(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 141
  • 757
  •   1
Отговори
# 345
Близо до нас има два склада за дърва за огрев. Единият, дето не ми даваше да вземам стърготини от широколистни дървета, фалира. А другият е по-далеч, а мъкна по две баки от боя и лопатката. Та сега си влача безнаказано от по-близкия и даже са полуогнили. Та смесени с глинена почва, полека лека се получава.

# 346
  • Пазете Гор
Покрай казаните често има насипища с дръжки и костилки, поугнили. Опразнени силажни ями също са вариант за добив на органична маса. Отпадъкът от гъбарници също ми изглежда добър. И все пак ми се струва, че оборският тор е най-добрия вариант.

При нас нерядко минава един циганин с каручка си, пълна с конски тор. 5-10-15 лева, колкото се спазариш.

# 347
имам стърготини но от чам(тоест иглолистни)ще мога ли да ги използвам?

# 348
http://prikachi.com/images/57/7005057n.jpg  Градината ми е само 600кв.м.,но с лехите които са хей там в края успявам да съчетавам тревичка и дръвчета.До нашият двор има едно празно място и така си мечтая за него!(при нас земята е доста скъпа)

# 349
имам стърготини но от чам(тоест иглолистни)ще мога ли да ги използвам?
Май не. Съдържат смоли и киселинността им не била подходяща.

Останките от гъби, пънчета, мицел, обогатявали почвата с някакви минерали и микроелементи и били добра тор.

# 350
Здравейте,
от доста време надничам във вашата темичка, много сте начетени и ерудирани, чак ме е срам да пиша!
 И аз имам къщичка с дворче, ние разсада го почваме април - май. В източна Стара Планина , без оранжерии, всичко на открито, по-рано няма как. А до моя двор е селския казан за ракия - редовно стои една камара отпадък от гроздето ( джибри ). Та въпроса ми е дали този отпадък може да се ползва за обогатяване на почвата?
 Много ме впечатлиха високите лехи и пропускливите найлони. Може би ще ги приложа тази година.
Желая ви хубав ден!

# 351
Къде е Амика?Мисля,че тя беше писала по въпроса за киселите почви(ако не греша-само доматите обичали по киселите почви,а имаше нещо и за смолите)Мира ,и аз се срамувах  като теб,но с питане и до Цариград се стига.Поне така казват.За съжаление  не знам със сигурност за отпадъците от джибри но съм чувала че е добра тор.Ако някой знае да помага!Как почвате разсада през април,май?Тогава чак слагате семената ли?

# 352
Аз сея през март, като позатопли времето, в парник на двора, началото на май вече слагам в лехите, така знам от нашите. Всичко в парника, освен ранните доматки.

# 353
  • Варна
А има ли някой, който е отглеждал горски ягоди и чери доматки на терасата?Моля да сподели опит, че планирам тази година да пробвам. Купих си семена от сортови семена за ягоди горски Рюген и чери домати, та се чудя кога да ги засея и въобще как да процедирам...

# 354
  Значи торта от растителни отпадъци, да речем джибри не е богата като от говна, но е добра за подобряване структурата на почвата, говорехме за глина. От една страна като хванеш една буца пръст към две-три кила от правата лопата и си забиеш пръстите в нея, добре е да се разруши. От друга, като вземеш шепа пръст от обърнатото и я стиснеш, да остане като топка, да не се разпадне съвсем.
 Човек е всеядно животно и торта му е добра. Наскоро разцъквахме в един форум на тема външна тоалетна и носталгията по това нещо. Та се сетих за две на село заровени, и че там има по седем осем кубика тор. А един от съфорумците спомена, че в Нова Зеландия общинска фирма безплатно почиства съдържимото, но когато искаш да ти натори нивата, вече си кихаш.
  А един приятел служи по южната ни граница и каза, че тоалетните на помаците били там дървен сандък с дръжки и напролет преместват тоя сандък над друго трапче,а от зимното слагат по една лопата на гнездо дини, объркано с рохка влажна пръст. На нея слагат семките отгоре и дините били много сладки. Ние ползваме недобре угнила кравешка.

# 355
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
http://prikachi.com/images/57/7005057n.jpg  Градината ми е само 600кв.м.,но с лехите които са хей там в края успявам да съчетавам тревичка и дръвчета.До нашият двор има едно празно място и така си мечтая за него!(при нас земята е доста скъпа)

видях зелената арка  Blush преди две-три години купихме три за розите Confused е няма такава недомислица. за да седят прави и неразчекнати сега по тях има повече тел, отколкото по телената мрежа. не знам само нашите ли са така или всички  Confused

# 356
st.Dobri           зелената арка направих  сама от стари железа,които намерих на тавана,а розите и храста,които засадих още не са пораснали за да видя как ще изглеждат

# 357
 Hug извинявай Hug заприлича ми на нашата. чудих се дали не сте я купили от друг магазин и дали другите не са по-добри  Hug

Blush нали знаете, че тревата на съседа е по-зелена, по-гъста ....

# 358
Моля те,не се извинявай!Даже е комплимент за моя труд,значи прилича на купена!

# 359
 Hug Hug

а сега да покажа покълналите "печени" чушки  Laughing и чушките, от които събрах семената

Общи условия

Активация на акаунт