(Био)зеленчукова градина - тема 24

  • 93 051
  • 757
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 4 753

http://sortovisemena-bg.com/units/грах+Амброзия.html?u=215

Освен да пробвам тази година в моята скромна градина... Кога казвате се бере туй чудо? Tsv, преди домати или пипер мога ли да го сложа?   Thinking

# 226
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
Спокойно можеш, защото се слага сега и май месец е готов, а преди май вън обикновено не слагаме домати. В краен случай ако е много студено се слага февруари. Май месец го обираме, изкореняваме, накопаваме и слагаме краставици или домати на неговото място. Иначе е много лесен - сее се като боба, като тиквите, до максимум 8 семенца в кръгче от една мотика /с мотиката правим окръжност, слагаме семето и с ръка ги покриваме с пръстчица/. А и винаги редуваме боба на мястото на доматите и обратно по принцип /не съм се замисляла защо, но тази тема ми дава отговора  Grinning/, но слагаме повече за зрял боб, 1-2 гнезда за зелен и един ред бизел в началото, за да имаме витамини за пролетната умора.

# 227
  • Мнения: 555
OOO това ми е любимият грах на шушулки - неговите са без лико и е висок - използват се клонки с доста разклонения за опора ... сее се късна есен или ранна пролет ... Невероятна става супата от този грах със зелени джанки и копър (засичат се по едно и също време) Blush При нас се бере до към края на юни и тогава се маха.
И при нас наследствено си го отглеждаме - баба ми го сееше , но нещо загубихме семето - това което израстна - бяха "ликави" и семе не събрахме ... сега ще си купувам семенца.
Днес си купих Рила - аз съм си доволна от Рила-та и Калина-та, задължително ще имам и местенце за черита - жълта круша и червенички някакви. Ще си сложа и от Златното съкровище (от него още си хапваме доматчетата ... и очаквам до март да си имам пресни наши). Тази година много се изложих със салатата ... разсад рано рано произведох , но не го разсадих на време и сега са ми дребосъчета Simple Smile Купих си и арпаджик сорт Мелник и сорт Лясковец (някакво мнение за тях ?!) очаквам да станат на лукчета, а не на балучка Simple Smile

Последна редакция: чт, 16 яну 2014, 14:26 от Тedy

# 228
  • Мнения: 2 033
Да ви питам, ако сега сложа грах в София, какво ще стане, ако все пак зимата реши да дойде?

# 229
  • Мнения: 190
И аз се нареждам за граха  Crazy Blush .Да го сея ли ?

# 230
  • Мнения: 555
Лично аз мисля, че е по- добре да се засее сега дори и грахът на зърна - при едни снегове и дъждове  ще си има влага, а и не измръзват  Hug
Нека обаче и тези , които са по- знаещи да си кажат  Wink

# 231
  • При розите и топлата вода ......!
  • Мнения: 139
Привет градинари!
За първа година ще гледам разсад за ранни домати за оранжерия и силно се надявам на вашата подкрепа.
Засях ги на 9,01 и вече изглеждат така и така
Ще ги местя в стая с по- ниска температура, за да не се издължат. Може ли да ми кажат опитните при каква температура е подходящо да ги съхранявам и кога се пикират? newsm78

Сдобих се с още 15 нови дръвчета- хинап, бадеми, синя американска боровинка, круши, праскови, нар. Сигурно не всички ще виреят при нас, но решихме да пробваме. Ако се задържи топло времето ще започвам да режа.

Тази година искам да си засея див лук, див чесън, самардала, но никъде не намирам семена-може би имат други наименования. Да имате идея?

Последна редакция: чт, 16 яну 2014, 19:29 от Гелика

# 232
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 958
Nectaroscordum siculum - самардала - в момента няма налични луковици, но съм взимала есента  Blush за цвете
 http://sortovisemena-bg.com//categories/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%B0 … 3&available=1

див лук и чесън и аз не се сещам какво е. див лук да не е онзи, който е зелен и зиме и лете? сибирски=вечен?

# 233
  • Мнения: 4 587
Дивият чесън е леорда. Той вирее в горите. Трябва да си изровиш от там луковици. В градината ако заживее изобщо, трябва да е на сянка под дървета или зад северната част на къща.
Див лук предполагам е гарвански лук или т.нар. витлеемска звезда.
За разсада ми се струва, че си закъсняла, че вече е прорасъл недопустимо.

