(Био)зеленчукова градина - тема 24

  • 93 012
  • 757
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 86
Рени, не се вижда добре, а патладжаните-никак.
Торф ли си използвала?
Бодни пръст в пръстта и пиши бързо как я чувстваш-според мен им е прекалено сухо, а вероятно и горещо със сух въздух.Като вдигнеш кофичката лека ли е?
Щом има и при патладжана проблема не е  болест, спокойно.
Но моля отговори виднага,защото няма да ме има няколко дни.

# 586
  • Мнения: 261
Кофичката е лека и само покрай домата е леко по влажно.Може ли да е от силното слънце,а днес и вчера не можах да проветря.Извинявай че се забавих но детето ми се удари лошо и нали знаете плач и така .Да в торф са

# 587
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Прекрасен слънчев 21 градусов ден! Не мога да се помръдна.Всичко ме боли от работата в градината.Рязах и пръсках дървета, малини ,рози и т.н. цял ден.Но съм щастлива е доволна.В къщи доматките ми са поникнали за три дни. smile3501

ето ги салатките и лук и чесън.

# 588
  • Мнения: 854
ЧКЧ живеят в 4 броя 50 и 80-литрови перфорирани варели в плътната сянка на няколко дървета...
Много ти благодаря за обстойното обяснение!
Аз имам един основен проблем с тях. А обемите, в които ги гледам, става все по-големи. Много ми е трудно да вадя готовият компост.
Как да отделя остатъците от непреработен от готовият? И най-вече - как да махна червеите от готовото? С едно легенче се мъчих сума часове миналата година. То бяха лъжици, сита, какви ли не приспособления. Получи се, но много трудно и тегаво.
Ако останат яйца в готовият - няма ли да увредят растенията, ако са в саксия?
А ми се иска да им направя голямо оргаждение и да им давам всичко, което сега отива на компостната купчина и се преработва много бавно.
МХ, красота!
Нямам търпение вечеееее!

# 589
  • Мнения: 26
Шаварче от моя скромен опит краставици от разсад не стават, поне при мен. Като се постопли началото на май направо в градината.

Gerundiq, като сееш краставиците направо в градината кога започваш де береш?
Аз тази година няма да правя разсад за краставици и тиквички и се чудя с колко ли ще закъснея.
С разсад започвам да бера около месец след засаждането.

# 590
  • София/Варна
  • Мнения: 1 522
manandy ние живеем в къщата от юли 2012. 2012 гледах само домати рома,т.е. те се гледаха сами.
 Само миналата година съм сяла повече неща.
 Почвата ни е много гадна глина и сях няколко пъти краставици,тиквички и боб. Боба тръгваше да никне,не можеше да се измъкне и се чупеше на две,повечето краставички и тиквички вообще не поникнаха.
По случая садих в кофички и в момента в който се покаже растението местех на постоянното място,но според мен това не е разсад.
 Лятото при нас беше с много високи дневни и ниски нощни температури.Края на август имаше сутрешни температури 6 градуса. Съседката,която живее тук поне от 30 години, каза че толкова лоша година е нямало.
 Стана дълго,объркано и нищо май не ти отговорих. Но като за първа година градинарстване бях като пиле в калчища. Докато свикна с глината ще е така.

# 591
  • Мнения: 86
Рени, така и предполагах-сухо и горещо.А май и кофичките ти са малки.
Торфа е твърде лек и порест и не задържа достатъчно влага.Сега ако тръгнеш да поливаш водата ще мине през него и ще изтече,а утре пак ще са сухи.По тази причина прибавяме пръст към смеската.
Ако имаш възможност изнеси днес разсадите навън.Нареди кофичките в тави или легени и налей вода.Остави ги така да посмучат няколко часа,да ги лъхне ветрец и да поядат слънце.Вероятно засегнатите листа ще прегорят, но ще спасиш растенията.Ще видиш,че след няколко дни слънчев режим ще станат с лилави стебла и тъмнозелени листа.

