Видях дух!

• 21 057
  • 375
  •   1
Отговори
# 165
Инсулт на дясното полукълбо не препоръчвам на никого.

Тогава ще види какво значи да живееш само с "рационален" ум.

Ужасно е. Губи се по-голямата част от възприятието- за емоции, за
смисленост, поточност. А лявата половина не вижда нищо нередно,
всичко категоризира и рационализира, не спира да измисля сценарии.
Най-типично е такива пациенти да не признават, че са имали инсулт
и да твърдят, че лекарят им е пришил неподвижна ръка на труп.

Андариел, достатъчно ли е специфично?

В Оливър Сакс ще намериш още.

# 166
  • Linz
Or, не се опитвай да ме въвличаш в спорове. Мамасита и Андариел достатъчно оспамиха, дори не ги чета. Казвам каквото знам от сериозни източници- като не се приема ок... живеем във века на информационните технологии и всеки може да си намери инфото, което му пасва.

# 167
  • София
Мозъкът има гъвкавост (при младия мозък е най-голяма, но и при възрастните има мегдан за компенсиране), и тъй като двете хемисфери си комуникират и нервни влакна се кръстосват през мазолестото тяло, може здравата дясна  да поеме част от функциите  от другото полукълбо чрез създаване на нови връзки. Но при възрастните нещата стават много трудно, трябва постоянна рехабилитация, която трябва да започне възможно най-рано, чела съм, че трябва още докато е в болницата (за да не се губи ценно време), дето се вика, веднага след инсулта, щом излезе извън непосредствена опасност, борбата е за всяка оцеляла клетка и връзка, а щом пораженията са в лявото полукълбо, трябва много работа по възстановяване на езиковите функции, дано нещата се развият добре и майка ти да се възстанови. Кураж и търпение!  Hug

Мамасита, аз никакъв инсулт не препоръчвам на никого. Все пак, мозъкът си е създаден да е цял и да функционира с всяка своя клетка, няма излишни части от него. Слава Богу, не сме съвсем капО и човек поне частично може да се възстанови.

# 168
  • София - Рим и обратно
Не, майка ми няма да се възстанови, почина преди няколко години, след 15 години с инсулт. Благодаря ти все пак Simple Smile.
Да, в определена степен се компенсират нещата, но никога не напълно, особено при инсулт в лявото полукълбо. Така поне ни обясниха лекарите. Визирам двигателните и говорни способности, разсъдъкът си й беше абсолютно запазен (дори на моменти прекалено изкристализирал, имах чувството Shocked)
Извинете, че ви прекъснах дискусията, но ми стана интересно Simple Smile.

# 169
Or, не се опитвай да ме въвличаш в спорове. Мамасита и Андариел достатъчно оспамиха, дори не ги чета. Казвам каквото знам от сериозни източници- като не се приема ок... живеем във века на информационните технологии и всеки може да си намери инфото, което му пасва.

Не те въвличвам в спорове,само съм за това твърденията да се подкрепят поне малко със същина.Темата може и да се измести,но това е само щото авторката абдикира.
Иначе има какво да се научи(за който търси),въпреки че не списват университетски преподаватели.

# 170
"Визирам двигателните и говорни способности, разсъдъкът си й беше абсолютно запазен (дори на моменти прекалено изкристализирал, имах чувството Shocked)"

Ето затова трябва нещата да се разглеждат по-чувствително. Защото
лявата страна наглед ни прави хора, но истинското възприятие и сложност
се случват от дясната страна. И такива хора изглеждат повредени- но
всъщност възприятието им е правилно, просто не могат да го опишат и
категоризират. Те са объркани- и ние сме объркани.

Хора с инсулт, аутисти, дори обикновени малки деца- няма да ги разбираме,
докато инатливо пазим разумното си ежедневно възприятие.

В едни по-просветлени времена психиатрите са взимали мескалин, за да
разберат отвътре какво е да си с шизофрения.

А покрай роднини с инсулти: понякога рехабилитацията трябва да спре и
да се намери друг начин човекът да стане "цял", дори и с частично работещ
мозък.

# 171
  • София
Теб нещо все към друсането те влече!

Възприятието работи, ако ти работят съответните вторични полета, ама първо трябва да получат инфо от първичните полета, че накрая да отиде в третичните полета! Ако са ти увредени двете първични слухови полета, ще си глуха като пън и нъцки ще работят вторичните им, че да стане слухово възприятие, защото няма да имат какво да възприемат! По-скоро ти говориш за перцепция, където е семантиката (май и категоризацията). Ако там се бъгнат нещата, пак е кофти - може да опише параметрите на обекта, но не може да го назове или да каже за какво се използва или в слуховото да каже, че е мяучене на котка. И тези полета са в двете полукълба. Дясното работи по гещалта и пространството, а лявото по времето и последователността, и езика.