# 234
  • Сливен
  • Мнения: 308
Привет градинари!
За първа година ще гледам разсад за ранни домати за оранжерия и силно се надявам на вашата подкрепа.
Засях ги на 9,01 и вече изглеждат така и така
Ще ги местя в стая с по- ниска температура, за да не се издължат. Може ли да ми кажат опитните при каква температура е подходящо да ги съхранявам и кога се пикират? newsm78

Може и да се е поизточил, но има шанс, на мен миналата година ми казаха същото, но разсадът стана много добре. Важното е сега да ги доосветяваш с лампа - например на Силвания ГроЛукс. Разсадът има нужда от доосветяване поне по 10-12 часа на ден. Времето е мрачно през тази част на годината. Ако ги доосветяваш, те ще заякнат и ще се оправят, не се отказвай. За температурата - ами пише 15 градуса. Моите ги бях оставила при 20 градуса. пикирах на първи същински лист - някъде месец след засаждането. Тези които са сега не са същински, а котиледони.
Ей поста на Куркума, дава обяснение по добро:
Аз съм привърженик на пикиране в индивидуално съдче (кофичка), за да е минимално травмиращо засаждането на постоянно място - тоест да няма изскубване на растението преди засаждане.
Доматите се пикират във Фаза кръстосване: след появата на първите им същински  (къдрави) листа. Първите два листа всъщност не са листа, а семедели или котиледони. Когато те застанат водоравно (през деня) между тях се забелязват вече първите листенца. Изчакваме малко да укрепнат - ден, два и пикираме. растението се измъква внимателно с коренчетата от предварително полятата почва. На този етап вече има и малки разклонения на коренчето. Аз дълбая дупчица със малко садило (става и с молив), дълбока толкова, че да не мачкам коренчетата. Поливам и това е то пикирането. След ден-два започва закаляването.
Да предупредя Северна и Западна България, утре сутрин ще има слана! Да си покриете нещата, а по чувствителните аз бих ги внесъл за през нощта.

На който му се занимава, може да пикира и краставици, и тиквички, аз не се занимавам с разсада им. При тях пикирането става веднага, след като семеделите застанат водоравно.


Та това е за доматите, но доосветяването пак казвам е важно - от опит Peace

# 235
  • Мнения: 9
Здравейте, градинари Simple Smile)!
Приятно ми е да ви чета, но пък покрай вас ми домъчнява за моята градината. По празниците си бях вкъщи и му ударих голямо зазимяваме на де що може да се зазими в градината, ама с тея температури май съм се поувлякла. То можеше направо и граха тогава да си го сея, ама хич не се сетих.
Извадих няколко килограма гулия /земна ябълка/ - е толкова голяма досега не е ставала! При мен все не цъфти и това лято я поливах старателно, за да цъфне, тя така и не цъфна, ама реколтата богата! Има още много за вадене, ама ще ги чакам напролет и баба ще ми каже как да ги направя на туршия. Каквото извадих си го донесох в Единбург, майка ми като ме пита дали имам нужда от пари, баща ми винаги я прекъсва с "кви пари, бе, тя има кочани да яде поне един месец" Simple Smile).
Събирах орехи по покривите на кокошарника и плевнята - само от там не ги бяха взели разни непознати, на които не им пречи да влизат по чужди дворове, които очевидно не са изоставени. И съседите и те да не останат по-назад - ще се изпокарат кой пръв да ми събере орехите. То и сериозно брулене е падало, като гледам по изпочупените клонки на земята...
Аз зимата 2 пъти си отидох на село и два пъти заварих баби с кофи в двора, та да ви разкажа случка:

Виждам аз една баба върви устремено към един от орехите, с по кофа в ръка, гумени ботуши, сериозна работа! Приближавам се аз и й казвам "Добър ден." Разговорът продължава така:
  - Аа, добър ден. И ти ли си дошла тука да поровиш? - казва бабата видимо разочарована, че си има конкуренция.
  - Извинете, за събиране на орехи ли става дума?
  - Ми че на кво друго, мишките отмъкнаха вече лешниците. Въри ти събирай ей там, че аз другите вече съм ги минала.
  - Оо, имам аз и друга работа преди това, ей оная смокиня трябва да я зазимя.
  - Че за кво ша зазимяваш чуждите смокини, ба?
  - Ами тя тая смокиня си е моя, както и орехите - аз съм стопанката.
  - Аа, така ли ба, да не си Румянка?
  - Не съм, ама баба и на нея нея изпраща орехи.
  - Е, хубаво, аз тогава ще ида да поровя в другия двор. Много поздрави на баба ти.

