(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 167
  • 757
  •   1
Отговори
# 420
  • Пазете Гор
От грешните (не винаги злонамерени) решения на бюрократи до обобщенията за Гадната Европа има огромна разлика, reni. Проблеми има и ще има, докато има хора на тая земя. Съвсем отделен въпрос е доколко статия от рода на пуснатата от анемония търси решения за проблемите, или преследват съвсем други, напълно неземеделски цели.

Скрит текст:
Похватите, източниците на информация и злостните произволни критики по адрес (единствено) на ЕС и САЩ до голяма степен ме ориентират относно вдъхновителите на подобни разследвания. Стилът е познат от години: Европа забранява да колим прасета, Европа забранява шкембе чорбата, Европа забранява домшната ракия, и пр, и пр). Не рядко от бързане не успяват и да довършат преводите... Спирам дотук.

Тази статия ме подтикна към размисли,. които ще споделя с вас.

Най-малко полезна за любителя-градинар, както и за производителя е позицията на обсаден от зли сили, от когото някои (но най-вече от злия сит Запад) се опитват да му измъкнат бизнеса, отровят почвата, изместят сладките домати с пластмасови и прочие. Това е неоснователно и доста подтискащо като начин на мислене. Добрият градинар е инициативен, отворен, информиран, положителен и ориентиран към новости и експерименти човек.

Интересно е друго - че ако всички вкарвахме поне половината от страстта си на възмущение си с злия ЕС, в битка например с кмета на населеното място, където живеем, за да :
-санкционира и спре онези, които изсипват маслата и антифриза където им падне
-ускори работата по закриване на вечно димящите сметища, които тровят (да, реално тровят, без самолети) с диоксини, тежки метали и фурани въздух, води и почви
-намери начин за направа на пречиствателна станция. Еедва около 60 % от отпадните битови води у нас се пречистват, да не говорим как.
- реши проблема с паленето на стърнища и пасища , която води доогромна загуба на органика за почвата и биоразнообразие изобщо

, то щяхме да имаме и по-чиста вода, и по-чиста и повече почва, и по-хубав живот.

Мога да изброя още. Разбира се, тези проблеми не ги пише в черносотническите сайтове - спонсорите им не се интересуват от това. За решаването им се изисква малко повече от овайкване на жалката ни съдба, как някакви лоши нещо лошо ни правят и как нищо не зависи от нас.

Това вайкане по несъществуващи проблеми освен загуба на време има и един друг, много по-опасен резултат - отчаянието. Мнозина млади, здрави и никак не мързеливи хора се подават на унинието, пропиват се или се прокуждат от дома и земята си, без да са опитали нищичко да направят, нищичко да произведат. Те се предават, преди да са опитали.

В борба с именно това настроение аз виждам смисъла от настоящата тема. Искам тя да внуши ясно на всеки - ти можеш, ти ще се справиш, всичко зависи от теб. За една салата или за пет тира - ти можеш да произведеш!

Не за друго, а защото аз искрено вярвам в това.

# 421
Здравейте, темата се движи доста бързо и аз не мога да смогна да ви изчета.
Не знам дали тази година ще съумея да направя градина. Ще се опитам, но не знам какво ще излезе. Имам много да чета.
Мястото не е обработвано 8-9 години. Живея в града и ще ми е трудно да смогна с всичко.
Сега търся от кой да купя отлежала тор.
Смятам да си направя един тефтер и за всеки вид зеленчук да събирам информацията, засаждане отглеждане, борба с вредители. Дано се получи биоземеделието ми. Яд ме е този двор да стои неизползван и аз да се чудя от къде да купувам хубави зеленчуци и плодове.
За жалост съм много боса в земеделието, никога не съм имала село, а баба ми е една градска примадона. Embarassed Mr. Green

Куркурма, много рядко някой земеделец да има твоето мислене, моите поздравления! Mr. Green
Много належащи теми от екологична точка си засегнал. Знам колко е трудно да обедиш хората, че тези неща влияят зле в/у продукцията им.
Аз се занимавам с екология и понякога се чуствам много безсилна, когато трябва да обясня на някой, защо аджеба не трябва да прави това нещо.
Смятам, че хората в България имат много тясно мислене и не са възприемчиви към нововъведения.

Сега ще ви залея с глупави въпроси, но предвид нулевиятми опит се надявам да не ме съдите.
От какво да направя подходящи колове за доматите?

