(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 92 993
  • 757
  •   1
Отговори
# 690
дани1712, много е писано за доматите, върни се назад в темата.

Сега потърсих в гугъл и попаднах на това: Разсада се пикира и се оформят високи бразди. Непосредствено след тази операция се пръска с препарат 500, За укрепване на разсада се препоръчва подрязване на корена му с около 1/4 и накисване на младите растения в препарат SPS /виж глава II/ или препарат от Бял Равнец. Последния препарат се приготвя като 1 кг пресни цветове от Бял Равнец /или 300 грама сухи/ се накисват в 5 литра престояла дъждовна вода. В продължение на 2-3 дни препарата се разбърква периодически и накрая е готов за употреба. Преди да бъдат засадени корените на доматения разсад се накисват 10 минути в SPS.

Бял равнец???

# 691
Аз питах за безколовите  newsm78 Значи и за него се прави разсад  Thinking и май закъснявам със започването му  ooooh!

# 692
Записвам се при вас и аз като кандидат градинар, за съжаление обаче без градина. Имам няколко сандъчета и саксии на балкона, които ползвам за подправки, засега успешно съм се справила с магданоз, босилек, донякъде с мащерката- посях я от семе мислех, че е едногодишна, но ето че вече 3та година си късам от нея, само дето още не ми е цъфтяла?! Розмаринът след няколко неуспешни опита с готови саксии от магазина, го захванах от крадено клонче! Върви повече от чудесно. В момента правя един експеримент с няколко забравени моркова, където се бяха раззеленили и покълнали, реших да ги набуча, но се страхувам че резултата няма да е особено добър, то аз не знам и какво искам да постигна. Интересно ми е дали е възможно да се отглеждат чери домати на балкона? Какво ще е необходимо?

# 693
Виж пост 667 две страници по-напред.

# 694
  • на брега на Дунава
Имам питане относно безколовите домати. Тази година мисля да заложа на тях като малко по нетрудоемки  Wink. Но досега никога не сме сяли такива в градината. Та въпросите ми са :
1. За такива домати прави ли се разсад?
2. Закупих 3 вида семена - Рома, Трапезица и Пирамида . Трябва ли да се сеят на разстояние едни от други, за да не се опрашват помежду си или няма значение?
3. Ако се сеят директно в земята( без предварителен разсад) след това трябва ли да се разреждат?
4. Как се сеят на редове или гнезда?
5. По колко коренчета и на какво разстояние?
6. Дали ще е достатъчно веднъж седмично поливане за тях , че аз съм "гражданка"  Sunglasses и трудно ще мога да отделя повече от един ден за градината  Embarassed?
Извинявам се предварително за многото въпроси, но ми се иска да съм наясно с нещата   bouquet
Прави се разсад , ако искаш да получиш средно ранни , а ако са за туршия през септември могат да се засеят направо на място в края на април -началото на май.
Дали ще се опрашват помежду си има значение ,ако събираш семена за следващата година , но тогава трябва да са директни , а не хибридни.
Да при директно засяване се прореждат до написаното върху пакетчето разстояние за всеки сорт .
Аз ги сея на редове ,през 40 см. в реда и 60-70 см между редовете защото нямам място , но препоръчителното е 80 .между редовете.
По едно растение се оставят.
При мен става с едно поливане седмично,но напълвам вадите между тях обилно и до следващата седмица имат влага.Зависи и от това къде си.

"препарат от Бял Равнец. Последния препарат се приготвя като 1 кг пресни цветове от Бял Равнец /или 300 грама сухи/ се накисват в 5 литра престояла дъждовна вода. В продължение на 2-3 дни препарата се разбърква периодически и накрая е готов за употреба. Преди да бъдат засадени корените на доматения разсад се накисват 10 минути в SPS.
"
-Това къде го намери и защо се прави?Имам доста бял равнец ,но каква е целта на препарата.

Последна редакция: ср, 26 фев 2014, 14:31 от МХ

# 695
МХ, ето тук. И аз не разбрах защо, затова и питам.

# 696
Виж пост 667 две страници по-напред.
Аз го бях прочела, но не ми прозвуча много успешно като проба, ще ми се да да прочета нещо по- обнадеждаващо.  Mr. Green

# 697
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Добри, току-що си взех от пощата колетчето с посадъчния материал.
Много, много ти благодаря. Длъжница съм ти. Казвай какво ти трябва от София, веднага тичам.

