(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 92 964
  • 757
  •   1
Отговори
# 240
  • на пъпа на Златията
Първо
Гелика,
Разсада все едно че съм го правила аз! Нооо,
От 06.01. до 16.01. страшно е форсиран. Бил е на поне 30 градуса. Познах ли?  Внимание!
Закалявай поне 10 дни! Т. е за 10 дни намалявай температурата до 20 градуса. 15 градуса са малко. Разсада ще се стресира и ще спре развитието си, ще изостане,  и ще се разболее при 15 гр. .. Затопли другата стая и постепенно намалявай температурата за 10 дни.. Не виждам найлонче  и клечки отстрани в сандъчето с което да увиеш сандъчетата  и до поне 20 см над сандъчето. Найлончето пази топлината на пръстта в сандъчето и я поддържа постоянно, А над сандъчето акумулира топлина от светлината.Топлината на пръстта е необходима за развитие на корените.При студена пръст ще имаш разсад без развити корени.Изцигулявения разсад няма корени. Надземната част е изпреварила развитието на корените.  През деня отвивай отгоре . Сложи ли вар и син камък в пръстта ?Ако не си поне полей с цигарена вода. Вероятността изцигулявения разсад да се изкоси е голяма.

П.С.

Отопляем ли ти е парника? Важно е да е топла пръстта .Май беше в поречието на Струма , а там е топло?Това е проблема при парниците, въздушната топлина е по-голяма от тази на пръстта  Ако имаш тези условия може да не пикираш. Направо в земята. При пикиране не скуби.Направо с остър тънък нож режеш  до дъното на сандъчето от едната и другата страна..Ще се учудиш колко са дълги корените. Учените препоръчват да се пикира като се появят първите същински ,ама аз със се учила от баба, а тя се подписваше с палец и гледаше "звездите"Щото учените не казват че следят параметрите на условията с автоматизирани системи.  Подовото отопление на баба за външния разсад беше пресен тор и кълчищни черги и отгоре същинската прегоряла 50 на 50 с пръстта от градината, ама златийски чернозем де."Звездите" - критерии, де, за готов разсад беше дебело здраво стъбло, тъмно зелено  при основата, е, второто зависи и от сорта. Това е критерии че кореновата система е равна на надземната част. А това не е при първия същински лист а при втория по баба.
"Звездите" за дедо беше тюхкането му като се взирахме  в първите спътници които мигаха по небето . Някой помни ли как с трепет чакахме залеза на слънцето и се взирахме в небето а дедо клатеше глава и казваше "безбожници" ще ми затрият овошките. А безбожниците упорито си изтрелваха спътниците и овошките напъпваха , я през януари , я през февруари.Та кога е деня на косминавтиката? На 12 април ли беше , при пролетните слани и пушенето не помагаше  на дедо да запази цвета. Я да видим ,някой дали тия дни не се е изстрелял тия дни , та се тюхкаме , ама че време? Април ли да чакаме зимата? Ами мириканските харпове? Безбожници!

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 13:09 от rorik

# 241
 rorik ти къде се загуби Simple Smile Мен ме достраша да сложа син камък и вар,че си викам ,я улуча количеството ,я не.Нямам си вяра още Simple Smile

Сега чета за поветицата и направо се отчайвам.Не ,че не знаех ,че е много упорита,но незнаех,че не бивало с фреза да се разкопава.Няма как да не прекопаваме с фреза.Ще трябва да свиквам с тая поветица и да я преглътна.Миналата година голямо плевене падна и накрая все едно не съм я пипала.

Аз размишлявам над начина на засяване на зеленчуците.Например домата/той плод де ,ама .../ миналата година без да искам го засях по нагъсто.На розовия домат със сигурност му се отрази доста добре.Другите домати също бяха добре,но се чудя случайност ли беше,от сортовите ли е newsm78 По съм склонна да вярвам ,че засети по нагъсто се чустват по добре.В района при нас се оплакваха ,че им изгоряли доматите ,а моите си пазеха взаимно сянка и бяха добре.И въобще ей такива неща ме вълнуват.
Къде сте градинари ?Като препрочитам старите теми установявам ,че много вече не навестяват темичката за което много съжалявам.

# 242
" Сложи ли вар и син камък в пръстта ?Ако не си поне полей с цигарена вода. Вероятността изцигулявения разсад да се изкоси е голяма."

