Искрено и неприлично за Българската Православна Църква

• 17 807
  • 507
  •   1
Отговори
# 375
Не съм чела цялата тема, но да питам, нужно ли е, ако си вярващ да ходиш в църква и да даваш пари за свещи и дарения за църквата..уж.

Ти как мислиш?

# 376
... но като цяло аз не виждам голямо бъдеще за православната църква, ако все така се тресе от скандали ...
И други църкви се тресат, но както чуваш вероятно, всичко бавно затихва и постепенно бива забравено. Никой до сега, колкото и компромати да е вадил срещу Църквата, не е успял да я срази, само я е разклащал, и то не особено осезаемо.

Доколкото ми е познат църковния канон трябва на църковно събрание да се реши от настоятелството какво да прави с въпросния прегрешил поп. За такова нещо доказано аз знам, че се отлъчва от църквата. Проблема е, че самия патриарх е от бивша ДС, не знам изобщо за какъв морал точно той може да говори. Crazy
Монасите не подлежат на съд от Настоятелствата. Техен си, вътрешно църковен съд, на БПЦ, ще разгледа случая и ще се произнесе.

# 377
  • Варна/Лондон
Не съм чела цялата тема, но да питам, нужно ли е, ако си вярващ да ходиш в църква и да даваш пари за свещи и дарения за църквата..уж.

Ти как мислиш?
Да чуя мнението на стари потребители, от времето на Христа, дали Той е искал да има храмове и да се дават пари, за да се вярва в Него, и ще ти отговоря.

# 378
  • Другата България

Доколкото ми е познат църковния канон трябва на църковно събрание да се реши от настоятелството какво да прави с въпросния прегрешил поп. За такова нещо доказано аз знам, че се отлъчва от църквата. Проблема е, че самия патриарх е от бивша ДС, не знам изобщо за какъв морал точно той може да говори. Crazy

Проблема е, че със сигурност не е само този поп, просто той е на пангара.Чу се и за Рилския манастир....
И не е само там проблема на православната църква-в един поп с невродермит.
Въпроса е какво ще последва Confused

# 379
Нужно е, да. Исус казва, че вярата изисква да си в група със себеподобни. Вярващите ще ти дадат и точния цитат тутакси. Но човек не може просто да'вярва', трябва и да е в група, да е в живота на тази група, разбирай църквата и нейните членове. Вярата е изследване и последователно знание, не е "ми май има нещо". Много четене, учене и медитация е.

не е грешен само поп Клементин или който там си показва половите органи в Скайп. Начинът по който разказва за този техен микро- свят остава впечатление за морална деградация в особено големи размери, гнусно е и несъвместимо с която и да е църква.

# 380
  • Ямбол
..., нужно ли е, ако си вярващ да ходиш в църква и да даваш пари за свещи и дарения за църквата..уж.

Имаш избор, да ходиш и да не ходиш. Ама после като не ходиш, хората какво ще си кажат, я най-добре ходи.
А свещите и даренията ги докарват до това положение църковниците. Я им врътнете кранчето, да видиш как ще служат на миряните.

# 381
  • London
Както го чувстваш Джеронимо. Аз също не съм от вярващите, които превръщат вярата в серия от определени канонизирани действия. Това по-скоро е остатъчност от езическата религия - обреди, ритуали и тн. Но когато починаха баба ми, дядо ми и още една роднина в доста кратък отрязък от време помня не бях отишла да запаля свещи. Започна се една серия от сънища след около 2-3 месеца в която всеки път участваше някой от тях тримата под наслов ''ЗАПАЛИ СВЕЩ ЗА МЕН''. Един път да сънувам това ще го отдам на някакъв си сън, но последователно в сънища вече става доста подозрително и то точно с тази молба. Та така отидох и запалих свещи за мъртвите и с тия сънища се спря. Явно има някакво значение за душите особено в началото след смъртта им.

