(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 119
  • 757
  •   1
Отговори
# 330
много пиша днес но ще ми простите(обичам я тази градина)Днес прочетох за найлон или фолио което предпазва от слани.Някой ползвал ли е такова,защото ако има ефект значи можем по рано да вадим разсадите

# 331
много пиша днес но ще ми простите(обичам я тази градина)Днес прочетох за найлон или фолио което предпазва от слани.Някой ползвал ли е такова,защото ако има ефект значи можем по рано да вадим разсадите
Аз съм най-голям фен на агривелото. Тук от форума някой ме светна (да ме прости много че забравих кой) и благодарности   bouquet
Поръчвам си го оттук: http://www.aquamat2000.com/bg/products/%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D1%80% … D0%B0+Agrivelo+17
В София не можах да намеря някой да го продава в магазин. Ако знаете, споделете.

Не спарва като найлона, пропуска вода. Кеф.

# 332
# 333

Не спарва като найлона, пропуска вода. Кеф.!!!!!!!!!!!
КАК СТАВА ТОВА?благодаря за инфото

# 334

Не спарва като найлона, пропуска вода. Кеф.!!!!!!!!!!!
КАК СТАВА ТОВА?благодаря за инфото
Така е изобретен, да не пропуска сланата, но да има някаква циркулация на въздух през него.
Ако трябва да пази повече, при по-ниски температури, се слага на два ката и по-малко пропуска.
Миналата година го сложих на тиквичките, директно ги посях и дръпнаха в сравнение с непокритите. Моите екперименти засега са успешни, но все пак нямам толкова много опит - от 2 години го ползвам. Предната година си бях купила тунел от Стерадо със същото покритие, но е малък и излиза скъпо: http://www.sterado.biz/products.php?cat=5&scat=14

# 335
Хората си купуват дрехи и обувки а ние тунели и найлони!мъжът ми  така  и не ме разбра.......

# 336
Сигурно е много подходящо и за есенните слани, ако имах такъв есента...ехе....падна за една нощ слана и след това имаше още трийсетина топли дни... А аз още имам туршия от зелени домати.

# 337
 Grinning Нова, точно това си помислих, ако ги бях опазила от първата слана колко още щях да бера..
Дори и само затова си мисля да пробвам това агривело.

# 338
  • Пазете Гор
нова, идеалният за засаждане пикиран разсад е седемседмичен - тоест ако броим от 1 май назад, ще излезе, че около 10 март доматените семенца трябва да са поникнали. Значи сееш около 5 март. Нека го кажем 1-5 март. Това е ориентировъчно. Не е проблем да засееш на "стъпки", щото да 5 юни да имаш готов разсад.

Из аз бая зелен домат щях да отърва, ако се бях предпазил от слана на 4 октомври. Ама не много. Въпреки, че на корените има много плод, малко от тях успяват да узреят в късна есен, колкото и топла да е. Късичък им е деня, ъгълът на огряване... Не става.

В много страни пиперките се отглеждат като многогодишни храстчета. Изобщо земеделието без слани и зима е много по-различно.

# 339
Такова фолио си купих на майтап миналата пролет от Т Маркет. Беше много евтино, буквално стотинки. Есента го метнах на доматите. Съседите ми се смяха, какви били тия пердета по градината, но аз брах домати до ноември. Останалите зелени ми доозряха в къщи. Ядохме доматки почти до края на декември. Щях да завия марулките с него, но не успяхме да отидем. Сега на пролет ще го ползвам пак са някои зеленчуци. Ако и тази година попадна на него, ще си накупя повечко.
От другата седмица почвам и аз по малко със разсада, пък да видим до къде ще го докараме.

# 340
Мерси, Куркума, значи ще посея и в едно сандъче още през февруари, та да имам готовност, ако случим на топъл април.   Praynig
Мда, остава и да ми се получи.
Откакто градинарствам ми се струва, че климатът съвсем се е объркал, може и преди това да е било така, но нищо не ми е зависело от него.  Joy

Последна редакция: вт, 28 яну 2014, 19:21 от нова

# 341
Вижте на какво попаднах http://www.zajenata.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0 … BE-news14273.html Моля, ако някой е пробвал да сподели резултат Simple Smile

# 342
  • на пъпа на Златията
Мииии ,
Това ми прилича на ... бебе в кувьоз. Ще има проблеми с дишането,зрението, растежа... newsm78

Нова ,
Виждала съм посадени иглолистни в пясъци. Докато има хумус за корените , расте нависоко, после се разклонява настрани , като стигне до пясъка.
Защо високи лехи в глинеста почва?
Просто изкопаваш дупка, изхвърляш пръстта , пълниш с нова пръст. Бодваш доматче.Може и на дълъг ров. 2 казми дълбоко , 2 казми широко, колкото искаш дълъг. . Корените няма да просъхват, глината ще задържа влагата. Е, 2 пъти ще се носи пръст , да се изхвърля  един път , да се пълни -втори път. Глината можеш да я ползваш , да правиш тухли. А в Златията ,  дори в глината от падналия дувар , лепака е един метър.
.

Последна редакция: ср, 29 яну 2014, 01:13 от rorik

# 343
Ние садим по стотина корена само от доматите(това са 9 лехи)Представи си колко дупки с пръст трябва да изкопам!Аз в предимствата на високите лехи вече съм убедена от моите опити.Знаеш ли като падне един силен дъжд върху растенията посадени в глинеста почва какво става?Първо става едно ЕЗЕРО,а  след като успее най накрая да попие в земята следва силното лятно слънце и всичко се стяга в керпич.Един самосвал с гъбарска тор(пълна със слама)сме изсипали за да подобрим поне малко пръста.Не искам да си спомням даже!Поздрави!

# 344
Да, и при нас е така, и понеже единствено в дупките на доматите е рохкава земята, локвите стават точно там, аз първата година така садих и след всеки дъжд, когато бях там, излизах да дупча наоколо с вилата, да има къде да отиде водата. Ставах с педя по-висока, толкова глина полепва на подметките.  Joy
Ей, няма лесно...
Моята градинка е малка, може би ще пробвам да направя една-две такива лехи и тъкмо ще видя разликата.
Тамън кучо по-трудно ще рови.  Crazy
reni7377, а въртите ли различните насаждения или всяка повдигната леха си е за една и съща култура всяка година, сеитбообръщение?

Последна редакция: ср, 29 яну 2014, 11:51 от нова

Общи условия

Активация на акаунт