Здравейте, нова съм в градинарството и искам да попитам как точно се слага варта и синия камък и в какво съотношение? Това е задължително за обеззаразяване на почвата, така ли? Също така - в случай, че човек не разполага с оборски тор (както аз) - може ли само с пръст да се мине или има някакъв изкуствен тор за семена и разсади, който може да се сложи? Гледах по различните сайтове и има торове за разсад - но не мога да разбера дали е вече за големичък разсад или може и на семена и малък разсад да се слага без да ги изгори?

# 243
 star girl пратих ти на лични обяснението на Рорик за обеззаразяването.

А за пръста ,има готов торф и на него има нарисувани зеленчуци,омесваш с малко градинска пръст и си готова.

Сега искам и лампи за доосветяване ,но моя мъж не ми се вързва на акъла.Каза ми "баба ми само с лампи правеше разсад",обаче ако има готови ще си купя.Много ми се смеят ,че било домашно производство в промишлени количества.
Накрая ще се запиша агроном да уча,тъкмо до 45години ще завърша Mr. Green
Чакайте да ви кажа един виц Simple Smile
Току-що завършил агроном съветва селянин: - Господине, Вие не се съобразявате с науката и аз много ще се изненадам, ако от това дърво наберете дори два килограма круши!  
Селянинът: -И аз много ще се изненадам, защото това не е круша, а череша...
Този виц ми го каза моята приятелка,която е завършил агроном и казва ,че и понятие си няма от зеленчукопроизводство.Хич не ме питай ми каза най много да опропастим градинката.Тя се занимава с препарати по пшеницата и прочие.Като ми трябва съвет пита някой от клиентите си и така Mr. Green

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 15:45 от skela

# 244
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
скела  Laughing Laughing Laughing
Цитат
Току-що завършил агроном съветва селянин: - Господине, Вие не се съобразявате с науката и аз много ще се изненадам, ако от това дърво наберете дори два килограма круши! 
Селянинът: -И аз много ще се изненадам, защото това не е круша, а череша...

подготвям психически половинът и домочадието, че тази година ще се сее грах, бакла... абе много неща, а малкия ме гледа сериозно и заявява: а леля... каза, че поповите прасета изяждат корените. нищо няма да садим, за да не го изядат.
та сигурно има и такава логика някъде  Crazy

вчера купих семена за репички, пипер и краставички Simple Smile пак ще се сборим с разсада  Hug