# 592
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Бушка, вече разбрах, че с ЧКЧ - колкото по-мързеливо се работи, толкова по-добре. Това предполага и по-големи обеми.
Затова и имам 4 варела. Като сложа в празен варел известно количество отпадъци + малко пръст от най-лошата в градината, отгоре слагам средноситна гаца с вермикомпост (червеи с напълно преработен хумус). Червеите само това и чакат, и бързат да отидат при храната, при което ми освобождават хумуса. Работя с нещо като мистрия. Махам първо горния слой. След час или повече махам следващ слой, докато свърши.
Ако това го правя през пролетта и лятото, ползвам хумуса за шербетуване.
Ако е вече към есента, събирам хумуса в рязани 10-литрови бутилки от минерална вода и оставям да мръзнат през зимата. Така се освобождава от евентуални яйца и пропуснати червейчета, и мога да го ползвам за саксии и разсади.
Още една хитрост: лятото (понеже тук слагам освен кухненските отпадъци и всички гнили плодове и болни растения) обемът става двоен. Затова ползвам в допълнение плетени полипропиленови чували, където прехвърлям полупреработения вермикомпост. Така спокойно мога да чакам да се допреработи и следва процедурата, която написах в четвъртото изречение.
Успех!

Рени, спешно вади разсада от торфа. И най-тъпата градинска пръст е по-добро решение от садене в чист торф. Една година си провалих целия разсад, посаден в торф и трябваше да сея повторно. Торфът е само подобрител, в него няма манджа за растенията.

Последна редакция: пн, 17 фев 2014, 18:17 от amica1

# 593
  • Мнения: 67
Привет!
В следващия линк се твърди, че не полезно да се прекопава дълбоко или да се оре.
http://conspiracyandtruth1.blogspot.com/2013/03/blog-post_19.html
Какво казват вашите източници за дълбоката оран и прекопаване.
Препоръчват се подобни инструменти с които работата била по- лека и по- лесна.
http://www.comagro.ru/?page=products&razdel=03&gruppa=1073324383
ето и видео с някои от тях
http://www.ploskorez.co.uk/auxpage_video/
Някои от вас има ли подобни инструменти?

Разкажете и за вашият опит и впечатления от мулчирането.

# 594
  • Мнения: 1 206
Аз си взех плоскорез на Фокин и ми е изключително удобен. Прилича на мотика(колкото и да ме убеждават че няма мищо общо Simple Smile), но с него може и да загребваш, да сечеш, по-точен е при окопаване. Трябва единствено редовно да се точи.
Само когато обработвам земя за първи път, ползвам правата лопата, в другите случаи се оправям само с плоскореза.

# 595
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Gerundiq, дървените стърготини бяха вече стерилизирани преди заразяването, нали? (иначе се заразяват със зелена плесен, която е по-агресивна от Кладницата - впрочем и едното, и другото са все гъби.)
Тогава остава да чакаш 21 дена. Наблюдавай, за този период цялата бутилка вътре ще бъде обхваната от "бял сняг", който на места ще се уплътни и ще се появят около местата на дупките многобройни "топлийки".  
Тогава ще трябва да пръскаш с пулверизатор, казват няколко пъти на ден, но аз съм се измързеливяла и съм ги пръскала по веднъж на ден, признавам си, че и съм пропускала. Обаче колкото повече влага им даваме, толкова повече ще ядем.
Успешно отглеждане!!!

# 596
  • София/Варна
  • Мнения: 1 522
Амика стерилизирах,т.е. залях с вряла вода и като изстина започна голямото бъркане. Остават още десетина дни и ще се види какво съм направила. За сега леко се развиват бели неща из микса. Така че има надежда.

Последна редакция: пн, 17 фев 2014, 21:31 от Gerundiq

# 597
  • Мнения: 854
Благодаря ти, Амика!
А понеже си говорите за калдница, която аз недолюбвам (или не знам как да готвя) - може ли по същият начин да се гледа печурка?

п.п. Цитирам от другият форум:
Цитат
Ето един във френския амазон - http://www.amazon.fr/Huile-V%C3%A9g%C3%A9tale-Neem-Raffin%C3%A9e … amp;keywords=neem - доставката и тя е около 7-8 евро и общо излиза литъра към 50-55 лв. Мноого е изгодно.

Някой, който може да поръча от амазон, на тази цена - иска ли да си разделим еди литър?

# 598
  • София/Варна
  • Мнения: 1 522
Аз от всичко което изчетох печурката е капризна гъба и се гледа в специални помещения на тъмно. Кладницата и шийтаке мисля се казваше са дървесни и се гледат по-лесно.

# 599
  • Мнения: 261
Пепиа,откъде купи плоскорез?

Общи условия

Активация на акаунт