# 172
  • Пловдив
 Shocked Ко прайте бе?! Развалихте ми готината тема за бъзик!

# 173
О Боже, до къде е стигнало виШото образование.
Аз съм завършила философски факултет на СУ и хич не беше с посещаване на лекции за една седмица. Факт е обаче, че и Андариел и Мамасита са се научили да търсят информация, което говори добре за БГ образованието.

Ха-ха, а аз съм завършила-според думите на една от най-дейните-тъпия СУ-специалност право, ама нямам спомен да е имало специалност" философия на....."-това ще да е някаква магистърска -втора, за да си напълни бюджета СУ-то Laughing или магистърска след бакалавърска, но при всяко положение с такава степен няма как да ни обучават по психология( особено психиатрия) Stop! Така че аз пък моля най-дейните да продължат с техните графомански прояви-на лични или спирам да следя темата.....не ме интересува, кой каква информация е изчел по различни въпроси! Twisted Evil

# 174
  • Linz
Or, ето малко същина, изрових това от една лекция. Повече не ме занимавай с тия проценти, на съвсем друга вълна съм вече (предстои ми и с еволюцията да се занимая скоро).
...you have heard
people say things like we only use 20% of
our brain or, I, I don't know, I honestly
have no idea where these numbers come
from.
And I can tell you that it's, it's just
complete not true.
Complete not true.
it, it just really isn't not true.
It's, it's, it's every bit of tissue in
the brain is used at least at some point
to do something.
It may be the case that at any given
time, perhaps only 20% of neurons are
active.
so the brain at any given time my have 4
5ths of its neurons silent.
But any given neuron will come into play
at some point in time and probably not
before too long.
So, I, so I suspect, you know, over
probably even a, a relatively short
period of time, an hour, you, you've
probably used every neuron in your brain.
So, don't believe that when people say
that, you know, only 20% of the brain is
used, you just have to learn to untap the
rest.
We all use all of our brain.

# 175
Милото73, не се дръж като адвокат в съдебна зала.
Тези емотикони плашат.
Тихите аргументи обикновено са по-силни.  

# 176
Andariel, възприятието ти може да работи, дори доста неща да са се бъгнали.

Тогава става много интересно.

За съжаление мозъкът "няма празно", наистина. Не е като да си изключиш
тонколоните на компютъра. Ако има липси и проблеми, нищо не изгасва, а се
попълва от други зони. Така че ако нямаш първична визуална информация, след
време тези неврони ще се използват за нещо. Може да ги завземе
слухът, или друго нещо. А има и неща извън сетивата- възприятието не е
еднопосочно.

Почти всеки е изпитвал усещането на по-ярки цветове, на блестяш и измит
като от дъжд свят- ако е влюбен или в добро настроение. И дни, в които всичко
изглежда сиво, макар визуалната информация обективно да е еднаква, ако я
измериш с фотографска техника.

Има и още- възприемането на света като по-красив и ярък може да става
не само случайно, но и нарочно. Човек може да самонасочва възприятието си
и да променя качествата на предмети, усещания, почти на всичко.

А това за "тъпия СУ"- защото Андариел недоволстваше, че не съм учила
тия неща в НБУ. Ми защото не ми се дават 3000 на семестър за същите работи, затова.

И още един пример: визуалното ми възприятие работи И без визуален стимул.
Ето как: като си затворя очите, мога да чувам нотите като цветове. Сетивото е
слух, обработката- визуална. Интересно, нали? Мога и да усещам вкуса на нотите,
без в момента да дъвча нещо.

Последна редакция: ср, 04 дек 2013, 17:04 от Mamacita Bandida

# 177
Винаги с интерес чета двубоите между Мамасита и Андариел, всеки път празното философстване на М. олеква все повече и повече на фона на истинските знания. Laughing  Hug

# 178
Продължавай напред, може и да разбереш какво значи "истинско знание".

Жокер: не е изплюването на учебникарска информация.

А на мен не ми допада използването на думата "друсане". Това не е друсане,
това са психеделици. Има разлика. Тя е в това, че ако се "друсаш", го правиш,
за да загубиш самоконтрол, както и с ракийката вечер. А психеделиците изострят
самоконтрола, въпреки странното преживяване.

# 179
  • София
Бъркаш усещане, възприятие и перцепция.  Ако си се родила глуха, хич няма да имаш музика в главата си, а ако си се родила сляпа, няма да имаш и зрителни образи. На вторично оглушалите и ослепялите им остават образи и звуци, но то е защото вече го имат в семантиката, обаче ако ти бяга  семантиката, образът от възприятието виси. Единственото вярно в написаното от теб е, че "свободните" полета се завземат от другите полета (съседните). "вкусването" на музиката (не на нотите) го изпитваш, защото имаш семантичен образ вече създаден в главата си.

Много риташ срещу учебникарската информация. Да вземеш да се обадиш на онези от Харвард да им кажеш, че са зубрачи и учебникарските им знания нищо не чинят, ако не изпадат в... как да ги нарека... алтернативни състояния.

Общи условия

Активация на акаунт