# 245
  • на пъпа на Златията
rorik ти къде се загуби

Ами , добре че попита.
Да кажа. Дедо не работеше от Свети Димитър до Свети Йоан Златоусти.Това Димитров ден и Иванов ден хич не ми иде на устата. Звучи ми като ден на жената , ден на овчаря,...  От 07 ноември до 20 януари. Дали не ме хваща деменцията та се сещам за дедовите думи? newsm78  И аз май я подкарах така,още не го докарвам  така , на там вървя. .
Житейски проблеми Скела . Майка ми кара 89 години.Между,  ще направя,  печена риба с лук, чушки , моркови , домати " за Свети Никола,  дозаринах си лозето.Между,  ама без червен пипер , рибата да е речна,докато я печеш и капни лимонче, лука да е на едро  и да хръска , доматите да са само върху рибата  , боднах някоя пръчка американска основа на мястото на изгубените главини.Между, ще направя ,лютеница с разварени червени чушки и зелен лук , дето аргатите го оставиха 50 процента в земята и е никнал , прекопах си торището. Между , ще направя чушки с боб , тиквеник, пресна турта  с късмети, , ама остави от боба за останалата лютеница да я направим с боб, си изкубах пипера и обърнах вадите с пипера. .Между  ще направя мръвки с лук и червен пипер  " ама , месото да хване препечена розова коричка и тогава сложи лука и  да хръска, като за Коледа,  орязах си малините, къпините  че миналата година имаше много измръзнали.Между, ще  направя пържоли на тиган ,като за Коледа , домати от пресечено със скълцан  праз и препечени люти ръбовити  чушки, си изправих коловете на лозето, че орачите 50 процента са ги килнали.  Между, ще направя мръвки с кисела трушия , ама мръвките да са по-тлъсти , си опънах теловете на лозето че бяха изпокъсани. насадих  чесъна.
Между .ще направя , пуйка със зеле , ама шпиковай със сланина , окастрих едни салкъми , дето са прескочили сухия зид от комшията , колкото са крехки стъблата , толкова са жилави  корените им , , едни дървета ясен ,  дето са ми нападнали ягодите, едни акации от отрязани акации,  нападнали околодуварното пространство. Между ще напраявя питка кемерка ,  новогодишна питка с масълце и шарена сол не успях да видя сметка на черниците около дувара , 2  около главините  в лозето . И още и още ,...
Ама , ама ,ама, къв е тоя праз , та зелените му листа са жилави в кемерката? На всичкото отгоре , не сме виждали да мръзне праз , а този праз половината зелени листа и мръзнат.
Убаво де ,изскубах половината и го сложих вътре в кофа ,нали отбрах семе от нашия си сорт , тоя е кауфландски сорт , такова семе имаше на магазина , такова сях.
Ама, ама , ...Брей,  че врътокава бабичка.  Ама , ама, я млъквай че забравих да си запиша как се изкарват 90 години,  да ти е здраве! Ще трябва да си запиша бабините картофи с препечени червени чушки и праз, печените чушки от фризера или буркана  със сега  приготвена марината с морковки и много чесънче , че нали са мръсните дни, че есента гледах да прибера даровете земни и не остана време за повече мариновани чушчици, сотираните картофки с чесън ,бурканчето  кисело мляко с една глава чесън , копър, чаена лъжичка олио, че докторите приказват за , тая година за 60 процента  калифорнийски грип , сигурно останалите 40 процента са свински грип от Коледа , пуешки от Нова година. Ще трябва да включа телефона на запис че като заспивам в 22 часа не дочаквам да чуя новините за гриповете  и твоето дуднене за чесън, чесън,  лук.
Ех ако телефона можеше да записва мисли!,..Наболяват ме костите, да не ме е фанал някой грип. Скопах мястото за лука. Миналата година там бяха тиквите , земята покрита с пилешка трева като килим , чернозема на Златията гали пръстите ми като обирам пилешката трева.Чесъна не ми е тръгнал. Двете дамаджани с ъс зелевата чорба и чорбата от киселата трушия са прецедени и чакат 2-ри лист на чесъна че мухата ще го наплюе. Няма Вълчо да се осоли почвата , зелето и трушията правя на вкус. Повече е кисела отколкото солена , първите дъждове ще я измият , но ще пропъдят мухата.От стрък на стрък с чайника, да улуча сърцевината. .  Обикновено това е през по-топлия февруари , ама братята руси и мириканци ,цвета на цивилизацията фърчат по звездите, задействат някакви Харпове..        
 Но метнах , на клоните на вишната , неосолена сланина на синигерите вързани от двете страни  на  връв , че направих грешка та метнах преди това на един покрив и котарака им я отмъкна. 6 бройки , зимуват в тръбите на скелето на асмите . Там котарака , не може да ги докопа.А се и разгони , та не ще и да яде а цяла нощ гони мацките по дувара и ми събори циглите.
Синигерите пеят " цъфти дрен, цъфти глог" Един ден само ги чух да пеят "сипи,сипи , ". Сипна ма малко. На една казма дълбочина земята е суха.Изхвърлих хризамтемите от кофата  на торището , че пчелите излязоха и налетяха в остъклението. На другия ден не можах да припаря до торището. Гладни . Търсят тичинките на хризантемите, смучат с настървение полугнилите зърна грозде. Какво търсят в нещо в прекопаното торище? С настървение хващат някое зрънце тор и се опитват да го отмъкнат?Изпускат го и пак се връщат за него?  Направих им захарен сироп от компот от грозде като го разрязах и го сложих на торището. . Какво настървение да пият сироп?Казвам на комшията , има 5 кошера, че пчелите му са гладни , а той вика , имат си храна?!Нямало ГМО?!
Ама за какво да копам лозе , като няма кой да го опраши? Като китайците ли?
Гугутката ми кани на гости други две и редовно обират житцето от пътеката. Кълвачите ми са вече два.На бора, кайсията , крушата  . Стария кълвач го няма.
Няма ми врабчетата.
Та така,те.
 Имам една седмица да прося семена от Рила.Ми , да де , знам. Трябва да са купени. Щото там нещо сорта , ама купешките не никнат. Свети Йоан златоуст е след някой ден. Тук съм. Приготвих пликчетата за семената . Остава да ги сортирам.Ще има за подарък.
Гелика , какъв сорт са  ти семената и от къде ги взе. Отчели са се. Поникнали са добре.Сега ще сея само рилата. Ще го слагам под приготвени разрязани бутилки , да го предпазя от късните слани. После идеала.По- му е добре по-късно. По- не боледува.  Мисля да сменя насладата , ама не съм измислила с какво.  
Дет казва Авосет има да върша още 987654321 неща. Да режа овошки, да бодна пръчки от къпини и малини за комшийката, да си купя арпаджик , че още е 2лв. Много хора си насадиха арпаджика ,ама една приятелка агрономка каза че главите ставали по-малки. .Ааа , да ,тя имаше едни колеги по София които изследваха почвата , ама сигурно са вече пенсионери, ама знаят къде става. Трябва да питам...

