(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 92 964
  • 757
  •   1
Отговори
# 255
Благодаря много, Rorik, точно такива инструкции ми трябват като за първия път - простички Wink И аз ще поръчвам от sortovisemena - цените определено са им по-ниски от тези на аптеките, а и човек може спокойно да прочете кой сорт какъв е с подробности.

A какви торове използвате за семената или разсада в случай, че няма оборски?

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 22:33 от star girl

# 256
  • на пъпа на Златията
Аз нямам оборска. Ползвам от торището си . Препарена , и както казах до сега, вар, син камък , цигарена вода.. Пробвах в началото от магазините , ама не ми никнат семената. Виж на няколко пъти се кипреха по десетина стръка "тревичка" от Холандия ли от Дания ли, ама доматките не ми никнаха. Изхвърлих я в градината пред блока и децата ме светнаха , какво гледам при лалетата си  . Отдавна преди повече от 10 г имаше внос от Украйна някакъв торф дето ставаше. Та като никне  и закрепне разтварям комбиниран тор , една лъжица на 10 литра вода и поливам с лейката , после обилно измивам с чиста вода. За една седмица разсада хвърчи. Ако е тръгнала копривата, може и с нея-азотен тор е ама трябва да се вмирише ,пък тогава . Амика беше казала дозата. Не зная дали няма да стане с чай от коприва. Не съм пробвала. 

# 257
Преди да се снабдя с оборска тор, си купувах такава от калифорнийски червеи, включително и течна.
Много добре им понасяше.

# 258
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Колко много спътници се изстрелват ?!
Това са телекомуникационни.
http://satinfobox.com/index.php?option=com_content&view=cate … =38&Itemid=61

Тук пък космически ракети-
Руски,американски, китайски ,...
https://www.google.bg/#q=%D0%B8%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0 … D0%B5%D1%82%D0%B8

# 259
Да си се похваля ... (то си е за срам де), ама най- после си насях малко балучка, чесън и салатка в "оранжерията" (в кавички, защото все още си е само навес).
Сложих на топличко в земята и малко грах от този шушулковият (на опаковката пише, че се сее от октомври до март, април).
Наторих ги с прегорял пилешки ... защото с такъв разполагам и полях - утре ще ги завивам с малка тунелна оранжерийка ..... Кой да предположи, че на Йорданов ден по стар стил вместо кръста да замръзва от студ ... ще градинарстваме по къс ръкав  Sunglasses
Копривата въобще не е измръзнала ... завчера си набрах в един плик от припечно място и ... едвам ми остана за една супичка със домашен спанак Simple Smile Споделих с още 5 прителки и всички се радваха като малки деца - на шепата коприва  Joy Joy Joy
Утре ще се опитам да не измързелувам и да си сложа и аз семенца от доматки и чушки за под "оранжерията"...
По повод ХААРП и другите намеси ... от сушата кладенеца още лятото пресъхна ... а толкова много вода течеше предишните години (вярно  е плитък - 3,5м ... може да са повърхностни отточни води), ама сега ... ще трябва да се мисли и за нещо по- дълбоко ... за капковото , за някоя цистерна в жегите да ни спаси....
Баба раказваше днес , че на село преди години правели обичаят пеперуда: накичвали някой със "бъзалак" и правели, ама не помни какво точно... И след това преръсвало или валяло  Simple Smile

# 260
Цикорията е сурогат на кафе от цвекло. Растението цикория е двугодишно като морков. Май му се ядат листата. Чел съм за него в готвач.бг. Черешите и вишните не понасят добре резитба. Само за просветляване на короната се режат цели клони. Без скъсяване. Ако решиш да режеш оснония за палмета клон на черешата, те съветвам да го направиш сега, а среза да боядисаш с блажна гъста боя, ако трябва два - три пъти. Против проникване на влага в дървесината. Д
 Познах, че си северозападен човек по израза " и те така". Представата ми за Златия е от една снимка на тъмнозелена нива и в далечината се синеят планини.

# 261
Я да се вмъкна тук и да Ви попитам нещо, което си мисля. Свекито е насяла марулята и тя е поникнала, но се чудя, ако завия малка част от нея, няма ли да стане по-рано от другата, която е отвита? Я дайте съвет:)

# 262
  • София/Варна
  J_M_L аз имам завити и незавити марулки. Тези които бяха незавити до един момент вървяха по-добре, но предния месец имаше доста сутрини с температура -12 градуса и няма сняг естествено. Незавитите нещо пожълтяха, а тия в парничето са екстра. По мое наблюдение тези в парничето са по-добре.
  Вчера сях грах, а сега гледам че ще идва зимата. Дано да не измръзне и поникне пролетта.
  Посяла съм по 15-20 семена домати Рила, Прекос и някакви джуджета от съседката и ще пробвам да ги разсаждам под туби от минерална вода и завизка от агривело. Ако не е много студено, надявам се края на март.
   И дано тази година да ядем домати, че миналата година беше много зле.Много цвят и завръз, ниски температури и единствено черита ядахме. От другите домати я съм направила 5-6 салати, я не съм. Чупих листа за да се осветяват, но уви. Края на август имаше вечери в които температурата падаше до 6 градуса. Доматите се разболяха-почерняваха около дръжката.
 При съседката беше същото положението.
  Но пък между доматите бях разсяла марули и съответно и август ядохме марули,като зайци бяхме станали.

