(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 017
  • 757
  •   1
Отговори
# 285
  • Пазете Гор
Метанът не е тор, rorik, това е "отпадъчен" газ при угниването на тора. Оборският тор е ценен с азотното, фосфорно и калиево съдържание, както и с механичните си качества, а метанът няма отношение към тези неща. Той не затопля лехата, тя се затопля от топлината, получена при химическите процеси на угниване, при част от които се отделя и метан. Тук-там има инсталации за добив на метан от торища - хем да се ползва за отопление, хем да не излита в атмосферата. Метанът е с голяма роля за "парниковият ефект", в пъти по-голяма от въглеродния диоксид. Метанът съдържа въглерод и водород в неусвоима за растенията форма, която и без това изобщо не се задържа в твърдата фракция.

Малко полугнила тор може да се хвърли по лехите наесен, но не да се заоре, както се постъпва със угнилата! Прави се в очакване зимата и времето да помогнат за "прегарянето на тора.

# 286
  • Варна-София
Eй, не мога да ви изчета.
TSV, гулията (земната ябълка) много лесно се почиства, ако вземеш от пластмасовите четчици, с които се перат яките на ризите. Почистването става за броени секунди след накисване - бели - хубави топчици - да си ги хапнеш още на мивката. Аз си държа една такава специално за тях и за морковите.

Леле, каква ледена кора се образува през нощта. Всяко клонче, всяко кабелче е обвито с 1 пръст лед.

Последна редакция: нд, 26 яну 2014, 07:46 от amica1

# 287
При нас е сняг, тежък един такъв, малко като суграшица. Стигна до първа бодлива тел на оградите. Снощи, като житках такси, се чуваше като леко подрънкване по ламарините от снежните топченца.

# 288
Сипе ли,  сипе снежец-започва да ми става коледно  hahaha
Чакат ни за пълнене кофички, че трябва да почваме да пикираме.
А мъжът ми вместо да смесва къртичини с тор в мазето- наточил каничка с вино.
И сега свещенодейства около няколко пържоли.
Обявил е "бедствено положение"  Mr. Green
Къде се изгубихте?
Да не копаете из градините?
Времето е само за сладка приказка с хубаво винце и мезе  Hug

# 289
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Laughing жив и здрав да е и да свещенодейства все така Simple Smile

моите бяха на пързалката Simple Smile Simple Smile бащицата се измори много преди детето и сега възстановява сили с ракийка Simple Smile

при нас е добре, вали кротко и без да спира от оня ден, но студ и лед няма.
под снега кротко спят граха и баклата и те  Blush снимани в последния ден преди снега

# 290
Аз.. извинявам се ако е глупав въпроса, но искам да попитам тези от вас, които слагат индивидуални бутилки в по-хладно време на разсада си навън - какви бутилки използвате? Достатъчни ли са тези от литър и половина (тогава стръкчетата са все още сравнително малки си мисля) или е добре да са по-големи?
Чудя се с какви да се запася  Crazy

# 291
Здравейте, приемате ли нови  Embarassed
Тази година май на мен ще ми се падне честта да се грижа за градината ни, и започвам да се уча на теория сега  Grinning
Искам да попитам за едни марулки, които бях сяла есента. Тъкмо бяха поникнали, даже и салатка си правихме преди да хване студа вчера. Само, че не се сетих да ги завия. Според вас като отпусне времето ще успеят ли пак да се съживят?
Същото ми питане е и за едно червено цвекло, но то си е старо,озряло,  сято от лятото , дали ще стават за ядене?
Благодаря и хубава вечер   bouquet

# 292
Аз.. извинявам се ако е глупав въпроса, но искам да попитам тези от вас, които слагат индивидуални бутилки в по-хладно време на разсада си навън - какви бутилки използвате? Достатъчни ли са тези от литър и половина (тогава стръкчетата са все още сравнително малки си мисля) или е добре да са по-големи?
Чудя се с какви да се запася  Crazy
за кое изнасяне питаш?
аз садя на място разсад домати п,поне на 6-7 седмици,като слагам двойка домат под 5литрова туба-правщ го вече два пъти-вторият съвсем целенасочено,най-вече,за да изнеса плододаването по-рано ,а и защото ,по норма,по него време при нас вали