Липсват ми липсващите.
Вес, навестяваше , някакви мексиканци ли бяха , някакви центрове за земеделие.
Да си сверим часовниците , настигнали ли ли са ни мириканците по научномо.В Златията насадиха някаква мириканска акация.
Тоя "Харп" дето им се спусна тая година ги е фризирал сигурно. Дали пък не ме е послушала да се маха.от вечно заледените полета?Каква цивилизация може да има при такъв климат. Има нещо Збръкано в човешкото общество.
Стана много ,извинения.

# 246
Рорик, ти в кой край на България ровиш? Говориш като от северозапад.Аз като дядо ти с дните, от Димитровден до Гергьовден съм с брада.
Получих си пратката семена по нета - ами по-евтинко излиза.
11 пакетчета най-различни за 13.40 с транспорта.

# 247
Рорик, ти в кой край на България ровиш? Говориш като от северозапад.Аз като дядо ти с дните, от Димитровден до Гергьовден съм с брада.
Получих си пратката семена по нета - ами по-евтинко излиза.
11 пакетчета най-различни за 13.40 с транспорта.

ако са ти пратили и подарък, като на мен  Laughing си е съвсем на далавера  Hug

воден лук и цикория са ми изпратили Blush опит някой да има? или съвети някакви? аз второто не съм го и чувала  ooooh! т.е. цикория съм чувала, но за имитация на кафе, а това е като салата от червените

# 248
  • на пъпа на Златията
Сега чета за поветицата и направо се отчайвам

Скела,
Поветицата не става с плевене.Загуба на енергия.  Корените и са на 2 метра дълбочина. Като започнах преди някое време да се грижа за лозето ,щях да получа удар. Като килим.Тогава я оставих да покрие добре земята и взех раундъп , едно мече за боядисване  с дръжка , една кофа. Лозето се беше развило, но не беше избило отстрани на главините. "Боядисах " го с раундъп, ама с доза половината отколкото пишеше ,  , внимателно в междуредието. . Поизчезна. Но ме беше страх да боядисвам в редовете , да не пръска листата на лозето. На другата година, се уплаших че ше изсуша лозето и ,  взех строително фолио и в жегите , тя тогава се явява,  покрих го с него и тя пожълтя и останаха само конците . Иначе баща ми просто като почне да зеленее , минаваше лозето с магарето  с тесачка да го прекъсне на една педя дълбочина.Като чете , какво казват за размножаването , мисля че поветицата не се развъжда от части от стъблото?   Ама ..., няма ....магаре вече. . .
Сега копая лозето един път в годината  , на Свети Георги. 6-ти май. Оставям тревата на воля да стане около 50 см. Избирам удобен момент за плевене. Плевя и застилам тревата  на земята. Даже миналата година изпуснах тревата та стана метър. По принцип вадите за пипера покривам с найлон преди да разсаждам и всичко отдолу пожълтява и гори. Ако е във вадите с пипера, като поливам ,  да уточня как поливам.  Вадите са ми дълбоки, една педя само вода на дълбочина  и още отгоре , да не преливат, , наливам добре вадата , минавам на следващата , до като се налее втората водата в първата се просмуква водата . Пускам водата пак в първата и започвам да тегля. , излизат корени по 2 педи. Събирам и на торището , за всеки случай , като изсъхне паля. Така правя и с коренищата на пирея. Т"ва па чудо може да престои на торището 2-3 години и като го намокри тръгва да расте.

Добричко , к"ви  семена за пипер. ?
Ще се постарая тази година по- рано  да сортирам и  пратя!
За времето питай Стелт , че аз сея по-късно пипера , Най рано 8-ми март.

star girl

Звездна девойко ,
Добре дошла! Радвам се да се множим!

Тази година намерих по-бърз начин да обеззарязавам. Все забравям тавата с пръстта във фурната и пръстта ми се препича и ми прави ядове. , така че сега наливам вода в пръстта  и направо отгоре на печката в легена , по-голямо количество, , разбърквам с една голяма дървена лъжица или с някаква по-широка и дълга дъсчица на няколко пъти. Внимавайте парата да не ви опари , за това по-дълга дъсчица. .
В съда в който  ще сеете семената поръси с вар  на прах да  се вижда пръстта , тук , там . Поръси наполовината син камък , размеси хубаво до дъно и си готова.
Първото поливане направи с вода от накиснати цигари.    

