на правописни поправки и в най-тъжните теми.

# 113
Темата за правопис ли е?
Или за напъните да се правим на интересни? Защото... не сте ли свикнали вече? Аз не обръщам внимание. Колкото по-завъртяно се опитва да се изкаже някой, толкова повече има какво да замазва откъм комплексите си. Това ми е впечатлението. (Имаше някаква приказка, че ако не можеш да го обясниш така, че и малко дете да те разбере, значи и ти нищо не си разбрал.)

ПП: Широк ли е спектърът ми?

# 114
Но пък там, buttinsky, е типично да се появи някоя, която да смъмри притеснената неграмотница.
Знам Каси, явно човек като придобие повече опит по дадени въпроси и найсе-хиляди постинга, решава, че няма по-изстрадали хора от него.

# 115
Че то да правиш непрестанно поправки какво е? Точно си е напън в повечето случаи.

# 116
Знам Каси, явно човек като придобие повече опит по дадени въпроси и найсе-хиляди постинга, решава, че няма по-изстрадали хора от него.

И това не е. Вижда, че така правят "каките" и той иска да е като тях.
Онези подфоруми Бебета, Бъдещи майчета и пр. са благодатни за напъни.

Виж в Проблемото и Родители, преживели загуба е друго.

# 117
Прави ми впечатление, че е повсеместно, stelichka1. Като използването на латински букви  Mr. Green, когато може спокойно да се ползват тези на Кирил и Методий.
Чета официЯлни документи от съд, прокуратура и следствие; журналист съм по образование, имам професионално изкривяване да търся правописни грешки, ако и аз да ги правя. С пунктуацията си имаме още срещи, та само 60-70% от грешките там откривам. Чета блогове, чета новинарски сайтове, чета книги. Грешки има навсякъде. И да, къде от бързане, къде от незнание, къде са технически.
Свекърва ми казва, че масово неграмотници е срещала в работата си още по времето, когато се е твърдяло, че сме най-интелигентната нация в света. Но типично като за всичко, все си вярваме, че днес сме по-зле от вчера.

Съгласна съм с теб. Също така в други езици не се смята за срам да ползваш речник докато пишеш и не е престъпление да правиш грешки. Но в този форум се правят много забележки за формата, и не достатъчно за съдържанието. ТОва исках да кажа.
Иначе капиш е закачка. Идва от италиански и си го представям как седи Марлон Брандо с обратната захапка и го изрича с леко накривена физиономия Simple Smile Означава "разбра ли ме" Simple Smile

# 118
Правило ли ти е впечатление как само в женския форум се набляга на дребни неща - грешки от бързина, грешки в граматиката и т.н. Това е жалко, защото не е най-важното.  Tired Tired

На мен не ми е - навсякъде, във всяка група има поне по една "учителка", не задължително от женски пол, която участва, само за да ни прави забележки за правописа. Ей значи, идвало ми е да отпера шамар на един такъв коректор! Пишем си ние някакви неща в тема за логически задачки, веселим се и идва тоя да и поравя пропуснатите букви. Като няма с какво друго да се напъне, напъва се да поправя. Ако правописните грешки са досадни, 300 пъти по-досадна е правописната полиция.
Пращам му веднуж смс на маймуница, защото телефонът ми е с ограничени възможности и няма кирилица "dove4era ela na koncert, sre6ta pred bsfs w 9.00" и получавам отговор: "аз маймуница не чета!!!". Като не четеш - седи си като кукувица и си пий бира пред телевизора с някое тъпо спортно предаване. А можеше да потанцуваш  Wink
Баш. И на мен такива хора много ми простеят. Знае един правопис и с това се изчерпват знанията й както и темите й/му на разговор.
Но за едно не си права - този форум (целият) е най милиционерския Simple Smile

# 119
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Аз съм правила забележки за правопис. И ще продължавам да правя. В два случая:
*ако мисля, че отсрещната страна може да се поправи
*ако виждам безумна претенция, изписана старателно с предълги постове, в които няма и едно изречение без грешка
Освен това щом аз съм се научила да пиша правилно, при това без чак такива кански мъки, защо другите да не могат?

Темата обаче сякаш е за нещо друго- например за хора, които ще ти скочат на гърлото, ако кажеш, че не намираш комедиите на Шекспир за забавни (ама той е КЛАСИК, как може!!!!), но пък ще напишат "Укротяване на опърничавата" с минимално две правописни грешки.

Общи условия

Активация на акаунт