# 293
Точно това ме интересуваше, за постоянно изнесения вече разсад. Благодаря много, Mamagemelar Simple Smile

# 294
  • Пазете Гор
RainDanceMaggie  - разбира се, че приемаме нови, и то с голяма радост. Ще е чудесно да разказваш и да показваш градината си. На въпросите ти - марулките на 5-8 лист презимуват успешно и под снега, само дето се забавят напролет повечко, отколкото ако са завити в тунелче. Малко е проблемно, ако още през есента са поизрасли - както твоите, доколкото разбирам. В такъв случай напролет есенните листа завехват, забавя се образуването на нови и много често такива растения бързо стрелкуват. Разбира се, възможни са и по-добри варианти в зависимост от времето през зимата и пролетта, от сортовете и изложението към слънцето на градинката.

Цвеклото, както и повечето кореноплоди, не е много удачно да зимува в почвата, ако искаме да консумираме главата. Напролет изнася бързо цветонос, но още от есента главите "брадясват" с тънки коренчета, което води до неблагоприятна промяна във вкуса и консистенцията. До пролетта тия процеси се развиват още. Затуй хората казват, че напролет се яде зелено, а не корени  Simple Smile.

Не бих рискувал при моя климат с индивидуални бутилки за разсада. Трудни са за вентилация - в тях коренчето , макар и да се опазва от средна слана, лесно може да се задуши или прегрее.

# 295
Аз също слагам част от разсада по-рано (края на април/началото на май) под туби от мин. вода-  5-7 литрови, при нас е още доста хладно по това време, а и има опасност от слани.
Режа дъното на тубата с макетен нож и оставям да се проветрява отгоре (махам капачката), че и мен ме е страх  да не се спарят и гъбясат нещо, но задължително с колчета, защото при нас пролет и есен е доста духовито и тубите отлитат.
Ако има поройни дъждове една седмица примерно, слагам капачки...абе сложно ми е, ама пусти мерак...

Последна редакция: пн, 27 яну 2014, 12:33 от нова

# 296
  • на пъпа на Златията
Аз не съм практикувала до сега бутилки.
Миналата година се наканих и пак ми се размина. Но приготвих бутилките и ги разцепих и от страни. за да избегна процесите  посочени от Куркума. Тъй като направо слагам коловете при изнасянето навън , а те често са по дебели от гърлото на бутилката , явно трябва да се режат и от горе и да се мисли за закрепването още нещо, за да не се набиват по 2 пъти колове.
Куркума,
Зададох въпроса за изясняване на изявлението за метана. Как се тори с тоя метан , като не е възможно да се вкара газа в корените. Мозъка ми е далеч от възможността да възприемам тази наука. Писал го е човек , който произвеждал метан. Плодовете били огромни.
Пресен , полуизгнил тор вкарвахме в градината есен и след това се ореше есенно.
Така май се получавало  безкислородно гниене. Не зная какви процеси настъпват.

Едно време бяхме луднали по преражданията. На мен ми излезе че съм живяла в средновековието като алхимик , и съм умряла от отравяне. Сигурно кармата ми е забранила да имам познания в тая област. Но ми е оставила обоняние, и други качества , че немога да понасям отрови. Кихам , кашлям , повръщам , получавам обриви при наличие на отрови.

Последна редакция: пн, 27 яну 2014, 12:34 от rorik

# 297
  • на пъпа на Златията
оппа ,
С нови картинки сме. Ми понасят се ,даже са по-четливи.

Куркума,
В миналото когато се е появило писаното слово явно са загубени някои възможности на човешкия мозък да натрипва данни и да създава логически връзки с тях.
Проблемът  днес е че имаме голямо количество данни и в тях има и неверни.
Грешните данни водят до грешни логически заключения и към грешни решения. 

# 298
Горе дясно има бутон "използвай старата визия", на мен ми е много по-удобна, не ми се уморяват очите.

# 299
Нова, да си жива и здрава, хич и нямаше да го видя тоя бутон  Hug
Докато се наканя да си сипя пръст и тор в саксийка, и снега затрупа, нищо, ще ровя, какво да правя.

Общи условия

Активация на акаунт