(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 92 996
  • 757
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте, одавна ви чета и ви се радвам. Миналата година почти нищо не слагах в градината (нямаше място за моите семена), но тази година ще се слагааа Simple Smile Току що ми пристигна поръчката от сортовите семена и като видях...  уоу 24 пакетчета и един подарък. Май съм се поувлякла Simple Smile Но съм много щастлива, въпреки че около мен хората само ми се подсмихват подигравателно. Нищо не разбират те от щастието да си отгледаш храната...   bouquet

# 211
GMamma добре дошла Hug
И на мен много ми се подсмихваха и ме гледаха с ококорени очи,но вече не им обръщам внимание.

# 212
Може да ровим в пръста, може да имаме под ноктите черно, може да изгорим "на потник", но във въображението ни картините са прекрасни.

# 213
Алана доволна ли си от доматите Ачи? За тази година си взем да ги пробвам, та ако не ги бива да не си хабя мястото.

GMamma добре дошла. И на мен продължават да ми се смеят и да не им се вярва, че гражданчето ходи на копае, но те не могат да разберат какво невероятно удоволствие и удовлетворение ми дава това.

# 214
  • На Дунава
Пишман балконската градинарка от Виена ще става (почти) истинска, демек аз! Вчера си наехме парцел 40 м2 за био-земеделие. Интересни земеделски форми се намират тук, за неопитни граждани като мен, но мераклии. Семейството, от което наемаме земята, я обработва, засажда (само био култури, над 20 бр., включват всичко, на което сме свикнали - репички, спанак, салатки, лук, домати, картофи, боб, магданоз и т.н.), бори вредителите по биологичен път, тори с овча тор, полива и май месец ни предава парцела. За нас остава плевенето, връзването и брането на реколтата, както и евентуалното дозасаждане на освободени лехички. Напояват автоматично нощем, според нуждата. Инструменти дават за ползване, има детска площадка за децата, магазинче, чист нужник с течаща вода и цър-пър след 17 ч. Ех, каква роматика ме обзема при мисълта как децата сами си късат доматите и ги ръфат неизмити!
За начинаещи мераклии тази форма сякаш е много добра. Куркума, ето още една бизнес-идея - не че такива ти липсват и без мен   bouquet
Продължавам да ви чета с удоволствие Simple Smile

# 215
  • Сливен
Алана доволна ли си от доматите Ачи? За тази година си взех да ги пробвам, та ако не ги бива да не си хабя мястото.

Да ти кажа не съм очарована, не че не раждаше, просто аз съм си грандоман Blush. Нормален червен домат, малко по твърдичък за моя вкус, а и семейството не го одобри много. Но аз не съм някакъв капацитет де Embarassed, то за доматите хората гледат устойчивост на болести, родовитост, раннозрялост и пр. Мога да го сравня с Рилата като големина. Дано някой друг да сподели за този сорт.

# 216
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте, одавна ви чета и ви се радвам. Миналата година почти нищо не слагах в градината (нямаше място за моите семена), но тази година ще се слагааа Simple Smile Току що ми пристигна поръчката от сортовите семена и като видях...  уоу 24 пакетчета и един подарък. Май съм се поувлякла Simple Smile Но съм много щастлива, въпреки че около мен хората само ми се подсмихват подигравателно. Нищо не разбират те от щастието да си отгледаш храната...   bouquet

да кажа и аз  Blush есента си купих семенца за цветя и луковички от сортови семена. изпратиха ми два пакета подарък  Blush единия беше воден лук (никога не съм сяла, даже не знам как става), а другия забравих какво беше, но пак земеделско  Blush изглежда са усетили, че под цветната ми мания се крие пишман-земеделска душа   Mr. Green

за коледа си купихме сушени чушки (знаете ги, не са сушени, а печени сякаш) и половинът като ги захвали... по кило кайма събирали, чудни били, що не гледаме такива...
събрах семенца и оня ден ги завих в мокра салфетка, не че много се надявах, а за два дена взеха че покълнаха почти всички  Crazy сега са в една саксия, но предвид печенето на чушките смятам да не разчитам много на тях Hug

# 217
  • в здрача
По това време навън сеем бизела /ако не забравим/, това е нещо средно между грах и зелен боб, но чушките на боба са много по-крехки отколкото на обикновения зелен боб. Май месец се обира и разчиства мястото за друга култура. Той предпочита много по-студено и сенчесто, слънцето направо го изгаря, ако го забравим и засеем март се избира най-сенчестото място.
Арпаджика ни не ни стигна и сме взели още кило и половина /все пак доста зелен лук ядем, то всеки според предпочитанията си/.

# 218
По това време навън сеем бизела...
За бакла(черен боб) ли говориш?

# 219
  • в здрача
Бакла -та съм я чувала, но не мога да я свържа с нищо. Това е все едно зелен боб, но бобчетата му на вкус напомнят грах.

# 220
Бакла -та съм я чувала, но не мога да я свържа с нищо. Това е все едно зелен боб, но бобчетата му на вкус напомнят грах.
Това е бакла
http://en.wikipedia.org/wiki/Vicia_faba
Дай малко повече информация за въпростният боб. От къде купуваш семената?

# 221
  • в здрача
От свекърва ми. Ако го изпусна винаги ми дава от нейните. Не съм го срещала в нито една листа на Сортови семена. Не съм я питала тя откога и откъде се е сдобила с тях. Мога да пратя няколко за проба /завъждане на семе/.

# 222
Хм... Чичко Гугъл уж казва много неща, но сега мълчи... Писах "бизел", "бъзал", "бизал", "бъзел" и какво ли още не  Crazy и ето какво изпадна - http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=416168
Семена не излязоха от никъде...  Thinking

# 223
Този грах се води шушулков- http://sortovisemena-bg.com/units/грах+Амброзия.html?u=215

Последна редакция: чт, 16 яну 2014, 12:16 от vili__66

# 224
  • в здрача
Да, на снимката в статията е същото чудо.
И аз не знаех допреди 10 г /преди да се омъжа и свеки да ме светне след като милото си поиска да си засеем и ние, че го харесвал, а моя скромен род не беше чувал за такова нещо и ни се чудеше как така не знаем той бил израсъл с него и го харесвал повече от зеления боб./ Мен ако ме питате, защото не съм любителка нито на зеления боб, нито на бизела по принцип, втория го харесвам повече, защото ми напомня на граха по вкус, а него си го обичам. Изобщо въпрос на вкус.

Общи условия

Активация на акаунт