Искрено и неприлично за Българската Православна Църква

• 18 283
  • 507
  •   1
Отговори
# 345
Аз искам да попитам нещо ( Извинете, че ви прекъсвам духовния разговор)

Православните свещеници/монаси дали ли са обет да нямат сексуален живот, какви са правилата

# 346
Според теб какъв друг вариант има ?

Агностицизъм

Въобще не е задължително само да вярваш или само да не вярваш.

Но по темата - днес сутринта гледах някакви интервюта по повод обвиненията, че митрополит Кирил бил убит. Такива истории и ситуации се разказаха, че съвсем се убедих че няма особени причини БПЦ да има какъвто и да е авторитет. Т.е. каквото се вижда отвън, това явно е и отвътре.

Коеот е жалко все пак, защото тя би трябвало да има потенциал да помага в различни аспекти на обществото.

# 347

Православните свещеници/монаси дали ли са обет да нямат сексуален живот, какви са правилата

И мен ме интересува .
Обет за безбрачие = ли е на обет за безсексие ?

# 348
  • Ямбол
Няма смисъл да спорим .
Да си полувярващ е да си като полубременна .
Обясни да разберем .
Не споря, обяснявам, ето, за пореден път: Вместо да казваш дали вярваш или не вярваш, просто разсъждаваш в посока, дали знаеш или не знаеш, толкоз. Това е толкова елементарно. В такъв контекст беше извадено и от книгата.
Почетете малко и такива книги, интересни са, в стил "Името на розата".

# 349

И мен ме интересува .
Свещениците не са давали такъв обет и обикновено си имат жена и деца /както в протестантските страни/. Монасите би трябвало да са давали такъв обет и да нямат сексуален живот.

# 350
Но по темата - днес сутринта гледах някакви интервюта по повод обвиненията, че митрополит Кирил бил убит. Такива истории и ситуации се разказаха, че съвсем се убедих че няма особени причини БПЦ да има какъвто и да е авторитет. Т.е. каквото се вижда отвън, това явно е и отвътре.
Отвътре май е по-зле... Tired

И мен ме интересува .
http://dveri.bg/wy86

# 351
  • София

И мен ме интересува .

По принцип църквата изключва сексуалните контакти извън брака. В този смисъл очевидно обетът за безбрачие е и е отказ от секса.

# 352
  • Там,където се събуждам щастлива.
Защото много хора след несполуки в живота са се отвърнали от Бога. Починал е техен близък и се започва с ''Ако имаше Бог нямаше да го прибере. Вече не вярвам!'' , ако не могат да имат деца 'Ако имаше БОГ нямаше да е толкова жесток'', ако нямат пари ''Ако имаше БОГ сега нямаше да сме гладни''. За тези неща говоря и са често явление ''Вярвам, но след случилото се с мен не вярвам''. По-голямата част от атеистите са станали такива именно след нещо, което ги е накарало да не вярват. Не изключвам и изконни атеисти да има, такива възпитани и закърмени с атеизма от малки или пък изначално по някаква причина не вярващи, но първия вид са далеч повече. Темата е много обширна и май не й е мястото да я задълбаваме. Иска се сила за да продължиш да вярваш дори да ти се стовари целия свят на плещите, това са истинските вярващи, които не роптаят ''Защо на мен?'', а приемат нещата като изпитание и част от тяхната съдба. Само, който не се е докоснал до Бога би могъл да го нарече измислен от простолюдието, тъжно е за четене това, но четейки постовете ти Лиляна изпълнени с негативизъм, изначална агресия, липса на всякакъв опит за разбиране на околния свят, някак си единственото което пробуждаш във мен не е омраза, а друго доста по-тъжно качество.

Peace Влизам от време на време в темата да почета...Радвам се на такива мнения....    bouquet

И аз.   bouquet

# 353

И мен ме интересува .

По принцип църквата изключва сексуалните контакти извън брака. В този смисъл очевидно обетът за безбрачие е и е отказ от секса.

