(Био)зеленчукова градина - тема 24

  • 92 964
  • 757
  •   1
Отговори
# 270
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
не дават да ползвам мои си.

Бибиана,
Ще се радваме да споделиш опита им.
Какво е тяхното био?

# 271
  • Мнения: 26
Camino, за един градинарски сезон май-октомври/ноември цената е 120 евро, като включва всичко - обработената земя, засадена с БИО-културите, напояването през целия сезон, борбата с вредителите (1-2 пъти за сезона), презасаждане в случай, че семената не са поникнали, инфрастуктурата, шкаф да си оставиш галошите, семинарчета от типа на "Как да съхраним излишните зеленчуци за по-нататъшна консумация", вечерно време разни австрийски банди, които свирят в плевнята, и т.н. местен колорит Simple Smile
Разсад или семена за дозасаждане на освободени лехички се купуват допълнително, не дават да ползвам мои си.
Това звучи като модерна форма на "акорда" от соца.
На вас ви дават само "най-интересната" работа по плевене, окопаване и бране. Пълен контрол без възможност за капчица фантазия и креативност. Истинските знания са скрити.
Тук подобна форма на наемане на земя за любителско ползване е много разпространена. За щастие в много по-свободен вид.
Съжалявам за негативното мнение, но мен ме дразни, когато някой се опитва да ме постави в рамки, да ми ограничи свободата.

# 272
  • На Дунава
  • Мнения: 268
manandy, разбира се, че си прав, че е много ограничаващо, и че собствениците контролират процеса изцяло. Няма две мнения! От позицията ти на знаещ, на интересуващ се от пермакултура, на земеделец с известен опит, разбира се, че ще искаш сам да дирижираш градината си!

А сега си представи неопитни гражданчета (като мен), които никога през живота си не са плевили нещо повече от балконско сандъче, а понятието "окопаване" ги кара да се чудят каква точно гугъл търсачка да пуснат, за да разберат какво им приказваш. Че то този тип земеделие е идеален за нас - да видим въобще понася ли ни, или дори няколкомесечната грижа за 40 квадрата ще ни дойде в повече. Нека понаучим туй-онуй, да опитаме мотичката в лекия й вариант....

А според мен основната полза от този тип градинсарство дори не е толкова в самия селскостопански опит (който няма как да е твърде голям), а в развиването на по-съзнателно и уважително отношение към храната и към земята. Все пак живеем в нация, която изхвърля над 35% от продуктите, които влязат в дома й, предимно от мързел и високомерие. 

⅞ ...and Happily Ever After, борбата с вредителите е изцяло с екологични средства, по-малко препарати, повече калинки, доколкото разбрах от страницата им. Интересно каква ще бъде практиката. Съвсем официално си е отдаването под наем (http://www.haschahof.at/). Био-сертификат имат за собствената си продукция, която изнасят за продан, и която се отглежда на същото място.
Синът ни само приказва как през лятото ще ходим на полето и ще си правим пикници там, дано ентусиазмът му не изветрее скорострелно  hahaha

# 273
  • Мнения: 26
...живеем в нация, която изхвърля над 35% от продуктите, които влязат в дома й...
В една книга преди време четох следното(по спомен): "Ако едно поколение изхвърля храна, следващото ще гладува..."
Ще поживеем, ще видим...

# 274
  • Мнения: 86
Да се вмъкна за черешата  Laughing
Имаме една на повече от 20 години-раждаше по върха и беше невъзможно да се бере.Освен това започна да боледува-бяла ръжда според агпономите-листата и плодовете се петносваха,плодчетата оставаха дребни и на точици като от съчмянка,а листата жълтееха и капеха.Няколко години се опитвахме да я лекуваме с противогъбични средства-ефект нулев.И поминалата година мъжа ми каза:"Почвам да режа и каквото стане,като не се оправи ще я сечем!"
Отряза водача с повече от половината,махна всички вътрешни клони,формировката заприлича на "чаша" като при праскова.Естествено същата година плод нямаше.Но!Спря жълтеенето и окапването на листата.И пусна много млади филизи.
Миналата пролет мъжа ми отново премахна вътрешните клони.
И-чудо-черешата нацъфтя,завърза и отгледа здрави и едри плодове.Никога до този момент не беше раждала толкова едри и вкусни череши  Mr. Green

