Любими откъси, мисли, цитати, с които живеем - 4

• 186 510
  • 723
  •   1
Отговори
# 630

"Любовта към книгата и интересът към литературата, ако не се развие у човека, още когато той е дете, не може да се развие никога." Елин Пелин

# 631
"С цялата си несигурност, в едно съм сигурен: под най-горния пласт на своята слабохарактерност хората искат да бъдат добри и да ги обичат. Повечето им пороци практически са опит да стигнат по най-късия път до обичта. Стигне ли човек до смъртта, нищо, че е бил може би способен, с влияние, гениален, умира ли необичан, животът му положително изглежда провал, а самата смърт — смразяващ ужас. И ми се струва, че ако вие или аз трябва да избираме между два пътя на мисълта и действието, длъжни сме да помним, че ще умрем, следователно нека се опитаме да живеем така, че нашата смърт да не носи облекчение на света."
Джон Стайнбек-"На изток от Рая"

# 632

"Лесно е било едно време - имаш две ризи, даваш една на ближния си. Сега, понякога е драма - ризи, колкото щеш, ближен няма."

"Съветът е като подарък: неучтиво е да не го приемеш, но не си задължен да го употребиш."

Радой Ралин

# 633
  • Пловдив
"...винаги трезвия плаща греховете на пияния." - Халед Хосейни "Хиляда сияйни слънца"

# 634

"Никога не ги карай да те обичат, дете мое. Настоявай да те оставят. И знай, че този, който устои и остане, те обича истински."

"Слаба е и бедна човешката реч, никога не може да се изкаже напълно това, което става в човешкото сърце."

Димитър Талев

# 635

"Никога не ги карай да те обичат, дете мое. Настоявай да те оставят. И знай, че този, който устои и остане, те обича истински."

И този текст ли е на Талев?
Много ми хареса, но не се сещам от кое негово произведение може да е? newsm78
Ще съм ти благодарна, ако уточниш. Явно не съм го чела.

# 636
simpatikonia, и този цитат е на Талев. Мисля, че е от "Железният светилник" но не съм сигурна. Не намерих информация, а книгата отдавна я четох... Confused

"В живота ми влизат тези, които искат!
Който иска – си отива!
Но има общи правила за всички гости:
Влизайки – изтривайте краката си,
Излизайки – затваряйте вратата след себе си!"

Харуки Мураками

Много добър цитат!

# 637
"И когато един ден реша да си тръгна, няма да ми липсва смехът ти, нито твоят глас, нито погледът. Няма да ми липсваш ти. Ще си липсвам аз - такъв, какъвто ме правеше ти."

Джорже Балашевич

# 638
  • Пловдив
"...пътят нагоре е много по-тежък от пътя надолу..." - Маргарет Атууд "Слепият убиец"

# 639
Тя не отговори. Той почака достатъчно дълго. Накрая затвори вратата зад себе си. Там краката му отказаха. Свлече се на пода. Лицето му се скова като нейното. С една-единствена разлика - по неговото пропълзяха мокри вадички. По нейното всички световни реки се бяха изтекли. Вече. И беше останала само една мъртва суша.

# 640
Срещаме лице, чиято честота на трептене е такава, че допълва нашата собствена. Когато се срещнем, енергетично се изразходваме един в друг, поради което не се харесваме взаимно, не виждаме нищо в отсрещния и всеки от нас се чуди защо еди-кой-си счита този за остроумен, когато ние го намираме за крайно глупав.В подобен случай, ако аз лично съм постигнала малко повече себесъзнателност, не бих се чудила. Вместо да смятам другия за глупав, бих могла да се попитам:
“Какво ми липсва, че не мога да отговоря на неговите трептения? Ние и двамата трептим и ако аз не мога да схвана неговия живот и мисъл, то е защото не мога да възпроизведа неговите трептения. Защо трябва да го съдя, ако не мога дори да го познавам, докато не променя себе си дотолкова, че да бъда в състояние да го възприема?”

Ние не можем да променим много другите, но можем
да променим много себе си и би трябвало непрекъснато да се стараем да разширяваме възприемчивостта си. Трябва да станем като бялата светлина, която съдържа в себе си всички цветове и не изкривява нито един, защото нито един не отхвърля; която притежава способността в себе си да отговори на всички. Доколко сме се приближили до тази белота можем да съдим по силата си да откликваме на най-различни характери.

Ani Bezant

# 641
"Не питайте човек обича ли ви или не. Ако вие не чувствате това в поведението му към вас, значи вече знаете отговора!"

Робърт Браулт

# 642
"Всеки глупак или идиот може да прелъсти всяка жена. Но по това как я задържа, личи какъв мъж е."
                                                                                                                                         Милан Кундера

# 643
  • Пловдив
"Стане ли въпрос за пари, всеки с готовност отваря торбата с лъжите." - Маргарет Атууд "Слепият убиец"

# 644
  • Стара Загора
Животът е огън. Може да буен или едва да тлее, но додето е живот, той е огън. И ако първите ти срещи с огъня се свежда до изгаряния, нищо чудно докрай да се дърпаш в страни и така да си умреш, без да разбереш, че огънят не само гори, а може и да топли!

Общи условия

Активация на акаунт