# 382
Е извинявай, но това не е вярно, Лиляна.
Не се ходи на църква 'заради хората', а за да си в общност от себеподобни, да научиш нещо от свещеника си за начина по който си избрал да живееш, да се молиш заедно с други хора и да медитираш с тях. Има ритуали, но ги има именно с цел концентрация, медитиране, вглъбяване, откъсване. Да зяпаш една свещ е точно това.
Цитати от Новия завет в момента не ми се търсят, но абсолютно Исус изисква християните да са в общност т.е църква.

Не можеш просто да си вярваш - дори да вярваш в науката пак трябва да знаеш какво е 'научен подход', например. Вярата е последователно знание., което се изгражда не пада от клона.

Последна редакция: нд, 01 дек 2013, 00:13 от 10 cent

# 383
Нужно е, да. Исус казва, че вярата изисква да си в група със себеподобни.

И къде точно го казва? Имайте уважението да го цитирате точно и него, нищо че не е съфорумник...

Много свети хора са излезли от пещери след 20 и повече години на пълно уединение, ни свещи са палили, ни тамян са кандилкали.

# 384
  • Варна/Лондон
Аз лично не ходя. Дали вярвам знам за себе си. В какво вярвам също. Не ми е нужен попа, да ме направи добра..християнка, като мога да бъда добър човек. Нито да им давам пари, защото вярвам в..нещо си там.
Лиляна, в малките градове може и да се притеснявате какво ще кажат хората, не само за религията, но съм имала късмет да не съм живяла в такъв. Това наистина е гадно, да те дебнат дали блажиш... Cry

# 385
Да чуя мнението на стари потребители, от времето на Христа, дали Той е искал да има храмове и да се дават пари, за да се вярва в Него, и ще ти отговоря.
Ааа, защо библията не ти е настолната книга, а? Laughing Там всичко пише, и за това пише!
Но е важно как се тълкува и разбира се, това е изтълкувано погрешно от последователите на Иисус.
Защото Той казва: 16:18 и аз ти казвам: че ти си Петър /камък/ и върху тази канара аз ще построя моята църква и портите на Шеул /ада/ няма да надделеят над нея.
Петър означава камък и Той(Иисус) е имал предвид човека, като Негов последовател, който да поведе вярващите в Него, а не да се градят храмове от камък, където да се прославя името Му.
Според римските католици, папите в Рим са наследниците на апостол Петър и те твърдят, че римската католическа църква е единствената истинска църква.
Никъде из писанията не са открити думи на Исус, които да говорят за поклонение пред икони, за кръщаване на бебета, за освещаване на неделята, за панихиди, за раздаване на храна за помен, за честване на хора, на мъртви, на Коледа, на Великден, на Рождество, което е парадокс. Източното православие е особено, видоизменено учение на Христовата църква.

Цитат
1 Петрово 2:6
Защото е писано в писанието: - "Ето, полагам в Сион крайъгълен камък, избран, скъпоценен; И който вярва в Него, не ще се посрами".

Тая Канара е Христос. "Христос, Син на живя Бог" - така отговаря и Петър на Исус, а Исус му казва че и той е Петър (т.е. "камък"), явно че апосотлът и това го е разбрал, защото всички ние градим стените на един духовен дом, (като основните камъни в стените както е писано в Откровение 21 за Новия Йерусалим са 12-те апостола):

1 Петрово 2:4-5
5 При Когото идвайки, като при жив камък, от човеците отхвърлен, а от Бога избран и скъпоценен,
5 и вие, като живи камъни, се съграждате в духовен дом, за да станете свето свещенство, да принасяте духовни жертви, благоприятни на Бога чрез Исуса Христа.

Ето още стихове, които трябва да се разгледат:

Даниил 2:34-35
34 Ти си гледал догдето се е отсякъл камък, не с ръце, който е ударил образа в нозете му, които са били от желязо и кал, и ги е строшил.
35Тогава желязото, калта, медта, среброто и златото са се строшили изведнъж, и са станали като прах по гумното лете; вятърът ги е отнесъл, и за тях не се е намерило никакво място. А камъкът, който ударил образа, е станал голяма планина и е изпълнил целия свят.