благодаря, не се сетих.

ами ясно е.
сега какво ги чака тези 'ора?

Ще ги покрие ли църквата, Патриарха на какво мнение е ?

# 354

И мен ме интересува .
Свещениците не са давали такъв обет и обикновено си имат жена и деца /както в протестантските страни/. Монасите би трябвало да са давали такъв обет и да нямат сексуален живот.

За монасите питах , свещениците са длъжни да се женят .

Няма смисъл да спорим .
Да си полувярващ е да си като полубременна .
Обясни да разберем .
Не споря, обяснявам, ето, за пореден път: Вместо да казваш дали вярваш или не вярваш, просто разсъждаваш в посока, дали знаеш или не знаеш, толкоз. Това е толкова елементарно. В такъв контекст беше извадено и от книгата.

Няма връзка .
Аз не знам ( в смисъл не съм го видяла и чула - Бог ) , но съм убедена , че го има и затова вярвам .
Схващаш ли разликата ?

# 355
сега какво ги чака тези 'ора?
Мен лично това ме притеснява. Не в смисъл, че ще им запретнат расото и ще ги нашибат с пръчки за назидание, и щото са били непослушни.
В часност този мухляв монах, дето "имал" невродермит. Confused Изглежда ми 'лабав в главата и като нищо ще престъпи още някоя божия заповед, и ще увисне на някой пирон... Малко не мислят тия хора, дето правят такива разследвания по този начин и така изтипосват хора всякакви. Защо не отиде някой при него със видеозаписа на този скайп разговор, да го притисне, да го сплаши, а така... пред целий человечески взор с натикан микрофон в муцуната. Да си развяват чаршафите на църковно ниво. Не знам... не бива така сякаш.  Rolling Eyes То, нали, който е безгрешен, пръв трябвало да хвърли камък. Та, ако не дай си Боже(просто ползвам обичайния израз Mr. Green ), този човек посегне на себе си, неспособен да понесе публичния срам за делата си, чия съвест ще понесе отговорността за това?

# 356
  • Ямбол
....
Няма връзка .
Аз не знам ( в смисъл не съм го видяла и чула - Бог ) , но съм убедена , че го има и затова вярвам .
Схващаш ли разликата ?
Има връзка. Достатъчно е да отговориш, че не знаеш, а вярата ти е малодушие според Сафон и аз съм съгласна донякъде.
Сега да се върнем към църквата. Вярваш ли ѝ? Нали бог такава я иска? Значи ви изпитва? Защо не ги приемете всичките свещеници с греховете им? Той бог такива ви ги е пратил. Лесно е. Не се отричайте от тях, слабост е това, както казва Катрала. Прегърнете ги и им простете.

# 357
  • Другата България

Няма връзка .
Схващаш ли разликата ?
Според нея вярвам=знам. И не е само според нея това.Много хора го изповядват -ти видял ли си, та вярваш? Както казах в плоския си безмислен пост-за мен вярата е в сърцето, не ми е нужно да съм видяла нещо, за да го повярвам.
Бижу, много черен сценарий рисуваш.Не че е невъзможен, ама чак пък толкова, знам ли... newsm78

# 358
Дали вярваш или не вярваш е толкова личен въпрос. Хора (и хора на църквата в това число) с години не могат да си отговорят на този въпрос. Та невярващите, незнаещите и полувярващите, просто е безумие да си веят точно тия гащи у форума.
Явно, че темата е за нищене брадите на пишман свещенослужителите, кой ви пита вярвате ли вие или не, за съвсем друго иде реч и пак има мегдан за 50000 страници...

# 359
  • Ямбол
....
Според нея вярвам=знам. ....
Не си позволявай да говориш от мое име.
Правилно те описа ънадаптабъл. Вреш се някъде, където няма нужда. Не натрапвай повърхностното си мислене.

Общи условия

Активация на акаунт