Отчасти повод да вземем толкова кардинални мерки при резитбата е една овощна градина на много стар човек.Бях шокирана първия път като я видях-всичко и ябълки, и круши, череши, вишни беше с такава формировка.А човека сподели, че я е направил така на база на дългогодишния си опит и е доволен от резултата.
Дано успея да я снимам тази година и да ви я покажа.

# 275
  • Мнения: 603
Това за резидбата на черешата- много полезно. И ние имаме една такава завещана- тип топола  Grinning Ще взема да прокарвам идеята да орежем кардинално  Wink

# 276
  • Мнения: 8 993
И нашата череша преди години e спасена от един възрастен човек с орязване на главния и вътрешните клони, сега, десетина години след това, изглежда така:
(има нужда от подрязване пак, Вили, ще се радвам да видя снимката на твоята череша, че на трябва просветляване вътре в короната)

Второто дърво, предното е една стара и много родовита джанка:
http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.32456378


# 277
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Черешата ми е на 10-тина години. Не зная защо но не цъфтеше и не   раждаше.Едва от 2 г ражда.
Средния клон гони 15 метра. Купих я за най ранно зрееща , ама както винаги сами дали каквото искам . Не е ранна, а плодовете и са здрави , сочни и повече за консервиране отколкото като на старата "стамболка " вкусни за директна консумация.Ама комшията има такава стамболка и ще и сложа някой калем тая пролет .Реших , ще я режа.   

# 278
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
От понеделник сме с нови картинки , как ли ще се оправяме?

# 279
  • Сливен
  • Мнения: 307
Исках да ти пиша но си си изчерпала лимита rorik

# 280
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Изчистих си пощата.

# 281
  • Мнения: 4 753
От понеделник сме с нови картинки , как ли ще се оправяме?

Ще изкараме по едно вишу по ориентиране в двумерното пространство...  Laughing

# 282
  • Мнения: 86
Стъклата на остъклената ни тераса са в лед-не ми се мисли как са дръвчетата и лозите  ooooh!
Тук, в Севлиево вече има 2-3 пръста сняг, а дъщеря ми каза, че в Търново вали дъжд.
Какво ли ни чака...прогнозите са за снегове и виелици до 4-5 февруари.
Сигурно пролетта ще дойде чак през май...
Поне водния режим се отдалечава от нас  Laughing
И почвата ще се запаси с влага и като припече ще мирише на бухнала мокра пръст, а не на есен както миналата седмица.

# 283
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Вили,
Това със заледяването мина още при мъглите. Бях си заринала лозенцето , но овошките трябваше да ги напръскам с бордолезов разтвор сигурно, да им задържа развитието. Но нямах.

# 284
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Stelt ,
А стига толковя учене , едно вишу и едно полувишу и цял живот учене . Събира ми се всичко на всичко първите 6 години игра.Добре че беше градината на баба та да отмарям.  Сега пак , тук увеличи букви , там намали,  там мръдни у лево ,у  десно,скрий това покажи онова. Прав беше един ингилизин преди 40 г.докато се научите да ползвате машините ще ги изхвърлите. А тоз ингилизин беше 6 на 35 и крака му беше разположен на средата на стъпалото.Туш. Машината е направена да ти служи , не ти да и слугуваш.

Научих нещо ново.

Идеалния тор е метана. Безопасен за човека. А ние всички казваме , добре угнила тор.
Помните ли че ви казах че баба  ми правеше парника за разсада , като слага непрегорял тор отдолу. Сега си спомням че есента  по лехите разхвърляше непрегорял тор. Метан се получава при гниене на био маса. . Значи не е било само за топлина , а и за торене.

Що го печем , обеззаразяваме? Заради семената вероятно.

Общи условия

Активация на акаунт