# 422
Ех,Куркума наистина не съм от тези вайкащите и постоянно мърморещи(макар,че трябва да приемеш това на доверие)Тъжното е това ,че селския кмет не ми говори защото исках с усилията и парите на майките да направим детска площадка.Тъжно ми е че на тъпите селски събрания само аз съм против паленето на стърнища и на кой каквото му падне,че само на мен и шепа хора ни правят впечатление мръсотията в реката и навсякъде.Знаеш ли ,че като имаш мнение и имаш нахалството да го кажеш те мразят,защото им пречиш на спокойствието.За втори път се извинявам на теб и всички които са прочели мнението ми.Почувствах се достатъчно тъпо.Включих се в този форум за да си споделям позитивизма и радостта от градинарството,а много далеч отидох от намерението си.МОЛЯ,не съдете за мен от един пост.ИЗВИНЯВАМ СЕ!Това е.Куркума ако има още нещо с което да ме засрамваш моля направи го в лично съобщение не за друго просто не искам да занимавам всички със  себе си.Иначе съм съгласна да правим всякакви усилия за опазването на природата и те поздравявам за размислите.Сега смятам да се затрия нейде докато забравите за моите писания.

# 423
Рени7377
 perko   Я се стегни, никой няма да те съди за едно мнение във форум. Това е тема за зеленчукова градина, пък и да не забравяме анонимнмостта на интернет, която ти позволява да не бягаш .
Опитай да прилагаш промяната леко, от опит знам, че не става със сила. аз обикновенно много се ядосвам и избухвам на простотията на хората, обаче успеваемостта ми в тези ситуации е никаква.
Карай го спокойно и бъди горда да защитаваш мнението си, дори то да не пасва с на другите.
срга стига сме разводнявали темата със сапунени сериали.

# 424
  • Пазете Гор
Не мисля, че темата се разводнява, това са важни въпроси.

Няма нужда да се чувстваш тъпо, reni, съжалявам, ако се  чувстваш така заради написаното от мен. Нито има нужда да триеш мнение. Напротив!

Аз не водя спор с теб, Бог да ме пази. Аз водя спор с погрешни тези, с откровени манипулации и целенасочени внушения и ти нямаш никаква вина, ако в някакъв момент възпроизвела това. О, те умеят да накарат хората да им вярват, тези агитатори са опитни... Между другото поразгледах сайта, доста поучителен е. Има и пророчества(!), и съвременни апокрифи (туй ще е бомба!), и "еко фашизъм"...

Добре дошла в темата, Шаварче. Ще бъде чудесно, ако ни направиш свидетели, чрез снимки и разказ, как един запустял двор става градина. Да, ти ще направиш градина, просто трябва да започнеш и да не спираш.

За колци  аз ползвам чамови летви 2,5/3,5/2 м. Пачка от 25 такива летви второ качество струва около 8 лева и стига да се съхраняват грамотно, може се ползват три-четири сезона, че и повече. В различните райони на страната цената силно варира, в Сърница да речем, е почти символична. За икономия на колци понякога използвам хоризонтални телове, ама по-трудно закрепвам растенията за тях.

Не много законен вариант за добив на колци са буковите и ясенови издънки. Хубавото при тях е, че траят дълги години и при грамотен добив вредата от тях е символична. Мнозина съфорумци ползват метални колци с различен профил. Както и летвите, така и те имат по правило друго предназначение, а ползването им за опора доматена е малко в допълнение.

С доматите как да е, аз трудно намирам колци за фасул.

Последна редакция: пн, 03 фев 2014, 23:10 от Куркума

# 425
Но имам догадки ,че един сорт с "Амстердам"в заглавието роди масово такива моркови http://wili66.snimka.bg/nature/rekolta.600106.24414213

Aко си намеря записките ще видя от кой сорт постигнат подобни моркови: http://bushkata.snimka.bg/surf/gradina-2013.762345.32533829.big
По-къси и доста дебели. Бях сяла два сорта, втория бяха Нантски и ми харесаха повече. Станаха дълги и по-тънки, по-крехки бяха, че и по-лесно се обработват при готвене Simple Smile

Рени, иглолистните, които е сложил на лехата е заради котките, които, както обяснява - ги има доста в селото и обичат да ровят в талаша, с който си е завил лехата. Друга полза било, че при проливен дъжд, теиз клончета предпазват почвата - не се отмива, не се сбива.

Djan, лехата ти трябва да има някаква рамка, за да не се отмива почвата. Дали дъски, дали тухли, камъни, варианти много.