# 263
Здравейте!
сигурна съм,че сте писали преди,но не намирам къде,моля за извинение и помощ   bouquet
как да ползвам заешки тор  Praynig

# 264
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте!
Разсада ми е все още жив. Laughing Допълних с още почва почти до листата. Абе не ми е ясна много тази работа, ама дано го запазя.
rorik, абсолютен експерт си, наистина разсада беше на 30 градуса. Сега вече са в по- студена стая. Да разбирам ли че сега трябва да им сложа отгоре найлонче? Плътно ли да ги завия или просто да е като покривче? newsm78
Семенцата са Мондиал и Монро от сортови семена си ги поръчах от нета и едно пакетче Есмира - розов хибрид си купих от местната земеделска аптека. Засяти са в готова почва - торф и перлит. Оранжерията ми е неотопляема. Живея в поречието на река Места малко по-хладно е от Струма. Доматите засяждям в оранжерияна в началото на м. март. и ги завивам на тунелче с още едно найлонче.
skela, и аз бях пощуряла за лампи, но после ме отказаха.

# 265
  • на пъпа на Златията
Мамагемелар ,
Те го те . Като всеки тор.
Като със вски тор. Да е прегорял , хвърляш омесваш с пръстта или скопаваш и готово.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=564195.570

Мнението  е на Вълчо.
 flower flower flower
Я , какво хубаво зевзече.
Гелика ,
Важно е пръстта да е топла.За това си увивам отдолу сандъчетата с найлонче. Постави ги колкото се може по-високо , колкото ти е удобно да ги поливаш и тогава нямат нужда от найлонче.  Добре си им сложила още пръст че ми се виждаше че им е плитко.Трябва им и светлина , до прозореца да са, че ми се видя че на снимката са на сянка. За да не се кривят ги обръщай всеки ден .Това което е до прозореца , слагай отвътре и обратно на другия ден.   

# 266
  • Русе
Пет години подред сея семената в различни почви - купени /от най-евтината/  и приготвена пръст и тор. Всяка година си ми никнат семената без проблеми. Не слагам никакъв син камък, вар и др.  След като поникнат семената ги изнасям на светло и хладно до 10-15 градуса. Едната година беше станало и 7 градуса. Не се разболява разсада, просто расте бавно и не се издължава. Посях половината домати и пипери и патладжани. Чакам ги да никнат.

# 267
Вчера си наехме парцел 40 м2 за био-земеделие. Интересни земеделски форми се намират тук, за неопитни граждани като мен, но мераклии. Семейството, от което наемаме земята, я обработва, засажда (само био култури, над 20 бр., включват всичко, на което сме свикнали - репички, спанак, салатки, лук, домати, картофи, боб, магданоз и т.н.), бори вредителите по биологичен път, тори с овча тор, полива и май месец ни предава парцела. За нас остава плевенето, връзването и брането на реколтата, както и евентуалното дозасаждане на освободени лехички. Напояват автоматично нощем, според нуждата. Инструменти дават за ползване, има детска площадка за децата, магазинче, чист нужник с течаща вода и цър-пър след 17 ч. Ех, каква роматика ме обзема при мисълта как децата сами си късат доматите и ги ръфат неизмити!
За начинаещи мераклии тази форма сякаш е много добра.
Bibiana, Много интересно! За колко време и каква цена е това?

# 268
  • На Дунава
Camino, за един градинарски сезон май-октомври/ноември цената е 120 евро, като включва всичко - обработената земя, засадена с БИО-културите, напояването през целия сезон, борбата с вредителите (1-2 пъти за сезона), презасаждане в случай, че семената не са поникнали, инфрастуктурата, шкаф да си оставиш галошите, семинарчета от типа на "Как да съхраним излишните зеленчуци за по-нататъшна консумация", вечерно време разни австрийски банди, които свирят в плевнята, и т.н. местен колорит Simple Smile
Разсад или семена за дозасаждане на освободени лехички се купуват допълнително, не дават да ползвам мои си.

# 269
Camino, за един градинарски сезон май-октомври/ноември цената е 120 евро, като включва всичко - обработената земя, засадена с БИО-културите, напояването през целия сезон, борбата с вредителите (1-2 пъти за сезона), презасаждане в случай, че семената не са поникнали, инфрастуктурата, шкаф да си оставиш галошите, семинарчета от типа на "Как да съхраним излишните зеленчуци за по-нататъшна консумация", вечерно време разни австрийски банди, които свирят в плевнята, и т.н. местен колорит Simple Smile
Разсад или семена за дозасаждане на освободени лехички се купуват допълнително, не дават да ползвам мои си.

Борбата с вредители с био препарати ли е?
Ако е така може би затова не дават да дозасаждаш...
А това официално отдаване под наем ли е, може би имат био сертификат?

Общи условия

Активация на акаунт