# 249
  • на пъпа на Златията
Вълчо ,
в Златията съм с Добричкото.
Ти си по овошката. Имам една череша , средния клон  и гони звездите . Мога ли тия дни да я резна по средата.В Златията януари е тих месец , ама февруари ще довее вълците от Кърпатите.
Планината е планина , ама някак си е по-меко времето.

Добричко,
Кафето инка чувала ли си? Те т"ва е цикория.
Водния лук се прави на разсад.Разсада добре , сееш. Ама саденето после ме нерви. Режеш му брадата и садиш плитко , та главите да растат отгоре на земята , иска много поливане. Ако му изпуснеш плевенето докато се хване, а и после ,  не мога го отърва от черноземските бурени.   

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 18:11 от rorik

# 250
... Добричко,
Кафето инка чувала ли си? Те т"ва е цикория.
Водния лук се прави на разсад.Разсада добре , сееш. Ама саденето после ме нерви. Режеш му брадата и садиш плитко , та главите да растат отгоре на земята , иска много поливане. Ако му изпуснеш плевенето докато се хване, а и после ,  не мога го отърва от черноземските бурени.   

чувала съм инката, но това е такова

# 251
  • на пъпа на Златията
Ми такова , де.
Като му изсушиш листата и ги стриеш  ще стане на инка.Е не баш , де.  Е разбира се , не помня какъв е сорта. Може да е изкелефирчен . Щото инката не я долюбвах, че май беше полска . Ама имаше едно савецко кафе с цикория , разкошен аромат. Ами кафенце джезве с леблебийка?
Ама със свещ не можеш да намериш леблебийка.
Така че сей цикорията.
Нали знаеш , че купено цвете не се хваща, трябва да го откраднеш , или да ти е подарено.
Така че тия дето са ти пратили семената сигурно са се сетили за тоя номер иможе да ти никне само водния лук и цикорията.  Не си капо!

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 19:12 от rorik

# 252
цикорията в инката не е ли такава? http://bilki.pharmacy-bg.com/2465-sinya-jluchka-cikoriya.html

а това е листна/италианска цикория=радичио

# 253
  • Пазете Гор
Леблебия се намира, вярно, не навсякъде. Ама то и няма как - не бих казал, че търсенето е настойчиво.

Загубена работа с тоя топъл януари. Сега би трябвало да са Богоявленските студове, земята да е скована, пък то - кокичетата са колкото орех. Сливата напъпила. Ще цъфнат без време овошките - ни за тях полза, ни за пчелите ще има ранен нектар и прашец.

С бурените никога не можем да се преборим напълно, макар че тъстът ми почти успя, и то само с почвени обработки. Има мотокултиваторче, и го ползва по предназначение, та лозето му е като самолетна писта, без тревичка. И то добре, че така си го поддържа, щото както навикнаха да палят стърнища отново... Много пожароопасни са затревените и буренясали лозя. Мнозина от съседите му не успяха да откъснат и чепка дори.

Най-голямата част просто ги зарязаха и избраха да хленчат, че вече нямало ни хубаво грозде, ни хубава ракия, ни хубвао вино. А в лозята им - пирей и тръни до пояс. Туй на къра, а по дворовете асмите им, нерязани отдавна - повехнали, а по-жилавите отели се покатерили по изоставените къщи и рушат керемидите. Стои, гледа и кърши пръсти - глей какво стана. Па запали колата и иде в апартамента си - да жули купешка ракия и да мези със собствения си мързел.

Ей това с паленето на стърнищата винаги ми е било Нане Стоичкова постъпка - безотговорна, глупава, инатлива. Хабило.

# 254
  • на пъпа на Златията
   цикорията в инката не е ли такава?
Значи инката и цикореното савецко кафе  са различни. Не зная  какво имаше в полското. Но си спомням че се интересувах тогава от савецкото и ми казаха че прилича на червеното цвекло и расте някъде в южните им тогава републики.Някакъв сладникъв аромат. Такъв аромат познавах от чилийците в България , които палеха някакви ароматни пръчици. Подозрително ми миришеше на тези пръчици, а за тях казваха че били някакъв наркотик. Смътно си спомням нещо че вирее в Грузия ли, или в в Кавказ. Напомня ми едно кафе дето го даваха по самолетите разтворимо. Имаше го едно време , но после изчезна и последния път който го вкусих беше при един полет със самолет. Може би нещо подобно на така нареченото американско кафе  в макдоналс , но то е бледо копие на това кафе. Как се казваше това разтворимо кафе? Не е инка.   

Общи условия

Активация на акаунт