Сега възникна въпрос: както са цели ли да садя, или да разделям на отделни "картофчета" грудките? И на какво разстояние? Трябва ли да поливам и колко често?

За останалите пояснявам, че става дума за земна ябълка (гулия, топинамбур). Да не се чудите.

# 698
Светалчо, не се вживявай толкова в земната ябълка, това е като опасен бурен, както и да направиш, все ще расте  Hug В съседния двор, който е празен, минахме с едно багерче да чисти камъни, корени, бурени и т.н. боклуци, изрина доста дълбоко пръстта, познай дали земната ябълка изчезна  Mr. Green

# 699
  • на брега на Дунава
Светалчо, не се вживявай толкова в земната ябълка, това е като опасен бурен, както и да направиш, все ще расте  Hug В съседния двор, който е празен, минахме с едно багерче да чисти камъни, корени, бурени и т.н. боклуци, изрина доста дълбоко пръстта, познай дали земната ябълка изчезна  Mr. Green
Така е.Аз я посадих заради  цветовете и сега не мога да се отърва от нея.Промушва се дори в камъните на пътеката ,в отворите на тръбите на на външната мивка и т.н.

# 700
  • При розите и топлата вода ......!
КАКВО значи да ги разсаждаш?В земята ли вече?Дори за оранжерия не е ли рано
Да смятам да ги засаждам на постоянно място. Те и сега са в оранжерията. Когато бяха в стая се развиваха по- бавно. Вечер ако ми се види студено хвърлям стари черги.
МХ, при мен патладжанаа расте без никакви усилия. Да не би при теб почвата да оказва влияние.  newsm78

# 701
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Мама гали, МХ, леко ме поуплашихте. Ако е толкова агресивна земната ябълка и после няма да мога да се отърва от нея, хич да не са захващам  newsm78 ,а? И без това имам цидония, с която сме в непрекъсната борба, винки, акебия и др. нахалници, от които не мога да се отърва. Още един да прибавя... Много ме объркахте.
Ще си чакам Добри да видим какво ще каже.
Хайде, Добри, по заповед на щуката и по моя молба ... явявай се!

# 702
Чела съм,че земната ябълка е много полезна-грудките като се обелят и се рендосат на салатка примерно е чудесно.Възстановяват чревната флора след прием на антибиотици и още много неща .
Ето вижте тук.http://www.hera.bg/s.php?n=2364
Имам семена за червени чушки,закъсняла ли съм да ги засадя?

Последна редакция: ср, 26 фев 2014, 19:48 от Хенриета-Анна

# 703
КАКВО значи да ги разсаждаш?В земята ли вече?Дори за оранжерия не е ли рано
Да смятам да ги засаждам на постоянно място. Те и сега са в оранжерията. Когато бяха в стая се развиваха по- бавно. Вечер ако ми се види студено хвърлям стари черги.
МХ, при мен патладжанаа расте без никакви усилия. Да не би при теб почвата да оказва влияние.  newsm78
      За първа година ще имам оранжерия пък и живея в северна България затова питам.Ще се радвам на всякаква информация за оранжериите.Ще пробвам тогава да засадя моя разсад към 15 март(да се пооправи малко и да се кали) Hug

# 704
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Мама гали, МХ, леко ме поуплашихте. Ако е толкова агресивна земната ябълка и после няма да мога да се отърва от нея, хич да не са захващам  newsm78 ,а? И без това имам цидония, с която сме в непрекъсната борба, винки, акебия и др. нахалници, от които не мога да се отърва. Още един да прибавя... Много ме объркахте.
Ще си чакам Добри да видим какво ще каже.
Хайде, Добри, по заповед на щуката и по моя молба ... явявай се!

виж сега, че се разпространява сама - така е, но си има нюанс Wink ако не я вадиш и оставиш съвсем да се сгъсти, ще си загине сама. така стана в една от цветните лехи на центъра. засадиха я като цвете, после я забравиха и на третата година бяха някакви тънки, малки стръкчета, които и не цъфнаха.

аз я набодх в края на двора, съвсем до комшийската мрежа - цяло лято е като жив плет, есен вадим част от грудките, а зимата и пролетта друга част - за тези 5-7 години не е станала напаст Simple Smile ама кой ли я и оставя Simple Smile сега номер 3 я обяви за бял морков и на всяко ходене вадим по шепа, отбираме едрите за ядене, а дребните остават за догодина Simple Smile

можеш да начупиш грудките  Hug пак ще тръгнат  Hug

Общи условия

Активация на акаунт