Матей 21:42
Исус им каза: Никога ли не сте чели в Писанията тези думи:
"Камъкът, който отхвърлиха зидарите,Той стана глава на ъгъла.
От Господа е това. И чудно е в нашите очи"?

Матей 21:44
И който падне върху този камък, ще се разбие; а върху когото падне камъкът - ще го смаже.

1 Коринтяни 3:11
Защото никой не може да положи друга основа освен положената, която е Исус Христос.

2 Царе 22:32
Защото кой е бог освен Господа? И кой е канара освен нашият Бог?

Псалми 62:6
Само Той е канара моя, и избавление мое, И прибежище мое; няма да се поклатя.

Исая 26:4
Уповавайте на Господа винаги, Защото Господ Иеова е вечна канара:

1 Коринтяни 10:4
и всички да са пили от същото духовно питие, (защото пиеха от една духовна канара, която ги придружаваше; и тая канара бе Христос),

# 386

Никъде из писанията не са открити думи на Исус, които да говорят за поклонение пред икони, за кръщаване на бебета, за освещаване на неделята, за панихиди, за раздаване на храна за помен, за честване на хора, на мъртви, на Коледа, на Великден, на Рождество, което е парадокс. Източното православие е особено, видоизменено учение на Христовата църква.

Абсолютно вярно.

# 387
  • Ямбол
Е извинявай, но това не е вярно, Лиляна.
Не се ходи на църква 'заради хората', а за да си в общност от себеподобни, да научиш нещо от свещеника си за начина по който си избрал да живееш, да се молиш заедно с други хора и да медитираш с тях.  Когато молитвата е обща  силата й е по-голяма, чуваемостта също. Има ритуали, но ги има именно с цел концентрация, медитиране, вглъбяване, откъсване. Да зяпаш една свещ е точно това.
....
Извини невежеството ми, наистина не ги знам аз тези неща. Всички хора, които знам, че ходят на църква, обикновено е, защото хората така правят и да не си кажат нещо хората.
А плащането и то ли е част от медитацията?

# 388
Не се ходи на църква 'заради хората', а за да си в общност от себеподобни, да научиш нещо от свещеника си за начина по който си избрал да живееш, да се молиш заедно с други хора и да медитираш с тях.  Когато молитвата е обща  силата й е по-голяма, чуваемостта също. Има ритуали, но ги има именно с цел концентрация, медитиране, вглъбяване, откъсване. Да зяпаш една свещ е точно това.
Цитати от Новия завет в момента не ми се търсят, но абсолютно Исус изисква християните да са в общност т.е църква.

Не можеш просто да си вярваш - дори да вярваш в науката пак трябва да знаеш какво е 'научен подход', например. Вярата е последователно знание., което се изгражда не пада от клона.
И аз смятам така, където има повече хора в едно направление-има повече материя- следователно и по-мощна енергия. Егрегорът, който се създава е по-силен. То, затова е и борбата за души.....

# 389
  • Варна/Лондон
Нужно е, да. Исус казва, че вярата изисква да си в група със себеподобни.

И къде точно го казва? Имайте уважението да го цитирате точно и него, нищо че не е съфорумник...

Много свети хора са излезли от пещери след 20 и повече години на пълно уединение, ни свещи са палили, ни тамян са кандилкали.
И аз се надявах на цитати, или поне достоверна информация, кога и как Господ е искал църкви и дебели свещеници, ама...
Редактирам, сега прочетох Бижу. HugЗнаех си аз, че старите имат дълбоки връзки..навсякъде.
И за тлъстите свещеници нищо не казва човечеца.. Sneaky

Последна редакция: сб, 30 ное 2013, 23:49 от Джеронимо

Общи условия

Активация на акаунт