Минават час-два, опаковала съм вече смокинята, розмарина, стъблата на младите овошки, грабвам и аз една кофа и отивам на моите си пет декара, малко по-нагоре от на баба мястото. Познайте кого разпознавам в далечината  Laughing.
  - Ти ко праиш пак тука, ба?
  - Дойдох да си събера орехите, това е моето място.
  - Ее, че то ни мой всичко да е твое в тва село, остави и за мене малко.
  - Ми то аз кат ви гледам празната кофа тука май и двете ще останем на сухо, бая народ се е изредил преди нас. Еей от тука до там все е моя земя, барабар с орехите на нея, ама айде, да сме живи и здрави, догодина да са ни пълни кофите и на двете. Приятен ден.

# 236
  • Мнения: 748
avocett разсмя ме  Laughing то да се смееш ли ,да плачеш ли......
Тия дни си мислех ,че не си наминавала в темичката и ти хоп изскочи.
И ние имаме три ореха дето не стигаме до тях, вече незнам коя година подред ги обират.Докато ни свърши на нас сезона и орехите и те свършили.

# 237
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Здравей, avocett!

Доматките на гелика ми се виждат леко изтеглени. Може би им е по-топло, отколкото светло. Но пък са посадени в безупречни редчета, видяхте ли? Браво!

Искам да добавя нещо за пикирането - при изскубване на стръкчето между коренчетата трябва да остане почва - колкото едро грахово зърно, да речем. Товасе получава ако почвата за разсада е с хубава структура и е с подходяща влажност. При отглеждани в къщни условия разсади от поливка е хубаво да минат 18-24 часа. Когато разсадът е в полски условия - на закрито или на открито, тогава срокът се скъсява - полива се вечер - скубе се сутрин.

Тази година ще посея по-рано пипер сиврии, за да опитам да отгледам здрав пикиран разсад до средата на май.

Рабирам ентусиазма ви за грах, но ви съвтетвам да не бързате. макр и топло за сезона времето няе позволява развитие на растения като грах. Денят е къс, а почвата замръзва всеки ден. Престоят студени дни. Едно засяване сега няма да ускори развитието на посева нито с ден, но ще доведе до много загубени семена, пък може и всички. Търпение, още месец и половина.

Ако толкова ви се сади нещо - набучкайте из градината прорасъл лук и чесън. Хем да не става зян.


# 238
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
Аз тази седмица нищо не свърших. И двете ми госпожици се разболяха още в петък /беше разкошен подарък за рождения ми ден/ и за капак още вечерта ме втресе и мен.

 avocett интересни преживелици. У нас е подобно, но с джанките, че те са по протежение на оградата на двора. Добре ми напомни за гулията, от 2 години не сме вадили от нея и подозирам, че се е разпространила към двора на комшиите, а те не са го бутвали от 20 години, там е такава джунгла... Тя не изисква особени грижи, освен периодично вадене, че иначе превзема всичко, а е страшно вкусна, но много трудно се почиства. Иначе е зимна витаминозна бомба, а на трушия ммммм.

# 239
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Привет приятели!
ЧНГ!    bouquet

Сурвакари

Хей, другари
сурвакари!
Хей, юнаци
със калпаци!

Дрян е цъфнал на поляна
с чудно хубава премяна:
всяка клонка позлатена,
всяка пъпка посребрена
с бял варак и мразовина.
Сурва, весела година!…
Едро жито по хамбари,
тлъсти агнета в кошари,
руйно вино по мазите,
мед и восък по пчелите;
пълна къща със имане –
мир и обич да настане,
да живеят като братя
всички хора по земята,
че земята е градина…
Сурва, весела година,
до година, до амина…

Общи условия

Активация на акаунт