# 426
Благодаря ви много за предложенията и идеите, много имам да се уча от вас. Белруби, за пръв път чувам, че може да се подрежат листата. Ще се пробва!!!
Не знаех и че не трябва много да се тори, в моите планове се включваше добре наторена пръст Embarassed Така че, ще ви чета и ще се уча от вас.
Относно статията - периодично се измислят какви ли не неща, които направо не ми побира ума. Не вярвам, че това може да се приложи при нас, няма как да стане /поне така си мисля/. Не зная през годините как ще се развият нещата, но към момента ми звучи глупаво.
От друга страна обаче, в нашия край успяха тотално да сринат свиневъдството. Благодарение на наложената забрана преди няколко години, дори и малкото свиневъди се отказаха и вече гледат прасета само за себе си. Та мисълта ми е, че понякога дори и абсурдните към момента идеи успяват да се превърнат в реалност, дори и да не ни се иска. Дано не съм права!

# 427
Шаварче, аз лично за колове използвам метални профили. Видях ги миналата пролет в снимките на skela (мисля) и се плеснах по челото.
Преди това използвахме летви, каквито казва Куркума, но аз много ги чупя като ги вадя, трудно ми е и иска повече сила, което впрочем важи и за набиването. Плюс това съм леко немарлива и не ги пазя много извън сезона, та металните ми се сториха точно като за мен  Blush
В магазина ми ги нарязаха по размер какъвто исках, после една боя от типа пет в едно, да не ръждясват и така. Simple Smile

# 428
  • София

Мен ме посъветваха (пак тук -  в темата  Hug), да садя в повдигната леха и песъчлива почва, ако почвата е тежка, морковите стават криви и няма как да растат надолу. За да са по-едри пък трябва да се прореждат, както пише Вълкът.
Друг вариант е да отнемеш педя пръст от лехата, да я смесиш с пясък и да я върнеш обратно, това се сещам, или пък да поливаш с дъждуване (накрайник като за поливане на трева, примерно).

Абе щом аз в глината отгледах моркови....

Сорт Нантски, моите бяха между лук и чесън, прореждах поетапно, че ми се свидеше (вадех малки морковчета и ги бучвах на друго място  Blush).
Е, не всички бяха за изложба, но имаше и прекрасни екземпляри:
http://new1.snimka.bg/other/2013.738846.31304996

За пръв път сях миналата година- две пакетчета, така и не знам сорта, купих ги от пазара.
На повдигната леха, минаваща през средата на фитарията, по дължина.
Засях ги през март, на разстояние 2-3 пръста и ги поливах отгоре с душа.
Станаха огромни, прави, нямаше нужда от прореждане, преживяха първата слана в началото на октомври и на мястото на осланените им "перчеми" израснаха нови и гъсти, приличащи на магданоз.
И толкова вкусни в супите.....
По двата края на лехата засадих домати, защото четох, че по- малко боледуват и добре нарастват и двете култури.

# 429
absurt,  Hug-кога ще пием ракийка  Wink
Куркума,   bouquet Peace-само днес сутринта от телевизиите научих такива ужасяващи заговори "забраняват трансмазнините","банките ще бъдат регулирани от държавата","държавните болници у нас предлагат най-доброто лечение на рак-не търсете алтернативи","забраняват собствените семена"-аз предлагам да се прибави и "Телевизиите се забраняват особено в частта им сутрешно вечерни блокове!"  Mr. Green
Мисля, че и това ще преживеем
Рени, Куркума е много,много толерантен човек и не напада никого  Hug
А тук сме само приятели и си споделяме дребните победи и успехи,които ни правят добри човеци.
Бушка,дано намериш името,любопитно ми е  Laughing.Моите гиганти бяха изключително сочни и крехки.

# 430
  • София
Ех,Куркума наистина не съм от тези вайкащите и постоянно мърморещи(макар,че трябва да приемеш това на доверие)Тъжното е това ,че селския кмет не ми говори защото исках с усилията и парите на майките да направим детска площадка.Тъжно ми е че на тъпите селски събрания само аз съм против паленето на стърнища и на кой каквото му падне,че само на мен и шепа хора ни правят впечатление мръсотията в реката и навсякъде.Знаеш ли ,че като имаш мнение и имаш нахалството да го кажеш те мразят,защото им пречиш на спокойствието.За втори път се извинявам на теб и всички които са прочели мнението ми.Почувствах се достатъчно тъпо.Включих се в този форум за да си споделям позитивизма и радостта от градинарството,а много далеч отидох от намерението си.МОЛЯ,не съдете за мен от един пост.ИЗВИНЯВАМ СЕ!Това е.Куркума ако има още нещо с което да ме засрамваш моля направи го в лично съобщение не за друго просто не искам да занимавам всички със  себе си.Иначе съм съгласна да правим всякакви усилия за опазването на природата и те поздравявам за размислите.Сега смятам да се затрия нейде докато забравите за моите писания.
Хей, я се върни, бързо!   Hug
Оплаквай се, пък аз лично и не само аз, ще те окуражаваме в битката с кмета и всички останали, заседнали в миналия век.
Нека ти кажа- втора година живея на село, оплакваха се всички, че нямаме сметосъбиране, кметът лъжеше че бил поръчал кофа, но от града не давали........
Тогава се вбесих, отидох в Общината, нахълтах при големия кмет.......и се оказа, че никой нищо не е поръчвал и след като разбра, че не моля, а настоявам, нещата се уредиха.
Доволна съм, че в още две махали, в 21-ви век, се сдобиха с така заветната услуга!  #2gunfire
Така че, форумът е за споделяне, за земеделие е темата, но селата са полу- празни и с хора на изживяване, та ако млади хора като теб се махнат от там, кой ще я поддържа?

# 431
  • София
absurt,  Hug-кога ще пием ракийка  Wink
Замислила съм градска отпуска до петък, та ако не ми мине котка път, ще ти звънна! Hug

# 432
Лечение и предпазване на растения с хомеопатия (на английски): http://dox.bg/files/dw?a=fa94758524
Моркови, освен Нантските, съм сяла Корина: http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%BE … %D0%B0.html?u=173, но като гледам дебелината, по-скоро дебелаците, които вадих за били третия сорт, който сях, тези: http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%BE … %D0%B5.html?u=177

Последна редакция: вт, 04 фев 2014, 20:07 от bushkata

# 433
  • Пазете Гор
..."Телевизиите се забраняват особено в частта им сутрешно вечерни блокове...

Тая забрана отдавна е наложена у дома и леко се диша, определено леко. Аман от прокоби!

bushkata - ти по-напред пита за лука. Някой пусна едно мое старо обстойно обяснение, но с две думи: купи си кило-две арпаджик, да ти е готов и засаждай при първа възможност. Лук от семе си е играчка, оправдана само за салатените.

Много хора питат дребен арпаджик ли да взимат или по-едричък, топчести или удължени луковици.

Едрината на арпаджика е от значение, доколкото за едни и същи пари при по-дребния арпаджик се купуват повече на брой луковици. Обикновено по-дребничкият е по-скъп. Важно е да е свеж, да няма загнили или омекнали главички. Всред по-едрите луковички често се слуват такива, които изнасят цвят, вместо да направят глава. Формата на луковичките е сортова особеност и честно казано нямам представа кой е по-добрият избор. По-силно удължените израстват по-бързо, комай, и са добри за продажба на зелено и в различни стадии преди изпичането им.

За себе си предпочитам дребен арпаджик с топчести луковички, но аз отглеждам колкото за семейството и за дребни продажби.

Завчера край Сандански (Св. Врач) ходих в оранжерии - подготвяха почвата за домати след марули и репи. Марулите бяха остатъкът от есенния посев, чиято основна част е отишла на пазара по Нова година. Сегашните просто са били дребнички по това време. Магданозът им на трети - четвърти лист. И до Мелник ходих, да се натоварих с няколко туби Широка Мелнишка.

# 434
  • София

... Само гадости измислят тия бюрократи отдавна съм чувала че в Америка непрекъснато пръскат почвата от въздуха със самолети като по този начин променят хим. и състав.Така ако искаш добиви и разстенията ти да не умират трябва да им купуваш гадните ГМО семена.Сега тия големи ЕВРОПЕЙЦИ явно искат да намалят био производството,за да могат да си разпространяват боклуците....
Това са абсолютни глупости, reni.

Човек бива да е по-взискателен към източниците си на информация и да не поема на гладно всяка преведена от черносотническите сайтове драсканица.

Мисля си, че квалификацията ти е груба и невярна!
Американски са източниците, установили хермафродитацията на рибите, пък и на мъжете в щата, произвеждащ най- много царевица.
А Европа, за съжаление, все повече отстъпва пред ГМО, независимо И от заключенията на специалистите, че това не води до намаляване използването на пестицидите.
Ето, един пример само, при това не от източникът, който според теб е ненадежден само защото е роден през 1979г. и не живее на село, работейки земята......
http://agronet.bg/agro-news/aktualni-novini/7385-ploshtite-s-gm- … lichili-s-20.html

Общи условия

Активация на акаунт